cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Zakaj je več dojenčkov spočetih v zimskih mesecih?

Če imate več prijateljev s septembrskim rojstnim dnevom, je verjetno, da so njihovi starši devet mesecev prej zavestno ali nezavedno sledili svojemu evolucijskemu nagonu.

Zakaj je več dojenčkov spočetih v zimskih mesecih?

Se vam zdi, da veliko prijateljev in družinskih članov napoveduje prihod otroka v jesenskih in zimskih mesecih? Ni ravno naključje. Izkazalo se je, da je hladna sezona povezana z večjo reproduktivno aktivnostjo v primerjavi s katerim koli drugim letnim časom. Znanost pojasnjuje, zakaj.

 

Vsa živa bitja imajo evolucijski nagon za sezonsko razmnoževanje. Če do spočetja pride v hladnejših mesecih, se bodo otroci rodili v toplejših mesecih, ko je virov več. Severne države imajo največ rojstev junija in julija, južne pa nekoliko kasneje, oktobra in novembra. Južneje je poznejši vrhunec rojstev, saj na ljudi v teh toplih podnebjih nizke temperature manj vplivajo.

 

PREBERITE TUDI: Lahko spodnje perilo vpliva na moško plodnost?

 

Zakaj so pari bolj živahni v hladnejših mesecih? Raziskave kažejo, da nam nižje temperature in krajši dnevi sporočajo, da je čas za gibanje. Druge teorije kažejo, da so moški morda bolj plodni v hladnejših mesecih ali da se lahko dojemljivost jajčec pri ženskah spremeni z zmanjšano dnevno svetlobo. Ne samo, da so pari potencialno bolj spolno aktivni, ampak bi bila ta aktivnost lahko tudi bolj (re)produktivna.

 

Ali ima zanositev v zimskih mesecih koristi? Možno. Študija iz leta 2013, objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences, je zbrala podatke o skoraj 1,5 milijona rojstev in ugotovila, da se je povprečna porodna teža dojenčkov, rojenih v prvih petih mesecih v letu, zmanjšala za 10 gramov. Otroci, rojeni v poletnih mesecih, so bili 20 gramov težji. Poleg tega so matere, ki so zanosile poleti, običajno pridobile več teže v primerjavi s tistimi, ki so zanosile v drugih letnih časih.

 

Če imate več prijateljev s septembrskim rojstnim dnevom, je verjetno, da so njihovi starši devet mesecev prej zavestno ali nezavedno sledili svojemu evolucijskemu nagonu.

 

Vir: Mentalfloss.com / Ringeraja.rs

news-img

Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov razvoj?

Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov razvoj. Z izdelavo različnih izdelkov boste ustvarili nepozabne spomine, kreativni izdelki pa so tudi lepo darilo za najbližje.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem