|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lahko spodnje perilo vpliva na moško plodnost?

Ema Rotar, 21.1.2024
Za spočetje je pomembna zdrava sperma in na to lahko vpliva tudi spodnje perilo, ki ga uporablja moški. Zakaj tesno moško spodnje ni primerno, ko načrtujemo otroka in kateri dejavniki še zmanjšujejo kakovost semenčic, si preberite v nadaljevanju.

image
Če si želite otroka, ne nosite preozkih spodnjic. (Freepik.com)
/11


Vsak del na človeškem telesu je zasnovan in pozicioniran na telesu tako kot je z nekim namenom. To velja tudi za moška moda, ki so z razlogom odmaknjena stran od telesa. Moška moda so zasnovana tako, da ohranjajo optimalno temperaturo za razvoj semenčic, saj je normalna telesna temperatura previsoka za učinkovito proizvodnjo semena. Temperatura mod je namreč 1-2 stopinji nižja kot je temperatura telesa, kar omogoča proizvodnjo zdravih semenčic čim bolj pravilne oblike in čim boljše gibljivosti.


Dejavniki, ki vplivajo na slabšo kakovost semena

Kar nekaj je dejavnikov, ki vplivajo na kakovost semena pri moškemu. Vse pogosteje se omenjajo tako imenovani hormonski motilci, to so kemične snovi v okolju, ki lahko v telesu posnemajo delovanje človeških hormonov in s tem porušijo njihovo ravnovesje (na primer različni pesticidi, ftalati in bisfenol A, ki jih najdemo v plastičnih izdelkih ...). Na ljudeh sicer ni mogoče izvesti raziskave, ki bi nedvoumno potrdila negativen vpliv teh snovi in dejstvo je, da na slabšo kakovost semena vplivajo tudi številni drugi dejavniki, je za spletno Mladino povedal androlog dr. Branko Zorn. Med te dr. Zorn prišteva stres, ki vpliva tako na gibljivost semenčic kot na njihovo obliko, prekomerna telesna teža in kajenje, opozarja pa tudi na to, da se morajo moški izogibati pregrevanju mod, na primer s toplim prenosnim računalnikom v naročju, in tudi uporabi oprijetega spodnjega perila.


PREBERITE TUDI: Kakšna je zdrava in plodna sperma?

 

Višja temperatura mednožja zmanjšuje količino semenčic

Moda morajo biti na hladnem, zato da proizvajajo zdravo seme, ki omogoča reprodukcijo. DAnašnji način življenja pa tega ne omogoča. Moški vse več časa presedijo in sedenje zvišuje temperaturo mednožja, ugotavlja nemški androlog Andreas Jung z medicinske fakultete v Giessnu. Z raziskavo so prišli tudi do ugotovitev, da je za višjo temepraturo med moškimi nogami problematično še spanje, saj se v času počitka prav tako poviša temperatura mednožja.


Želite otroka? Odpovejte se ozkemu spodnjemu perilu!

Marsikateri moški prisega na oprijete spodnjice, bodisi zaradi manj opletanja penisa oziroma zaradi modnih trendov. Če si želite otroka, vam svetujemo, da ta kos svoje garderobe nadomestite z ohlapnejšo različico spodnjega perila. Ozke spodnjice namreč povzročajo segrevanje mod in višja temperatura dokazano slabo vpliva na kakovost semena. To lahko zmanjšuje možnosti za oploditev in celo privede do moške neplodnosti.

 

Mobilni telefoni v predelu mod niso zaželeni

Tudi vi nosite svoj mobilni telefon v žepu hlač? Spremenite svoje navade, saj je tudi to mogoče razlog, zakaj vama še ni uspelo. Vse več raziskav opozarja na povezavo med slabšo kakovostjo semena in uporabo mobilnih telefonov in vseh elektronskih naprav, ki uporabljajo brezžično internetno povezavo.

 

PREBERITE TUDI: Miti o zanositvi - drži ali ne?


Nasveti za bolj kakovostne semenčice

V kolikor si želite naraščaj, lahko k temu prispevate že z manjšimi spremembami svojega načina življenja. Svetujemo, da nosite ohlapnejše spodnje hlače oziroma širše boksarice iz koži prijaznih materialov. Poskrbite za zdravo prehrano, dovolj gibanja in odpovejte se slabim razvadam kot so kajenje in nezdrava hrana. Ne zahajajte prepogosto v savne in masažne bazene. Ne prenašajte mobilnega telefona v žepu hlač in se izogibajte delu z računalnikom v naročju. Zagotovo se kakovost vaših semenčic ne bo popravila čez noč, bodo pa te spremembe vsekakor povečale vaše možnosti za to, da postanete starš.


VIRI: Mladina.si, Neplodnost.si

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
10
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
5
Kako pravilno prenehati z uporabo tabletk?
Več mesecev ste uporabljale kontracepcijske tabletke, sedaj pa ste se odločile, da bi želele imeti otroka. Kako prenehat...
5
Motnje menstrualnega ciklusa so precej pog...
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste....
4



Biokemična nosečnost: ko zarodek umre tako...
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za ...
Znaki, ki kažejo, da imate preveč "moš...
Ko gre za žensko neplodnost, je večkrat težava v preveč kot premalo testosterona. V članku preverite, kateri so znaki, d...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?