|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cepivo proti HPV zmanjšuje plodnost žensk

Uredništvo Ringaraja.net, 14.11.2019
Ob vseh pozitivnih učinkih cepljenja, ki jih izpostavlja stroka, se vse pogostejša tudi odkritja o negativnih učinkih cepiv. Kot je pokazala najnovejša raziskava je eden od stranskih učinkov cepiva proti HPV zmanjšana plodnost cepljenih žensk.

image
Ali cepivo proti HPV res vpliva na plodnost?
/11


Ko govorimo o cepivih, sta vedno dva pola: na enem bregu je farmacija oziroma proizvajalci cepiv, tudi številni zdravniki, na drugi pa raziskovalci in ostali naprednejši strokovnjaki, ki opozarjajo na pogosto zamolčane stranske učinke cepiv in na to, da vendarle ni vse samo pozitivno.

 

Stranski učinek cepiva proti HPV: zmanjšana plodnost ženske

Med cepivi, o katerem se vse pogosteje omenjajo tudi številni stranski učinki je tudi cepivo proti okužbi HPV (humani papilomavirusi, ki povzročajo raka materničnega vratu). Cepivo naj bi povečevalo nevarnost za razvoj HPV pri ženskah, ki so bile virusu že izpostavljene, rezultatih najnovejše raziskave, objavljene na spletni strani PubMed*, pa so pokazali še, da cepivo zmanjšuje tudi plodnost žensk.

V ZDA, kjer je cepivo proti HPV prisotno že dlje časa, je namreč stopnja rojstev v zadnjem času v upadla. Število rojstev na 1000 žensk, starih med 25 in 29 let, je tako upadla s 118 rojstev leta 2007 na 105 leta 2015. Eden izmed vzrokov je tudi cepivo proti HPV, pišejo na spletnem portalu Planet lepote.

 

PREBERITE TUDI: Blog - Stranski učinki po cepljenju

 

Ženske, ki so bile cepljene imajo manj možnosti za zanositev

Kmalu po lansiranju cepiva so se pojavila poročanja o primarnih odpovedih jajčnikov po prejetju cepiva. V študiji so analizirali informacije, ki so jih zbrali z raziskavo National Health and Nutrition Examination Survey. V raziskavo je bilo vključenih kar 8 milijonov žensk, starih 25 do 29 let. Okoli 60 odstotkov žensk, ki niso prejele cepiva, je bilo v tem času vsaj enkrat nosečih, medtem ko je bilo med tistimi, ki so prejele cepivo za HPV, nosečih le 35 odstotkov. Med poročenimi jih je med tistimi, ki niso prejele cepiva, zanosilo kar 75 odstotkov in le 50 odstotkov tistih, ki so ga prejele, so rezultate raziskave povzeli na portalu Planet lepote.

Po natančnem analiziranju vseh podatkov so raziskovalci ugotovili, da imajo ženske, ki so prejele HPV cepivo, manj možnosti za zanositev kot tiste, ki ga niso. Šokantna ugotovitev raziskovalcev je, da če bi vseh 100 odstotkov žensk, ki so bile vključene v raziskavo, prejelo HPV cepivo, bi število žensk, ki sploh lahko zanosijo, padlo za kar DVA milijona.

 

Cepivo naj bi bilo varno, vendar ...

Zagovorniki cepljenja proti HPV zagotavljajo, da so cepiva proti HPV varna in učinkovita, kar naj bi dokazovali rezultati preteklih in trenutno potekajočih raziskav ter podatki na podlagi cepljenja, ki poteka v številnih državah po svetu. Ob tem ne zanikajo, da se tako kot po drugih cepivih, tudi po cepljenju proti HPV lahko pojavijo neželeni učinki, ki pa so največkrat blagi in prehodni. Najpogosteje poročajo o rdečini, bolečini in oteklini na mestu cepljenja, zmerno povišani telesni temperaturi, slabosti, utrujenosti in glavobolu.

 

PREBERITE TUDI: Nasveti - Prehrana pri cepljenju


Na drugi strani pa ne moremo spregledati opozoril strokovnjakov na mnoge škodljive posledice cepljenja s tem cepivom. O tem lahko več izveste tudi v enem od dokumentarnih filmov spodaj:


 

 

O HPV (Humani papilomavirusi)

Humani (človeški) papilomavirusi (HPV) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji, kot tudi drugje po svetu. Obstaja več kot 200 različnih genotipov HPV. Okrog 45 genotipov HPV povzroča okužbe spolovil, rodil in predela okoli zadnjika. Okužba s HPV lahko povzroča predrakave spremembe in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah. Mnenje stroke je, da je eden najbolj učinkovitih ukrepov za preprečevanje okužb s HPV in njenih posledic, cepljenje proti HPV.

Pri nas poteka rutinsko cepljenje proti okužbi s HPV po programu že pri deklicah v 6. razredu osnovne šole, saj naj bi bilo cepljenje najbolj učinkovito pri deklicah in ženskah preden imajo prve spolne stike in tako še niso bile izpostavljene okužbi s HPV. V tej starosti je cepivo tudi bolj imunogeno kot pri starejših. Za cepljenje se lahko starši odločijo prostovoljno ob sistematskem pregledu.

 

PREBERITE TUDI: Cepljenje – je res nujno?

 

* PubMed.gov je spletna ameriška nacionalna knjižnica medicine Nacionalnega inštituta za zdravje, kjer so zbrani izvlečki iz različnih virov, povezanih z biomedicino

 

VIR: Planet lepote.comNcbi.nlm.nih.gov (raziskava) 

planet lepote

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
14
Kontracepcija v obliki aplikacije in pamet...
Najnovejša tehnologija spremlja plodnost preko aplikacije in s pomočjo posebne pametne naprave, ki jo nosite na prstu ko...
7
Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
6
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4



Vgnezditev ali splav?
Preverite, kakšna je krvavitev pri splavu, da je ne boste zamenjali za tako imenovano vgnezditveno ali implantacijsko kr...
Kakšna je zdrava in plodna sperma?
Če je v moškem ejakulatu manj kot deset milijonov spermijev na mililiter sperme, se to šteje kot nizko število spermijev...