cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Zaposlene mamice so srečnejše

clock-img

29.4.2024

Strokovnjaki pravijo, da naj bi bile zaposlene matere srečnejše in bolj zdrave od tistih mater, ki so se odločile, da ne bodo hodile v službo, temveč bodo ostale z otroki doma in skrbele za dom ter družino.

Zaposlene mamice so srečnejše

V raziskavi, ki so jo naredili ameriški strokovnjaki, je sodelovalo okrog 1350 mamic. Nekatere izmed njih so se po končani porodniški vrnile nazaj v službo, druge pa so ostale doma. In na podlagi študije, ki so jo izvajali več let, so znanstveniki ugotovili naslednje.


Manj depresije med mamicami s službo

UGOTOVITEV 1: Matere, ki so se vrnile nazaj v službo, ne zbolijo za depresijo tako pogosto kot matere, ki ne hodijo v službo.

Zaposlene matere imajo najbrž poleg družine in doma, še toliko več skrbi in zato morda nimajo toliko časa razmišljati o sebi. V današnjih stresnih časih pa se bo situacija najbrž obrnila. Zaposlene matere dandanes ne vedo več, ali bodo službo še imele ali ne. Če že zaposlene matere ne trpijo za depresijo toliko, kot matere, ki so doma z otroki, pa imajo najbrž vsakodnevno v službi veliko več negativnega stresa.

 

Enaka količina časa za otroke 

UGOTOVITEV 2: Matere, ki hodijo v službo svojim otrokom pomagajo pri domačih nalogah in učenju prav toliko, kot matere, ki so doma.

Seveda, vsi otroci imajo enako naloge in učenja. Matere, ki se vrnejo iz službe domov, najbrž najprej sedejo k otroku in mu pomagajo. Na stran potisnejo še vsa hišna opravila, ki jih tistega dne čakajo in dajo otroku prednost. Kar je povsem normalno in pohvalno.

 

PREBERITE TUDI: Materinstvo in kariera - resnična zgodba

 

Boljše zdravje 

UGOTOVITEV 3: Zaposlene matere so bolj zdrave od tistih, ki so doma.

Matere, ki so s svojimi otroki doma, imajo veliko več možnosti, da se nalezejo od njih vsakega najmanjšega prehlada.

 

Več strpnosti in potrpežljivosti

UGOTOVITEV 4: Zaposlene matere so bolj potrpežljive s svojimi malčki, kot matere, ki so z njimi ves dan.

Matere, ki so ves dan s svojimi otroki, opravljajo veliko dela. Igranje z otroki, učenje, vzgajanje, vse to staršu vzame veliko truda in energije. Tako kot imajo zaposlene matere včasih svoje službe čez glavo dovolj, si želijo matere, ki so doma, nekaj minut miru in počitka.

Zaposlene matere v službi pogrešajo svojo družino in povsem normalno je, da komaj čakajo, da se vrnejo domov ter jih objamejo. Tudi otroci pogrešajo svoje matere in zato tisti kratek čas, nekaj uric, ki jih preživijo skupaj, poteka najbrž manj stresno.

 

Zaposlene ali ne, vsaki materi je na prvem mestu družina. Tistih, ki se odločijo, da se po porodniški ne bodo več vrnile v službo, je danes malo. Mnogo mamic mora po končani porodniški poiskati novo službo. Ne glede na vse napisano, pa se najbrž strinjajo vse matere, da je vzgoja in skrb za otroka zahtevna in včasih naporna služba.


Kaj pa meniš ti? Zapiši svoje mnenje na forum.

news-img

5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih dneh

Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnja pomlad in poletje polna čudovitih dogodivščin.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem