cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Kako zaključiti vrtčevsko in šolsko leto?

clock-img

21.6.2024

Preverite šest idej, kako otroku organizirati poseben zaključek vrtčevskega/šolskega leta, da bo septembra lažje vstopil ponovno v vrtec ali (prvič) v šolo.

6 idej za najlepši konec šole in vrtca

Zaključni dogodki v vrtcih in šolah otrokom na simbolni in iniciacijski način pomagajo zaključiti vrtčevsko/šolsko leto, da lahko septembra lažje ponovno vstopijo v vrtec in šolo za eno leto starejši.

Preverili smo, kako lahko tudi starši otrokom organizirate zaključek vrtčevskega oziroma šolskega leta, ki ga ne bodo pozabili.

 

1) Tematski piknik s prijatelji

Najbolj preprost in med otroci najbolj priljubljen način praznovanja je seveda otroška zabava.

Zato lahko ob zaključku vrtčevskega/šolskega leta organizirate poletni tematski piknik, na katerega lahko otrok povabi vse prijatelje iz vrtca ali sošolce, lahko pa le tiste, s katerimi se je bolje razumel. In tako v družbi najboljših prijateljev zaključi to šolsko leto.

Kot gusar, princeska, morska deklica, živalca ... Izbiro prepustite otroku, vi pa mu le pomagajte, da izvedba ne bo preveč zahtevna.

 

PREBERITE ŠE: Otroška koktejl zabava - ideje

 

2) Družinski izlet po želji otroka

Če je otrok najsrečnejši v varnem krogu družine, lahko to šolsko leto zaključite z družinskim izletom. Izletom, ki ga naj seveda izbere otrok, saj gre vendar za njegovo praznovanje. Morda si bo pa otrok izbral družinski izlet v neznano!

Da bo odločitev lažja, vi izberite nekaj možnosti za izlet, med katerimi naj otrok izbere tisto, ki se mu zdi najbolj privlačna. Tako boste še vedno ohranili nadzor nad situacijo, otrok pa bo imel občutek, da je on tisti, ki je določil družinski zaključni izlet.

Če želite, da bo izlet otroku zares ostala dolgo v spominu, vključite ogled kakšnih naravnih znamenitosti, lahko tudi muzeja ali gradu. Otroci namreč radi raziskujejo nove svetove in odkrivajo pozabljene skrite zaklade.

 

konec šolskega leta

Zaključite šolsko leto z raziskovalnim družinskim izletom, ki naj ga izbere otrok, saj gre vendar za njegovo praznovanje. (FOTO: Freepik.com)

 

3) Slavnostni nakup šolskih potrebščin za prvošolčke

Če bo septembra otrok vstopil v šolo, lahko zaključek vrtca združite z nakupom šolskih potrebščin. Tukaj preberite blog o vseh lekcijah nakupa šolske torbe!

Si za ta poseben dogodek vzamete cel dan - takoj po zajtrku obiščete trgovine s šolskimi potrebščinami in si po nakupu vsega, kar bo prvošolček potreboval za prvi razred, privoščite slavnostno družinsko kosilo. Z obvezno sladico seveda. Ob kateri lahko otroku zaupate kakšen svoj šolski spomin. Kakšen prijeten, smešen, pa tudi neprijeten. 

Naj bo to dan za šolo in praznovanje tega, da bo tudi vaš otrok kmalu prvič prestopil šolski prag.  

 

PREBERITE ŠE: BLOG - Prvič na počitnicah pri babici

 

4) Kozarec spominov in želja

Kaj bi si iz vrtčevskega/šolskega leta rad zapomnil za vedno? In kaj si želim doživeti v naslednjem šolskem letu?

Skupaj z otrokom zapišite vse svoje spomine in želje (tako otroci kot starši!) ter jih shranite v poseben Kozarec spominov in želja. Ker je to čaroben kozarec, ga je treba seveda temu primerno okrasiti. Da se spomini ne bodo izgubili in bodo želje slišale čarobne vile, ki uresničujejo vse želje, ki prihajajo iz srca. 

Če je otrok mlajši, mu pomagajte zapisovati spomine in želje, otrok pa naj na listek zraven kaj nariše, kar ga bo pri odpiranju kozarca spomnilo na spomin oziroma željo.

 

5) Zahvalna risbica ali pismo za vse vrtčevske/šolske prijatelje

Čeprav danes večinoma pošiljamo SMS-je in sporočila po elektronski pošti, imajo pisma posebno moč.

Zato spodbudite otroka, da svojim prijateljem iz vrtca/šole napiše zahvalno pismo, v katerem mu pove, kaj je z njim najraje počel, česa ne bo nikoli pozabil in katere igre bi se rad z njim igral med počitnicami in v prihodnjem vrtčevskem/šolskem letu.

Če je otrok mlajši, njegovo sporočilo za prijatelja po nareku zapišite vi, otrok pa mu naj kaj lepega nariše. Za zahvalo, spomin in spodbudo, da bi njuno prijateljstvo trajalo še naprej.

 

PREBERITE ŠE: Ringarajin klepet - Šolanja na domu se lahko loti vsak starš

 

6) Album ali plakat spominov na minulo šolsko leto

Vrtčevske risbice, šolske fotografije, ljubezenska pisemca, vstopnice od otroških predstav in družinskih potovanj, mogoče prihod novega družinskega člana ali nova otroška sobica ...

Skupaj z otrokom sestavita album ali plakat spominov na minulo šolsko leto, ki bo tako otroka kot vas vedno spomnil na vse tiste pomembne trenutke tega vrtčevskega/šolskega leta, ki se izteka. 

Morda skupaj z otrokom okrasita posebno škatlo, kamor bo otrok lahko shranil vse spominke in spomine, skupaj z albumom. Na škatlo seveda obvezno zapišita Šolsko leto 20xx/20xy.


DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem