|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RINGARAJIN KLEPET: Šolanja na domu se lahko loti vsak starš

Helena Primic, 20.5.2020
Pri šolanju na domu se otrok lahko uči na način, ki njemu najbolj ustreza, zato je učenje praviloma bolj učinkovito in hitrejše kot v običajni šoli.

image
Ne pozabimo - otroci se že po naravi radi učijo!
/11


Ob trenutnih izrednih ukrepih v slovenskih šolah, ki jih Vlada napoveduje tudi za prihodnje šolsko leto, vse več staršev resno razmišlja o šolanju na domu.

Tokrat smo se zato pogovarjali z raziskovalko in direktorico zavoda Šolanje na domu ter mamo, ki svoje otroke že devet let šola doma - Matejo de Laat.

 

Glavni argument proti šolanju na domu je pogosto ta, da starši pač moramo hoditi v službe in enostavno nimamo časa za šolanje na domu. Ali je šolanje na domu vendarle možno združiti s službo?

Možno vsekakor je. Še posebej, če imata starša ali vsaj eden izmed njiju fleksibilen delovni urnik ali delo od doma. Zahteva pa seveda dobro organizacijo dela, torej dobro usklajevanje službe in učenja z otrokom.

Vem, da se za mnoge starše tole sliši naravnost neverjetno, toda šolanje na domu je zelo učinkovito, saj omogoča individualno spremljavo otroka. Posledično je zato učenja precej manj kot v šoli. Ker smo navajeni le takšnega učenja, kot so ga otroci deležni v šoli, si večina staršev težko predstavlja, da bi otrok predpisano učno snov lahko usvojil precej hitreje. To je seveda možno le, če otroka poučujemo tako, kot je zanj najbolj primerno.

 

PREBERITE TUDI: Kako spodbujati otrokovo domišljijo?

 

Toda, večina staršev vendarle nismo pedagogi. Smo potem sploh primerni oziroma dovolj opremljeni za vlogo domačega učitelja oziroma se šolanja na domu zares lahko loti vsak starš? 

Mislim, da se šolanja na domu lahko loti vsak starš, ki si želi šolati na domu, ki v sebi čuti dovolj predanosti do te naloge, ki ga ni strah hoditi po neuhojenih poteh in včasih celo proti toku, ki je iznajdljiv in mu hkrati ni težko poiskati pomoči, ko mu ne gre, ki se je pripravljen učiti in se kdaj pa kdaj tudi spopasti z izzivi.

Seveda je dobrodošlo, če ima starš, ki bo učil otroka, tudi pedagoško znanje, toda še bolj dobrodošlo je, da ima vsaj malo znanja o tem, kako se otrok razvija v psihološkem smislu. Znanje o psihološkem razvoju bi pri poučevanju (tako v šoli kot doma) moralo biti osnova, saj sta tako učenje kot razvoj socialnih veščin vezana na otrokov psihološki razvoj otroka. Na srečo živimo v dobi informacij in je tovrstno znanje na dosegu roke prav vsakomur. Kdor si želi pridobiti znanje s pedagoškega področja in različnih pedagoških pristopih, ga z lahkoto najde in se pouči sam.

Poleg tega je učni proces, ki se odvija v šoli, precej drugačen od tistega, ki se odvija doma. Učna dinamika je doma čisto drugačna od tiste v šoli. Učitelji so se izobrazili za poučevanje v velikih skupinah otrok, prav noben pedagoški študij pa ne ponuja znanja, kako poučevati samo enega ali dva otroka, kot se dogaja pri šolanju na domu. Pa vendar to za šolanje doma ne predstavlja nobene težave. Šolanje na domu je pravzaprav nekakšna podaljšana vzgoja oziroma del vzgoje, ki se je tekom razvoja ločila od starševske vzgoje. Rečeno zelo poenostavljeno seveda.

Če nekoliko pojasnim - ko sama poučujem svoje otroke, se pri tem ne počutim prav nič učiteljsko. Tudi sama sebe ne dojemam kot učiteljico. Če bi že morala okarakterizirati svoj odnos z otrokom, preko katerega v resnici poteka učenje, bi mu nadela oznako mentorstvo, ki pa sicer ne zajema celotne čustvene razsežnosti, ki je pri poučevanju predvsem majhnega otroka najpomembnejša. Zavedam se, da je takšna drža do učenja in poučevanja marsikomu morda videti nekoliko heretična.  


Mateja de Laat

 

Ko si drznemo pokukati izza šolske podobe učenja, ugotovimo, da obstaja več vrst učenja in šolanja na domu. Nam jih lahko na kratko predstaviš?

Šolanje na domu je pravzaprav uradni naziv za obliko izobraževanja/šolanja otrok, pri kateri starši prevzamemo nalogo poučevanja svojega otroka. Znotraj tega, pa lahko otroke poučujemo na različne načine in sledimo različnim pedagoškim pristopom.

Seveda je za otroka idealno, da izberemo tak način poučevanja oziroma takšno pedagoško metodo, ki otroku najbolj ustreza. Sama na primer pri poučevanju svojih otrok uporabljam montessori ter waldorfske učne metode in materiale.

 

Katere pa so glavne prednosti šolanja na domu za otroka ne glede na to, za kateri način poučevanja se bomo odločili?

Za otroka je glavna prednost vsekakor možnost, da je deležen individualne spremljave, da se lahko torej uči na način, ki njemu najbolj ustreza.

In če je starš tudi "učitelj", je še toliko bolj pomembno, da ima s starši razvit kakovosten in zdrav odnos. Pri tem imam v mislih teorijo navezanosti, ki govori, da mora biti otrok varno navezan na svoje starše (oziroma skrbnike), da bo kasneje v življenju razvil čustveno stabilnost. Šolanje na domu vsekakor omogoča, da otrokovo varno navezanost na starša negujemo ali pa v nekaterih primerih šele s pomočjo šolanja na domu vzpostavimo, če to iz kakršnega koli razloga prej ni bilo mogoče.

Tretja prednost šolanja na domu za otroka pa je boljši razvoj njegovih socialnih veščin, ki jih po navadi omenjajo kot manko šolanja na domu. Vendar je resnica ravno obratna. To je sicer obširna tema, ki jo izčrpno opisujem v svoji knjigi Kam pa ti hodiš v šolo?, zato naj na kratko napišem samo to, da otrok za razvoj socialnih veščin potrebuje predvsem vodstvo zrelih odraslih, družbo vrstnikov pa za to, da naučeno nekako preizkuša in pili.

 

PREBERITE TUDI: Nedonošenčki bi morali kasneje v šolo!

 

Kaj pa prednosti šolanja na domu za starše in konec koncev tudi družbo na splošno? 

Za starše, ki sami šolajo svoje otroke, je dragoceno predvsem to, da s pomočjo šolanja na domu dobijo zares globok vpogled v notranjost otroka - kako se počuti in kakšni miselni procesi potekajo v njem. Tu nimam v mislih površinskih vsakodnevnih dogajanj, ki hitro pridejo in grejo (čeprav so tudi ti pomembni), temveč tiste globlje čustvene in miselne vzorce, ki določajo značaj otroka ter celo smer, v katero bo šla otrokova življenjska pot. Ta vpogled je nekaj najbolj dragocenega, kar lahko starš pridobi v času otrokovega otroštva.

Druga pozitivna stvar, ki jo staršem prinaša šolanje na domu, je dodatna priložnost za razvoj kakovostnega in zdravega odnosa z otrokom. Dober odnos je ne samo dobra življenjska popotnica za otroka, temveč tudi za starše, ko bodo stopili v poznejša leta, ko bodo morda oni potrebovali svoje otroke.

Družba je zdrava, kadar jo sestavljajo zdrave družine ter miselno samostojni in čustveno stabilni posamezniki. Šolanje na domu vsekakor nudi možnost, da lažje negujemo družinsko življenje in medsebojno povezavo med družinskimi člani. Poleg tega omogoča, da otroka poučujemo tako, kot ustreza njegovi notranji naravi, pri čemer je otrok lahko aktiven, saj je pri šolanju na domu velik bolj možno upoštevati njegovo iniciativo in zanimanja. In prav to je način, s katerim otrok najlažje razvija svoje miselne sposobnosti in se tako razvije v miselno samostojno bitje, ki zares zna razmišljati s svojo glavo.

 

Katere pa so najpogostejše pasti, v katere se ujamejo starši, ki otroke šolajo doma in zaradi njih obupajo nad domačim šolanjem?

Na to vprašanje je zelo težko odgovoriti, saj so pasti in izzivi, na katere lahko naletijo doma šolajoči starši, pogojeni z danostmi in situacijami znotraj posamezne družine, ki pa se seveda med sabo lahko močno razlikujejo.

Lahko pa rečem, da je za dobro šolanje na domu zelo pomembno, da se oba starša strinjata s tem, da se otrok šola na domu. Drugače vsa odgovornost in breme šolanja na domu padeta zgolj na enega starša (po navadi mamo), hkrati pa lahko prav šolanje na domu postane povod ali celo vzrok za trenja med staršema.

Mislim, da je prav tudi poudariti, da je šolanje na domu treba jemati resno. Toda ne v smislu rigidnosti in neživljenjske strogosti, toda v smislu predanosti, ki pa vendarle ne sme popolnoma obvladovati našega življenja. Kot velja za običajno šolo.

Šolanje na domu je na trenutke lahko stresno, še posebej proti koncu leta, ko se bližajo preiskusi znanja. Pa vendarle moramo starši poskrbeti, da stres ne bo prevelik. Še posebej preko leta, ko učenje doma zares lahko izpeljemo tako, da bo tako za otroka kot nas privlačna, prijetna in vznemirljiva pustolovščina.

Zato moramo starši dobro poznati samega sebe, svoje močne in šibke točke, svoje lastnosti in svoje meje. Si zares želimo otroka šolati na domu? Smo pripravljeni dovolj svojega časa posvetiti otroku, da bo na koncu leta uspešen? Smo pripravljeni hoditi po neuhojeni poti, včasih celo proti toku?

Skratka, preden se odločimo za šolanje na domu, je nujno, da se temeljito pogovorimo s partnerjem in predvsem dobro preizprašamo sami sebe, če bomo mi tisti, ki bomo prevzeli vlogo domačega učitelja.


Šolanje na domu

 

Nam lahko na kratko opišeš šolski dan tvojega sina in hčerke, ki se šolata na domu?

To me pogosto sprašujejo. Ampak pri najboljši volji ne morem ponuditi natančnega odgovora. Mi namreč nimamo tipičnega "šolskega dneva", čeprav v novinarskih prispevkih za boljšo predstavo po navadi opišem nekaj približnega.

S sinom, ki zaključuje drugi razred, se ne učiva vsak dan, morda dva- do trikrat na teden. Z učenjem prav tako ne začneva zjutraj, saj se takrat vedno igra s svojim mlajšim bratcem. Preden se greva učit, ga vedno najprej opozorim Čez 15 minut greva računat. Potem se učiva, računava, piševa pisma babici, bereva. Včasih je sin sam pobudnik učenja, še posebej, kadar doživi kaj zanimivega ter hoče svoje doživetje opisati v pismu babici in dedu. Tudi bereva veliko, v bistvu bolj spontano, ne kot učna ura. Učiva pa se vedno s pomočjo učnih materialov. In to je to.

Hči, ki zaključuje osmi razred, je za učenje zelo samostojna in jaz z njeno šolo praktično nimam dela. Njen urnik se vrti okoli urnika za violino na glasbeni šoli. Uči se ves čas, bere, gleda dokumentarce, na spletu išče učne ure na temo, ki jo mora znati (v angleščini ali nizozemščini).

V naši družini se tudi veliko pogovarjamo in ti pogovori so zelo poučni, tako da se otroka ogromno naučita prav preko pogovorov.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Kaj pa manjka slovenskemu šolstvu?

 

Morda še kakšen nasvet za starše, ki zaradi posebnih koronaukrepov vse bolj resno razmišljajo o šolanju na domu?

Ja, želela bi jim sporočiti, da naj odločitve za šolanje na domu ne sprejmejo zgolj zato, ker bodo pogoji v šoli jeseni slabi in omejujoči. Preden se zares odločijo za ta pomemben korak tako za otroka kot družino, naj se temeljito poučijo o šolanju na domu, o vseh prednostih in izzivih te oblike izobraževanja.

Potrebno se je namreč zavedati, da s tem, ko se odločimo, da bomo otroka šolali na domu, prevzamemo odgovornost za njegov učni proces in tudi njegov učni uspeh. Zato je zares pomembno, da se zavedamo, v kaj se spuščamo in tako že vnaprej preprečimo morebitne težave.

Če so pa starši ugotovili, da si resnično želijo svojega otroka šolati sami ter da v sebi čutijo dovolj odgovornost in predanosti tej pomembni nalogi, potem pa jih spodbujam, da pogumno ter z zaupanjem vase in v svojega otroka stopijo na pot šolanja na domu, ki bo zagotovo spremenilo življenje vseh družinskih članov. Predvsem poglobilo medosebne odnose. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
6
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
6
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
5
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5



So protibolečinska sredstva med porodom re...
Če bi porodnice lahko izbirale, bi si seveda izbrale neboleč porod. Kaj storiti s porodno bolečino, kakšna protibolečins...
Vsi štirje otroci so vegetarijanci
Pogovarjali smo se z Jasmino Kozina Praprotnik - antropologinjo, strastno tekačico, avtorico knjige Bela dama, ženo teka...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?