cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo vode!

clock-img

24.6.2024

Kako dolgo se lahko nosečnica kopa v morju? Je za nosečo žensko primerna vsaka voda v bazenu, tudi termalna? Vse to smo preverili pri Mini Marinčič, vodji vadbe v vodi za nosečnice Mamina vadba.

Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo vode!

"Nosečnost je obdobje velikih anatomskih, fizioloških in emocionalnih sprememb, zato je vzdrževanje dobre telesne pripravljenosti bistvenega pomena tako za zdravo nosečnost in porod kot čim hitrejše poporodno okrevanje. Vadba v vodi in plavanje prav to omogočata, zato sta najbolj priporočljivi aktivnosti med nosečnostjo s strani ginekologov in fizioterapevtov. Zato le pogumno v vodo, takoj ko nosečniška slabost mine," nosečnice spodbuja Mina Marinčič, diplomirana profesorica športne vzgoje in vodja vadb v vodi za nosečnice Mamina Vadba.

 

Previdno z "žabico"!

Kaj se pravzaprav dogaja s telesom nosečnice, medtem ko je v vodi in plava? "V vodi se vsako telo razbremeni in se počutimo lažje. Ker se v vodi sprostijo tudi medvretenčne ploščice, je gibanje v vodi za nosečnico še toliko bolj primerno. Poznamo kar nekaj plavalnih tehnik, ki so primerne za nosečnico, vendar je dobro, da se nosečnica odloča le za tiste, ki jih dobro obvlada; običajno sta to tehniki hrbtno ali prsno. Posebna pozornost je potrebna pri »žabjem« prsnem plavanju - nosečnica naj pazi, da plava z nekoliko nižjimi boki od ramen, saj s tem zagotovi manjšo ukrivljenost v ledveni hrbtenici. V primeru, da ima nosečnica razboleno področje sramnice (bolečine zaradi vnetja sramnice), naj plava z nogami kot pri kravlu - gor in dol. Tako bo preprečila nastajanje dodatnih bolečin, ki so posledica vnetja sramnice," nosečnicam svetuje Marinčičeva.


So morda še kakšni drugi varnostni napotki, ki jih mora poznati nosečnica, ko gre v vodo, pa naj bo to morje ali bazen? "Ker večina ljudi ne opazi nosečniškega trebuščka pod vodo, nosečnicam priporočamo plavanje stran od množic. Plavanje v paru zagotavlja varnost opore v primeru krča ali drugih nepredvidljivosti. V izogib pogostim nosečniškim krčem v mečih svetujemo uporabo penastega črva, ki lahko med plavanjem predstavlja dodatno razbremenitev telesa, oporo med plavanjem in občutek varnosti. Penasti črvi, ki jih lahko kupimo v vsaki bolje založeni športni trgovini, so tudi čudovit pripomoček za lebdenje in počitek na hrbtu," dodaja sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: Je vadba v vodi varna za nosečnice?

 

Temperatura vode naj bo med 28 in 32 stopinj Celzija

Kot nam je zaupala Marinčičeva, je za varnost nosečnice in njenega otročka v trebuščku pomembna tudi temperatura vode, v kateri plava ali se zgolj sprošča. "V morju je priporočljivo večkratdnevno plavanje za krajši čas - pet do deset minut. V kolikor pa se nosečnica giblje v vodi več kot deset minut in tudi do eno uro, strokovnjaki priporočajo temperaturo vode med 28 in 32 stopinj Celzija. Nižja oz. višja kot je temperatura vode, krajši naj bo čas gibanja nosečnice v vodi. V nasprotnem primeru lahko namreč pride do ogroženosti ploda," opozarja sogovornica, ki svoje vadbe Mamina vadba izvaja le v neoporečnih bazenih s toplo in večkrat dnevno kontrolirano vodo.

"Če nosečnica plava v bazenu, je priporočljivo, da izbere čim bolj mirne kotičke s čim manj ljudi, saj je tam običajno boljša kakovost vode. Če pa se ne more prepričati o neoporečnosti vode, je priporočljiva uporaba menstrualne skodelice ali vazelinskih tamponov za plavanje, ki preprečijo vdor vode v nožnico," je prepričana Marinčičeva.

 

Previdno s termami

V toplicah je temperatura vode pogosto višja od 32 stopinj Celzija. Ali to pomeni, da toplice niso primerne za nosečnice? "Nosečnice pogojno lahko obiskujejo toplice. Priporočljivo je, da se bodoče mamice prepričajo, da temperatura vode ne presega približno 32 stopinj Celzija. V vsakem primeru pa se je treba izogibati jacuzzijem, ki so temperaturno povsem neustrezni in zaradi višjih temperatur tudi bolj rizični za razvoj različnih bakterij," opozarja sogovornica in dodaja: 

"Posebna previdnost je potrebna tudi pri obisku term, ki imajo termalno vodo. Ta lahko namreč vsebuje veliko več mineralov kot voda iz pipe, ti pa lahko obremenjujoče vplivajo tako na nosečnico kot na plod in kasneje dojenčka. Ker niso vse terme enake, se je pred obiskom term dobro posvetovati z zdravnikom."

 

PREBERITE TUDI: Plavanje v nosečnosti

 

Brez dolgotrajnih domačih vročih kopeli

Kaj pa domače namakanje v kadi, je tudi tukaj potrebna kakšna posebna previdnost? "Sprostitev v domači kadi je lahko za nosečnico zelo blagodejna, zato se lahko mamica v pričakovanju brezskrbno uleže v toplo kad, ki ima temperaturo vode podobno temperaturi njenega telesa, in sproščeno uživa za kratek čas. Toda dolgotrajno namakanje v vodi, ki ima temperaturo višjo od telesne, bo že samo po sebi povzročilo nelagodje in potenje, lahko pa pride tudi do pregrevanja telesa in ploda," opozarja Marinčičeva in nosečnicam svetuje, da se v času nosečnosti raje izogibajo dolgotrajnim vročim kopelim.

 


 

mina marinčičMina Marinčič je diplomirana profesorica športne vzgoje in licencirana vodja vadb z nosečnicami in mamicami ter dojenčki v vodi in na suhem. Mamino vadbo izvaja v središču Ljubljane, kjer vodi programe za ženske in otroke čez vse leto, tudi v poletnih mesecih.

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem