|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kot majhna deklica sem se potapljala v domači kadi

Helena Primic, 16.9.2018
Ali je vadba v vodi zares varna za nosečnice in njihove otročičke v trebuščku, smo se pogovarjali z Mino Marinčič, vodjo vadbe v vodi Mamina vadba. In kaj je Mino spodbudilo k vodenju vadbe v vodi?

image
Škofjeloške mamice so Mino ob koncu kar oblečeno zvrnile v vodo.
/11


"Plavati sem se naučila pri treh letih na družinskih počitnicah. V tistem času sem z otroško masko potopljene igrače reševala tudi z dna domače kadi in tako vadila potapljanje. Raje ne vprašajte moje mame, kako se je vsakič razveselila popolnoma mokre in poplavljene kopalnice," se svojih plavalnih začetkov spominja Mina Marinčič, diplomirana profesorica športne vzgoje, licencirana vodja vadb z nosečnicami in mamicami ter dojenčki v vodi in na suhem ter vodja vadbe v vodi Mamina vadba.

In zakaj se je poleg ljubezni do vode Mina odločila za vadbo v vodi? "Vadbe v vodi so me pritegnile tudi zaradi drugačnega pristopa vodenja, ki od vaditelja zahteva, da vadečemu vodo predstavi kot nekaj naravnega in domačega. Voda je namreč povsem drugačen medij kot zrak, kjer deluje večja gravitacija kot v vodi. Zame je poseben izziv predvsem to, da na vadeče prenesem ta občutek lahkosti gibanja v vodi, ki nam omogoča tako sprostitev kot krepitev in raztezanje telesa, pa tudi možganov. Na vadbah zato rada povem, da kolikor sile vložimo v vodo, toliko nam je bo voda vrnila nazaj."

 

Vadba v vodi je varna!

Pa vendar je še vedno veliko nosečnic strah, da bi se v vodi lahko okužile s kakšno bakterijo ali glivico ter tako škodile tako sebi kot otročičku v trebuščku. Je takšen strah zares upravičen?

"Vadbo nosečnic in dojenčkov lahko izvajamo le v najčistejših bazenih. Bazeni so v današnjem času že tako dobro prečiščeni in dnevno kontrolirani, da je vedno manj takih, ki ne bi v celoti ustrezali tudi najobčutljivejšim plavalcem kot so nosečnice. Prepričana sem, da se vsi strokovnjaki, ki organizirajo tovrstno vadbo, pred začetkom vadbe dobro pozanimajo o čistoči vode na izbrani lokaciji. Sama vedno izberem le takšne lokacije, kjer sem lahko povsem prepričana, da je voda zares čista in varna tako za nosečnice kot dojenčke. Nosečnicam odsvetujem predvsem terme z večjimi množicami, kjer je zaradi visoke temperature zares večje gojišče bakterij," nosečnice in mamice pomirja sogovornica, ki bo tudi v letošnjem šolskem letu Mamino vadbo v vodi vodila v Ljubljani.

 

Lahko vadba v vodi sproži porod?

Mino smo tudi vprašali, ali lahko vadba v vodi sproži porod, kar je zelo pogost strah med nosečnicami, ki se kar nekako ne morejo odločiti za tovrstno nosečniško gibanje. 

"Pravzaprav je velikokrat prav nasprotno. Pogosto namreč na vadbo v vodi po privolitvi ginekologa pridejo tudi nosečnice z rahlimi lažnimi oziroma Braxton-Hicksovimi popadki, ki se med vadbo v vodi običajno umirijo, nosečnici pa se izboljša počutje. V zadnjem letu sem imela tudi en primer, ko je na vadbo v vodi po priporočilu ginekologinje prišla nosečnica z zelo blagimi lažnimi popadki. Znano je namreč, da voda odvzame nekaj bolečine med prestajanjem popadkov. Vadeča je omenila, da jih ima v vodi manj in se počuti veliko bolj olajšano in manj napeto kot na suhem, zato sem ji dovolila nadaljevati z vadbo. Čez 24 ur se ji je rodil zdrav fantek, ki sedaj že pridno čofota in uživa v vodi, kot njegova mamica med nosečnostjo. Seveda pa je vsekakor treba ostati doma oziroma se odpraviti v porodnišnico, ko gre zares," nosečnicam svetuje Marinčičeva.

 

Druženje in koristni nasveti drugih nosečnic

Vadba v vodi pa ni odlična le za zdravje nosečnice in lažji porod, temveč je tudi odlična priložnost za druženje in koristne nasvete.

"V resnici še nisem srečala knjige, ki bi imela toliko življenjskih nasvetov in svežih informacij kot vadeče nosečnice in mamice. Pa ni važno, ali gre za pozitivno ali negativno informacijo, vsaka je vredna posluha in osebne analize. Na vadbah v vodi se tako splete ogromno koristnih pogovorov, ki jih vadeče potrebujejo, saj se pogosto zgodi, da drugje enostavno nimajo pravih priložnosti ali/in sogovornikov. Običajno te pogovore začinimo z dobro voljo, smehom in veliko novih sklenjenih prijateljstev," je povedala sogovornica, ki opaža, da tudi strokovnjaki nosečnicam kot najbolj priporočljivo obliko gibanja v nosečnosti vse bolj priporočajo prav vadbo v vodi.

"Zato bom z Mamino vadbo z veseljem še naprej osveščala bodoče starše o koristih vadbe v vodi od nosečnosti do čofotanja z dojenčkom in kmalu nadobudnim plavalcem v vodi." 

 

Mina Marinčič je diplomirana profesorica športne vzgoje in licencirana vodja vadb z nosečnicami in mamicami ter dojenčki v vodi in na suhem. Mamino vadbo izvaja v središču Ljubljane, kjer vodi programe za ženske in otroke čez vse leto, tudi v poletnih mesecih.img
Sedem razlik med nosečnostjo in PMSjem
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMSjem, a zelo podobni simptomi...
4
Krčne žile v nosečnosti
Krčne žile nastanejo zato, ker teža maternice pritiska na žile v medenični votlini, kar poveča pritisk v žilah v spodnje...
3
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
3
Pomirjene že v 10. tednu nosečnosti!
Zakaj bi zaradi slabih rezultatov merjenja nuhalne svetline, ki se pogosto pokažejo kot lažni alarm, tvegali z invazivni...
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Savnanje v nosečnosti: da ali ne?
Ali lahko nosečnica obiskuje savno? Ali je savnanje nevarno zanjo ali za plod? Odgovoril nam je mag. Stanko Pušenjak, dr...
Gripa in prehlad v nosečnosti
Tudi med nosečnostjo se vas lahko lotita gripa ali prehlad. Bolezen pa je lahko še težja, saj mnogih zdravil zaradi nose...
kupovanje daril
Lelly28 RR

ali ste že začeli z nakupovanjem daril za decemberske praznike?