cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Regratov med

clock-img

8.4.2024

Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite regratov med.

Regratov med

Rumeni cvetovi po travnikih nas razvajajo že od zgodnje pomladi in tja v poletje, ko se večina regratovih cvetov spremeni v lučke. Rumeni regratovi cvetovi privabljajo čebele, ki ga nabirajo za med, vendar lahko regratov med naredite tudi brez njihove pomoči. V nadaljevanju najdete dva recepta za pripravo medu iz regratovih cvetov.


Zdravilen regratov med, pripravljen s kuhanjem

Potrebujete:

200 cvetov brez zelenolistne obrobe

3 limone

2 litra vode

1,5 kilograma sladkorja


Cvetove kuhate v vodi v pokriti posodi od 15 do 20 minut. Kuhajte na zmernem ognju, vre naj počasi. Nato cvetove odcedite skozi gazo. Regratovi vodi dodate sladkor in sok treh limon. Pokrito počasi kuhate eno uro. Po eni uri kuhanja mora biti gostota enaka medu.


Regratov med lahko uporabljate kot namaz na kruhu, v čaju, iz njega lahko pripravite tudi osvežilen napitek, tako da ga zredčite z vodo. Ni dolgo obstojen, zato ga hranite v hladilniku in hitro porabite.

 

PREBERITE TUDI: Regrat - zdravilna rastlina


Regratov med brez kuhanja

Potrebujete:

 300 g regratovih cvetov

300 g rjavega sladkorja


Cvetove z rokami očistite zelenega dela, saj za med potrebujete le rumene cvetne lističe. Lističe naložite v kozarec v plasteh, in sicer v razmerju 1:1 (cvetovi:sladkor) - centimetrsko plast cvetov, centimetrsko plast sladkorja - dokler ne napolnite kozarca. Kozarec postavite na sonce, ki bo poskrbelo, da se bo sladkor stopil, kar bo trajalo nekaj dni. Vmes lahko vsebino nekajkrat premešate. Ko bo sladkor popolnoma razstopljen, tekočino dobro precedite prek gaze in med shranite v čist, steklen kozarec.


Recept zadostuje za dva večja kozarca (900 g).  Po tem receptu, ki so ga poznale že naše babice, boste dobili zelo okusen med, ki ga lahko dodajate v tople napitke, ga uporabite kot dodatek v osvežilni limonadi ali namažete na kruh. 


NASVET: Regratove cvetove nabirajte ob sončnem dnevu in nikoli po dežju.

regratov med 

news-img

Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje železa.

Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in umskih zmogljivosti, glavobolov, lomljivih las in nohtov.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem