|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pregrada v maternici
7.5.2009 9:07:41   
flora1
Ginekolog mi svetuje, da grem na operacijo, ampak ker še ne mislim zanositi, ne vem če je smiselno. Na forumih sem namreč prebrala, da se pregrada lahko kdaj pojavi nazaj. A je potem treba še enkrat na operacijo? Kaj mi svetujete?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Pregrada v maternici
7.5.2009 9:21:25   
analucija
ti svetujem drugo mnenje. meni tudi eden ginekolog na izrednem pregledu rekel  za pregrado. moj g  je pa rekel da ni potrbe. in res ni bilo treba. sem dvakrat rodila.
ja moji sestrčna je bila pa že dvakrat tam zarad tega.

(odgovor članu flora1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Pregrada v maternici
7.5.2009 10:47:44   
giotti
Flora, ta informacija, da pregrada zraste nazaj, je zelo napačna. Pregrada nastane že, ko se deklica razvija v maternici in takrat se razvijajoča maternica deklice ne zlije iz dveh celic v samo eno, ampak lahko ostane vmse malo pregrade kot da bi bi iz maternice nastal srček.

Ko jo odstranjuje, pa so zelo previdni, da ne bi poškodovali maternične stene in je predrli, zato malenkost pregrade vedno pustijo. In mogoče se včasih celo zgodi, da ta majhen ostanek tudi moti in ga morajo še naknadno odstraniti. Ampak to so zelo, zelo redki primeri.

Problem s pregrado je ta, da lahko splaviš, in ko enkrat veš za to informacijo, nisi mirna celo nosečnost. Zdaj, ko veš, da imaš pregrado, je pandorina skrinjica odprta, in je mogoče res najbolj smiselno, da ti jo odstranijo. Poseg je lahko zelo neinvaziven za maternični vrat in na sploh zate, če se odločiš za ambulantni poseg v lokalni anesteziji ter s tankim histeroskopom. Vse skupaj traja 15 minut in zadeva je odstranjena. Nobenih narkoz, tablet, spanja v bolnišnici ... Ne delajo pa na tak način po vseh bolnicah, vem pa, da tako dela v Mariboru dr. Rejlič, ki je meni odstranil pregrado na tak način (pred tem sem enkrat splavila).

Saj veš, da ko imaš napotenico, se lahko odločiš za poseg kjerkoli in pri katermkoli zdravniku.
Na strani od dr. Pušenjaka pa si lahko prebereš resnične informacije o pregradi, da ne boš prebrala na forumu spet kaj napačnega in bila zaradi tega prestrašena ali kakorkoli vznemirjena. On sicer predlaga, da se poskusi s pregrado vsaj nekrat zanositi, no, po drugi strani pa pravi, da če odstrani pregrada na način, ki sem ti ga zgoraj opisala, da potem gotovo ni nobenih potencialnih težav v nosečnosti.

Še stran, kjer dr. Pušenjak vztrajno odgovarja na mnogokrat ista vprašanja v zvezi s pregrado:
http://med.over.net/forum5/search.php?19,search=pregrada,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=THISONE

In zelo pametno je, kot je že analucija rekla, iti še po drugo mnenje. Vsekakor moraš to nujno storiti, preden se odločiš, kako in kaj naprej. In na drugem mnenju vprašaj, kako velika je pregrada.

Srečno user posted image

(odgovor članu analucija)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Pregrada v maternici
7.5.2009 11:23:23   
Najaa
Ti svetujem, da greš na to operacijo. Da bi se pregrada pojavila nazaj, še nisem slišala. Lahko pa imaš veliko problemov zarad pregrade. Jaz sem imela en ss, potem sem uspešno donosila, nasl. nosečnost pa se je tragično končala v 33t. Šele po tej nos., ko sem bila vodena malo bolj strokovno, mi je G ugotovila, da imam tudi eno pregrado, ki je možni krivec za vse to.

(odgovor članu giotti)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Pregrada v maternici
7.5.2009 17:42:24   
flora1
meni je svetoval dr. tomaževič v ljubljani in mu zelo zaupam. a mislite, da je potrebno še drugo mnenje? mi je malo zoprno hodit še kam drugam, že tako ti ne naredijo ravno z veseljem ultrazvoka.

kako hitro pa greš lahko iz bolnice po operaciji?

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Pregrada v maternici
7.5.2009 17:49:31   
ursa30
dr. tomaževiču lahko popolno zaupaš, ker je res strokovnjak na tem področju, tako da jaz osebno mislim, da ne rabiš drugega mnenja. tudi mene je on operiral, in sicer novembra. v petek sem bila sprejeta v bolnico, v soboto dopoldne pa že doma. 

(odgovor članu flora1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Pregrada v maternici
7.5.2009 20:07:12   
čebelca2
se podpišem pod ursa30, tudi mene je on pregledal,. postavil diagnozo in operiral. če bi vedela da jo imam bi jo zihr dala odstrant, ker pa nisem sem imela pa 2xss. sedaj sem noseča in v 10t. tako daleč mi še ni uspelo priti in resnično sem (moram biti) prepričana, da bo zdej vse ok.

seveda je pa odvisna tudi velikost pregrade, ponavadi ženske z zelo veliki pregradami ne morejo zanositi in jih odkrijejo na pregledih ko ugotavljajo zakaj ne morejo zanosit. z manjšimi pa lahko zanosijo in donosijo brez kakršnih težav. sem pa brala zgodbe ko so že donosile zdrave otroke in so se pri naslednjih nosečnostih pojavile težave in so odkrili pregrado. tuki je pomoje velik možnosti in rizkiranja - lahko je vse ok, lahko pa ni.

sama sem imela 2,5cm pregrado in je reku da je čudn da sem sploh zanosila s tako veliko, sta se pa obe nosečnosti končali v 8t. v bolnišni sem bila s punco, ki je imela 3cm veliko pregrado in so jo odkrili ko je šla na pregled ker v enem letu ni zanosila.

jst bi šla, odločitev je pa tvoja.

(odgovor članu ursa30)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Pregrada v maternici
8.5.2009 9:25:16   
flora1
saj verjetno bom šla. mi je pa čudno, zakaj pri vseh na rednem ginekološkem pregledu ne naredijo ultrazvoka, da bi takoj vedel pri čem si. malo brez veze je, da bi se pri tej tehnologiji ki jo imamo vedli kot petdeset let nazaj, ko niso vedeli zakaj je prišlo do splava.

zmedena sem zaradi teh postopkov, ko pišete, da imajo v mb drugačnega kot v lj.- menda manj invazivnega?

čebelca, želim vso srečo user posted image

(odgovor članu čebelca2)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Pregrada v maternici
8.5.2009 12:09:31   
giotti
flora1, vsi ginekologi pač ne znajo tega videt na UZ-ju, poleg tega se to ne vidi vedno, ampak nekako lažje v drugi polovici cikla. Poleg tega moraš to prav iskati in biti na to pozoren.

Zato pa obstajajo specilaisti, ki se ukvarjajo prav s tem, da z UZ-jem preverjajo konkretno to stvar.

Glede Tomaževiča moram povedat tole: on je prvi zdravnik v Sloveniji, ki je začel z operacijami pregrade, zato je v tem smislu ekstremist. To pomeni, da je za njega problematična že zelo, zelo majhna pregrada, ki pa je tako neznatna, da bi lahko rekel, da je samo oblika maternice malo drugačna. Marsikateri punci, ki pride k njemu po že odstranjeni pregradi, reče, da ima še vedno pregrado za odstranit. Sem prepričana, da bi to rekel tudi meni, ker kot pravim, zelo malo se jo vedno pusti, da se ne predre stena maternice. Ne vem, kako njemu sicer rata očitno odstraniti pregrado v celoti, ampak dejstvo je, da je pač nekdo v tem najboljši in izgleda, da on je, saj se s tem ukvarja najdle.

Obstaja pa druga skrajnost, zdravniki, ki ne bi odstranjevali pregrad, če se ne zgodi spontani splav vsaj enkrat.

Glede na to, da te je pregledal zdravnik, ki je največji zagovornik odstranitve pregrad v Sloveniji, res mogoče ne bi bilo napačno iti še po eno nevtralno mnenje, ki predstavlja srednjo pot. Na primer, ravno zgoraj omenjeni dr. Rejlič, ki bi te itak želel pogledati, preden bi ti pregrado odstranil, če bi se odločila za neinvaziven poseg.
Ali pa dr. Merlo v Postojni je menda tudi zelo dober.

V Mariboru imajo iste postopke kot v Ljubljani, vendar pa imajo še dodatno možnost, ki je pa v Ljubljani zaenkrat ni. Maribor je na področju neplodnosti zelo, zelo napreden. Vsi zdravniki za neplodnost se ukvarjajo izključno s tem in ne tako kot v Ljubljani, kjer morajo delati še cel kup drugih stvari in so zato skrajno preobremenjeni, poleg tega imajo v MB res najnovejšo in sodobno opremo, od LCD zaslonov do 3D UZ-jev...
Torej, v Mariboru imaš možnost tudi neinvazivnega poseg s tankim histeroskopom (versapoint metoda), ki ne razširi materničnega vratu in se naredi pod lokalno anestezijo. Stvar je narejena v 15 minutah, malo še počivaš in čez pol ure greš lahko domov. Vendar pa je pri tej metodi zelo pomebno vedeti, kako velika je pregrada. Če je velika, na primer, da se pod veliko šteje 2 cm ali več, potem mogoče ta metoda ni primerna, ker je pa kamera, s katero gredo v maternico toliko manjša, da je delo pač oteženo. Skratka, če se odločiš za to metodo, te itak pregleda zdravnik, ki te bo operiral in on sam oceni, ali je ta metoda primerna za konkreten primer ali ne.

Srečno user posted image

< Sporočilo je popravil giotti -- 8.5.2009 12:10:07 >

(odgovor članu flora1)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Pregrada v maternici
8.5.2009 12:10:31   
giotti
flora1, vsi ginekologi pač ne znajo tega videt na UZ-ju, poleg tega se to ne vidi vedno, ampak nekako lažje v drugi polovici cikla. Poleg tega moraš to prav iskati in biti na to pozoren.

Zato pa obstajajo specialisti, ki se ukvarjajo prav s tem, da z UZ-jem preverjajo konkretno stvar.

Glede Tomaževiča moram povedat tole: on je prvi zdravnik v Sloveniji, ki je začel z operacijami pregrade, zato je v tem smislu ekstremist. To pomeni, da je za njega problematična že zelo, zelo majhna pregrada, ki pa je tako neznatna, da bi lahko rekel, da je samo oblika maternice malo drugačna. Marsikateri punci, ki pride k njemu po že odstranjeni pregradi, reče, da ima še vedno pregrado za odstranit. Sem prepričana, da bi to rekel tudi meni, ker kot pravim, zelo malo se jo vedno pusti, da se ne predre stena maternice. Ne vem, kako njemu sicer rata očitno odstraniti pregrado v celoti, ampak dejstvo je, da je pač nekdo v tem najboljši in izgleda, da on je, saj se s tem ukvarja najdle.

Obstaja pa druga skrajnost, zdravniki, ki ne bi odstranjevali pregrad, če se ne zgodi spontani splav vsaj enkrat.

Glede na to, da te je pregledal zdravnik, ki je največji zagovornik odstranitve pregrad v Sloveniji, res mogoče ne bi bilo napačno iti še po eno nevtralno mnenje, ki predstavlja srednjo pot. Na primer, ravno zgoraj omenjeni dr. Rejlič, ki bi te itak želel pogledati, preden bi ti pregrado odstranil, če bi se odločila za neinvaziven poseg.
Ali pa dr. Merlo v Postojni je menda tudi zelo dober.

V Mariboru imajo iste postopke kot v Ljubljani, vendar pa imajo še dodatno možnost, ki je pa v Ljubljani zaenkrat ni. Maribor je na področju neplodnosti zelo, zelo napreden. Vsi zdravniki za neplodnost se ukvarjajo izključno s tem in ne tako kot v Ljubljani, kjer morajo delati še cel kup drugih stvari in so zato skrajno preobremenjeni, poleg tega imajo v MB res najnovejšo in sodobno opremo, od LCD zaslonov do 3D UZ-jev v vsakem primeru, ne samo izjemoma ...

Torej, v Mariboru imaš možnost tudi neinvazivnega poseg s tankim histeroskopom (versapoint metoda), ki ne razširi materničnega vratu in se naredi pod lokalno anestezijo. Stvar je narejena v 15 minutah, malo še počivaš in čez pol ure greš lahko domov. Vendar pa je pri tej metodi zelo pomebno vedeti, kako velika je pregrada. Če je velika, na primer, da se pod veliko šteje 2 cm ali več, potem mogoče ta metoda ni primerna, ker je pa kamera, s katero gredo v maternico toliko manjša, da je delo pač oteženo. Skratka, če se odločiš za to metodo, te itak pregleda zdravnik, ki te bo operiral in on sam oceni, ali je ta metoda primerna za konkreten primer ali ne.

Srečno user posted image

< Sporočilo je popravil giotti -- 8.5.2009 12:12:34 >

(odgovor članu giotti)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Pregrada v maternici
8.5.2009 16:03:20   
flora1
uf hvala za odgovore, veliko veste ... Tomaževič je sicer super sogovornik, ampak kaj veliko ti pa ne pusti da sprašuješ, češ on že ve. rekel pa mi je da je zelo velika, ne vem točno ampak možno da je omenjal 2,5 cm? na sliki se res vidi kot da je maternica na pol. a v mb se pač kar naročiš in greš na preventiven pregled? a sprejemajo samo za en obisk?

(odgovor članu giotti)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Pregrada v maternici
8.5.2009 16:53:24   
giotti
IZVIRNO SPOROČILO: flora1

uf hvala za odgovore, veliko veste ... Tomaževič je sicer super sogovornik, ampak kaj veliko ti pa ne pusti da sprašuješ, češ on že ve. rekel pa mi je da je zelo velika, ne vem točno ampak možno da je omenjal 2,5 cm? na sliki se res vidi kot da je maternica na pol. a v mb se pač kar naročiš in greš na preventiven pregled? a sprejemajo samo za en obisk?


V Maribor sem šla jaz z napotnico od osebne ginekologinje. Torej, greš po napotnico ter pokličeš za pregled, poveš točno kakšen ter pri komu, na primer UZ pri Rejliču zaradi odstranitve pregrade. Potem prideš k njemu ter se z njim pogoviš, kaj meni o odstranitvi ter na kak način bi lahko to odstranil.

Samo zdaj, ko si napisala 2,5 cm je pa to dejansko zelo velika pregrada (čez pol maternice!!) in ne verjamem, da se pa to enostavno lahko resecira pod tako majhnim vidnim kotom, ki ga ima ta zelo majhna kamera. Še zame, ki sem jo imela "le" 1cm, je moja G, ki med drugim tudi odstranjuje pregrade, rekla, da je zelo velika za tovrsten poseg in bila malo skeptična, ko sem se premislila in ji rekla, da grem v MB na odstranitev.
Bi morala poklicati v MB in vprašati, kako je s temi velikostmi in versapoint načinom odstranitve. Sicer pa večina punc da to operacijo skozi pod splošno narkozo in brez nobenih zapletov kasneje v nosečnosti. Edino, kar je treba malo preveriti, če zanosiš po odstranitvi, ne da bi prehodno rodila ali splavila, je maternični vrat v 11. tednu, da slučajno ne bi bil razširjen.

Tako da Flora, če je tvoja pregrada res tako velika, potem pa res nikar niti ne pomisli, da je ne bi odstranila pred zanositvijo. Izkušnje punc tule gor, pa tudi raziskava, ki so jo delali v 90-ih letih na ginekološki kliniki kažejo veliko bolj v prid spontanega splava kot srečne donositve pri tako veliki pregradi. In mislim, da res ni vredno reskirati, sploh če se ti nič ne mudi z zanositvijo.

Upam, da se boš kaj lažje odločila.
Srečno user posted image


(odgovor članu flora1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Pregrada v maternici
8.5.2009 16:55:48   
čebelca2
kako to misliš če sprejemajo samo za en obisk?  ti želiš po drugo mnenje v mb? ne vem kako je s tem, mislim da ti pripada ta možnost, najbolš da vprašaš ginekologa ali pa kar na zavarovalnici, če krijejo.


jst sem imela 2,5cm veliko pregrado in 2 ss. če se da temu izognit, bi se na tvojem mestu izognila... ti bo veliko gorja prihranjenega.

(odgovor članu flora1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Pregrada v maternici
8.5.2009 17:04:35   
čebelca2
giotti, veš kaj mi je en g. reku ko nas je pregledu na sprejemu za operacijo 2,5cm velike pregrade? ah tole majhno pregrado vam bomo odstranluser posted image aha...sm mu kr rekla, da mi je dr. tomaževič reku da je velika, on pa men zdej da je majhna. in je reku, no ja ,neki srednjega jeuser posted image (ok, tako povprečje znam pa tud jst zračunatuser posted image user posted image ), no vidite, velikost je res relativnauser posted image

in pol še nadaljuje da imam kljub pregradi 50% možnosti za uspešno nosečnost. pol sm pa še samo dodala, da men ta njegova statistika čist nč ne pomaga, če sem jst pri napačnih procentih...mimogrede, to je bil nek mladenič, ki se očitno o pregradah še uči, žal sem se jst o pregradi naučila čist dost in še preveč na lastni koži....




(odgovor članu čebelca2)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Pregrada v maternici
9.5.2009 12:08:56   
flora1
ja, se mi zdi, da mi je tomaževič govoril o 70 % možnosti splava, tako da deluje kar veliko. ja, saj bom šla, samo spraviti se je težko na operacijo če nisi dobesedno prisiljen user posted image

(odgovor članu čebelca2)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Pregrada v maternici
9.5.2009 13:23:28   
tane
flora1, še moje mnenje, meni je moja G odkrila pregrado že leta 2004 in mi tega sploh ni omenila samo zapisala v moj karton, no potem se s partnerjem odločiva za zanositev in imam SS v 14.tednu ter od 11.tedna naprej krvavitve in živčno vojno ali bom splavila ali donosila. da skrajšam zgodbo, potem so mi odkrili pregrado, dr. ribičeva, ki je strokovnjak mogoče št.2, dr. tomaževič je vsekakor št.1 je tudi prvi, ki je s tem začel in učil vse druge tako, da verjemi, da ve kaj dela...no, ampak sem malo zašla, dr. ribičeva mi je na pregledu rekla da gre za majhno pregrado, na dan operacije sem jo prosila, če me lahko operirajo s versapointom, to je tisti tanek instrument o katerim so ti pravile punce,  ki ga imajo TUDI v Ljubljani in mi je rekla, da se je odločila, da raje ne. no, po operaciji pa mi je rekla, da še dobro, da se je odličila za normalnega kajti moja pregrad ni bila majhna ampak čez celo maternico in skoraj sigurno vzrok za SS. po tistem sva skušala zanositi in po 8 mesecih neuspeha sem se odločila, da zamenjam G, tisto, ki mi je zamolčala pregrado ter da grem po drugo mnenje k dr. tomaževiču le-ta je odkril, da je še vedno pregrada in mi svetoval odstranitev...žal ali ne to bomo še videli...sem tisti ciklus zanosila in zdaj ne mine dan brez strahu, kaj bo ali bom tokrat končno donosilauser posted image drugega kot to, da sem optimist mi ne preostane, kajne. tako, da če bi šla že prvič do dr. tomaževiča kaj veš bi bila moja zgodba danes drugačna...
pa še to splavila sem doma, otročka velikega okrog 10cm sem držala v rokah in verjemi mi, da če bi to lahko kakorkoli preprečila bi! če bi vedela za pregrado takrat leta 2004 bi se sigurno odločila za operacijo kajti ta izkušnja s SS me še vedno preganja in mi ne pusti in mi ne bo pustila do konca, da bi lahko mirno uživala v nosečnosti.
srečno kakorkoli se boš odločila.


(odgovor članu flora1)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?