|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  5 6 7 [8] 9   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
13.1.2008 10:25:56   
skuštrana
Gina, glej, ne moreš komentirat avtorja in njegovih del, če jih nisi prebralauser posted image Najprej si vzemi čas in dela preberi potem pa komentiraj...

Jaz tudi ne komentiram knjige, ki jo priporočas ti, ker nimam pojma kakšna je..morda je dobra, morda ne..jaz vem, da sem se v julovih knjigah našla in da so mi po meri, ti si se pa našla kje drugje in prav je tako, ker smo različniuser posted image


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 176
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
13.1.2008 10:27:45   
skuštrana
in jull ni zastarel, malo pogooglajuser posted image

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 177
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
13.1.2008 11:25:34   
Primoza
IZVIRNO SPOROČILO: frutka
Slika1: pri 2-eh letih je skakal v vodo brez rokavčkov. Iz pomola, iz višine 2,5m, v globoko črno vodo.

Slika3: tema, parkiram avto. Mali se sam odpasa. Sedež ima za sovoznikom, torej na drugi strani avtomobila. Glasno in jasno mu rečem, ne hodi ven! Odpre vrata, stopi na parking in leti na cesto, v tistem pa avto.
Slika4: gremo na sankanje. Mali totalno brez strahu sede na sani in se spusti po pohorski strmini. Na srečo se kmalu zahakla v en jarek, ki ga ustavi. Mož ni vedel ali naj leti za njim,  se spusti po riti ali naj zamiži. Ta nesreča ga je sama izučila. Priletel je v jarek in se z brado v poledenelem snegu ustavil. Bradico je imel celo rdečo in odrgnjeno. Ni jokal, očistil jo je sam  in se veselil sankanja naprej.

Vidiš, to so razlike. Tvoje dete bi od strahu in bola jokalo še celi dan, moj ne! Akcija se nadaljuje!


Simpatične dogodivščine, seveda mora imeti človek v življenju še malo športne sreče. Na veliko množico ljudi se potem taki dogodki spremenijo v poročila iz črne kronike.

Skakanja sta se naša dva kar kmalu odvadila, vsaj pri športnem plezanju, kjer mora triletnik že  vedeti, da se ne skače iz dvajsetih metrov in si tako privzgoji kar dober občutek za pravo nevarnost tudi v drugih okoliščinah. Se pa strinjam, da se otrok ne sme zavijati v vato, ker ne boste zraven njega do osemdesetega leta. Vsekakor močnih značajev ena po riti ne bo prav nič zmedla, še posebno, če vedo zakaj so jo dobili in če je tudi drugače vzgoja neka konstantna (s tem ne mislim, da jih konstantno dobivajo po riti). Zdi se da je pacifistično urejanje sporov v človeški družbi omejeno in bo tudi v prihodnje omejeno na ozek krog ljudi, ki imajo malo drugačne gene od večine. S tem ni nič narobe, v bistvu gre za bolj izjeme nastale zato, ker jih evolucija ni ravno favorizirala. Se pa strinjam da zadnja desetletja zraven še ljudje, ki so podvrženi sugestijam, takim in drugačnim in ki so prebrali nekaj knjig tega formata. Slednji pa lahko naredijo otrokom več škode kot koristi, ker ne vzgajajo s srcem.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 178
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
13.1.2008 16:47:12   
Gina
Poglej skuštrana, če se nekdo dosti pojavlja v medijih ali če ga ljudje radi berejo, to še ne pomeni, da je strokoven. Niti če je po vseh googlovih možnih iskanjih najden - to pove samo to o njem, da je ali popularen, ali pa da ima dobrega menedžerja, ki ga zna naprej zrinit. Poleg tega je jasno, da nekod ni ok zgolj zato, ker mogoče množice mislijo, da je. Mogoče je res, mogoče pa sploh ni. Saj so za hitlerja tudi mislili, da je super, pa za marsikaterega drugega tudi. To je odraz drugih reči, ne strokovnosti.

Če nekdo napiše tri take bedarije, kot so zgoraj omenjene, je za moje pojme njegova vzgoja neustrezna, pa če vse ostalo ustreza. Seveda pa zaradi mene ti lahko misliš drugače. Saj veš, enemu so ok jabolka, drugim hruške, eni imajo doma slive, drugi pa eksotično sadje. Ne moreš niti primerjat vsega skup. Lahko pa probaš slive, pa hruške, pa ananas.... nekaj bo tvoj otrok ven pljunil, nekaj bo pa celo rad imel. Nekaj ti bo uspelo po tej poti, nekaj po drugi. Ampak garantiram ti, da z letalom ne boš mogla peljat po gozdni poti, ne da bi zraven porušila letalo in poškodovala dreves, niti ne letet s kolesom brez kril in motorja. Tukaj gre za osnove.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 179
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
13.1.2008 19:18:16   
skuštrana
Gina, tole z googlanjem je bilo mišljeno v tej smeri, da se malo izobraziš, če za njega še nisi slišala... Kar se mi zdi čudno, glede na to da si v pedagoškem poklicuuser posted image

Nima se smisla naprej "prepucavat", ti misliš tako , jaz tako... Ti ne odstopaš, jaz ne odstopam...Najboje, da se vidiva čez 20 let pa bova videli kaj sva naredili s svojo vzgojouser posted image




_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 180
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
14.1.2008 9:10:19   
frutka_
Primoza, sama tudi pravim, da mora imeti 1000angelov varuhov.user posted image Pa trezne starše poleg. Mi2 ga večkrat voziva na bazen. Plavat. Na morju je itak celi dan v vodi.  Naslednje leto gre na plavalni tečaj. Seveda moja skrb s tem ne bo rešena ampak vsaj pridobil bo kakšne dodatne preživetvene spretnosti.
Gina, to knjigo bom ziher kupila. Hvala! Meni je B Žorž tudi fajn pa P Praperja rada preberem. Ampak on že kar preveč teoretizira.


(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 181
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
14.1.2008 10:51:46   
piščanc
strinjam se z gino, zelo. sem mamica dvema sončkoma s popolnoma drugačnim karakterjem. popolnoma drugačnim.

in pri drugem je prepričevanje in preusmerjanje pozornosti napaka, velika, ker razume to kot njegovo zmago in še nadaljuje z izsiljevanjem. ki jo skušam popraviti, ampak je težko. tukaj ima mož boljšo vzgojo, bolj trdno, brez popuščanja. in tudi njemu se upira stiskanje, če tega ne želi - dobi pravi živčni zlom.

kaj pomaga -> da ga pošljem v kot (lahko samo 1m od mene, toliko, da se zbere v svojih mislih) in počakam, da se skulira. po petih sekundah v 'kotu' je kot rožica in me pride sam stisnit. ampak je res tak karakter, da izkoristi vsako mojo napako. potrebuje pa samostojnost.

pri večji pa ravno to ne pali, ker se zapre vase in nikogar ne spusti blizu. pri njej je pa prepričevanje in govorjenje plus.

in ja, včasih mi tudi odpreta pokrovko, samo se mi zdi da spet ni tako grozno, ker otroci moajo tudi videti, da smo starši lahko tudi okrutni, če nas nekdo v to prisili. obvladovanje situacije je pa najboljša rešitev.  

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 182
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
17.1.2008 14:31:55   
PinkaPolonka
Pozdravljeni,
komaj sem se prigrizla do konca te diskusije...o prebranem imam samo en pomislek, katerega je vredno izpostaviti in sicer: "umirjeni starši umirjeni otroci" in seveda nasprotno.

pa lep pozdrav in čim več tolerance!

(odgovor članu piščanc)
Neposredna povezava do sporočila: 183
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
11.3.2008 15:14:45   
Bolivar
Paštetka si na pravi poti, da boš imela v prihajajočih letih z otrokom velike probleme, če boš nadaljevala s takšno neustezno vzgojo.Nočem te kritizirati, ker vem, da se trudiš po najboljših močeh, tako kot mi vsi.
Morala se boš odločiti in samo sebe prisiliti na drugačne prijeme. Pri tebi sem opazil neodločnost, nedoslednost, skratka, mislim, da so ti vajeti čisto ušle iz rok.Otroka udariti in ga v istem hipu objemati? Ga sprva zapreti kazensko v sobo in na koncu tako popustiti, da skupaj sedita na postelji..? Kje je tukaj sporočilo, ki ga želiš dati otroku? Razen tega, da otrok vidi, da  mamo ne rabi jemati preveč resno.Udarci so pa v tem primeru sploh zgrešeni, ker ne dajejo otroku nobenega sporočila. Navajen je vednomer izsiljevati, kar je logična posledica tvojega popuščanja, z edino razliko, da jih enkrat dobi po riti, drugač pač ne.
Sam sem svojega 3 letnika udaril samo dvakrat pri njegovih dveh letih.Nato sem prišel do spoznanja, da to praktično nima učinka.
Od takrat uporabljam tri metode za vzgojo:
- besedna manipulacija (sredi otrokove histerije, ga spomim na smešen dogodek ali mu postavim vprašanje, ali mu povem kakšen kompliment, ki ga je dal njegov prijatel, sorodnik..., bistvo je, da ga zmedem in ga potem počasi s pogovorom umirim)
- kaznovanje, da ga dam v sobo za 3min, vrata pustim priprta (pred tem mu jasno povem, če ne boš naredil tega greš v sobo ozir. mu štejem do tri.Bistvo je, da neko stvar ponavljamo in da otrok ve, da potem sledi kazen, ki mu ni všeč, če tega ne bo izpolnil.Parkrat sem ga kaznoval tudi z ravnokar kupljeno igračo, ker se kljub opozorilom ni lepo obnašal v trgovini. Tako je tisti večer igračo opazoval na polici..Moramo ga prikrajšati za nekaj, kar mu pomeni veliko.
V primeru, ko mi je skočil s pločnika na cesto (sicer prazno), sem ga grobo povlekel in povzdignil glas.Ko se je nehal jokati, sem mu razložil, zakaj sem to storil.
- tekmovanje, (kdo bo prej v kopalnici in slečen, če se noče it tuširat, kdo se bo prej oblekel in obul, tako gremo ponavadi tudi z igrišč...to mi je prikrajšalo veliko pregovarjan.

Predvsem pa se morate z njim veliko smejati, igrati in pogovarjati.Ko pa nekaj zahtevate, bodite odločni in naj se vam otrok ne smili, če se bo zaradi tega raje jokal, kot izpolnil zahtevano. Seveda vsi kdaj popuščamo, mislim, da je poanta samo v tem, kaj prevladuje.Vzorec popuščanja ozir. odločnosti.Otrok zelo hitro ugotovi na kaj lahko računa.
Mojemu sinu je največja nagrada in bo zato pripravljen tudi veliko narediti, če se bom potem jaz "zezal" z njim, kot pravi on najinemu igranju.

Meni je bila zanimiva knjiga - Pantley: Z otrokom lahko sodelujete

Veliko uspeha pri vzgoji želim, nam vsem!

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 184
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
12.3.2008 8:23:37   
Nenya
Pantleyeva ima še eno knjigo, ki meni zelo pomaga The No-Cry Discipline Solution  kolikor vem še ni prevedena. V njej omenja 3 glavne stebre vzgoje Sodelovanje, Komuniciranje in Doslednost. Tudi o napadih trme ima zelo dobra pojasnila in rešitve.
Najina taprva je tudi neustrašna, ničesar se ne boji - zato je pravilo št. 1 na cesti, parkiriščih, trgovini se vedno drži nekoga za roko. Ne verjamem, da z eno po riti kaj konkretnega in dolgoročnega dosežeš, ne zanikam da so primeri ko je uporabna. Še posebej, če je zato ker si sam jezen oz si se ustrašil za otroka.

(odgovor članu Bolivar)
Neposredna povezava do sporočila: 185
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
14.3.2008 1:13:19   
mamuška
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Saj se mi ne ljubi iskat, ampak evo, tri velike naumnosti, ki se ne skladajo s tem, kar jaz zagovarjam:

....U odnosu s njima treba imati puno takta i prostora za pregovaranje....(ravno to se ne sme...pregovarjanje pri teh otrocih obrodi kvečjemu pregovarjanje do konca,, na koncu si jih toliko sit, da je vse po njihovo....to je njihov način zavajanja ljudi, spodbujanja krivde, manipuliranja...ne gre za običajne otroke, pri katerih se mi to zdi čisto ok in fajn) TOČNO TAKO!!!

....Slikovito bi se moglo reći da tamo gdje se druga djeca radosno prepuštaju šopanju serviranom hranom, autonomnoj djeci treba pustiti da sama izaberu što će jesti. ...(halo, ne more se otrok vsega pod soncem sam odločat, ....da bo vsak dan npr. jedel samo pomfri in nič drugega in to čez trupla terat v neskončnost....ker če otrok ne posluša nikogar, če sam sebe vzgaja, bodo posledice več kot očitne)TOČNO TAKO!!!

...Iskažite svoju želju da se soba pospremi i pitajte dijete kad je spremno to učiniti – za 5 ili 10 minuta ili čak pola sata; ostavljanje mogućnosti da njegova odluka bude presudna dobar je način da spriječite negodovanje i sukob Japajade! v tem primeru se boš do večnosti načakal, če se boš hotel izogibati vsakemu spopadu. malo morgen! Bo pač "sukob"j.g, otrok mora vedeti, da kdaj kaj tudi mora - brez priziva!

ne ljubi se mi več razlagat, ampak razlika je veliiiikauser posted image


Imam tak primerek doma in to, kar navaja Gina, je sveta resnica. Daj mu samo 1 mm prostora in z angelskim nasmehom te bo premaknil za kilometer, preden se boš sploh zavedel, da se premikaš.  Prvi korak je, da si sploh priznaš, da takega otroka imaš, drugi korak je, da se odločiš, ali je to zate končno stanje in boš vse do plnoletnosti smehljaje poudarjal, da tak  pač je in pričakoval od vseh, da se mu prilagodijo, ali pa boš takega otroka vseeno vsaj za silo "kultiviral". Točno to - kultiviral. Da bo za med ljudi, brez bojazni, da bo poškodoval sebe ali druge. Za večino se stvari ustavijo pri ugotovitvi, da "naš pač je drugačen" in svet naj se s tem sprijazni. Japajade! Lahko je in ostane drugačen, vendar toliko drugačen, da bo svet okoli njega še lahko shajal z njim!

Sem hud nasprotnik ene čez rit in sploh vseh oblik (ne samo fizičnega!) nasilja nad otrokom. Ampak moj petletnik jih je včeraj dobil: 2 čez rit in eno okoli ušes. Drugič v 5-ih letih. V roku ene ure mu je bilo 3 x ponovljeno, da mi s kolesom ne sme uit izpred oči. Da sva prišla na mesto, kjer se je lahko varno vozil s kolesom (starn od prometa) , je bilo treba prečkat eno zelo prometno cesto, po kateri vozijo tudi težki kamioni. Druge poti do tiste varne poti ni! Na dolgo in široko sem mu razložila (pa ne prvič!) kako in kaj že na poti tja. Ko smo se vračali domov, jaz z vozičkom in 5- mes dojenčkom, starejši sin s kolesom, sem mu razločno povedala, do kje se sme peljat in kje naj sestopi in me počaka. To, da gre par metrov naprej in me počaka, je stalna praksa, tako peš kot s kolesom, če na poti ni prometa. Časovno sem bila cca 30 sek za sinom, pogled je zastiralo gromvje, Pridem okoli grma, sina ni na dogovojenem mestu. Ni ga nikjer v bližini, cca 100 m stran prometna cesta. Sina nikjer.  Tekam z vozičkom gor in dol, levo, desno, ga kličem, iščem, njega nikjer. Po kaki minuti mi znanka pove, da se moj sin vozi SAM s kolesom po tej prometni cesti (ne po pločniku, po cesti!) dobrih 5 minut peš stran.  Oddirjam kot blesava tja, celo pot tečem z vozičkom napol mrtva od strahu in ko sem ga končno zagledala, sem ga najprej objela, nato pa treščila 2 x čez rit in ker je še jezikal, je dobil še okoli ušes. Niti za sekundo mi ni žal, padla je še kazen, ki jo bo pomnil lep čas. Ker on - pazi!- on je menil, da cesta res ni tako nevarna, kot se mu jaz rekla, da je in njemu se ni zdelo POTREBNO, da me čaka - 5letnemu mulcu!!! Sledil je še krepak pogovor doma, ki ni bolel (pa ne samo nejga, naju tudi!) dosti manj, kot tisti 2 čez rit!

Še vedno menim, da ena čez rit ne more biti metoda, lahko pa je hudo občasen ukrep. Danes je namreč sin kot pesmica, kot bubica, ubogljiv in poslušen, kot le redko kdaj. Iz tega sicer ne sledi, da bomo od zdaj naprej pri nas tolkli, nikakor, ampak rezina zarečenega kruha pa me je opomnila, da nikoli ner eci nikoli in da je vsake toliko dobro prerešetat svoje vzgojne principe in načela. Še vedno pa sem mnenja, da so včerajšnji udarci predvsem moj porazuser posted image , žal.


_____________________________

Dva sončka svetita v naši galaksiji!

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 186
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
15.3.2008 23:44:58   
picola1
Že dalj časa razmišljam al se naj vpletem v ta pogovor al ne...Prvič, ker imam hčerko staro samo par mesecev in bo moje razmišljanje zgolj teoretiziranje in drugič, ker ne vem, če se mi sploh da...(ker predvidevam, da se bom s kom zapletla)...No, pa sem se na koncu vseeno odločila...user posted image

Osebno nisem za eno po riti...Vendar nisem tudi za popuščanje in razvajenost...Občutek imam namreč, da je v tej debati tako: če daš otroku eno čez rit, si nasilen, če mu je ne daš in se tega ukrepa ne poslužuješ, je otrok razvajen in ti si popustljiv starš. A mislite da tretja varianta (da si toliko strog in nepopustljiv že od začetka, da ena po riti ni potrebna in s tem dosežeš, da so otroci kolikor toliko vzgojeni-da ne ogrožajo drugih, kot piše Gina) ni možna?

Gina, tvoje pisanje se mi zdi v večih pogledih fantastično. Se zelo zavedaš, da permisivna vzgoja naredi zeloooo veliko škode, ne samo posameznikom, temveč celotni družbi...In s tem imaš vsakodnevno tudi izkušnje...Samo nečesa ravno ne razumem (ali pa sem premalo pozorno prebrala). V enem svojem sestavku pišeš o tem, da je ok, če enega otroka, ki recimo prevrne klop in ogroža druge, udariš oziroma mu daš eno čez rit...In da je tak otrok neustrašen in da je prav, da se vsaj nečesa boji...Zanima me, ali ti res verjameš, da otroci takšni so po naravi/karakterju, ki ga prinesejo s sabo ali meniš, da je to že posledica nepravilne vzgoje...Ker jaz osebno težko verjamem, da obstajajo otroci (ok, recimo, da obstajajo redke izjeme), ki gredo tako daleč, da razmetavajo predmete v šoli in resno ogrožajo zdravje in varnost drugih na podlagi svojega karakterja. To bi načeloma lahko bili samo zelo močni koleriki, ki izgubijo nadzor nad sabo, teh pa je res zelo malo, v glavnem smo vsi mešanica vsaj dveh karakterjev... pa še ti, ki so samo koleriki se v glavnem znajo obvladat vsaj toliko, da ne poškodujejo drugih...Ostali so zame vzgojni problemi...Zato zelo težko verjamem, da se vsak dan srečuješ z otroci, ki so takoooooooo neustrašni po karakterju, da jim zaleže samo ena čez rit.
Potem govoriš o tem, da je vse ISTO nasilje: če pošlješ otroka v sobo, če ga ignoriraš, če ga daš stat v kot, če mora za kazen pomit posodo ali pa če ga usekaš čez rit...Se strinjam, da to vse JE nasilje, vendar se ne morem strinjat, da je vse ISTO. Sigurno ni isto, če na nekoga zavpijem (nasilje) ali če nekoga usekam na gobec (nasilje)...

No, ti dve stvari sta me mal motili...tako da bom zelo vesela tvoje (ja, ponovne...user posted image user posted image ) razlage.

Drugače pa, da ne bo pomote (da me ne boš vrgla v koš popustljivih): absolutno nisem za razlaganje 10x zakaj se nekaj ne sme (otrok zelo dobro razume že prvič ali drugič), prekomerno pregovarjanje (ok, malo ga že mora bit, saj se otrok mora naučit pogajat, to mu v življenju lahko samo koristi), sploh pa ne prosenje (poznam mamico, ki svojo hčerko dobesedno vse prosiuser posted image user posted image ) ali kaj podobnega (npr. spraševanja tipa 'ali bi').

Kar se pa tiče ene čez rit pa menim tudi to, da če se to zgodi nekajkrat v življenju (mamuška varianta-pogojno dopuščam tudi možnost, da je imela v tem trenutku prav, se pravi, da je ena čez rit tudi pri meni ena od skrajnih možnosti...amapk res skrajnih), da otrok ne bo imel nobenih posledic zaradi tega in da starši ne rabijo imet prevelikih občutkov krivde zarad tega...(mogoče, da se na tem mestu bolj vprašajo zakaj je moralo pripeljat tako daleč, da so ga udarili) Jst sem jih tut parkrat dobila in to za čist brezvezne stvari pa mislim, da to ni bilo tisto najhujše, kar me je zaznamovalo...Če pa bi se to dogajalo bolj pogosto, potem pa najbrž bi me. Tako mislim, da je tudi z vsemi vzgojnimi napakami: če se zgodijo parkrat, ni krize, če se ponavlajo, potem puščajo posledice.

Tako da načeloma se v veliko stvari strinjam s tabo (razen v teh dveh zgoraj navedenih), blizu mi je tudi pisanje bulivarja (po moško odločno, nepopustljivo in hkrati nežno očetovsko) in seveda mamuške, ki je zame itak ena največjih caric tukej gor, kar se tiče vzgoje.

No...konec mojega teoretiziranja...user posted image

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 187
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
16.3.2008 1:19:41   
mamuška
IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Zanima me, ali ti res verjameš, da otroci takšni so po naravi/karakterju, ki ga prinesejo s sabo ali meniš, da je to že posledica nepravilne vzgoje......Zato zelo težko verjamem, da se vsak dan srečuješ z otroci, ki so takoooooooo neustrašni po karakterju, da jim zaleže samo ena čez rit.



To se, odkar sem mati, sprašujem tudi sama. Ali res otrok že prinese tako hud karakter s sabo ali pa smo satrši tisti, ki ga "nabrusimo". Odgovora še vedno ne vem, po mojem mnenju je pa seeno tudi tak primerek kombinacija genov in okolja. Nekaj prinese s sabo, zagotovo, veliko pa pridobi, vsak dan po malem, ko nas "dresira" po svojem načrtu. Nekoč pač naleti na nekoga, ki se mu dresirat ne pusti in potem imamo problem.

Druga stvar je  - koliko in do kdaj bo zalegla ena čez rit? Za moje pojme se je ravno tako navadiš, kot se navadiš stat v kotu ali pa, da se mati ves čas po malem predira nad tabo.  Tiste, ki smo majčkeno dlje mame, smo verjetno vse šle skozi zgode in zablode dretja, vpitja, kričanja, pogajanja, groženj (izpolnjenih in neizpolnjenih) in vse/vsi verjetno vemo, da če se nekaj preveč ponavlja, zvodeni, zbledi - otrok več ne reagira. Po mojem je isto s fliskanjem čez rit. Moj je dobil drugič, odkar pomni in točno ve, da je to pa res "wauuuw", da je RES totalno zamočil, ker sicer ve povedat, da pri nas ne tepemo.  Danes je 3. dan od takrat in še vedno drži. Ampak če jo bo jutri spet fasal zaradi nepospravljene vetrovke, naslednji dan zaradi politega čaja itd, mu to ne bo več "wau" amapk vsakdanja zoprnija, rutina in bo - kot kaj drugega pred tem - postalo brez veze in neučinkovto. Mislim, da je prav, da so tako kazni kot nagrade "rangirane", razporejene po teži, pogosnosti itd.

Mnja no, tisto o dovolj strogi vzgoji, da ni treba tepst, sem sanjala tudi sama. Nekako mi -očitno! - ni najbolj uspelouser posted image user posted image user posted image user posted image Res pa je, da naš smrkolin niti slučajno ni mušja kategorija, kar se vzgoje tičeuser posted image

Edino, kar meni nekkao ne gre v račun, je poudarjanje tistega strahu. Meni namreč ne gre čez želodec, da otrok uboga zgolj iz strahu. Zdajle je sicer ura malo ubitačna (čakam dojenje, se mi ne splača spatuser posted image ) za filozofiranje, ampak smrkolin naj bi ubogal, ker VE, da je nekaj prav ali pa, ker staršu/vzgojitelju VERJAME, da ima prav, mu zaupa. Čisto na koncu, če nič od tega ne klapa, pa pač iz strahu pred kaznijo. Ampak na koncu, ne na prvo žogo. Sem utopist, user posted image user posted image a ne? Sploh ko se starost otrok začne končevat na -najstuser posted image user posted image

No, jaz vsakega povišanega tona tudi ne enačim z nasiljem, zame se nsailje začne, ko nekdo zmerja, žali, ponižuje, degradira alis e kako drugače izživlja . Če jaz zavpijem "Pa pohiti no!", to zame še ni nasilje, pa četudi sem glasna.

IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Tako da načeloma se v veliko stvari strinjam s tabo (razen v teh dveh zgoraj navedenih), blizu mi je tudi pisanje bulivarja (po moško odločno, nepopustljivo in hkrati nežno očetovsko) in seveda mamuške, ki je zame itak ena največjih caric tukej gor, kar se tiče vzgoje.



Ježešna, lepo te prosim, jaz pa carica jauser posted image Kot vidiš, se bašem z zarečenim kruhomuser posted image user posted image in se sprašujem, kje za vraga sem sfalila, da moram svojega otroka lopnit, da me upoštevauser posted image . Toliko o carjevanjuuser posted image Zdaj se pa mlajši kandidat za napenjanje živcev oglaša in ga grem utišat - dobesednouser posted image user posted image







_____________________________

Dva sončka svetita v naši galaksiji!

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 188
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
16.3.2008 14:17:44   
picola1
user posted image user posted image Jejžšna, lepo te prosim...drugič v petih letih si ga lopnila po riti.., da ne govorim o vsem ostalem, kar preberem od tebe...-ja, itak da si carica!user posted image

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 189
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
18.3.2008 22:48:12   
Gina
Oh, kako je meni čudno, da ljudje dostikrat narobe razumejo, kar napišem. Vselej se mi zdi, da sem jasna, pa najbrž nisem vedno.

Načeloma sem zelooo proti pretepanju, otrok ne tepem. Se mi pa zdi, da v primeru, ko popolnoma nič drugega ne pomaga, pa ko gre za varnost, da ena čez rit ne bo prinesla nobenih dolgoročnih psihičnih posledic. NI treba mojih besed obračat v kakršnokoli drugo smer!!!

Picola, sama sem bila prepričana, ko sem bila mlajša, da smo večinoma rezultat okolja. Bedarija. Bila sem prepričana, da je moj otrok tako priden zato, ker sem jaz tako uspešen starš. Še večja bedarija. Dobila sem drugega otroka in takrat sem ugotovila, kaj pomenijo geni. Takrat sem ugotovila prvič res zelo intenzivno, da če si še tolk strog, da se te nekdo ne bo nikdar niti bal, niti te upošteval, ker mu pač ni. Eni otroci se rodijo s tako hudo željo po rečeh, ki so v njih. Seveda je potem vprašanje še tega, koliko ego je otrok. Če ni tolk ego, bo še kar vodljiv, ker bo zadevo razumel in te iz moralnega in čustvenega stališča upošteval. Če pa je otrok zelo ego, te pa ne bo upošteval, ga ni denarja ne volje ne ničesar, kar bi ga preamknilo. Tako da.... odgovor na tvoje vprašanje, ali je možno, da si tako zelo strog, da otroka nikdar čez rit....ja, pri večini primerov je prav gotovo možno, pri določenih zelo samovoljnih in egoističnih otrocih, pa se ti bo zgodilo, da bo samega sebe spravil v nevarnost ali pa koga drugega zaradi svojega vedenja. Moj otrok se ne zaveda, kdaj je v nevarnosti. Meni,d a se jaz in cel svet motiva, ko rečeva da je nekaj nevarno. Skoraj prav za vsako stvar je treba prizkusit.

Sama nisem nikjer napisala, da je prav, da otroka kar čez rit, če meče stole po razredu. Sem pa opisala situacijo v smislu, da je to zelo ogrožujoče, pa da je gotovo rezultat tudi  (vsekakor pa ne zgolj) napačne vzgoje. Zdi se mi skrajno nesramno pisat neke neresnice. KJe picola sem napisala, da ga je prav vzgajati z eno po riti??? Matr, ženske! berite natančno. KJe?? Pripisujete mi reči, ki jih nikdar niti čutila nisem, še manj zapisala, nesramno mi je to totalno. Še napisala sem, da ja ne bo kdo narobe razumel, da ne govori o eni čez rit. Še dobro, da sem sploh našla, da ne bo potvarjanja zgodovine:

IZVIRNO SPOROČILO: Gina


A veš, mogoče sem res preveč hudih reči videla v življenju in najbrž me asociira vsaka reč na kaj. V tvojem konkretnem primeru se mi je odvrtel film enega fanta, (mama psihologinja), ki je v primeru, ko ni bilo tako, kot si je zamislil, eksplodiral. Doma so ga zaprli v sobo, da se je počasi pomiril. Veliko so se menda pogovarjali, samo on ko ga je prijelo, ga je prijelo. Saj nikdar ni bilo posledic, razen da je ropotal v svoji sobi, dokler ga ni minilo. Starši so zagovarjali, da ne bodo povzdignili glasu, še manj seveda tepli, vendar niso niti uveljavili posledic. Ničesar, razen ohladitve. So rekli, da kazen pri njem ne deluje. (morda zato taka asociacija na tvoj post, vendar oni po moje niti probali niso, glede na videno, kaj je otrok zganjal). V šoli ga je včasih prijelo in metal je stole po učilnici. Kake 3x je metal mize. Morala sem evakuirati cel razred večkrat, da ni koga zadelo, ker ni nehal in ni nehal. Mama je rekla, da moramo razumeti, da rabi skuliranje, vendar v razredu nimaš sobe, kjer bi se ohladil, poleg tega je bil prevelik, da bi ga mi lahko kam odnesli. Ogrožal je ves svet okoli sebe ves čas, dokler je bil na šoli. In nihče ni nič mogel. Bil je zaščiten kot kočevski medved. Enkrat ga je kasneje na nekem taboru ena učiteljica dobesedno ko je metal reči, odnesla fizično, večjega in močnejšega kot ona, ven od ljudi, tolk ji je prekipelo, kaj bo ostalim naredil. Celo ko je vrgel stol iz nadstropja,.....hvala bogu ni nikogar ubil, zato jo je odnesel se mi zdi da samo z opominom. Kaj je iblo kasneje hvala bogu ne vem niti nočem vedeti. Hočem ti povedati, da je reči treba urejati, dokler je otrok majhen, ker kasneje je prepozno. Vzgoja je huda reč, otroci so različni, ne učinkuje vedno tisto, kar pišejo knjige. Pa ne govorim o eni čez rit, niti o prskanju, ampak zgolj o posledicah, ceni, ki mora biti učinkovita. Najti jo moraš pa sam, ker ni univerzalna za vse.




Kdo govori o tem, da se vsak dan srečujem z otroki, katerim pomaga samo ena čez rit???Citiraj me! Ker to je pa potvarjanje mojega pisanja. Večno trobim,d a gre za ukrepanje v izjemnih primerih, ko nič, ampak nič drugega ne zaleže. Pa vsakič spet in spet in spet isto napišem, pa se najde kakšna cvetka marjetka. Prosim te, pojdi brat še enkrat. Saj je v slovenščini napisano. Aja, da pa ti bo jasno, pa obstaja v Slo. veliiiiko nevzgojenih, nevljudnih otrok, kjer se ves svet vrti zgolj okoli njih in nimajo nobenega občutka do kogarkoli, razen do sebe, pa še starši z njimi vred.... Takih je pa mnogo. Vsak dan jih srečujem. Samo to ne pomeni, da jaz menim, da jih je za pretepat. Jaz ne delujem na ta sistem, sem že napisala. Da ne bo spet branja s potvarjanjem mojih misli.



Citiral ti bom še en moj sestavek, ker se mi ne ljubi pisat še enkrat. Nasilje ima samo eno obliko. Reče se ji nasilje. Lahko je majčkeno bolj ali manj hudo, vendar je vedno nasilje. IN vsi mi smo nasilni. Ti, jaz, mi vsi. Izvoli:

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

... jaz se ne strinjam z "vsakodnevno eno po riti" ali po roki, ker to kaže le na nemoč staršev, organizirati reči tako, da bi šlo na drug način vse tako, kot bi bilo ok za otroka. V primeru, ko otroka kaznuješ zato, ker je polil po nesreči, pa je to res butasto, saj je to storil po nesreči, ni bilo nalašč. Za moje pojme je to oblika reševanja reči samo takrat, ko gre za varnost otroka, če vse ostalo prej ni delovalo.
Meni se zdi, da se vse situacije dajo rešit, kadar gre za to, da otrok hoče razumeti in hoče sodelovati. IN seveda je daleč najbolj primerno delati v tem stilu - razlage, ali pa vzroka posledice (če polije, mora pobrisat, če se igra za mizo, gredo igrače proč, ...) Problematične so izključno situacije, kjer otrok dobro razume, da je nekaj zanič, nevarno ali zelo nevarno, samo ga to nič ne briga, mora delat po svoje, ker mu tako paše. V take situacije ne pade vsak otrok. Nekaj procentov otrok pa je zelo pametnih, pa še ego. Saj to sem že dostikrat napisala in naredijo nekaj preko tebe in preko varnosti. Npr. povedal si mu stokrat, da ne sme teči na cesto, pa si mu razložil, pa si ga odnesel nazaj, pa mu spet razložil, pa ga prosil, pa odločno rekel, pa se ti še kar in še kar smeji in vsakič, ko prideta na pločnik, ga cesta mika, trga se ti iz rok, vsake četrtič se ti res iztrga iz roke in skoči na cesto..... se pravi otrok te je dobro razumel, pa vendar se ne strinja s tabo, da je cesta nevarna. En dan skoči direkt pod avto....gume cvilijo....v grozi skočiš za njim, ga zagrabiš, potegneš nazaj.....in mu spet poveš svoje, ..... čez tri dni se zgodba ponovi.... nisi ga mogla pustit doma, moraš nekam, ne moreš z avtom, morata peš....skoči,.. gume cvilijo, groza in strah v tvojih očeh....A mu boš dala eno čez rit al ne? Če bi ti prakticirala vsak dan eno čez rit, itak tudi ne bi nič pomagalo. Če pa to narediš v skrajnih situacijah, potem pa se mi zdi to edina preostala možnost sploh. V tem primeru mu moraš pokazati premoč, da si močnejši. V resnici mu vedno kažeš, da si močnejši, samo da mu ne kažeš skoraj nikdar s fizično silo, ampak vedno pa z neko obliko. Če mu vzameš kakav, ker je polival, mu pokažeš premoč, če mu rečeš, da mora pobrisat za sabo, se ti bo zgodilo, da pol otrok ne bo hotelo tega narediti (ker se pač ne strinjajo s tabo, da bi pobrisali, se jim ne ljubi, ali pa se te ne bojijo, ko rečeš - le redki v resnici naredijo zato, ker je tako prav, da narediš, iz notranjega nagiba - če resno pomisliš tudi odrasli pobrišemo za sabo samo zato, ker nam je zoprno gledat svinjarijo na tleh, zaradi nadmoči razlitega na tleh, ali mizi, ki nas tako živcira), šele ko boš vstal in ga za roko peljal do brisače, bodo to storili, torej se te v vsakem primeru bojijo, oz posledic, kažeš, da si močnejši, če rečeš otroku, da ne sme gledat tv-ja in ga ugasneš, si ga ne upa nazaj prižgat, ker ve, da si močnejši ali da imaš nadvlado nad njim, ve da je od tebe odvisen, zato je ne gre prižgat...nekateri pa jo vendarle gredo in iščejo, kje bodo močnejši, kje te bodo našli na levi nogi... takrat moraš pokazati svojo večjo moč, a ne, da te sploh uboga. Kako to narediš, je odvisno od posameznika. Lahko uvedeš posledice, lahko ga odpelješ v sobo, lahko se zadereš, lahko kaj vem kaj, v vsakem primeru uveljavljaš pravico močnejšega, če želiš, da se otrok vede po tvoje. In nikdar skoraj se otrok in starš v vsem ne strinjata, redki so tisti otroci, ki bi nekaj delali iz notranjega nagiba. Te reči o notranjih nagibih se mi zdijo v knjigah -pri malih otrocih za lase privlečene. uboga, ker te ima rad, ker ti želi ustreči - ker se boji, da bodo sicer tvoje usluge izginile, da ne bo tako zelo ljubljen ali ker se te boji. V vsakem primeru so vzroki za uboganje nič kaj romantični. Daj dam. Tako kot je partnerski odnos daj dam, je na žalost tudi starševsko otroški odnos daj dam. Ti se vedeš tako kot pričakujem, jaz ti dam vse sorte.... Če se ne vedeš, če ukineš dolžnosti, ti ukinem pravice. Res je, da otrok določene reči, če mu jih velikokrat poveš zakaj tako ravnati, ponotranji. Dolgoročno se mu zdijo pravilne, ker ugotovi zakaj se tako vedemo, ap se začne z nami strinjati, ap sodelovati. To je tisto, kar želimo dolgoročno doseči in zato je seveda daleč najbolj pametno veliko z otrokom se pogovarjat na vse teme. Zato da razume. Samo saj pravim, problem je, če čisto dobro razume, pa se ne strinja z nami in noče narediti.... samo tam je res problem.
Ostali smo pri nasilju. Vsi smo nasilni, na nek način. Samo kakšen od načinov se nam zdi sprejemljiv, drugi pa ne. Vsi uveljavljamo nadmoč. V vsakem primeru, smao da en otrok rabi pikico tega, drugi pa ogromno, za to da enako reagirata nazaj, npr. pobrišeta mizo, ki sta jo polila. Se pa strinjam, da to lahko storimo tako, da se otrok ne počuti slabega. Moramo tako storiti. Otrok se ne bi smel počutiti slabega. Nikdar ga ne bi smeli zasmehovati, poniževati, ignorirati, pretepati.... na ta način dokazovati svojo premoč. Ker te reči imajo na otroku dolgoročne psihične posledice. Tega pa ne smemo dopustiti. Tako da sama menim, da se je vedno pri vseh rečeh za vprašat, ali otroku povzročajo dolgotrajne psihične posledice, ali ne. In v skladu s tem delat. Če jih povzročajo, jih ne smemo uporabljat. Je pa res, da če bomo otroka morda 1x ignorirali, 1x čez rit, 1x ne vem kaj... najbrž od tega ne bo imel posledic. Vsaka reč, ki pa je zanič za psiho, pa jo prakticiramo konstantno, pa lahko dolgoročno pomeni eno veliko posledico.
Kratkoročne strese povzroča praktično vsaka zahteva, ki jo pred otroka postavimo, saj je vendar logično, da če mora vstati, pa iti po krpo, pa pobrisati, namesto da bi naprej gledal tv, to ni nekaj luštnega. Na take strese pa je prav, da se privadi in jih zna premagovat v življenju.




Še to, nekomu je hujša ignoranca, nekomu je hujša ena čez rit, nekomu je hujše dretje.... odvisno od posameznika....vendar nikdar ne moreš vedeti, kako hudo je otroku tisto nasilje, ki ga izvajaš sam nad njim. Name nikdar niso dvignili roke, vendar edina stvar, ki je nikdar nisem očetu odpustila je bila, da me je večno ignoriral. IN danes ljudi, ki me ignorirajo, skenslam iz svojega lajfa. Čist vse. POstanejo mi nespoštovanja vredni slabiči. Če bi me tepli, bi pa morda tiste zradirala...kaj pa veš. Vse pa je nasilje. Iste vrste.




< Sporočilo je popravil Gina -- 18.3.2008 22:54:05 >

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 190
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
18.3.2008 23:01:09   
picola1
Gina...mislila sem, da se bova lepše pogovarjali...Samo jst res nisem za take fore, nočem si s tabo v lase skakat...Sem namreč mnenja, da sva toliko odrasli in zreli, da se znava lepše pomenit, kot je pa tole tvoje pisanje...Ok, sem prebrala narobe, premalo natančno (morda pa tudi ti ne pišeš dovolj jasno, če te toliko ljudi narobe razume) ali kar koli pač že (nekaj tvojih prispevkov, ki si jih tukaj citirala ploh še nikoli nisem...), sam ne rabiš pa bit nesramna, ok? Razumem tudi, če mi poveš na lep način...oziroma predvsem takrat razumem...
Pa hvala vseeno...

< Sporočilo je popravil picola1 -- 18.3.2008 23:03:13 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 191
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
18.3.2008 23:05:22   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Gina...mislila sem, da se bova lepše pogovarjali...Samo jst res nisem za take fore, nočem si s tabo v lase skakat...Sem namreč mnenja, da sva toliko odrasli in zreli, da se znava lepše pomenit, kot je pa tole tvoje pisanje...Ok, sem prebrala narobe, premalo natančno (morda pa tudi ti ne pišeš dovolj jasno, če te toliko ljudi narobe razume) ali kar koli pač že (nekaj tvojih prispevkov, ki si jih tukaj citirala ploh še nikoli nisem...), sam ne rabiš pa bit nesramna, ok? Razumem tudi, če mi poveš na lep način...oziroma predvsem takrat razumem...
Pa hvala vseeno...bom si natančno prebrala vse še enkrat... morda mi bo potem bolj jasno, kaj želiš povedat...

P.S.:še vedno se strinjam s tabo v veliko stvareh, da ne bo pomote...in še vedno mislim, da e lahko marsikdo veliko nauči od tebe...


(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 192
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
18.3.2008 23:06:22   
picola1
No, kr neki je zdej tole...user posted image user posted image

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 193
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
19.3.2008 19:13:09   
Gina
Picola poglej...nikjer nisem bila nesramna. Spet si razlagaš po svoje. Se mi pa zdi, da je z ljudmi enako kot z otroki ali komerkoli. Če poveš enkrat, dvakrat, trikrat, desetkrat .... zelo lepo in počasi, je naslednja faza, da si veliko bolj odločen in da se ne pustiš z....Nikjer nisem nikogar žalila, še manj tepla. Iluzija o lepi besedi, ki doseže vse, obstaja zgolj na papirju. Ko razložiš 1x, 2x, 10x, je jasno, ali da so te ljudje že zdavnaj razumeli, pa se ne strinjajo s tabo, ali pa da ne razumejo napisanega, povedanega, ker se v tisto ne poglabljajo ali da ne morejo dojeti ali pa da imajo toliko kompleksov, da prevajajo po svoje v nek svoj stereotip. V nobenem primeru ne pomaga, če še naprej razlagaš lepo in lepo in lepo kot star papagaj....zamenjat moraš strategijo. In točno o tem govorim, kadarkoli govorim o čemerkoli v zvezi z vzgojo. Eh, nima smisla. Mej se!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 194
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
19.3.2008 20:03:01   
picola1
No, ko sem šla danes še enkrat brat tvoj prispevek, sem ugotovila, da je iz njega izginilo nekaj v tem smislu kot 'nek osebek' (ali nekaj takšnega) pa funkcionalno nepismena ipd. Tako da ja...v popravku res nikjer nisi bila nesramna...
No, očitno sem naletela na mino in sem bila jaz samo višek tvoje frustracije...(jah, kaj čmo, tut to se zgodi, ane)
Ne bom več drezala vate...Če pa ti kaj pomaga pa nisem pisala stvari in te spraševala zato, ker bi te hotela z..., mal si vzem bolj na izi...

Tudi ti si si narobe prevedla...jst nikjer ne pišem o iluziji o lepi besedi...(kot te jaz razumem smo vsi, ki se ne strinjamo s tabo popustljivi, verjamemo, da se da vse dosežt z lepo besedo, skratka permisivci živi...)

Kakorkoli že...vsak po svoje...

Imej se lepo.user posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 195
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
19.3.2008 23:15:30   
Anonimen
Samo en kueščn...user posted image .

A takole na dolgo in siroko, trikrat citirano plus podcrtano in odebeljno razlagate svojim otrokom, kaj bi radi?

Saj ni cudno, ce vas ne poslusajo, ker cloveka ob teh crevah mine, da bi poslusal....kvecejmu na kaksno neumnost se misli, da bi cimprej usel pridigaaaaaaaaaaaaaaaam user posted image .

(odgovor članu picola1)
  Neposredna povezava do sporočila: 196
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
20.3.2008 19:56:18   
Gina
Mič, ti si v eno skrajnost, jaz sem pa v drugo. Oboje je del iste celote, četudi se ti zdi druga stran čudna.user posted image  

btw - tukaj se pogovarjam z ljudmi, razpravljam, to je namen foruma al kako se tebi zdi? Sicer rabimo vmesne humorne prispevke ali domiselne kratke povzetke, mene prav nič ne motijo.

Z otroki ne razpravljam, razen kadar je namen skupnega časa pogovarjanje.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 197
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
20.3.2008 21:46:38   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Z otroki ne razpravljam


Ne dvomim v to...user posted image

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 198
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
21.3.2008 10:57:20   
Čupka
Ah joj. Prav žalosti me, ko vse tole prebiram. Kako vsi vse narobe razumemouser posted image . Pa opažam, kako eni res pazljivo preberejo razmišljanja drugih, pustijo da jim proniccajo v možgane in morda celo zaradi prebranega spremenijo tok misli za kako stopinjo. Med tem ko drugi ža apriorij obsojajo vse le na slabo in v prepričanju kako zelo prav so razumeli ta čudno drugačna mnenja, slepo gonijo svoje, edino pravilno razmišljanje.

A ja, pa še to. Vsa živa bitja, čisto vsa, smo dovzetna za ljubezen in prijaznost svojih staršev in vzgojiteljev in učiteljev.
Vsi rabimo pozornost. Če je ne dobimo tako, jo dobimo pa drugače.
In če se že v rani mladosti, tisti najbolj nežni in občutljivi, naučimo, da moramo naredit "pi......o" da pritegnemo pozornost staršev (pa čeprav je to potem ena vzgojna ali še kahujšega, ali neskončno kričanje in pridiganje), ker nas sicer ignorirajo, bomo ta vzorec nosili s seboj, povsem nehote, celo življenje.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 199
   RE: Kaj pomeni ena vzgojna po riti...
21.3.2008 12:50:14   
skuštrana
Gina, glej, ne moreš komentirat avtorja in njegovih del, če jih nisi prebrala Najprej si vzemi čas in dela preberi potem pa komentiraj...


Gina, J. Juul bo (je že) končno tudi v slovenčiniuser posted image user posted image


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 200
Stran:   <<   < Prejšnja stran  5 6 7 [8] 9   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  5 6 7 [8] 9   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?