|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izredni limit – le če ne gre drugače!

Zveza potrošnikov Slovenije, 21.5.2015
Marsikdo najame limit, da bi z njim prebrodil krajšo finančno stisko in poravnal nepričakovane stroške, nekateri pa »v minusu« ostanejo dalj časa. Na ZPS so preverili, kakšni so stroški zadolževanja z limitom, razlike v ponudbi in alternative.

image
Izredni limit - da ali ne? (Pixabay.com)
/11


Na Zvezi potrošnikov Slovenije izpostavljajo visoke stroške, saj bo potrošniku, ki najame 1.500 evrov izrednega limita in se, ker ga ne zmore odplačevati, vsak konec meseca spet znajde na meji dovoljenega, banka na letni ravni zaračunala povprečne stroške v višini 160 evrov!


Kaj je limit?

Limit je ena najosnovnejših finančnih storitev, ki jo banke ponujajo potrošnikom. Marsikdo, ki ima odobren limit, ga tudi pogosto uporablja. Pri tem gre včasih za redni limit, ko je možnost zadolžitve v višini nekaj sto evrov praviloma omogočena samodejno, kot ena od storitev v okviru bančnega računa. Pogosto pa se potrošniki odločijo tudi za izredni limit, ki omogoča večjo zadolžitev, seveda v odvisnosti od dohodkov.

 

Brez preverjanja kreditne sposobnosti ne bo šlo

Pogoj za odobritev limita je, da praviloma vsaj zadnje tri mesece na svoj bančni račun prejemate redne mesečne dohodke. Pomembno je tudi vaše preteklo sodelovanje z banko in vaši drugi dolgovi. Večina bank lahko odobri izredni limit največ v trikratni višini povprečnega mesečnega dohodka. Banke bodo seveda za dovoljeno prekoračitev stanja na računu obračunale obresti in druge stroške, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. "Različnim tipom obrestovanja je skupno, da je obrestna mera zelo blizu zakonsko predpisani zamudni obrestni meri, ki je trenutno 8,05 odstotka. Prilagajanje obrestne mere za limit tisti obrestni meri, ki jo banka zaračuna kot kazen za neizpolnjene pogodbene obveznosti, je v preteklih letih postala že kar ustaljena bančna praksa. Enako velja za dodatne stroške, predvsem za tiste, ki jih banka zaračuna za odobritev limita in za zavarovanje, s katerim se banka zavaruje pri zavarovalnici za primer, če bi imeli težave z odplačilom limita," pojasnjuje Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije. Banka praviloma odobri limit za dobo enega leta, za podaljšanje pa je treba praviloma zaprositi, pri čemer so stroški enaki kot pri prvi odobritvi.

 

Koristno je, če primerjate ponudbe

Razlike v ponudbi izrednih limitov med bankami so dokaj velike. Na ZPS so v tabeli izbrali bančne ponudbe za limit v višini 1.500 evrov, ki ga potrošnik odplača v enem letu. V tabeli je razvidno, da je razlika v stroških med najbolj in najmanj ugodno ponudbo dobrih 60 evrov, razlika med najugodnejšo in povprečno ponudbo pa je približno 25 evrov. Najugodnejšo je bila ponudba Delavske hranilnice, za njo pa so se zvrstile NKBM, SKB in Gorenjska banka.


limit zps

VIR: Zveza potrošnikov Slovenije

 

Alternative za limit

Če nujno potrebujete denar, se odločite za najem potrošniškega kredita, če si ga seveda lahko privoščite. V ZPS so primerjali povprečne stroške izrednega limita v znesku 1.500 evrov, ki ga redno odplačate v enem letu, s povprečnim stroškom primerljivega potrošniškega kredita, ki ga odplačate v obrokih. "S kreditom boste že v idealnem primeru v povprečju prihranili okrog 20 evrov. Pri tem pa velja poudariti še, da potrošniki običajno odplačajo limit počasneje kot kredit, posledica pa so še večji stroški," opozarja Boštjan Krisper.

Najboljša rešitev je seveda, da se sploh ne odločite za limit. Veliko potrošnikov se zelo pogosto znajde »v minusu« in marsikateri se ga ne more dalj čas otresti. Če je najem limita za vas sprejemljiva začasna rešitev finančnih težav, pa storite vse, da ga boste čim prej odplačali. Naj limit ne postane običajen način reševanja finančnih zadreg.

 

Nekatere banke vam bodo ponudile višje redne limite v okviru bolj obsežnih bančnih paketov. Pri ZPS pa opozarjajo na to, da so nadstandardni paketi pogosto veliko dražji kot je vodenje osnovnega bančnega računa, medtem ko je posojilna kartica lahko povezana z visokimi stroški.

 

Banke zaračunavajo izredno visoke obresti in stroške 

Splošni vtis ZPS o bančni ponudbi je, da banke pri limitih in pri potrošniških kreditih zaračunavajo izredno visoke obresti in stroške, na katere prav nič ne vpliva dejstvo, da je trenutno obrestna mera izredno nizka. Pač pa so banke radikalno znižale obrestno mero pri varčevanjih. Takšno ravnanje bank je nekorektno do potrošnikov in do okolja, v katerem poslujejo. Le če bodo začeli potrošniki primerjati bančne ponudbe in se seliti k bankam, ki ponujajo ugodnejše, bodo te prisiljene prenehati z udobnim služenjem in začeti bolj tekmovati med seboj.

 

Več lahko preberete na www.zps.si.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
5
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
4
100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...
4
Varčevanje za otrokovo prihodnost – manj p...
Za otrokovo prihodnost lahko varčujemo na več namčinov. Predstavljamo vam nekoliko bolj tvegane oblike varčevanja, ki na...
4



Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?