|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ko je otrok tepen
31.3.2010 8:48:48   
Maleal
Prejšnji teden je naš 5 letnik prišel iz vrtca z modrico na ličku in povedal,da ga je vdaril en fantek iz skupine,vprašala sem kako je on odreagiral in je rekel,da mu ni nič nardil,ker če bi ga vdaril nazaj bi dobil kazen-se nebi smel igrat,jaz sem mu pa rekla,da se mora branit,drugače ga bodo lahko vsi tepli,on se bo pa samo jokal.Danes zjutraj ,ko je bilo treba v vrtec pa v jok,da ne gre,ker ga v vrtcu tepejo,sem ga vprašala kdo spet in je rekel spet tega fantka,zato sem povedala vzgojiteljici,naj malo bolj pogleda na njiju.Potrdila pa mi je,da se ne smejo tepst,da tudi otrok ne sme nazaj vdarit,bo pa se pogovorila z njima.Kako bi vi odreagirali v tem primeru,kaj bi svetovali svojemu otroku?

_____________________________

Ne išči nekoga, ki je popoln.
Ljubi nekoga, ki ni in ga naredi popolnega s svojo ljubeznijo.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ko je otrok tepen
31.3.2010 8:59:46   
sanelaa
Nikoli ne začni pretepa, če pa te nekdo udari, ga udariš nazaj. Branit se je treba.

Bi pa jaz tudi vzgojiteljici svoje povedala, ker si itak predstvaljam kako je v skupini petletnikov. So že toliko samostojni da vzgojiteljica gre tudi na kavo, vmes se pa vse živo dogaja.

(odgovor članu Maleal)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ko je otrok tepen
31.3.2010 9:00:46   
petruska
Vsekakor mora otrok odreagirati in če ne gre drugače tudi udariti nazaj. Kot majhni se morajo začeti učiti zakona ulice, ker bodo tako bolj pripravljeni na življenje. V drugačnem primeru jih bo vedno kasiral.

(odgovor članu Maleal)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ko je otrok tepen
31.3.2010 9:04:58   
koala
Stuacija ko sem vsaj jaz v veliiiiiiiiiiikem  precepu. Po eni strani mu skozi trobim da ne tepemo ker to boli, po drugi strani pa vsekakor nebi rada da bo vse življenje nekakšna vreča za boks.

Vrjetno bi mu svetovala podobno kot ti, pa tudi naj se izogiba tega fanta. Vsekakor pa bi se želela pogovoriti z vzgojiteljico, če pa samo to nebi zaleglo pa bi se želela pogovoriti tudi z starši tega fanta.

_____________________________

Nisem vedela
koliko ljubezni imam v srcu,
dokler me ni nekdo poklical MAMA

(odgovor članu petruska)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ko je otrok tepen
31.3.2010 9:25:54   
Splišni
Logično, da jim vzgojiteljica reče, da tudi nazaj ne smejo udariti, da SPLOH ne smejo udariti. Ker ne more se iz ona enga policaja tam, da bo me dotroki razčiščevala, kdo je koga prvi, kdo je nazaj, kdo je drugi ... ne smejo se tepst in basta. Če kdo udari, s epride njej povedat. Tako to v vrtcu mora bit in je prav tako.

Drugo je, da ti otroku rečeš, da lahko udari nazaj, če ga kdo udari. To je čisto nekaj drugega in je razumljivop, vsaj meni. pa ne zato, da se nauči "zakona ulice", saj potem konec koncev mu daš lahko tudi nož, da ga nosi s seboj, ampak zato, da tisti, kki tepe, dobi udarec nazaj, da vidi, da z nasiljem ne bo dobil želena, ampak bo dobil pač batine nazaj. Ker če nekdo tepe otroke, pa se mu vsi umaknejo, hitro lahko pride do spoznanja, da je pač treba tepst, pa se vse dobi. Dokler ga eden pa ali pa nekaj ornk ne udari nazaj.

Tako da je prav, da si opozorila vzgojiteljico, in če bo ona res pozorna na tega fantka, ki tepe, potem bo v redu. ponavadi jih je treba pač mal "ustrahovat", se potegnit za šibkejšega, pa je.

(odgovor članu koala)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ko je otrok tepen
31.3.2010 10:08:37   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: sanelaa

Bi pa jaz tudi vzgojiteljici svoje povedala, ker si itak predstvaljam kako je v skupini petletnikov. So že toliko samostojni da vzgojiteljica gre tudi na kavo, vmes se pa vse živo dogaja.


Ti to misliš, da jih kar same pusti al kaj? Govoriš na pamet al iz izkušenj?

(odgovor članu sanelaa)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ko je otrok tepen
31.3.2010 12:24:06   
Sofi
Moj fantek je nekje pri treh letih hodil z velikim odporom v vrtec, ker ga je pač drugi fantek tepel. Sem sicer proti vsakemu nasilju, ampak potem sem imela pa dovolj in sem svojemu rekla, da naj se pač brani, tepst se ne sme, branit se pa MORA. Kaj si o tem mislim in kakšna navodila sem dala sinu sem povedala tudi vzgojiteljici, le-ta pa je rekla, da to ni dobro, da pol se ne bo nikoli končalo. Ja saj... ampak a naj moj sin vse udarce samo prenaša?!? Ne, to pa ne.
Zgleda, da je uredil situacijo, ker kasneje več ni bilo težav, ni omenjal pretepanja, pa tudi v vrtec je ponovno hodil z veseljem. In hodi še zdaj.
Je pač treba postavit meje, pokazat da udarcev ne nameravaš sprejemat brez posledic. Otroci se hitro učijo.

_____________________________

Domišljija je začetek ustvarjanja.
Domišljaš si, kar si želiš, želiš si, kar si domišljaš in nazadnje ustvariš, kar hočeš.
(G.B. Shaw)

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ko je otrok tepen
31.3.2010 13:23:17   
ksenija12
jah, v vrtcu še nismo imeli takega primera, se pa naša  dva medseboj velikorat 'zrausata' in ne dovolimo, da vračata udarce, ampak se gre tisti, ki je začel, 'hladit' v sobo, ko se vrne se mora opravičit. Če bi se v vrtcu ali kje drugje zgodilo, zmeraj govorim, da je treba povedati vzgojiteljici, pa naj ona ustrezno ukrepa (naloži kazen ipd). Bi pa na tvojem primeru morda kdaj na lep način spregovorila s tem otrokom, ki 'tepe', da to enostavno ni lepo. Nikakor pa nisem za vračanje tepeža, ampak bolj za umik.  

_____________________________

http://www.popolna-kmetica.blogspot.com/


(odgovor članu Sofi)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ko je otrok tepen
31.3.2010 13:39:30   
Naja31
to sem jaz vzgojiteljico spraševala kao naj otroka učim, da odreagira, ko ga kdo udari in je izrecno poudarila, da jih učijo, da ne smejo nazaj udariti. Nasilje porodi nasilje, in da je otroka treba naučiti, da ne sme odgvoriti z nasiljem.

Je pa to problem, če je potem tvoj otrok tisti, ki je vedno tepen. No, jaz mu rečem, da naj gre stran od tega otroka. Naj mu reče, da je to grdo, pove vzgojiteljici, in naj gre stran. Je pa moj starejši sin izjemno nežen fantek, bolj pacifist, tako da kakih hudih fightov še nismo imeli. Pa tudi cela skupina je bolj miroljubna.





(odgovor članu ksenija12)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Ko je otrok tepen
31.3.2010 13:48:57   
clara23
Jaz mislim, da si prav naredila!
Začeti pretep je nekaj povsem drugega kot braniti se.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Ko je otrok tepen
1.4.2010 2:59:41   
sanja nk.
Jaz sem svoja dva vedno učila "NE začni pretepa, VEDNO pa ga dokončaj", tukaj ni debate pa lepih pogledov in besed, dec se ma da se brani tut z pestmi...

In pa, da so pač pravila ki se jih z namenom boljšega lahko krši, samo treba vedeti katera.

Sanja
čaw buc baw


(odgovor članu clara23)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Ko je otrok tepen
1.4.2010 10:35:30   
Balerina
Me pa zanima ali se mamice oz. starši  ko vaše otroke kdo udari kdaj otroka vprašate kaj pa je on naredil da ga je nekgo udaril? Ker le redko je tako da otrok pride mimo in sovrstnika udari, udarec je ponavadi reakcija na nekaj.

Pri nas je bila težava kakšne dva tedna nazaj je tudi hčerka rekla da jo je en fantek udaril, oba sta stara 3,5 let. Pa sva se še malo pogovarjali okoli tega ali je povedala vzgojitelici pa da se to ne sme potem pa sem jo tudi vprašala kaj pa je bilo pred vdarcem kaj pa je ona temu fantku prej naredila. No in sva prišli do zaključka, fantek je sicer udaril po glavi tri otroke. Prvo je rekla da so se oni trije igrali pa sem rekla ja pa se je morda on tudi želel z njimi igrati pa je povedala da ne on se na ne želi z njimi igrat. Skratka prišlo je do tega da so ga silili v igro kjer ni želel sodelovati.  Sva se pogovarjali o tem seveda sem ji povdala da je fantek napačno reagiral sem jo pa tudi vprašala če misli da je ona ravnala prav in kako misli da bi morala ona ravnati. Kako pa bi bilo njej če bi njo silili da se nekaj igra kar ne želi. Skratka želela sem jo postaviti tudi v drugo situacijo.

Iz izkušen vem da je velikokrat tako da en otrok reagira z udarcem, da ne bo pomote tega ne podpiram, in starši se seveda postavimo v bran svojega otroka, ki je bil tepane, ne pogledamo pa malo širše da tudi naš otrok prej nagaja in da je ta drugi le reagiral, sicer napačno, ampak vseeno če naš nebi začel tudi drugi nebi imel razloga za reakcijo.


Mislim da starši prevečkrat svoje otroke obravnavamo kot žrtve pri tem pa pozabljamo da jih moramo naučiti kako preživeti in živeti v družbi pa da se pri tem med seboj ne pobijemo.
Ker če gledamo malo bolj globalno kdo je naredil reakcijo in s tepežem udatil nazaj ali Čečeni v Moskvi ali pred meseci Rusi v Čečeniji? Kruto ampak realno

(odgovor članu sanja nk.)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Ko je otrok tepen
1.4.2010 11:35:22   
Alči
Se strinjam z balerino, včasih starši (nekateri to skos) preveč zagovarjajo svoje otroke, ker so to njhovi cukrčki in ziher niso nič krivi in ziher so drugi otroci krivi ali pa vzgojteljice, pa učiteljice v šoli za slabe ocene pa tako dalje, skatka njihovi otroci so pa popolni. Kar se pa avtorice z vprašanjem tiče konkretno, pa mislim, da je prav da poveš otroku, da naj se brani, ker nihče ga nima pravice tepst in njemu tega res ni treba prenašat oz pobegnit. Naj se sooči s tem in naj se brani, pravilno je tudi, da si opozorila vzgojiteljico. Se pa še pogovori z malčkom, zakaj ga je oni drugi udaril, torej kaj mu je tvoj naredil da je dobil batine. Jaz imam dva fanta, sicer mlajša, tako da me to še vse ziher čaka....pa v vrtcu al pa domauser posted image

_____________________________

Freedom is just another word for nothing left to lose!!!

(odgovor članu Balerina)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Ko je otrok tepen
2.4.2010 7:43:30   
Balerina
Imam pa še eno vprašanje za vse tiste, ki svojim otrokom rečete naj ga kar nazaj kako pa potem reagirate ko daste otroku kakšno vzgojno in vas potem otrok udari nazaj, saj se mora vendar braniti?

No ja saj vem da boste rekle da vi pa vašiga otroka še niste udarile ker to pa je največji kriminal ampak svojega otroka pa učite naj uradi drugega otroka a to pa je OK?

(odgovor članu Alči)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Ko je otrok tepen
2.4.2010 8:26:10   
Anonimen
ko daste otroku kakšno vzgojno in vas potem otrok udari nazaj


Mislim, da če otrok ve, da je nekaj narobe naredil - ne bo udaril nazaj.
Vsaj naša v takem primeru ne udari nazaj. Sploh pa jo vzgajamo,
da se staršev ne tepe in ji tega nikoli nismo dopuščali.

Tega ne smeš dopustiti, da te otrok udari nazaj. Če boš to dopuščala, boš kmalu
ti tista, ki boš dobivala njegove vzgojne pa si ne boš mogla nič pomagati.

(odgovor članu Balerina)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Ko je otrok tepen
2.4.2010 10:06:14   
Balerina
Saj jaz ne puščam da udari ne mene in ne koga drugega ne vidim zakaj bi bila razlika in bi otroku govorila da če ga drugi udati je vredu da udari nazaj če ga pa jaz pa ne. Se mi zdi to dvolično.

Sploh pa razmišlam tako da je udarec običajno reakcija na nekaj in da če nakgo udari to naredi ker drugače ne zna pokazati da mu nekaj ni všeč, pa naj bom to jaz ali pa sovrstnik. Pa da ne bo pomote ne tepam svojih otrok in tudi ne pustim da drugi tepejo moje otroke vendar želim samo povedati da se mi ne zdi vredu da otroka učimo da naj se brani s tepežem, ker sem mnenja da pri tem potem ni meje.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Ko je otrok tepen
2.4.2010 11:01:40   
Bonnie_RR
Js mojemu še nikoli nisem rekla, da lahko koga udari nazaj. Sem mu vedno razlagala, da naj tistemu, ki ga udari (ugrizne, porine ipd.), odločno pove, da to njega boli, da se to ne počne, pa še vzgojiteljici naj pove. Pa, seveda sam tud ne sme kaj takšnega početi.
Parkrat je burno nazaj odreagiral in (večinoma) porinil tistega stran, potem sta imela pa oba otroka z vzgojiteljico pogovor in še kakšno kazen (recimo, sedenje na stolu...) in je kmalu ugotovil, da je potem tudi sam "po nepotrebnem" kaznovan. Tudi doma mu nikoli noben ni rekel, da se je fajn branil, ampak, da to ni bilo prav.
Če tud malo logično razmišljam, postane otrok zelo zmeden, če je, recimo, v vrtcu za nekaj kregan oz. kaznovan, doma mu pa starši dopovedujejo, da se je treba branit in torej nazaj udarit. No, meni to ne gre skupaj.


_____________________________

Ponosna mamica dveh navihanih zakladkov, Nika in Vite.

(odgovor članu Balerina)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Ko je otrok tepen
3.4.2010 21:43:34   
Urska09
Veliko uspeha s tako vzgojo kasneje, v šoli. Tudi jaz sem našega najprej učila, naj nikoli prvi ne udari, da pa se mora vedno braniti. Sploh, ker je bil vedno en tak mali, droben fantič, ki je raje jokal kot usekal nazaj. No, pa me je vzgojiteljica v vrtcu enkrat nadrla, kaj se grem. Da nasilje rodi nasilje in da jih oni ves čas učijo, da ne smejo udarit nazaj. OK, sem si rekla. Pa dajmo tako. No, potem pa pride šola. Ja, ja tam je pa čist druga logika. Zakon močnejšega. Šibkejši so hitro ožigosani za reve. Sploh, če se ne znajo branit. Takoj postanejo tarče in se zlepa ne otresejo tega. Verjemite mi. Aja, pa še to: učiteljice jih učijo, naj sami rešujejo medsebojne spore, naj ne hodijo tožit. Torej čist kontra kot v vrtcu!

Tko da, jaz ga samo še to učim, da se absolutno mora branit, če je napaden. In to fejst! Tud usekat nazaj, če je treba.

(odgovor članu Bonnie_RR)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Ko je otrok tepen
3.4.2010 21:52:24   
Ulla80
IZVIRNO SPOROČILO: tedy

ko daste otroku kakšno vzgojno in vas potem otrok udari nazaj


Mislim, da če otrok ve, da je nekaj narobe naredil - ne bo udaril nazaj.
Vsaj naša v takem primeru ne udari nazaj. Sploh pa jo vzgajamo,
da se staršev ne tepe in ji tega nikoli nismo dopuščali.


Tega ne smeš dopustiti, da te otrok udari nazaj. Če boš to dopuščala, boš kmalu
ti tista, ki boš dobivala njegove vzgojne pa si ne boš mogla nič pomagati.


a bejž! a tko jo vzgajate? staršev se ne tepe, sam otroke pol al kok? se pravi ona lohk druge otroke tepe, pa tud drugi lohk njo? pa starši lohk samo svoje, al lohk druge? me res zanima kako gre taka vzgoja? in kako recimo triletniku razložiš, da ti lohk njega tolčeš on pa tebe ne sme nazaj? s čim mu to utemeljiš? ker sem jaz mama in mam vedno prav? ker samo jaz vem kaj je dobro zate in če mislim da so batine, bojo batine? al kaj?

moje mnenje je da bi marsikter starš rabil kako vzgojno, velik bolj kot otrociuser posted image user posted image


_____________________________

..tko ovdje ne poludi, taj nije normalan!

Spet se mi je na bolš poslabšalo!!

Ja znam da me ljubite, u ljubavi je spas, izpred oči mi se gubite, volim i ja vas!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Ko je otrok tepen
3.4.2010 22:01:39   
Anonimen
Začeti pretep je nekaj povsem drugega kot braniti se.


se strinjam.

so mene učili, da ni vredno, da naj se rajši umaknem. pa vidim, da to ni prav: vsak se ima pravico postaviti zase, ko se počuti ogroženega! prvo, seveda, z besedami... ampak: če maltretirajoči razume le "pesti", naj pa bodo.

(odgovor članu clara23)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Ko je otrok tepen
4.4.2010 14:08:28   
pelin
IZVIRNO SPOROČILO: Ulla80

IZVIRNO SPOROČILO: tedy

ko daste otroku kakšno vzgojno in vas potem otrok udari nazaj


Mislim, da če otrok ve, da je nekaj narobe naredil - ne bo udaril nazaj.
Vsaj naša v takem primeru ne udari nazaj. Sploh pa jo vzgajamo,
da se staršev ne tepe in ji tega nikoli nismo dopuščali.


Tega ne smeš dopustiti, da te otrok udari nazaj. Če boš to dopuščala, boš kmalu
ti tista, ki boš dobivala njegove vzgojne pa si ne boš mogla nič pomagati.


a bejž! a tko jo vzgajate? staršev se ne tepe, sam otroke pol al kok? se pravi ona lohk druge otroke tepe, pa tud drugi lohk njo? pa starši lohk samo svoje, al lohk druge? me res zanima kako gre taka vzgoja? in kako recimo triletniku razložiš, da ti lohk njega tolčeš on pa tebe ne sme nazaj? s čim mu to utemeljiš? ker sem jaz mama in mam vedno prav? ker samo jaz vem kaj je dobro zate in če mislim da so batine, bojo batine? al kaj?

moje mnenje je da bi marsikter starš rabil kako vzgojno, velik bolj kot otrociuser posted image user posted image


Ooo, Ulla 80, sem se morala kar nasmejat tvojim pripombam in še tvojima odštekanima smeškotoma... ha,ha,ha...
No, saj moram priznat, da so tudi mene malo zbodle tiste  pripombe od Tedy, vendar verjetno ni mislila čisto tako kot se bere...vsaj upam...ker če je vse to kar je napisala tudi tako mislilauser posted image ....no, pol mi pa ni več smešno...

(odgovor članu Ulla80)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Ko je otrok tepen
4.4.2010 14:11:47   
Anonimen
.Kako bi vi odreagirali v tem primeru,kaj bi svetovali svojemu otroku?


Ali naj se umakne, ali udari nazaj.
K meni lahko pride jokat enkrat, potem naj reši sama. Zaenkrat je ok. Samo s punčko je lažje, se mi zdi.

(odgovor članu Maleal)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Ko je otrok tepen
4.4.2010 14:41:06   
Splišni
IZVIRNO SPOROČILO: Balerina

Imam pa še eno vprašanje za vse tiste, ki svojim otrokom rečete naj ga kar nazaj kako pa potem reagirate ko daste otroku kakšno vzgojno in vas potem otrok udari nazaj, saj se mora vendar braniti?

No ja saj vem da boste rekle da vi pa vašiga otroka še niste udarile ker to pa je največji kriminal ampak svojega otroka pa učite naj uradi drugega otroka a to pa je OK?


No, kaj pa to: nekdo udari tvojega otroka, ker hoče na gugalnico. Tvoj otrok se umakne, nasilnež dobi gugalnico.

Tvoj otrok se igra z eno igračo, pride en otrok, ga udari in mu vzame igračo. Tvoj otrok se umakne in nasilnež ima igračo.

A to je potem kar prav, da nasilnež iz takih situacij pobere to, da je treba sam udarit, pa se dobi želeno?

A pa misliš,d a če bo otrok, ki je "moral" dol z gugalnice, ker se je pač umaknil nasillju, šel vzgojiteljici to povedat, da bo ona reagirala? Pa, da so mu vzeli igračo? Pa da so mu vzeli lopatko v peskovniku? Pa da je moral iz lesene hiške? Pa da ... otrok je veliko, takih situacij je ogromno. Misliš, da bo vzgojiteljica vsemu temu kos? Pa potem v šoli učiteljica?

(odgovor članu Balerina)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Ko je otrok tepen
4.4.2010 15:58:21   
Anonimen
Hehe, Balerina, sem se prijavila nazaj na RR posebej zate user posted image .

Večina otrok kdaj pa kdaj udari drugega in ja, velikokrat je udarec posledica določene frustracije, jeze zaradi nečesa predhodnega - udarec kot posledica, ker mu je npr. en otrok vzel igračo in se tako brani nazaj. Meni se na tem mestu zdi pomembno, da starši otroke učimo k nenasilni komunikaciji - če si jezen, žalosten,... to povej, izrazi se z besedami, ne z udarci. Učenje čustvene inteligence. To so vsakdanje situacije, na igrišču, doma, v vrtcu,... Menim tudi, da se ima vsak pravico branit in nobeden nima pravice udariti drugega, pa četudi mu je določeni otrok vzel igračko. To se lahko reši na druge, sprejemljivejše načine, enako to velja tudi za starš.
Torej načeloma sem za mirno reševanje konfliktov, za umik, pa vendar, se je ravno nam zgodilo, da je bila naša starejša punca pogosto tepena s strani njene vrstnice, večkrat v moji prisotnosti in prisotnosti njenih staršev. Kako je to izgledalo? Sedita za mizo, rišeta vsaka s svojimi barvicami, kar naenkrat tista punčka našo po glavi s svinčnikom. Gledata risanke, mirno sedita na kavču, ko jo tista punčka porine dol s kavča. Naša se guga, tista punčka pride mimo in jo porine. BREZ RAZLOGA - naša jo ni izzivala, nagajala, jemala igračk. Nič od tega, je eden najbolj miroljubnih otrok kar jih je. Z vsemi ostalimi otroki, s katerimi imamo stike, ni bilo nobenih problemov, edino tu. In sva hčerki z možem dolgo govorila, da naj se umakne, pa potem, da ji mora jasno in odločno rečt, da se ne tepe, ker to boli. In ni pomagalo. Na koncu sva ji nerada rekla, da naj jo udari nazaj. In jo je enkrat res, potem so se zadeve umirile. Včasih sem bila zelo za to, da se ob napadu preprosto umakneš. Sedaj pa vidim, da to velja le v nekaterih situacijah. Včasih se je dobro tudi postaviti zase, glasno in odločno, v ekstremnih situacijah pa žal ne gre drugače kot udariti nazaj z istim. Eni razumejo samo to. Pa še nekaj je: večinoma je v takih situacijah prisoten nekdo od odraslih, starši, vzgojitelji, drugi skrbniki, da posredujemo. Vendar vedno nismo in ne bomo. Zato se mi zdi zelo pomembno, da se otroka nauči tudi to, da se mora postaviti zase, da se mora naučiti reševati svoje težave. Če ne prej, bo slej ko prej naletel na ljubosumne sodelavce, zakompleksanega šefa ipd. Z umikom ne rešiš problemov, le če se z njimi soočiš. Pa to ne pomeni, da se začneš pretepat user posted image .

In ne, ne uporabljamo ene vzgojne po riti, niti otroka ne učimo, da je udariti drugega otorka OK. Učimo pa ju, da se ima vsak pravico branit. Drugemu ne naredi nič takega, česar nočeš zase, a tudi drugi nimajo pravice to delati tebi.

(odgovor članu Balerina)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Ko je otrok tepen
4.4.2010 17:44:28   
Gina
Ta tema je zelo dvorezna. Po eni strani je prav, da se otrok zna branit, po drugi se ne morajo v vrtcu in šoli kar vsepovprek "branit". Problem je predvsem v tem, da otrok ne loči, kdaj se brani in kdaj začne, ker se ne strinja z nekom in to občuti kot napad. V vrtcu in v prvem razredu, še celo v drugem je težko najti otroka, ki bo tako zrel, da bo ločil to dvoje striktno in vedno. V praksi to pomeni, da pride otrok ves zgrožen k meni in mi pove, da mu je eden nekaj naredil, v končni fazi pa pogruntamo, da je ravno ta, ki je ogorčen, napadel fizično prvi. Njemu se vedno zdi, da se je branil. Hočem reči, da je ločnica med zaznavanjem otrok, kdaj so "napadeni" enaka, če gre za fizično, psihično ali besedno nestrinjanje. Ne za napadanje, za nestrinjanje. Nekdo se z mano ne strinja, jaz se moram "branit", beri napast ga fizično. Lahko otroku odrasel človek pove milionkrat da braniti se pomeni vrniti, če te nekdo udari, otrok enači vse oblike nestrinjanja z napadom nase in vrne milo za žajfo. (btw hecno je, da obstaja ogromno odraslih ljudi, ki reči dojemajo enako, vsako nestrinjanje za napad nase, so zelo nedorasli in nezreli, a ni res?)

V praksi se te reči rešuje, kot pravi splišni. Povedat mora, da se mu je nekaj zgodilo. Dokler je premajhen za ločevat reči, mora sporočat in mora nekdo drug namesto njega uredi vse skup. Namen tega je, naučit nasilne otroke, da se nasilje ne splača. In seveda imaš lahko v razredu, vrtčevski skupini red in disciplino, če se otroci zavedajo, da se ne smejo tepst, da niso za to nikdar nagrajeni, ampak kvečjemu ta kratko potegnejo. Vedno moraš reagirat in včasih je to ziljonkrat na dan, dokler jim ne pride v zavest. Če se pa dva stepeta, pa v bistvu oba ta kratko potegneta, ker ne moreš nikogar nagradit, čeprav se je branil. Enostavno ne smeš - zaradi drugih otrok. Oba moraš dat sedet ali kaj podobnega, da se ohladita, razmislita (res da morda tistega, ki je prvi začel dlje, ampak vseeno, nihče ni nagrajen za nasilništvo). Tako sporočiš drugim, da je kakršnokoli pretepanje nedopustno in da je sporočanje potrebno. Vedno sproti sporočiš vsem tudi to, kako bi se morala ona dva sporazumet še preden je do pretepa prišlo. Razložiš jima, kaj bi morala prej reči en drugemu in seveda razložiš jima, da je mnenje drugega pomembno, da se ne sme ljudi kar preslišat češ da niso važni kaj si želijo, rečejo, (to je eden najhujšihg problemov današnjega časa, otroci se ne upoštevajo, ker so doma največkrat na prvem mestu in jim ni treba upoštevat nobenih želja drugih ljudi), razložiš jima tudi, kako povedat, da se z nekom ne strinjaš in kako povedat, da rabiš mir, naj te nekdo pusti na miru, kadar to rabiš.
Vse to se v šolah, vrtcih dela. Vsaj pri nas, pri meni se. Ko pa otrok odrašča, pa pride tja nekam do druge triade, pa se že toliko nauči komunicirat, pa tudi ločit kaj pomeni nekomu vrnit, branit se, da počasi zapusti fazo, ko ti namesto njega prevzemaš odgovornost za nekomu pokazat, da je nasilje nesprejmeljivo in otrok to lahko naredi na nek primeren način tudi sam. Prvič zna bolje komunicirat, drugič ve, kaj pomeni vrnit in predvsem ve, kaj pomeni, da te nekdo fizično napade.
No, jaz to tako vidim.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.
BLOG: Daj babici en`ga poljubčka ...
S takšnim navodilom ju pravzaprav čisto "povozim" in navajam na toleranco za zlorabo. Da bo tisti na drugi strani zado...




Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?