|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Praznovanje velike noči

Uredništvo Ringaraja.net, 28.3.2024
Zagotovo že veste, kako boste letos pobarvali jajca. Kako pa boste otroka prepričali, da letos ne bo pojedel vseh čokoladnih jajčk, ki krasijo vašo velikonočno travico? In, kako pripraviti velikonočno kito, nad katero bo vaš otrok navdušen?

image
Prihaja velika noč. (Foto: Freepik.com)
/11


 

Velikonočni zajtrk

Majhni otroci se po navadi zbudijo prej kot starši, zato vse pripravite že dan prej. Če vaš otrok še ni star eno leto, ga zjutraj nahranite tako kot po navadi, starejši otrok pa naj zajtrkuje z vami.

 

Recept za velikonočno kito - zajčka

Nasvet

Ko boste kuhali jajca za pirhe lahko vsekakor vsa jajca skuhate in barvate hkrati – a jih ne kuhajte več kot 8 minut, sicer bo rumenjak povsem suh. Izjemoma se odrecite oblivanju z mrzlo vodo. Ohlajena in posušena jajca namažite z oljem, da se bodo svetila. Seveda pa lahko jajca skuhate tudi kot po navadi in jih šele potem pobarvate z zdravju neškodljivimi barvami.

Velikonočno kito lahko spečemo tudi kot gnezdece za zajčka; en večer prej zgnetite kvašeno testo iz 400 g moke, vrečke suhega kvasa, 50 g sladkorja, 100 g razpuščenega in spet ohlajenega surovega masla (kuhano maslo!), 2 jajc, ščepca žafrana, ščepca soli in, če imate radi, skodelice sesekljanih orehov in skodelice suhega sadja. V hladilniku pustite vzhajati čez noč. Naslednji dan pregnetite, oblikujte kitko ali pa iz dveh kroglic in dveh ušes naredite zajčka. Eno jajce zmešajte z 2 žlicama mleka, namažite zajčka s čopičem, naredite oči iz rozin in brke iz mandljev. Pecite v pečici pri 180 stopinjah. Kitka zahteva 40 minut, zajček pa 15 minut peke.

 

 

Velikonočni jedilnik

Za veliko noč naj bosta za kosilo enostavna zelenjavna juha in jagnječje stegno namesto kokoši. Za vašega otroka naj bo velikonočno kosilo razmeroma zgodaj, predvsem pa mora biti primerno zanj. Ali pa se odpovejte posebnemu kosilu in dajte otroku opoldan njegov posebni obed, za popoldne pa za obiske skuhajte kavo. K velikonočni kiti postrezite skodelico jagod in smetano ali marmorni kolač v kozarcu z jabolkom. Na velikonočni ponedeljek bo več časa za slastno kosilo.

 

Velikonočna košarica – predlogi za popestritev

Takoj ko vaš otrok shodi, ga iskanje pirhov že zabava. Prvič skrijte tudi majhno, za njegovo rokico primerno košarico z velikonočno travico in s plišastim zajčkom. Po veliki noči bo izginila, za prihodnjo veliko noč jo bo pa vaš malček spet našel. V košarico naj potem naloži vse, kar je zajček kam skril.

 

Velikonočne sladkarije

Manj je več in biočokolada ni nič bolj zdrava od navadne. Seveda sodijo k veliki noči tudi sladka jajčka, toda skrijte raje vsako posebej in naj ne bodo za poobedek, pač pa naj se otrok z njimi le malo posladka.

Če pri vas zajček prinese darila, ni nujno, da gre za hrano. Podarite lahko npr. milo, umivalna rokavica ali balon v obliki zajčka, žoga ali knjige.

 

Pomembno: pogovorite se s partnerjem in z družino/prijatelji, kako bi radi preživeli velikonočne praznike. Sicer bodo med seboj trčili različni običaji ter neizgovorjena pričakovanja in skrite želje, morda se bodo razplamteli celo spori. In ne pozabite – otrok potrebuje predvsem dovolj spanja, sicer bo siten.

 

Vir: Dagmar von Cramm (2010), Velika kuharica za nosečnice, dojenčke in malčke, Didakta, Ljubljana, 2010.

Več o knjigi preberite TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
14
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
8
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
8



Izdelajmo družinsko drevo
Kako se lotiti izdelave družinskega drevesa, da bodo tudi otroci radi sodelovali, se zabavali in z veseljem prisluhnili ...
Zabavna družinska pomladna generalka
Otroci veliko težje dlje časa ohranijo pozornost na enem opravilu, še posebno, če gre za nezabavno početje. Zato posprav...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?