|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tiha tragedija, ki prizadene naše otroke (in kaj storiti glede tega)

Uredništvo Ringaraja.net, 18.10.2023
Si je sploh lahko kdo predstavljal, da je v tako nezdravem okolju mogoče vzgojiti zdravo generacijo? Naši otroci čustveno trpijo zaradi izgube uravnoteženega otroštva. Kako to popravimo?

image
/11


»Želim spodbuditi vsakega starša, ki mu je mar za prihodnost svojih otrok, da prebere to objavo. Vem, da mnogi ne želijo slišati tega, kar imam povedati v tem besedilu, vendar morajo vaši otroci slišati to sporočilo. Trenutno se v naših domovih odvija tiha tragedija, ki zadeva najpomembnejša bitja v naših življenjih – naše otroke. Tudi če se ne strinjate z mojim stališčem, upoštevajte priporočila, zapisana na koncu tega članka. Ko boste videli pozitivne spremembe v življenju svojega otroka, boste razumeli, zakaj govorim, kar govorim!" S temi besedami je terapevtka Victoria Pruday odprla izjemno resno temo, ki je danes močno prisotna v družinah po vsem svetu.

Victoria je delala s stotinami otrok in njihovih družin ter prišla do zaključka, da so današnji otroci v uničujočem čustvenem stanju! Poudarja, da bi se starši morali pogovoriti tudi z učitelji in strokovnjaki, ki so delali na tem področju zadnjih 15 let, da bi se prepričali, da se strinjajo z Viktorijinimi skrbmi. V zadnjih 15 letih so raziskovalci objavili zaskrbljujoče statistike o nenadnem in vztrajnem porastu duševnih bolezni pri otrocih, ki danes dosegajo razsežnosti epidemije:

- 1 od 5 otrok ima duševne težave

- 43 % povečanje motnje pozornosti zaradi hiperaktivnosti

- 37-odstotno povečanje depresije med najstniki

- 200-odstotno povečanje stopnje samomorov med otroki, starimi od 10 do 14 let

 

S tem v mislih se Victoria sprašuje, koliko dokazov je še potrebnih, preden se starši zbudijo?

- Ne, "število diagnoz se poveča sama od sebe" ni odgovor!

- Ne, "enostavno so se taki rodili" ni odgovor!

- Ne, "vsega je kriv šolski sistem" ni odgovor!

- Da, ne glede na to, kako težko je priznati, so starši odgovor na številne otroške težave!

 

Znanstveno je dokazano, da imajo možgani sposobnost orientacije po okolju. Na žalost pa z okoljem in načinom starševstva, ki ga starši zagotavljajo svojim otrokom, ti usmerjajo njihove možgane v napačno smer in prispevajo k njihovim izzivom v vsakdanjem življenju.

Da, vedno so bili in vedno bodo otroci, ki so se rodili s posebnimi potrebami in kljub velikim prizadevanjem staršev, da bi jim zagotovili uravnoteženo okolje in starševstvo, se njihovi otroci še vedno borijo. Vendar to NISO otroci, o katerih tukaj govori Victoria.

Tu govorimo o veliko večjem številu otrok, katerih izzive večinoma krojijo okoljski dejavniki, ki jih starši z najboljšimi nameni zagotavljajo svojim otrokom. Victoria je v svoji praksi opazila, da se ti otroci spremenijo v trenutku, ko starši spremenijo svoj pogled na starševstvo.

 

Kaj je napaka?

 

Dandanes so otroci prikrajšani za osnove zdravega otroštva, kot so:

- Čustveno razpoložljivi starši

- Jasno določene omejitve in vodenje

- Odgovornosti

- Uravnotežena prehrana in zadosten spanec

- Gibanje in bivanje na prostem

- Ustvarjalna igra, socialna interakcija, priložnosti za nestrukturiran čas in dolgčas

 

Namesto tega imajo otroci:

- Starše, ki jih motijo ??digitalne naprave

- Permisivne starše, ki pustijo, da njihovi otroci "vladajo svetu"

- Občutek, da imajo namesto odgovornosti do nečesa pravico

- Neustrezen spanec in neuravnoteženo prehrano

- Sedeči življenjski slog v zaprtih prostorih

- Neskončno stimulacijo, tehnološke varuške, takojšnje zadovoljstvo in odsotnost dolgočasnih trenutkov

 

»Ali si je kdo lahko predstavljal, da bo v tako nezdravem okolju mogoče vzgojiti zdravo generacijo? Seveda ne! Do starševstva ni bližnjic in človeške narave ne moremo prevarati. Kot lahko vidimo, so rezultati porazni. Naši otroci čustveno trpijo zaradi izgube uravnoteženega otroštva. Kako to popravimo? Če želimo, da naši otroci odrastejo v srečne in zdrave ljudi, se moramo zbuditi in se vrniti k osnovam. Še vedno je mogoče!«, ugotavlja Victoria in dodaja: »To vem, ker je na stotine in stotine mojih strank opazilo pozitivne spremembe v čustvenem stanju svojih otrok v samo nekaj tednih (v nekaterih primerih celo v nekaj dneh) po uporabi teh priporočil. . Postavite meje in ne pozabite, da ste svojemu otroku STARŠ, ne prijatelj.”

 

Bistvo tega besedila je otrokom ponuditi dobro uravnotežen življenjski slog, poln tistega, kar POTREBUJEJO, ne le tistega, kar si ŽELIJO. Naj vas ne bo strah reči »Ne!« vašim najmlajšim, če to, kar želijo, ni tisto, kar potrebujejo.

 

- Zagotovite jim kakovostno hrano in omejite prigrizke

- Preživite eno uro v naravi – kolesarjenje, pohodništvo, ribolov, opazovanje ptic/žuželk

- Večerjajte vsak dan skupaj in ne imejte tehnoloških naprav v jedilnici

- Igrajte družabno igro enkrat na dan

 

Otroku dajte eno nalogo na dan (zlaganje perila, pospravljanje igrač, obešanje oblačil, jemanje živil iz vrečk, pogrnitev mize itd.)

Ustvarite dosledno rutino spanja, da bo vaš otrok dovolj spal. V prostoru ne sme biti nobenih tehnoloških naprav.

Naučite svoje otroke odgovornosti in neodvisnosti. Ne ščitite jih preveč pred majhnimi neuspehi, saj bodo razvili veščine, ki jih bodo potrebovali za premagovanje večjih izzivov v življenju. Ne pakirajte otrokovega nahrbtnika, ne nosite njegovega nahrbtnika, ne nosite pozabljenega kosila/urnika v šolo in 5-letniku ne olupite banane. Naučite jih spretnosti – ne delajte jih namesto njih.

 

Naučite jih odloženega zadovoljstva in jim zagotovite priložnosti za "dolgčas", saj se takrat prebudi njihova ustvarjalnost:

- Ne počutite se odgovorne za zabavo svojega otroka

- Ne uporabljajte tehnologije kot zdravila proti dolgčasu

- Izogibajte se uporabi tehnologije med zajtrkom, kosilom in večerjo, v avtu, restavracijah in nakupovalnih centrih. Izkoristite te trenutke kot priložnosti za treniranje njihovih možganov, da bodo delovali tudi, ko jim je "dolgčas"

- Pomagajte jim ustvariti komplet prve pomoči za dolgočasje z idejami za dejavnosti za trenutke, ko jim je dolgčas

 

Bodite čustveno na voljo, da se povežete s svojimi otroki in jih naučite samoregulacije in socialnih veščin:

- Da vas telefoni ne bodo motili, jih izklopite, dokler otroci ne gredo spat.

- Postanite čustveni trener za svoje otroke. Naučite jih prepoznati frustracije in jezo ter se spopasti z njimi.

Naučite jih pozdravljanja, izmenjave, sočutja, vedenja za mizo, pogovornih veščin.

- Čustveno se povežite – smejte se, objemite, poljubljajte, žgečkajte, berite, plešite, skačite ali se plazite z otrokom.

 

»Moramo narediti spremembe v življenju naših malčkov, preden cela generacija otrok konča na drogah! Ni še prepozno, a kmalu bo,« je poudarila Victoria.

 

Vir: Yourot / Lola magazin

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
6
Počitniško varstvo v Ljubljani: to morate ...
Na portalu Kam z mulci, kjer lahko najdete veliko zanimivih počitniških idej, so delili tudi pomembne napotke za vse sta...
5
Gibalna ura v naravi
OŠ Miklavž – Vrtec Ciciban, Dobrovce, vzgojiteljici Ksenija Rodeš in Barbara Pipenbaher
5
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
5



Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?