|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Razlogi, zakaj bi morali uživati lokalno pridelano mleko in mlečne izdelke

P.R., 3.5.2022
Vse bolj se zavedamo pomena izvora živil, ki jih postrežemo doma in ki jih jedo naši otroci. To velja tudi za mleko in mlečne izdelke, saj so lokalno pridelani bolj polnega okusa, hkrati pa imajo tudi druge pomembne prednosti. Preverite, katere.

image
Dodana vrednost lokalnega mleka in mlečnih izdelkov so svežina, visoka kakovost in okus domačnosti. (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)
/11


Vse več je pozivov k uživanju in kupovanju lokalno pridelanega mleka in mlečnih izdelkov ter ostale hrane. Je to zgolj modna muha? Gre za poskus lokalnih pridelovalcev in predelovalcev za povečanje prodaje? Nikakor! Mleko lokalnega izvora in izdelki iz njega imajo veliko prednosti za naše zdravje, naše gospodarstvo in nenazadnje za okolje v naši neposredni bližini.

 

4 prednosti lokalno pridelanega mleka in mlečnih izdelkov

1. Svežina in bogat ter poln okus

Hrana, ki je pridelana lokalno, je sveža, saj je pot od pridelovalca oziroma proizvajalca do nas uporabnikov praviloma krajša, krajši je tudi čas skladiščenja v primerjavi z živili iz tujine. Sveže mleko lokalnega izvora je polnega in bogatega okusa, zatrjuje vrhunski šef Matjaž Cotič iz gostinske koče na Kokoški, in dodaja, da ima zaradi tega končna jed boljši okus.

 

2. Boljša kakovost

Uvožena živila so praviloma cenejša, vendar gre to na račun kakovosti, ki se ne more primerjati z doma pridelanim mlekom in mlečnimi izdelki. Medtem ko je pri multinacionalkah bistvena množična proizvodnja, ki omogoča nižje cene, je pri slovenski, lokalno pridelani ponudbi prednost njena kakovost.

Tudi prevoz vpliva na kakovost izdelkov. Na primer mleko, ki je bilo predelano v nekaj urah po molži, je bistveno bolj čisto. Ker ni časa, da bi se razvili škodljivi mikroorganizmi, ima mleko, ki je lokalno pridelano in predelano ter porabljeno v lokalnem okolju, veliko prednosti pred tistim, ki je pripeljano iz oddaljenih krajev. Hrana, ki je bila pripeljana od daleč, ni tako sveža in nima enako prijetne arome, ki je značilna za lokalno pridelano hrano.

 

3. Z nakupom lokalnega skrbimo za okolje

Pri prevozu lokalno pridelane hrane do trgovin se ustvari bistveno manj toplogrednih plinov, kot če je hrana do našega krožnika prepotovala več tisoč kilometrov. Če pa je mleko poleg tega še iz ekološke pridelave, se stopnja ogljikovih izpustov v primerjavi z mlekom, pridelanim na konvencionalen način, zmanjša še za dva- do štirikrat.

 

4. Spodbuda lokalnih pridelovalcev in trajnostni razvoj

Z nakupom lokalno pridelane hrane (kot takšna se šteje vsa v Sloveniji pridelana hrana) vsak od nas pomembno prispeva k večji konkurenčnosti lokalnih pridelovalcev in s tem k trajnostnem razvoju.

 

izbrana kakovost

 

Lokalno pridelano hrano lahko prepoznamo po logotipu, ki ga je pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ta oznaka jamči, da so bila živila tako pridelana kot tudi predelana v Sloveniji in označuje izdelke višje kakovosti.

 

 

Lokalno uporabljajo tudi vrhunski kuharski mojstri

Ljudje se vedno bolj zavedamo prednosti lokalne hrane, cenimo izdelke z znanim izvorom ter okolju prijazno pridelavo. Tega trenda se zavedajo tudi gostinci, ki ponudbo jedi v svojih restavracijah prilagajajo željam potrošnikov. V gastronomiji imajo zato lokalno mleko in mlečni izdelki vse bolj pomembno mesto predvsem pri kuharskih mojstrih, ki jim je lokalna pridelava pomemben kriterij pri izbiri sestavin.


»V naši kuhinji prisegamo na izdelke okoliških pridelovalcev mleka in lokalnih proizvajalcev mlečnih izdelkov. Njihova dodana vrednost je, da so mleko in izdelki sveži, visoke kakovosti in imajo okus, ki pričara občutek domačnosti,« pojasnjuje vrhunski kuharski šef Matjaž Cotič, ki s sinom Matijo razveseljuje obiskovalce v svoji restavraciji na Kokoški na Krasu. Sam meni, da je lokalni izdelek bolj svež in ima poln okus, kar pomembno vpliva na kakovost končne jedi in zadovoljstvo gosta.

 

matjaž cotič

Šef Matjaž Cotič, ki pripravlja jedi na Kokoški na Krasu, prisega na lokalne in sezonske izdelke. (FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvoin prehrano)

 

Inovativne mlečne izdelke najdete tudi v lokalni pridelavi

Starši smo zagotovo skupina ljudi, ki je še malce bolj pozorna na pestrost družinske prehrane. Ob uvajanju mlečnih izdelkov v prehrano dojenčka iščemo raznovrstne izdelke prav lokalnih pridelovalcev, da bi se otrok seznanil s čim bolj široko paleto okusov. Tudi ko naš malček odrašča, smo starši bolj zahtevni nakupovalci, saj želimo svojim malčkom ponuditi najboljše, zato izbiramo predvsem lokalno. K temu so veliko pripomogla družbena omrežja in spletne strani, ker je tako lažje vzpostaviti direkten odnos kupec-prodajalec.

 

Mleko, siri, skuta, smetana in še veliko drugih mlečnih izdelkov lokalne pridelave – ponudba je pestra, pridelovalci lokalnega mleka in mlekarne pa so vedno bolj pozorni tudi na sodobne trende, ki jih zahtevamo potrošniki. Tako tudi v ponudbi lokalno pridelanih živil najdemo inovativne mlečne izdelke, denimo takšne, ki so brez laktoze.

 

Kako shranjevati mlečne izdelke: 3 nasveti

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste na kruh namazali maslo, vanj veselo ugriznili, potem pa ugotovili, da z okusom nekaj ni v redu? Mleko in mlečni izdelki so živila, ki se ob napačnem shranjevanju lahko hitro pokvarijo in posledično uničijo pripravljeno jed.


1. Pomembno je, da vse mlečne izdelke hranimo v hladilniku oziroma hladnem prostoru pri temperaturi do pet stopinj Celzija. To velja tudi za trajno mleko, ki ga moramo po odprtju vedno shraniti v hladilnik.


2. Da zagotovimo najprimernejšo temperaturo za shranjevanje uporabimo srednje police v hladilniku.


3. Maslo je živilo, ki se zelo hitro navzame vonja, zato ga vedno hranimo v ovoju ali posodici. Tudi smetano, namaze in jogurte je priporočljivo pokriti s folijo. Sir, ki lahko ob prisotnosti vlage splesni, pa shranjujemo v posodicah.

 

Z upoštevanjem omenjenih nasvetov bodo naši mlečni izdelki sveži dlje časa.

 

Albuminska skuta – zdrav obrok za vašega malčka

Šef Matjaž Cotič najraje uživa v skutnih štrukljih iz albuminske skute, ki vsebuje velik delež mlečnih beljakovin, kot sta albumin in globulin. Skuta, albuminska skuta in sirotka so med najboljšimi viri živalskih beljakovin, vsebujejo pa tudi nekaj maščob. Ti mlečni izdelki so, kot pravi sogovornik, odlična živila kot del prehrane športno aktivnih ljudi in tudi otrok. Fermentirani izdelki (jogurt, skuta, sir) so načeloma lažje prebavljivi, zato jih lahko ponudimo že v začetku uvajanju goste hrane. Albuminska skuta je zdrava malica tudi za malčke in večje otroke – z dodatkom svežega sadja je to odličen obrok.

 

Katera dobrota iz mleka pa ne sme manjkati v vašem hladilniku? Okusi so različni, lahko je to ena, ki jo obožujete vsi družinski člani ali pa ima vsak svojo najljubšo. Ne pozabite pa, da lahko z izbiro mleka in mlečnih izdelkov naredite nekaj obče dobrega – izberite lokalno!

  

Najboljše imamo doma

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za višjo kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji.

Naj bo slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.

 

 najboljše imamo doma 

 

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
18
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
6
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
6



7 lastnosti marčevskih otrok
Otroci rojeni marca radi osrečujejo, letajo visoko in kot dojenčki velikokrat držijo mamice budne ponoči. 7 lastnosti, k...
Praznovanje velike noči
Zagotovo že veste, kako boste letos pobarvali jajca. Kako pa boste otroka prepričali, da letos ne bo pojedel vseh čokola...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?