|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Morski sadeži - zakaj ne?
9.5.2008 13:57:21   
Metuljček Cekinček
Zanima me, zakaj v času nosečnosti naj ne bi jedle morskih sadežev.

V soboto gremo namreč na večerjo, kjer bo glavna specialiteta paella, pa ne vem, če moram vse školjke in rakce vstran skopat ali jih lahko pojem. Toxo sem namreč že prebolela in ne vem, če so morski sadeži povezani s toxo ali s čim drugim.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
9.5.2008 14:01:06   
frutka_
Mislim, da jih odsvetujejo zaradi težkih kovin, ki se ravno nahajajo v lupinarjih pa če se ne motim tudi zaradi hepatitisa A.
Jaz jih tudi obožujem ampak jih raje nisem jedla. To nima veze s toxo! Toxa se prenaša z mačkami. Pa ne z morskimi!user posted image

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
9.5.2008 14:03:21   
sazi
Jaz sem tudi najprej na težke kovine pomislila.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
9.5.2008 14:03:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
9.5.2008 14:05:37   
Paštetka
Morski sadeži sploh školjke vsebujejo ogromno toxinov.

Nekaj najdeš tukaj:

http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=1129593



_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
9.5.2008 14:37:45   
Metuljček Cekinček
Hvala za odgovore. Bom pa jedla otroški menu - špagete.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
9.5.2008 19:10:17   
AnciM
Meni tudi tja in sem kdaj zapaše morska pica in sem zaradi prebranega povprašala svojo G o tem Rekla je: " Če bi bilo vse to res, bi primorci izumrli!" in se ob tem prav veselo nasmejala user posted image . Tako, da jaz jem školjke in morske sadeže čisto običjano. Se pa ne nažiram z njimi in pazim, da je naslednji dan veliko zelenjave na jedilniku, da se telo sproti čisti. Za vsak slučaj. user posted image

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
9.5.2008 20:32:42   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu AnciM)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
9.5.2008 22:59:12   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: hruška debeluška

Ancim ampak skoljke in skampi na buzaro niso isto kot morski sadezi na pici...ali morki sadezi v rizoti ali pašti....


Zakaj pa ne? Morski sadeži v rižoti so očiščeni oz. pri školjkah ni lupine, vendar "meso" vseeno vsebuje, če vsebuje, vse toxine in ostalo svinjarijo..prav tako kot školjke na buzaro. TU ni razlike.

Drugače pa sem tudi jaz v nosečnosti jedla vse "prepovedane" stvari, dokler so bile "kontroliranega" porekla. Torej, paštete, bifteke......in zakaj, ker mi je to svetoval moj  ginekolog. Bruhanja, driske, pa tudi zastrupitve ne vplivajo na razvoj ploda, je bil njegov odgovor. In zastrupiš se komot tudi z drugo hrano, ki je za nosečnost "neproblematična". Vse je odvisno od svežine in kontroliranega porekla.

Torej....dober tek.

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
9.5.2008 23:08:51   
Anonimen
V soboto gremo namreč na večerjo, kjer bo glavna specialiteta paella, pa ne vem, če moram vse školjke in rakce vstran skopat ali jih lahko pojem.


Ce bi bile skoljke garantirano sveze, bi jih jedla. V tem letnem casu najverjetneje ne bodo, ker ni cas skoljk.

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
10.5.2008 8:48:47   
Naty*
Moja prijateljica je bila zaradi špagetov z morskimi sadeži hospitalizirana (bruhanje) in jo je G ful kregal, zakaj jih je jedla. Baje so tko, kot gobe, ki potegnejo iz okolice vso svinjarijo. No jedla jih je pa že tud v prvi nosečnosti, pa ni blo nič narobe in so ji razložili, da ni vedno in pri vseh isto.

Js sm jih jedla na pici pa v rižoti (parkrat čez celo nosečnost), pa nisem imela čist nobenih problemovuser posted image . Za plod niso škodljivi, od tega kolk si pogumna je pa odvisno a boš probala a ti škodijo al neuser posted image .

_____________________________

Točno na rok, 11. 5. 2008, smo postali družinica. Rodil se je sonček z imenom Žan.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
10.5.2008 9:06:12   
Felicita
pomoje ni tok problem v svinjariji (sej tunine in ostalih rib pa nihče ne odsvetuje, pa so ravno tko polne živega srebra), ampak v tem, da velikokrat niso sveži oz. niso pravilno shranjeni ipd in potem lahko fašeš ornk zastrupitev (ker so pač raj za patogene mikroorganizme). In sama zastrupitev verjetno res na vpliva na sam plod, samo če je bakterijska si na antibiotikih (kar v določenih obdobjih nosečnosti ni priporočljivo), polega tega pa grozi dehidracija in porušitev elektrolitskega ravnovesja v telesu, kar pa spet ni ok.


_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu Naty*)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
10.5.2008 9:39:39   
Naty*
Felicita tule te morm mal popravit, glede tunineuser posted image ...

Nasvet iz revije Mama:
Morski pes, mečarica, več kot dve srednje veliki konzervi tune ali en svež tunin zrezek tedensko so ribe, ki vsebujejo veliko živega srebra. Zato je priporočljivo, da se jih v času nosečnosti izogibate, saj lahko poškodujejo živčni sistem ploda.

Sicer je pa to vse relativno. Mislim, da vse vemo katere stvari so čist prepovedane, za vse ostalo se pa odločamo po trezni in pametni presoji. Če bi celo nosečnost razmišljale, kaj vse je lahko narobe s hrano v najslabšem primeru, ne bi kmalu nič jedleuser posted image . Seveda je neodgovorno, da bi šle pit mleko direkt izpod krave, al pa jedle jagode nabrane ravnokar in neumite. Ostalo pa s čimmanj kompliciranja pa bo user posted image .

_____________________________

Točno na rok, 11. 5. 2008, smo postali družinica. Rodil se je sonček z imenom Žan.

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
15.5.2008 9:09:37   
Anonimen
Vse školjke so filter za umazanijo.Še v normalnem stanju,če nisi noseč ti lahko povzročijo prebavne motnje,če te gostilničar oguljufa in niso sveže.
Jaz sem v nosečnosti pojedla na kile škampov,ker so mi blazno dišali pa ni nobenih posledic ne na meni ne na otroku,zdrav je kot riba.
Škodljive snovi pa tako in tako sebuje čisto vsa hrana ki jo uživamo,tista ki pride iz zemlje ali pa iz vode,je čisto vseeno,kerje tako in tako naše ozračje zastrupljeno.Tudi zrak,ki ga udihavamo je zastrupljen,pa voda.

(odgovor članu Naty*)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
15.5.2008 21:37:02   
trdozimc
OK, večerja je žal mimo, pa vseeno.

Školjke filtrirajo vodo in se tako prehranjujejo. S tem res ostaja v njih tudi svinjarija. V poletnih mesecih, ko te školjke naj ne bi bile užitne zaradi strupov (ki jih mimogrede: ''zaužijejo'', ne pa same producirajo), jih morajo lastniki školjčišč prečistiti, tako da jih dajo za več dni v čisto vodo in so potem načeloma užitne - vseeno naj se ne bi jedle v mesecih, ki ne vsebujejo črke r v imenu (no ja, vsaj take, ki niso kupljene v trgovini)

Toksina pri nas sta v glavnem dva, od katerih povzroča eden le blažje prebavne motnje, drugi pa lahko zelo hudo bruhanje in drisko, pa tudi toplota pri prekuhavanju ga ne uniči.

Predvsem tunina, morski sadeži (predvsem rakci!)  in ostale ribe ulovljene v kakem Indijskem oceanu so res zelo kontaminirane s težkimi kovinami.

Poleg tega lahko vsebujejo vse te jedi tudi bakterije: listerijo, salmonelo in druge koliforme, ki pa se pri prekuhavanju uničijo.

Z listerijo (ki lahko povzroči splav ali odmrtje ali prizadetost plodu) je okužen predvsem in skoraj vedno surov (lahko dimljen ali ne) losos.

To so dejstva. Jaz v nobeni od obeh nosečnosti nisem jedla ničesar (sadežev, rib, školjk) surovega, nobene ribe iz tujih morij (predvsem ne konzervirane tune), sadeže občasno (na pici, v rižoti), školjke pa tudi kake trikrat v nosečnosti, ostale pri nas vzgojene sladkovodne ribe pa pogosto (razen v prvem trimesečju so mi smrdele).

Samo to bi rada še povedala, da je to moje poklicno področje in se ne bi rada z nobeno kregala v smislu: ja jaz sem pa jedla vse, in moj G Pušenjak pa pravi, ........ Lahko pravi kar hoče, dojenček, ki ga nosite je samo vaš, prav je, da veste kakšna so tveganja, potem se pa lahko same odločite.

Čestitkeuser posted image  in lepo nosečnost, meni sta bili obe krasni (seveda so zdaj otroci tudi user posted image )!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
15.5.2008 21:41:34   
Anonimen
nobene ribe iz tujih morij (predvsem ne konzervirane tune),


Samo a propos tune...user posted image .

Nam jo je odsvetovala v mš, oziroma nam je priporocila en majhen poskus, naj tisto konzervo s prelepo rozasto tuno odpremo in pustimo stat pol dneva, potem naj pa pogledamo, kaj je v konzervi se ostalo. Bljak.

(odgovor članu trdozimc)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
16.5.2008 9:04:12   
trdozimc
o, bljak, če ti še prej kakorkoli ribe lušta, se ti je po temle postu sigurno ne user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
19.5.2008 9:16:11   
kristinaj
zakaj pa ne bi jedla.... če ti paše le pojej..... če se pa bojiš pa biftek z zelenim poprom naroči....špagete lahko doma ješ....

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Morski sadeži - zakaj ne?
19.5.2008 12:36:27   
srki
Pol naj mi pa še kdo reče, da je morska hrana zdrava! No, itak je ne jem, ker mi smrdiuser posted image . Pa ne zaradi nosečnosti. Tako, nasploh.

(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?