|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Biokemična nosečnost: ko zarodek umre takoj po spočetju

P.Z., 10.3.2023
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za nosečnost, če ne bi opravile testa, ki je pozitiven. Kako prepoznamo biokemično nosečnost?

image
Pri biokemični nosečnosti zarodek umre še preden se vgnezdi v maternico. (Freepik.com)
/11


Kaj je biokemična nosečnost?

Biokemična nosečnost je odsotnost gestacijske vrečke in plodu na ultrazvočnem pregledu, kljub temu da je bil test nosečnosti pozitiven.

Pojavi se, ko zarodek umre takoj po spočetju in se zgodi, še preden se oplojeno jajčece vgnezi v maternico. Kljub temu da je urinski ali krvni test nosečnosti pozitiven, sledi splav v zgodnji nosečnosti in hitremu zvišanju Beta hCG hormona v krvi, sledi hiter upad. Ker telo, kljub temu da se nosečnost konča po nekaj tednih, takoj proizvede Beta hCG, ki ga zaznamo z biokemijskim testom, to nosečnost poimenujemo biokemična nosečnost.


Simptomi

Ker je biokemična nosečnost izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za nosečnost, če ne bi opravile testa.

Kot pri vsaki nosečnosti pa se lahko pri biokemični nosečnosti pojavijo tipični znaki: boleče dojke, jutranja slabost in utrujenost. Načeloma potem v šestih tednih izginejo in začnejo se obilnejše krvavitve, močni krči in strdki v krvi.


Kako pogosta je?

Pri spontanem spočetju so biokemične nosečnosti dokaj pogoste – kar 50 – 60% načrtovanih nosečnosti se konča s spontanim splavom in velik delež tega so biokemične nosečnosti. Natančno število je težko določiti, ker veliko žensk biokemične nosečnosti ne zazna.


PREBERITE TUDI: 11 zvezdnic, ki so odkrito spregovorile o splavu 


Vzroki za biokemično nosečnost

Natančnega vzroka ne poznamo, obstajajo pa dejavniki, ki lahko vplivajo na pojav biokemične nosečnosti.


1) Stanje maternice: stanja na maternici, kot na primer polipi, lahko vplivajo na implantacijo zarodka. Prav tako so biokemične nosečnosti povezane z debelino in vzorcem sluznice maternice.


2) Kromosomske nepravilnosti: po mnenju strokovnjakov so kromosomske nepravilnosti pri razvijajočem se otroku najpogostejši dejavnik biokemične nosečnosti. Telo prepozna nepravilnosti in zarodek izloči iz organizma.


3) Hormonsko neravnovesje: zaradi hormonskih pomanjkljivosti imajo ženske lahko težave s spontanimi splavi.


PREBERITE TUDI: Ali lahko zaradi stresa pride do splava?


Miti o biokemični nosečnosti

1) Biokemična nosečnost ni povezana s starostjo ženske ali s preteklimi izgubami nosečnosti.

2) Stanje ravni hormonov pred spočetjem ne more napovedati katera nosečnost bo zdrava in uspešna ter katera ne.

3) Vsakodnevni stres, intenzivna vadba in dvigovanje težkih predmetov niso znanstveno dokazani vzroki za splav.

 

Diagnoza

Biokemično nosečnost se diagnosticira s krvnimi testi. Ginekolog spremlja vsebnost Beta hCG v krvi. Znižanje vsebnosti hormonov je znak, da je prišlo do spontanega splava. Po tem sledi ultrazvočni pregled in če ni znakov življenja, se diagnosticira biokemična nosečnost.


Zdravljenje biokemične nosečnosti

Večino biokemičnih nosečnosti ženske ne zaznamo, zato ni veliko pacientk, ki potrebuje posebno zdravljenje.

Večina žensk, ki je doživela biokemično nosečnost, nima zdravstvenih težav, ali pa težav v naslednji nosečnosti.

V primeru, da se biokemična nosečnost ponovi, pa je priporočljivo, da se posvetujete z ginekologom, saj je to lahko znak reprodukcijskih težav.


PREBERITE TUDI: Miti o spontanem splavu


Psihološke posledice

Kljub temu da je nosečnost kratka, ima lahko negativne psihološke posledice na nekatere ženske in prav je, da se takrat žalost in trpljenje upoštevata.

Vendar pa pojav biokemične nosečnosti pomeni, da je vsaj en zarodek dosegel določeno fazo razvoja, kar daje upanje na uspešno klinično nosečnost v prihodnosti.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
12
5 znakov, da si pripravljena na drugega ot...
Mamice se večkrat sprašujemo, kdaj je čas za drugega otroka. Upoštevamo veliko dejavnikov, ponavadi pa pozabimo nase. To...
4
Vitamin D zelo pripomore k spočetju
Poletje je idealen čas za zanositev. Ne le zato, ker gola zagorela koža in morje vzbujata poletne strasti, temveč tudi z...
4
Vgnezditev ali splav?
Preverite, kakšna je krvavitev pri splavu, da je ne boste zamenjali za tako imenovano vgnezditveno ali implantacijsko kr...
3



VIDEO: Kako deluje zunajtelesna oploditev ...
video
V tem kratkem videu je na zelo razumljiv način razloženo, kako deluje zunajtelesna oploditev IVF.
Vgnezditev ali splav?
Preverite, kakšna je krvavitev pri splavu, da je ne boste zamenjali za tako imenovano vgnezditveno ali implantacijsko kr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?