|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Recepti iz bučk
13.7.2006 14:00:18   
Geja
BUČE

Bučo olupiš, razrežeš na koščke in pokuhaš v slani vodi (lahko z malo kocke). Ko je dovolj mehka (oz. ko so koščki dovolj mehki), jih pretlačiš; lahko s paličnim mešalnikom. To gosto maso potem zliješ na maslo, malo popražiš in dodaš vodo, če je pregosto. Dodaš začimbe pač kar ti je všeč; razen soli in popra tudi česen (lahko v prahu), peteršilj, lahko tudi luštrek.
Na koncu lahko v juho zakuhaš še jajček in kislo oz. sladko smetano (po okusu).
To je najbolj preprost način. Juha je pa super!
__________
Zelo dobra je ta juha tudi tako:
Na maslu malo prepražiš por (čebula ima premočan okus), dodaš na kocke zrezano bučo in kuhaš da je mehka. Nato vse zmiksaš s paličnim mešalnikom in zaliješ z mlekom. Ultimativna začimba (za nas) pa je nato svež drobnjak, nasekljan direktno na krožnik. Sicer pa paše zraven tudi malo muškatnega oreščka.
______________
Pire iz buč.
Najprej bučo dodaš h krompirju in ga narediš normalno, ko se privadiš okusa buče, krompir postopoma opustiš in narediš pire kot k. pire le iz buče.
Pire iz buč oz. kombinacije buč in krompirja in otroci so nad njim navdušeni.
________
Bučna juha je odlična, če koščke buče prepražiš na olivnem olju, dodaš nariban ingver in zaliješ z zelenjavno juho ali kar navadno vodo in skuhaš do mehkega. Nato pa spasiraš s paličnim. Zelo dobro paše h bučam tudi mleta kumina, mleti koriander in precej soli, da se razvije okus. Ingver je pa zame najboljša kombinacija.
______
Buča je odlična tudi pečena. Malo večje koščke najprej na hitro prevremo, nato pa damo v namaščen pekač in potresemo z začimbami (mleto kumino ali koriandrom, čilijem, soljo) in pečemo do mehkega in jemo kot prilogo. Lahko dodamo tudi kuhano čičeriko in dobimo nasitno glavno jed.
Jesen je sezona buč in se že veselim.
__________
Ne vem, če je buča, ki jo prvič letos s pridom uporabljam( tudi pitulice, njoki), - hokaido. Sem pa včeraj naredila mineštro po spominu - kuhala jo je nona.
Del buče sem naribala na rezance in posolila.Po eni uri odcedila in ji prilila malce jabolčnega kisa( res malo). Ko sem to malo pojedla kar surovo, je bilo zelo okusno.
Na olivnem olju in poru sem dušila nakrhljan krompir, dodala rezance buče, peteršilj, kumino, ingver, muškatni orešček, poper. Zalila z vrelo vodo.Ko je bilo kuhano, nisem nič miksala.Na krožnik sem dala malo na olivnem olju (lahko maslo) popečenih kruhovih kock, nasekljan drobnjak in parmezan.Čez vlila juho. Lahko žlica kisle smetane. Bilo je okusno. (Babi)
________________
Bučke s feta sirom na žaru

Vsi, ki ste že naveličani mlatiti samo meso na žaru pozor!
Feta sir narežeš na kocke, začiniš (rožmarin, bazilika, timijan, origano, poper ...) in oviješ z "olupki" bučke (jaz s nožem za lupljenje olupim celo bučko do koščic, lahko bi se pa tudi nastrgali taki dolgi "jeziki" na strgalnik za kumare). Ovoje posipaš s česnom v prahu in s soljo, ter jih (kot ražnjiče) natakneš na špilo. Vse skupaj pokapaš z olivnim oljem in spečeš na žaru.

Buče lahko narežeš na pol cm kolute in spohaš.
Lahko pa kolutke naložiš v pekač, posoliš, na vsakega daš rezino paradižnika (ali šunke), posuješ z naribanim sirom in pečeš pol ure v pečici. Zelo slastno.
Lahko pa jih uporabiš enako kot male bučke, za kakšno omako.
_________
POLNJENE BUČKE

bučke srednje velikosti
sesekljana srednje velika čebula
mleto meso
manjša pločevinka vloženih paradižnikov (pelati)
sol, poper, česen
bešamelna omaka
nariban sir

Bučki operemo, osušimo in po dolgem prerežemo. Izdolbemo sredico. Če želimo jih lahko za par minut prevremo, da se nekoliko zmehčajo.
Medtem segrejemo olje, na katerem prepražimo čebulo, dodamo mleto meso in ponovno prepražimo. Začinimo in dodamo pelate. Prepražimo in nato dušimo 15 minut.
Naredimo bešamelno omako, ki jo izboljšamo z muškatnim oreškom in ko se nekoliko ohladi, še z rumenjakom.
Bučke razporedimo na pekač. Vanje nadevamo omako iz mesa in pelatov. Nanj razporedimo še bešamelno omako. Po želji potresemo še s sirom.
Pečemo v pečici pri 220 stopinjah, dokler se sir ne razleze in zapeče.
___________
POLPETI IZ BUČK

2 srednje veliki bučki
1 jajce
4 žlice moke
drobtine
sol, poper, česen v prahu, ...
olje za pečenje

Bučki olupimo in ju naribamo. V zmes vmešamo jajce, sol in začimbe po okusu (k bučkam se prilega origano). Dodamo moko in žlico ali dve drobtin. Zmes mora biti gosto tekoča, da se lepo razleze (ampak ne preveč).
V vroče olje z žlico polagamo zmes in jo oblikujemo v cca 1 cm velike kupčke ter jih popečemo po obeh straneh.
________
OCVRTE BUČKE
4–5 manjših bučk
100 g moke
1 rumenjak
1 žlica olja
1,25 dl piva
sol
poper
sneg iz 1 beljaka
olje za cvrenje

Bučke operemo, jih osušimo s papirnato brisačo in narežemo po dolgem na dober 1 cm debele palčke ali rezine.
V posodi posebej zmešamo moko, rumenjak in žlico olja, solimo in popramo. Žvkrljamo z vilico in med žvrkljanjem počasi prilivamo pivo. Naredimo snega iz beljaka in ga vmešamo v testo.
Bučkine palčke ali rezine namočimo v testo, da se jih testo dobro oprime in jih prelagamo v vroče olje in jih zlatorumeno popečemo. Pečene polagamo na krožnik, obložen s papirnatim prtičem, da vpije odvečno maščobo.
__________
KREMNA JUHA IZ BUČK

2 žlici olivnega olja
1 žlica masla
1 sesekljana (večja) čebula
900 g bučk, narezane na kolesa
origano (sveži, posušen)
600 ml jušne osnove
300 ml sladke smetane
gorgonzola

Segrejemo olje in maslo, dodamo nasekljano čebulo in pet minut na nizki temperaturi dušimo, da se čebula zmehča (ne porumeni).
Dodamo bučke in origano, posolimo, popramo. Na srednji temperaturi dušimo 10 minut, vmes premešamo. Prilijemo jušno osnovo (lahko juho iz kocke) in med mešanjem zavremo.
Posodo na pol pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo 20 - 25 minut. Tukaj lahko dodamo na kocke narezan sir (gorgonzolo) in mešamo, da se stopi.
S paličnim mešalnikom juho pretlačimo v gladko zmes (lahko jo potem precedimo ali pa tudi ne). Dodamo 2/3 smetane in med mešanjem segrevamo na nizki temperaturi (ne sme več zavreti). Če je juha pregosta, prilijemo še juhe. Po okusu še dosolimo in popramo.
Na koncu dodamo še preostalo smetano in okrasimo z origanom, sirom, smetano in sveže mletim poprom.
____________
BUČKE V PARADIŽNIKOVI OMAKI

1 žlica olivnega olja
1 sesekljana čebula
4 debelo narezane bučke (1 cm)
400 gramska pločevinska olupljenih paradižnikov
2 na koščke narezana paradižnika, ki smo jim iztisnili semena
1 žlička koncentrata za zelenjavno juho
1 žlica paradižnikove mezge
sol in sveže zmlet poper

V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter pražimo 5 minut, da se čebula zmehča. Vmes občasno premešamo. Dodamo bučke in pražimo že 5 minut.
Dodamo odcejen paradižnik iz pločevinke, svež paradižnik, koncentrat za juho in paradižnikovo mezgo. Dobro zmešamo in kuhljamo 10 - 12 minut, da se omaka zgosti, bučke pa zmehčajo. Posolimo, popopramo in ponudimo toplo ali hladno.
Skupaj z bučkami lahko dodamo tudi 1 ali 2 očiščeni in na rezance narezani papriki.
_________
POLETNE TESTENINE S PARADIŽNIKOM
275 g testenin
450 g jajčastega paradižnika
275 mozzarelle
4 žlice olivnega olja
1 žlička balzamičnega kisa
naribana lupina polovice limone
15 g sveže bazilike

sol in sveže mlet črn poper

Testenine po navodilu skuhamo. Paradižnike medtem narežemo na štiri dele, odstranimo semena, nato jih sesekljamo na majhne kocke. na enako velike koščke narežEmo mozzarello.
Zmešamo olivno olje, balzamov kis, naribano limonino lupino, 1 žlico limoninega soka in baziliko. Posolimo in popopramo. Dodamo paradižnik in mozzarello.
Testenine temeljito odcedimo in jih zmešamo s paradižnikovo mešanico. Okrasimo s svežimi listi bazilike in takoj ponudimo.
_____________
Pozimi iz zamrznjene bučke pripravim na naslednji način:
- kose piščanca popečem (lahko uporabiš tudi purana ali svinjsko meso)
- ko se že nekaj časa peče, dodam čebulo in skupaj pečem da čebula rahlo porjavi
- dodam bučke, ki jih pred tem odtalim (če uporabiš zamrznjene je preveč vode) in vse skupaj malo dušim
- na koncu dodam kislo smetano, če želiš pa lahko narediš tudi podmet iz moke in vode.
Če želiš, pa lahko pripraviš omako iz bučk brez mesa po istem postopku.

Zgoraj opisani mesni masi dodam tudi izdolbeno meso buck, ki mora biti se vedno kompaktno.

Naredim tudi tako maso: izdolbeno meso buck na hitro popeceno, ovseni kosmici, jajcek, parmezan, malo poprazene cebule,olive, kapre, petersilj, cesen in se kaksna sredozemska zacimba. Na vrh zlica paradiznikove omake ali nasekljanih pelatov in nariban sir proti koncu.
Nic mesa in... tako okusno.Vse arome sredozemlja.
___________
Bučke v omaki za testenine

v eni izmed jamijevih knjig ...
Na olivnem olju prepražiš česen, dodaš bučke (le te prej narežeš na majhne koščke->glede velikosti pač po želji), zaliješ s sokom ene limone(jaz jo kar enostavno stisnem), dodaš še svežo bazilko(list ali dva sesekljana). Nekaj časa dušiš nato dodaš še testenine(ki si jih poprej skuhala) ter vse skupaj premešaš....

__________________
Na hitro:
na čebuli popražim ful na koleščke narezane bučke (tudi 1kg). Dodam narezane gobe, šunko na trakce zrezano, česen, sir, kislo smetano. Vsako sestavino malo "potenstam" nato dodam naslednjo.
Toda dobro je tudi ali brez gob, ali brez šunke ali brez sira...itd....
- kombiniraš lahko po okusu in pač-kar imaš pri roki.
Je pa božansko, bolje kot mesna omaka (meni in mojim).
To preliješ po testeninah (jaz delam to samo z "metuljčki"). Obvezno dodaš origano ali mediter.začimbe pa lahko malo popra .

_____________________
jaz prepražim čebulo, dodam na majhne koščke narezane bučke, prepražim,dodam paradižnik ali pa mezgo, začimbe in skuham, hitro enostavno, dobro. Včasih sem dodajala še sojine kosmiče, lahko pa dodaš še kapre ali tuno ali olive.
___________________
Meni je pa najbolj vsec tako: majhne bucke narezane na kolobarcke v primerno ponvi na olju zelo na hitro poprazim( kot bi bilo na zaru), da ne uspejo spuscati vode;dobijo tako skorjico. Dodam nasekljan petersilj in cesen, sol, poper,malo pomesam in pokrijem, da se arome prepojijo.
To dam med riz, kuskus in na pasto. Preprosto in okusno, kot bi bile gobice.
Sama nimam rada smetane, lahko jo pa dodas.
(na koncu dodamo še gorgonzolo in kislo smetano. Mljask. Za še boljši okus, pa včasih prej popražim še malo pancete.)

_________
najraje imam cukine- narezem jih na tanke kolobarcke ali trakce. na olju poprazim salotko,da postekleni,dodam bucke,na hitro poprazim- sol,poper-malo zacimb in stresem cez vroce makarone. po vrhu potresem se z majhnimi koscki masla / omaka je precej "suha" /...po zelji se s parmezanom. narejeno je res mimogrede . vcasih potresem se z grobo narezanimi kaprami.
_______
Nadevana rulada z bučkami in gobami (za 4 osebe)

0,5 kg gob
1 kg purana
10kom čebule
8 kom (??!!!) jajc (mal velik se mi zdi)
0,5 kg bučk
olivno olje, sol, poper, peteršilj, česen

Prepražimo gobe in bučke (na česnu, čebuli in olju seveda), ko se ohladi, dodamo jajca. (po moje bi šlo z veliko manj jajc).

Zavijemo v purana in spečemo. (Tu je pa kar nekaj možnosti pečenja, a ne? ;) )

__________

Nadevane bučke (za 4 osebe)

2 kom bučk
1 rumenjak (beljak stepemo v sneg)
7 dag šunke
7 dag sira
bešamel omaka
muškatni orešček, česenj, peteršilj, sol, poper

Bučke prerežemo čez pol in izdolbemo. Pripravimo bešamel in ga ohladimo. Šunko in sir narežemo na koščke. Rumenjak zmešamo med bešamel in začinimo. Dodamo šunko, sir in trd sneg. Z maso napolnimo bučke in jih gratiniramo.

___________
Ocvrte buče (za 4 osebe)

1 kom buče
2 kom jajca
moka, drobtine, sol , poper

Bučke narežemo, spaniramo po dunajsko in ocvremo.

Pikantna solata iz bučk (za 4 osebe)

1 kg mladih bučk
sesekljana zelišča (?? po vaši želji in okusu)
majoneza
kapre, sol, gorčica, kis

Bučke naribamo, dodamo čebulo, zelišča in sol. Prelijemo z omako iz majoneze, kaper, zelišč

Lazanja z bučkami (za 4 osebe)

0,5 kg bučk
0,2 l smetane
5 kom jajc
poper, sol
"plošče" za lazanjo

Bučke naribamo in prepražimo. Med "plošče" nadevamo bučke in na koncu zalijemo z bešamelom.

___________
Musaka iz bučk (za 4 osebe)

1 kg bučk
3 kom jajca
0,5 kg mletega mesa
2 dcl mleka
2 dcl kisle smetane
peteršilj, sol, poper, voda, olje, maslo, moka, česen, čebula

Bučke olupimo, narežemo. Naredimo mesni hraše in naložimo v pomaščen pekač (plast bučk, plast mesa,...), na koncu polijemo z legirjem (kaj je to nimam pojma, po moje omakca?) in pečemo

_____________
Orli bučke

Naredimo pivsko testo in puče na ta način paniramo in ocvremo

_____________
Kot vidite so recepti napisani res malce preveč enostavno. Vendar pa so ideje zanimive in jih lahko uresničite z vašimi dodatki in spremembami!
_____________
solata iz buck

potrebujemo: 2-3 bucke, 20dag makaronov /peresnike/,pinjole,crne olive, 1 cebulo, 10-15 mini paradiznikov,feta sit,baziliko,olivno olje,sol,poper

bucke narezemo na kolobarcke in jih na hitro poprazimo na olivnem olju/toliko,da se malo zmehcajo/. poberemo jih na kroznik in na istem olju poprazimo pinjole- lahko so tudi bucna semena ali...?ko jih poberemo iz olja,poprazimo se na kolobarcke narezano cebulo.
makarone skuhamo al dente,odcedimo in zmesamo z buckami,prazenimi pinjoli,paradiznikom,olivami,na kocke narezanim sirom,solimo,popramo.na koncu dodamo se baziliko...pokapljamo z limono in pustimo nekaj casa,da se okusi prepojijo.

PITA Z BUČKAMI

Bucke narezem na rezine, posolim in pustim, da spustijo vodo. Ta cas zmesam 1 jajce z 0.5 kg skute, malo kisle smetane, soljo in malo petersilja. V pekac polozim vleceno testo, tako da malo gleda cez rob, na to nalozim v vec plasteh bucke in skutno zmes, na vrhu pa pokrijem se z eno plosco testa in cez to plosco zapognem robove, ki so prej viseli cez pekac. Premazem z jajcem in pecem 30min na 200 C.

PITA Z BUČKAMI

Bucke narezem na rezine, posolim in pustim, da spustijo vodo. Ta cas zmesam 1 jajce z 0.5 kg skute, malo kisle smetane, soljo in malo petersilja. V pekac polozim vleceno testo, tako da malo gleda cez rob, na to nalozim v vec plasteh bucke in skutno zmes, na vrhu pa pokrijem se z eno plosco testa in cez to plosco zapognem robove, ki so prej viseli cez pekac. Premazem z jajcem in pecem 30min na 200 C.

__________
Paprika polnjena z bučkami

Bučke narežite na kocke in jih z začimbami (sol, poper, čili) popražite na olivnem olju. Papriko prerežite na polovico in odstranite pečke. Napolnite jih z bučkami, prekrijte s skuto in po vrhu naribajte sir (trd polnomasten). V pečici pecite 20 minut pri 180 st. Celzija.

2 papriki
2 bučki
100 g skute
100 g sira
poper
sol
čili
olivno olje

Ta jed se v Mehiki imenuje Chilles rellenos


Narastek iz bučk

750 g bučk naribaš in posoliš, pustiš stati ca 20 min, nato ožameš. Žvrkljaš 3 cela jajca, dodaš stisnjen česen po okusu ( jaz dam 3-4 stroke), 1 šopek seseklanega drobnjaka, malo popraš, 20-30 dag naribanega sira (edamec, gouda) in ožete bučke, zmešaš. Posuješ z 2-3 žlicami krušnih drobtin, ponivno premešaš.. Zložiš v pekač, posuješ z 2 žlicama krušnih drobtin in kosmi masla. Pačeš 30-40 min na 180.
Toplo je zelooooo dobro, hladno je zelo dobro.
_______________
Gratinirane bucke ali malancani

Neolupljene bucke ali malancane narezes na kolobarje, posujes z vegeto, pustis toliko casa, da bucke spustijo vodo (da se razgrenijo) in na hitro (na vsaki strani prib. 2-3 minute) opeces na olivnem olju. Pecene bucke ozir. malancane nalozis v pomascen pekac (samo ena plas), na vsako rezino polozis rezino kmeckega sira (v trgovini so to vakumsko pakirani hlebcki, ki so posuti z papriko, poprom ali je dodan cel poper ipd.) ter das v pecico za 5 minut na 140 C oziroma toliko, da se sir stopi. Pred serviranjem potreses se z nasekljano svezo baziliko in sesekljanim cesnom.
Zraven lahko ponudis zelenjavni riz ali v kosckih kuhan krompir.
V casu, ko je bila hcerka tukaj,smo jih pojedli velikoooo. Najraje jih ima
narezane na kolobarcke in v teflonski posodi popecene,nato veliko petersilja in cesna,pokrijem in malo pustim,da se omehcajo.Seveda se zacimbe... To potem da k rizu,testeninam,mesu(ki ga malo poje)...

Paprika polnjena z bučkami

Bučke narežite na kocke in jih z začimbami (sol, poper, čili) popražite na olivnem olju. Papriko prerežite na polovico in odstranite pečke. Napolnite jih z bučkami, prekrijte s skuto in po vrhu naribajte sir (trd polnomasten). V pečici pecite 20 minut pri 180 st. Celzija.

2 papriki
2 bučki
100 g skute
100 g sira
poper
sol
čili
olivno olje

Ta jed se v Mehiki imenuje Chilles rellenos


Lazanja z bučkami (za 4 osebe)

0,5 kg bučk
0,2 l smetane
5 kom jajc
poper, sol
"plošče" za lazanjo

Bučke naribamo in prepražimo. Med "plošče" nadevamo bučke in na koncu zalijemo z bešamelom.
________________
Nadevane bučke (za 4 osebe)

2 kom bučk
1 rumenjak (beljak stepemo v sneg)
7 dag šunke
7 dag sira
bešamel omaka
muškatni orešček, česenj, peteršilj, sol, poper

Bučke prerežemo čez pol in izdolbemo. Pripravimo bešamel in ga ohladimo. Šunko in sir narežemo na koščke. Rumenjak zmešamo med bešamel in začinimo. Dodamo šunko, sir in trd sneg. Z maso napolnimo bučke in jih gratiniramo

drugače jih pa jaz naredim tako:
neolupljene narežem na kockice in jih na hitro prepražim. dodam narezan paradižnik in dušim toliko, da se paradižnik razpusti. nekaj minut pred koncem dodam česen in peteršilj in je odlična priloga k mesu, rižu, testeninam...
____________
po jamieju...
bučke po dolgem nareži na tenke rezine in speči v pečici. nato prirpavi v solati: malo livnega olja, česen in limonin sok.
zelo osvežilno.
Jaz pa - razen omake iz bučk - naredim iz njih najraje jed, za katero je prinesla recept prijateljica iz Anglije. Tam so količine drugačne, jaz sem to priredila po svoje.
_____________
Metuljčki
Naredim omako:
Čebulo popražim na malo olja. Dodam narezane na kolobarče bučke- kar vsaj 0,5 kg. Popražim.
Dodam še na liste narezane šampinjone- po želji - vsaj četrt kg. Potenstam.
Potem dodam (ko upadejo bučke in gobe) še šunko. Kupim narezano, potem še narežem da nastanejo trakci. Količina po želji, jaz dam od 20-40dag (odvisno za koliko oseb). Spet podušim. Začinim (bazilika, majaron, mediteranske začimbe)
In zdaj sledi še : nariban sir - nekaj cenejšega, le da se topi. V originalu je sicer to nekaj ekstra v zelo, zelo majhni količini. Jaz dam od 20-50 dag.
Ko se še sir stopi, dodam polovico ali celo kislo smetano.
Vmes skuham 50 dag testenin - metuljčkov.
Nato umešam testenine v omako, po potrebi začinim. In to je to, meni en izmed najljubših receptov.Včasih naredim brez gob, brez šunke.... odvisno. Pa je vseeno zelo dobro- tudi samo bučke in sir.
_______________
Zelo dobra je musaka iz bučk. Bučke najprej spaniraš, ocvreš in potem nalagaš bučke, faširano meso in zopet bučke in meso na vrhu so bučke in nato pklijem s kislo smetano in vmešanim jajcem , na koncu še malo naribam mozarelo.

___________
na kolobarčke naribane malo posolim, olupim in nasekljam česen( količina po okusu) in ga vržem na vroče olivno olje, ponev odmaknem z ognja. Takoj za tem dodam bučke ( z vodo-ki so jo medtam spustile ), dušim kakih 5-7 minut, na vse skupaj ubijem jajca (rumenjak ostane cel), beljak pa "bezam" z leseno lopatko, da zakrkne. Popram, odstavim z ognja in razmešam še rumenjeke. Po potrebi še dosolim.
Meni so kot lisičke z jajci!
_________________
Bučke naribam in jih pol ure pustim, da se malo uležejo, nikoli iz njih ne stiskam vode.
Naredim prežganje. Maslo + moka toliko časa pražim, da zadeva porjavi, na to zadevo stresem bučke in jih dušim do mehkega. Vmes posolim po okusu, malo pred koncem pa jim dodam še veliko (zelo veliko) žlico kisle smetane. Zelo paše zdraven pire krompirja.
____________
Mlade bučke lahko kar surove naribaš za solato ali same ali dodaš različno solato, zeleno, korenček, bučke, ... in normalno začiniš kot ostalo solato (olje, kis, po želji česen, poper).
_________

Ali nadevane bučke: izdolbeš, v izdolbine daš prepraženo mleto meso, začinjeno in zraven pražiš tudi odrezke iz bučk. Nadevane daš v pečico, spečeš, proti koncu dodaš na vrh rezino sira.
__________
Kuhane bučke v solati:
za to solato so primerne tudi starejše buče(mlade pa pustiš kar v lupini), ki jih olupiš, narezeš na kocke in na hitrico skuhaš v vreli slani vodi, toliko, da se zažnejo mehčati, pazi, ker so hitro preveč kuhane. Potem jih odcediš, na hitro ohladiš tako, da jih preliješ z mrzlo vodo, dodaš par na kocke v trdo kuhanij jajčk, veliko peteršilja, česen, olje (bučno je odlično) in kis.
___________
Na olivnem olju popečene rezine bučk. Mlade bučke narežež na kolobarčke, na hitro opečeš v teflonski ponvi na olivnem olju, ko so pečene posoliš, dodaš še česen in peteršilj in so odlična priloga.
_____________
Pečene na žaru.
__________
Ocvrte bučke, kot je že zgoraj napisano.
_______________
Omaka iz bučk za testenine, podobno kot je že zgoraj napisano.

_______________
Štrudelj iz bučk. Meni je najbolje, da dam pol jabolk in pol bučk, postopek izdelave kot običajen zavitek (lahko dodaš tudi skuto, pa cimet, seveda posladkaš, če so same bučke, pa precej pokapaš z limoninim sokom).
___________
Majhne trde bucke so krasne na zaru, kot jajcevci in mesnate paprike.
Po dolzini prepolovim majhne bucke in jih mariniram pol ure v trzaski omaki(lahko se bazilika) ,odcedim in na zar.
Peceno prelijem s trzasko omako(sesekljan petersilj,cesen,sol poper), lahko se kapljica limone in ponudim .
____________
Bucke v voku ali ponvi: na cim tanjse rezine narezane bucke na hitro popecem na olivnem olju( ne utegnejo spustiti vode ),petersilj,cesen,posolim,popopram,potresem z naribanim parmezanom, pokrijem in odstavim z ognja.
Pustim nekaj casa,da se arome prepojijo in sir razleze; to je tako dobro na rizu, v kuskusu,na pasti ali spopecenimi kruhki.
__________
Je pa še ena možnost !
Če imate bučk na pretek in ne veste več kam z njimi jih lahko tudi vložite!
Postopek je enak vlaganju kumaric razlika je samo ta da bučke razrežemo na primerno velikost !

Vložene bučke so zelo zelo dobre !
Poiskusite !

Mladih bučk nikoli ne lupim!
Pripravim pa jih takole:
buče očistim in jih narežem na kolobarje, prepražim čebulo in dodam bučke ter jih posolim, malo pomešam,pokrijem in pustim da bučke spustijo vodo.
Dodatne vode ne dodajam. Pustim da se podušijo!
Na koncu dodamo peteršilj in origano -po želji lahko tudi vegeto,(ampak jaz nisem pristaš vegete ker imajo ppotem vse jedi enak okus ).Na koncu pa prilijem še sladko smetano!

Na zelo podoben način jih lahko pripravimo tako da jih prej popečemo v pečici in dodamo na praženo čebulo ter dodamo prej navedene začimbe ter prelijemo s smetano ( če pa zraven dodamo še popečeno papriko še toliko boljše )
_________
Bučke še malo drugače. Kot pecivo:

Kupljeno masleno testo razvaljam na velikost pladnja, namažem s kislo smetano, po celi površini potresem na tanko naribane bučke, kar korajžno potresem z mletim makom in sladkorjem. Še malo drobtin, da vpijejo in zavijem. Položim na pladenj in ponovim z drugo polovico testa. Štrudlja prebodem z zobotrebcem in dam v pečico. Pečeno je v cca. 30 minutah.

Odlično je kot sladica, podobno jabolčnemu štrudlju, le manj sladko. Če pa je narejeno brez sladkorja, pa je priloga mesnim jedem.
_____________
jaz delam z vlečenim testom in ne z maslenim, raven pa dodam še malo naribanih jabolk, da je okus bolj sladek, zato pa dam sladkorja mamlo manj. Prav imaš, mak je tu zraven res zakon. Včasih dodam še mlao skute in cimeta - O D L I Č N O ! Aja, namesto s aldkorjem, rada pokapam buče z medom, ta pa da skupaj s cimetom neprimerljiv okus.
_____________
rizoto z buckami (poprazis cebulo, bucke, meso, ki ga lahko izpustis, dodas riz in pac kuhas kot rizoto), se raje pa imamo testenine z buckami. Najboljsi so svedercki, na spagete se prime premalo omake. Naredim jih pa tako, da na tanke kocke narezem bucke in slanino, ki jo izpustim, če je pač ni doma. Najprej na olivnem olju popražim slanino, da se malo zapeče, potem dodam bučke in spet pražim, da bučke postanejo mehke (to je kar hitro - 5, mogoce 20 minut) in dodam sladko smetano (sama uporabljam tisto za kavo, ker je manj mastna, seveda pa je boljse s tisto za stepanje), moja prijateljica da namesto sladke kislo smetano. Malo se pokuham in premesam s testeninami.

_____________
Polnjene bučke. Bučko prerežeš na pol, izdolbeš sredico - nič ne soliš. Potem jo nadevaš s poljubnim nadevom, jaz prakticiram mleto meso z rižem ali sojo pa sir paradižnik ... malo uporabim domišljijo in kar pa najdem v hladilniku. Bučke, dam v pečico in jih pečem, proti koncu na vsako dam rezino sira, da se stopi in to je to! Zame nekaj najboljšega.
_______________
Majhne trde bucke so krasne na zaru, kot jajcevci in mesnate paprike.
Po dolzini prepolovim majhne bucke in jih mariniram pol ure v trzaski omaki(lahko se bazilika) ,odcedim in na zar.
Peceno prelijem s trzasko omako(sesekljan petersilj,cesen,sol poper), lahko se kapljica limone in ponudim .
_____________
Bucke v voku ali ponvi: na cim tanjse rezine narezane bucke na hitro popecem na olivnem olju( ne utegnejo spustiti vode ),petersilj,cesen,posolim,popopram,potresem z naribanim parmezanom, pokrijem in odstavim z ognja.
Pustim nekaj casa,da se arome prepojijo in sir razleze; to je tako dobro na rizu, v kuskusu,na pasti ali spopecenimi kruhki.

____________
BUČNI SHRANKI

*MEDITERANSKA MARMELADA
2 kg bučnega mesa
1 kg svežih fig
sok 2 limon
30 dkg sladkorja
1 dl ruma
1 želin

Buče in fige narežemo na kocke in skupaj s sladkorjem v kozici kuhamo 20 minut. Nato bučno meso pretlačimo s paličnim mešalnikom ter dodamo limonin sok, želin in rum. Z vročo marmelado napolnimo vroče kozarce.
__________
*BUČE Z JABOLKI

3 kg bučnega mesa
1,5 kg kislih jabolk
10 dkg rozin
cimet po okusu
2 dl jabolčnega kisa

Buče in jabolka narežemo na kocke ter skupaj s kisom in sladkorjem dušimo 30 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo cimet in rozine. Vroče polnimo v kozarce.
_____________
*CVETOČI IN DIŠEČI DŽEM

3 kg bučnega mesa
sok 3 limon
sok 3 pomaranč
30 dkg sladkorja
30-40 kapucinkinih cvetov ALI pest narezane melise
1 želin

Buče narežemo na kocke ali pa jih grobo naribamo. S pomarančnim sokom in sladkorjem jih kuhamo 20 minut. S paličnim mešalnikom maso zmeljemo, dodamo limonin sok in želin. Ob koncu kuhanja dodamo še cvetove kapucinke ali meliso.
____________-
*SPOZNAJMO MARGOLANE

2 kg bučnega mesa
2 kg očiščenih margolan ali sliv
0,5 kg sladkorja
1 želin
Buče narežemo na kocke. Margolane razkoščičimo. Buče, margolane in sladkor stresemo v kozico in kuhamo 20 minut. Maso zdrobimo s paličnim mešalnikom ter dodamo želin.
*BUČNI KOMPOT Z VINOM

50 dkg bučnega mesa
10 dkg rjavega sladkorja
2,5 dl polsladkega belega vina
1 dl vode
janeževa zvezda
košček limonine lupine
košček cimetove skorje
nageljnove žbice

Bučno meso nakockamo. Sladkor v ponvi stalimo, dodamo bučne kocke in karameliziramo. Prilijemo vino in vodo, dodamo začimbe in kuhamo, dokler se buče ne zmehčajo.
______________
*SANJSKO DOBRA MARMELADA

3 kg bučnega mesa
3 kg hrušk
2 dl ruma
20 dkg kokosa
sok 2 limon
30 dkg sladkorja

Buče naribamo, hruške narežemo na tanke rezine ter skupaj s sladkorjem kuhamo 30 minut. Nato dodamo kokos, limonin sok in rum. Kuhamo še 5 minut. Vroče polnimo v kozarce.
____________
*BUČE S ČESNOM

3 kg bučnega mesa
2 glavici česna
3 dl jabolčnega kisa
2 dl olja
šop peteršilja
sol
poper



POLPETI IZ BUČ (Bacek)

1 kg bučk
cca 300 g ovsenih kosmičev
4 jajca
čebula (3 kom)
peteršilj
sol, vegeta, poper
2 pesti belega zdroba (ni nujno, naša mami pravi, da so potem bolj rahli)


Bučke olupiš in naribaš. Jih posoliš in pustiš stati, da spustijo vodo. Jaz jih ponavadi kar ožamem z roko.
Čebulo popražiš (jaz imam rada kar precej čebule), da porumeni. Jo dodaš bučkam, dodaš kosmiče in jajca. Vse skupaj zmešaš, dodaš začimbe, peteršilj, zdrob.
Pomembno je da masa nekaj časa stoji (kako uro, lahko tudi čez noč). Če se ti masa zdi preredka, dodaj kosmiče. Vendar ne sme biti preveč "suha" masa.
Segreješ teflonsko ponev in s pomočjo žlice oblikuješ polpete. Ti so lahko večji, manjši, debelejši, tanjši (na srečanju so bili tanki). Polpeti so pečeni zelo hitro (odvisno od debeline).

Variacije:

- namesto bučk sem uporabila jajčevce (malancane)
- del kosmičev sem zmlela, del je bilo celih
- dodali smo tudi že mleto meso in manj kosmičev
- namesto celih jajc lahko poskusite del nadomestiti samo z beljaki (saj le-ti tudi vežejo, kajne?)
- Babi mi je dala dobro idejo, da bi polpete pekli v pečici. V ta namen oblikuješ malce debelejše polpete in jih pečeš. Na koliko stopinj ne vem , pečejo se pa malce dalj - 15,20 min.

Popleti so dobri tako topli kot hladni!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Recepti iz bučk
13.7.2006 14:01:31   
total
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  za recepte,hvala.

_____________________________

Kaj naj rečem...srečna sm!!!


(odgovor članu Geja)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Recepti iz bučk
13.7.2006 15:44:10   
dulcinea
Jst pa nardim polpete tako. Bučke olupim in naribam. Posolim in pustim da se zvodenijo. Ta čas narežem pol male čebule, malo paprike, nastrgam korenček, sesekljam en strok česna. Bučke dobro ožmem in zmešam z vso zelenjavo. Dodam eno jajce in dobro zmešam. Da ni preredko dodam še malo drobtin. Vse to oblikujem v polpete in jih spečem na malo ojla. Njami.

_____________________________

-----------------------------------------------------------------
Otroci so vredni najboljšega, ker so otroci in iz nobenega drugega razloga. Svoje dostojanstvo in svojo vrednost imajo preprosto zato, ker so.

(odgovor članu total)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Recepti iz bučk
13.7.2006 16:41:36   
baby baby
O kako lepo, da se nekateri moji recepti z drugega foruma še vedno objavljajo v takih zbirkah...sem jih našla nekaj med naštetimi...
pazite samo toliko, ker so nekateri našteti recepti za BUČE (velike oranžne) drugi pa za BUČKE(male ali srednje, okrogle - skratka zelene...)

(odgovor članu dulcinea)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Recepti iz bučk
14.7.2006 7:36:45   
CUKRČEK
o. super recepti, ker obožujem bučkeuser posted image

_____________________________

*prvič smo naredili enega otroka
*drugič smo naredili dvojčke
*sedaj se sploh ne upamo več delat otrok, da ne bodo
slučajno trojčki:))

(odgovor članu baby baby)
Neposredna povezava do sporočila: 5
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ali so ta živila res nosečnici škodljiva?
Marsikatero živilo naj bi bilo za nosečnico prepovedano oziroma je pri uživanju potrebna previdnost. Pri prehranski stro...
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
photo
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?