|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Malček zgubljena://
17.9.2010 22:02:37   
Sonchek83
Že odprta tema ali ne, jaz si moram dati malo duška:)
Torej, sem mamica eno leto stare punčke, seveda se mi je sedaj iztekla porodniška in je bilo treba nazaj veselo na delo. Delam v vtcu, kot pomočnica vzgojiteljice kar seveda pomeni, da sem v akciji vsako minuto na delovnem mestu. Domov pridem ob štirih, pol petih, komaj čakam da vidim mojo malo lepotico, skupaj sva tisti 2,3 urce in potem je to to. Seveda me še nato čaka malo čiščenja (še sreča, da nisem hud perfekcionist kar se tega tiče), priprava na naslednji deloven dan in potem sem utrujena, da komaj stojim. Vem, da se moram navaditi na ta nov ritem, da to ne gre z danes na jutri, ampak meni se zdi, da je ta tempo tega časa nenormalen. Počutim se popolnoma nesposobna, kot da nič ne morem narediti 100%, da vedno nekaj nekje manjka, da nisem pač idealna mama in žena oz.da ne dosegam nekih svojih zastavljenih meril. Partnerja sem kar malo zapostavila, v bistvu kar precej, vem da tega ne bi smela... Kako ste ve mlade mamice, v bistvu vse mamice , organizirane, da mogoče še kakšna minutka dneva ostane tudi za vas? Koliko in kako k lažjemu premagovanju vsakodnevnih tegobic pripomorejo vaši partnerji? Imam ogromno slabo vest, ker sem sedaj najmanj s svojim otrokom, medtem ko sem eno leto bila center njenega sveta in ona mojega. In ja, vem, vse mamice moramo čez to, da pač niso otroci samo od nas odvisni, ampak res mi je škoda časa za čiščenje in likanje in ne vem za kaj še vse, ko pa je z mano max.3 urce na dan. Seveda sem si zato sama kriva, ker mi potem vso čiščenje ostane za takrat, ko ona spi, ampak zaenkrat ne znam drugače. Malo sem zakomplicirala, ampak mislim da je glavno vprašanje jasno. Torej? user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Malček zgubljena://
17.9.2010 22:09:35   
kajajaka
Jaz problem rešujem tako, da delam skrajšan delovnik. Tako imam več časa za mojo družino in zase.
Seveda so zato dohodki malo nižji, ampak vsak se sam odloči kaj mu je pomembnejše. Poskusi, saj če vam finančno ne bo zneslo, lahko greš delat nazaj po 8 ur.

(odgovor članu Sonchek83)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Malček zgubljena://
18.9.2010 7:50:50   
*miska.mcc*
jaz sem do nadaljnega odpovedala vsa gospodinjska opravila.
likam itak ze dolgo ne. cez teden ne kuham user posted image moz je na sihtu, otroka v soli. pol pa kaj na brzino , kar je v hladilniku. pospravim tolko, da se ne nabira.
šla sem na sistem .... bomo ze. za 1x se še nihce ne pritozuje.
pa tudi vem, da bom počasi zalaufala nazaj. samo, da se vsi privadimo na kaos!user posted image


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu kajajaka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Malček zgubljena://
18.9.2010 9:06:17   
ronja
Najprej vprašanje:
- ali delaš vedno do 16h? Pri nas imajo vzg. enkrat en turnus, drugič drugi. In kadar so zjutraj, končajo ob 14h najkasneje. Če so pa kasneje, pa začnejo šele ob 10h. Torej kadar prej končaš, pač pojdi prej po otroka. Kadar delaš ob 10h, daj otroka v vrtec šele za zajtrk, ne prej.
- če ti mala zaspi že ob 19h-20h, potem ti gospodinjstvo verjetno ni tak problem, saj imaš še kar precej dolg večer pred sabo (no, ne vem, kdaj greš spat). Če začneš ob 8h (glede na to, da delaš do 16h, normalen delavnik), potem imaš do 23h-24h še 4 ure časa - kar pa ni tako malo, se mi zdi... Pa se ornk naspiš in lahko vse pošlihtaš, pa še čas za hobije imaš... Če pa mala zjutraj zelo zgodaj vstane, pa imata takrat čas za vaju.

Počutim se popolnoma nesposobna, kot da nič ne morem narediti 100%, da vedno nekaj nekje manjka, da nisem pač idealna mama in žena oz.da ne dosegam nekih svojih zastavljenih meril.

Ne poznam nobene take: nobena ni 100%, ko ima enkrat otroke, gotovo ne. Idealna tudi ni nobnena in ne vem, če katera dosega svoja merilauser posted image . Saj je prav, da stremimo k boljšemu sebi, vendar pa se zato obremenjevat, pa nima smisla, ker doseže kontra učinek.

Evo moj sistem:
- Delam polovični delavnik, 4 dni po 6 ur v praksi (v teoriji pa 20 ur). Plača je majhna, ampak rabita me zdaj, ne čez 20 let.
- Lubi res veliko naredi v gospodinjstvu. Kadar ga pa ni (da je na terenu cel dan ali več dni), si pa drugače zorganizriram (vse sproti naredim) in naredim kaj manj kompliciranega za jest, recimo.
- Moji otroci grejo zelo pozno spat (Ronja pred 22to ne zaspi, ker pač v vrtcu spijo), tako da jaz imam še precej ur po 16ti, čeprav pridem ponju že ob 14:30. Ker tudi zelo zgodaj vstaneta, imava čas zanje tudi zjutraj.
- Tudi jaz bolj malo spim, tako da potem ponoči naredim kar si še želim - hobiji itd... Moj čas je edino takrat, zjutraj se zbudita nenormalno zgodaj (ob 6h, če je sreča, pa še prej se pride Lejla podojit), tako da zjutraj ni časa, ampak po 22, 23 uri je pa moj/najin časuser posted image .
- Babi servisov nimam, obiske smo omejili na takrat, ko nam to ustreza, da lahko kdaj kak vikend tudi sami preživimo.
- Gospodinjstvo delamo skupaj tako, da jima je zabavno in je to tudi naš čas. Vse je v glavi: otrok ne ve, da bi kuhanje in čiščenje moralo bit "potrata časa", njemu je vseeno, samo da se z njim ukvarjaš. Če to delaš medtem, ko kuhaš, če skup poimenujeta zelenjavo, ona poizkuša različno zelenjavo, medtem, ko jo režeš, skupaj pečeta piškote,... To je kvaliteten čas. Sortiranje perila in poimenovanje barv in štetje kosov (toliko majčk, toliko nogavičk...) je tudi kvaliteten čas. Če nekaj polije, ji daš eno krpo, z drugo ti za njo brišeš: in se nauči, kaj je treba naredit, če se nekaj polije, ima občutek, da pomaga in ti se ne jeziš, ker pomaga in skup delata. ne si vsega za potem pustit, čeprav je takrat lažje naredit in je hitreje narejeno.

Nasveti tebi:
- gospodinjstvo delajta čimveč skupaj z malo; kar se le da, delaj sproti; moža prepričaj, da tudi kaj naredi
- vikendi naj bojo vaši, ne samo od babic, obiskov, itd...
- ko si v vrtcu, se tisti čas, ko otroci spijo, spočij (vsaj naše vzg. to izkoristijo in se mi zdi, da se jim kar pozna:)
- v vrtcu je zdaj neprimerno bolj naporno kot bo čez nekaj mesecev, ko bodo vsi uvedeni in jih bo že pol bolanih
- poslužuj se trikov:
kuhanje
:
- kadar imaš čas, skuhaj večjo količino in si zamrzni po porcijah za 1 kosilo (juhe, enolončnice, polnjene paprike, golaž,...),
- ali pa si naredi shranke (paradižnikove omakice), ki jih potem lahko samo pogreješ in zraven skuhaš testenine in imate kosilo. Tako lahko jeste vsaj eno kosilo na teden, če ne dve.
- v nedeljo zvečer naredi si plan kosil za naslednij teden (glede na to, kaj imaš doma) in  vsak večer izberi, kaj boste jedli - tako si lahko kakšno fazo priprave narediš vnaprej in je hitreje kuhano (tudi če samo vse stvari, ki niso v hladilniku, zdevaš na pult in si posode pripraviš, ti to prihrani kar nekaj časa, ker je to z malo zraven seveda zamudneje, ker mora vsako stvar prešnofatuser posted image
ostalo
- nakupuj max. 1x na teden - sadje in zelenjava držita tako dolgo, mlečni izdelki tudi,...
- ne likaj, ni potrebno - za vzg. v vrtcu res ni potrebno, da ima zlikano bluzouser posted image
- kar mož naredi, je narejeno dobro - to je aksiom - ne pucaj za njim, ne nergaj, da ni ok (ne vem, če to delaš, to je splošen nasvet), pa bo rajši naredil
- za čim več stvari, si uvedi sistem: recimo, z malo sortirata perilo, ga nabašeta v pralni stroj, potem ga ti zvečer daš prat in zjutraj ga obesi, kdor pač prvi vstane
- obiske sorodnikov organiziraj tako, da bo tebi pasalo: ko imaš večjo čistko, se zmeni da vzamejo malo in grejo z njo na sprehod, recimo - in imajo oni svojo vnučko čisto zase, ti pa ljubi čas, da kaj zrihtaš. Ni treba ves čas stat zraven;).

To bi bilo to zaenkrat.

(odgovor članu Sonchek83)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Malček zgubljena://
18.9.2010 9:52:39   
zvezdica_1
ne vem, kaj naj ti rečem, imam prijatejico, ki se v službo vozi 100km daleč in gre od doma ob 5,30 in pride nazaj po 18.
nekatere imate pač srečo, da imate službo blizu, da nimate skrbi, kam dati otroka, ko vrtec zaprejo. in verjameš ali ne, obstaja hišna pomočnica, če ti pride 2x na eden zlikat in malo pospravit, tudi ni tako zelo drago. ti se zvečer lepo spočiješ, ko otrok bedi, pa čas preživiš z njim,....če gre finančno skoz seveda. in če nimaš pomislekov, da drugi brskajo po tvojem periluuser posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Malček zgubljena://
18.9.2010 10:47:16   
josephine27
mislim da ti je ronja zelo lepo napisala. sama se vozim kar daleč v službo, tako mi pot pobere 2 uri na dan. nekaj časa po porodniškem sem delala po 4 ure ( dokler nismo dobili prostora v vrtcu). tud jaz pogrešam več časa z otrokom ampak tako pač je da mi finančno drugače skoz ne pridemo.
glede gospodinjskih opravil sem zmanšala kriterije, tako da ni glih vse perfektno. v trgovino grem običajno takoj po službi. čistim sproti ko je cajt. kuhava z možem izmenično odvisno kdo ma čas ( mož rad kuha). poskusi vsaj kakšen večer v tednu pustiti gospodinjstvo in biti z možem. boljš da se zmenita v naprej da sta potem takrat oba prosta. midva imava določen dan. cca. enkrat mesečno pa si zvečer priskrbiva varuško/ taščo/mamo in greva sama zvečer ven.
na začetku po porodniškem sem se počutila tako kot ti. z možem sva se kar mal oddalajila. ampak če se potrudiš se za vse najde cajt. obiskov pa mamo zelo malo, če že gremo na obisk h moji mami al pa tašči za kakšno urco dve ( predvsem ko je slabo vreme). občasno se dobimo tud s prijatelji, ki pa imajo približno enako stare otroke.


_____________________________



(odgovor članu zvezdica_1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Malček zgubljena://
18.9.2010 11:30:23   
čaki
jaz se vozim v službo 30 min, tam 8 ur sedim, delo zahtevno na normo, treba je fajn garat, odnosi zelo slabi, ne smemo nič se ozirat ali kaj poklepetat. se pravi 7,5 ur gledat v delo in nič druzga. in ko pridem domov sem ubita od psihe, ne od dela. ker se sprašujem, ali me je  šefica vidla, ko sem sodelavko vprašala kaj je za malico. naslednji dan pol sledi "j*****" no uglavnem hotla sem povedat, da tud domov pridem vsa brez energije, tud sem z otroci po 4 ure-ob 16 jih poberem ob 20 gresta pa spat.jaz pa sem tud takrat ko cunja, grem na en čik, pa stuširat in pred tv za kako uro. moj tud bolj mal spi in zjutraj kasnej ustane, tko da se mu prov spat ne mudi. ko on pride v posteljo, sem jaz ponavad v komi...
zdaj pa vzgajaj svojga otroka da bo prav.3-4 ure na dan?? škoda, da so tako natrpani ti dnevi.

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Malček zgubljena://
18.9.2010 18:00:09   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: zvezdica_1

in če nimaš pomislekov, da drugi brskajo po tvojem periluuser posted image



Zmenis se, da ne pere, ne lika, ne zlaga v omare... ne odpira omar, ne postilja postelj.... (tako imam  jaz zmenjeno) enostavno pocisti. Perilo in omare urejamo sami. Ce je kaj od perila po hisi, kaksne majce, trenerke.. vrze v kos za umazano. In vse lepo funkcionira in ne brska mi po gatah user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu zvezdica_1)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Malček zgubljena://
18.9.2010 18:31:05   
petra87
na to vprašanje je zelo težko odgovoriti... sama sem začela delati cca. 1 mesec po porodu, ker ni šlo drugače. preden me vse začnete obsojati... za punčko sem imela varstvo 50m stran, bila je na toplem v pojstlci... jaz pa v pisarni po cca. 10 ur na dan. ko se je zbudila, sem jo šla podojit in potem naprej... princeski (to mislim jaz) ni manjkalo nič, meni pa veliko energije user posted image  ampak je šlo. imela sem vmes obdobje cca. 2 meseca (ali pa kak več user posted image  ) ko sem se imela popolnoma za nesposobno, ker nisem imela nobene energije zvečer več za pranje, kuhanje itd. potem sva se pa z dragim enkrat pogovarjala in sem prišla do "spoznanja", da si moraš pač postaviti prioritete. trenutno pri njenih 20 mesecih jo peljem ob 7h v vrtec, in grem v službo. do cca. 15h je v vrtcu, takrat si vzamem vsaj pol ure za njo, potem gre pa v varstvo (domače, tako da ni pri tujcih) dokler ne zaključim. to je največkrat med 18-19 uro. do doma imamo cca. pol ure-45 min. vožnje. to pomeni, da povečerja če je lačna, preoblečem jo, malo jo premečkava z možem in potem gre spat. in naslednji dan se zbudimo ob 05.30 uri najkasneje. večeri so pa za cunje, da pripravim za naslednji dan, pranje, kuhanje in izkazovanje nežnosti en drugemu user posted image  če seveda ne padeva oba na mrtvo dol pred tv. zakaj to delam? velikokrat se sprašujem če je vredno toliko napora, pa potem na koncu pridem do zaključka, da če bomo zaradi tega čez par let 2-3 na svojem, v hiši, brez kredita, hipotek in imeli varno prihodnost ... potem se izplača. če ne bo naša vrla država poskrbela da še to ne bo mogoče. takrat se oglasim tu in povem da sem obupala user posted image  trenutno me drži gor optimizem in to, da v kolikor je karkoli narobe me ima punčka takoj ob sebi... user posted image

(odgovor članu Sonchek83)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Malček zgubljena://
18.9.2010 19:51:19   
Gina
Ja, tudi meni se zid tole norenje iz dnev v dan svinjarija modernega časa in sprašujem se, ali je sploh vredno se pehat in pehat za preživetje, medtem ko čas leti mimo tebe....evo to se prašujem že 15 let, da je moj prvi otrok že odšel praktično skoraj da ne od doma - v dijaški dom - in zdaj mi je še manj jasno, kam ta način lajfa nas, zemljanov, sploh pelje. Vse kar si želim od rojstva mojega prvega otroka je en umirjen lajf, vse kar imam je pa neprestano  naprezanje in res hudo intenzivno delo za preživetje in neprestana utrujenost od vsega skup. Bodi bolj pametna kot jaz in prekini to sranje že prej. Jaz bom slej ko prej, zanesljivo nekaj zamenjala. Pa ne le službe, way of life v celoti mislim. Tole kar opisuješ ti in kar živi večina od nas, meni razumsko niti fizično ne zdrži tega, kar posledično od tega imamo. In izgovori kao saj se ne voziš daleč, ali vsi smo na istem, ne zdržijo dejstva, da to ni to, niti ni zadovoljujoče, niti ni smiselno. Jaz sem utrujena od slalomiranja med rečmi, ki bi jih rada in rečmi, ki so nujno potrebne, če hočem preživet. Nenazadnje ugotavljam, da 80% časa delam tako ali drugače reči, ki jih moram, da posledično zame in tisto kar želim oz. bi rada delala, pa časa zmanjka. Če k temu prištejm dejstvo, da vse živali na tem svetu 80% časa počivajo, mi ni jasno, kam smo kot družba zatavali. Meni se zdi, da smo kot družba zgrešili na mnogih področjih. Tole je eno od tistih, kjer smo totalno zabluzili. Jaz grem dolgoročno ven iz tega štosa, mi ni vredno.

(odgovor članu Sonchek83)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Malček zgubljena://
19.9.2010 10:32:45   
Katy78
Jaz sem vzela 6-urni delovnik. Na srečo imam do službe ca. 20 minut, tako da mi vožnja tja in nazaj ne vzame preveč časa. Med tednom ne kuham, z možem oba jeva v službi, sin ima kosilo in pop. malico pri babici, tako da potem zvečer sledi samo večerja, kruh in kaj zraven, kakšne palačinke, cmoki ipd. V trgovino mi posledično med tednom ni treba hoditi, ampak greva s sinom skupaj ob petkih po službi. Stanovanje imam sicer rada pospravljeno, nisem pa neki obsedenec... Mož ima ob petkih dopoldne frej, tako da on vse posesa, pomije po tleh in pobriše prah, jaz pa med vikendom zrihtam kopalnico in to je to. Generalna pa pride na vrsto na vsake kvatre, ko je pač potrebno. Likam že dolgo ne več, pazim, da perilo lepo obesim, ga pravi čas poberem in lepo zložim. Seveda so stvari, ki jih je treba zlikat, ampak to delam sproti, tisti večer, preden imam namen zadevo obleči. Tako da jaz med tednom popoldneve posvečam izključno sinu, greva na sprehod, na igrišče, pogledat v kakšno trgovino kaj za oblečt ipd. pa še to mine en dva tri. Si ne predstavljam, da bi med tednom še kuhala, pospravljala ipd. user posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Malček zgubljena://
19.9.2010 18:30:44   
petra87
samo vprašanje za tiste ki delate skrajšane delavnike... kako vam to finančno potem znese? no če izzvzamemo, da samo mož služi ekstreme ki jih slišimo po televiziji user posted image

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Malček zgubljena://
20.9.2010 9:57:22   
Katy78
IZVIRNO SPOROČILO: petra87

samo vprašanje za tiste ki delate skrajšane delavnike... kako vam to finančno potem znese? no če izzvzamemo, da samo mož služi ekstreme ki jih slišimo po televiziji user posted image


Jaz imam za 25% nižjo plačo, ker delam po 6 ur. Nimava slabih plač vendar tudi nimava ekstremnih, ki jih omenjaš. Poleg tega imava ca. 320eur kredita mesečno. Pa nam znese brez problema, konec meseca vedno ostane, tako da brez problema še prihranimo.

(odgovor članu petra87)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Malček zgubljena://
20.9.2010 12:20:29   
2mama
avtorici teme bi rekla: postavi malo sebe na prvo mesto.
pa naj se sliši še tako egoistično, ni, sploh, ko berem, v kakem krču živiš. ker - koliko časa pa še boš zmogla tak tempo?

sama se vozim v službo in nazaj malo več kot 2 uri dnevno, v službi je itak noro, doma pa... (bolje da ne pišem) sem se pred enim letom odločila, da se posvetim spet svoji najljubši rekreaciji, ki mi vzame skupaj s tuširanjem eno uro časa dnevno (vsak drugi dan).

verjela ali ne, meni so se stvari postavile bolj na svoje mesto, kot so bile prej. mož je skapiral, da se z otroki super znajde tudi sam, ko se jaz posvečam svoji dejavnosti, otroka sta skapirala, da nisem edina oseba, kateri je treba težit, sama pa sem skapirala, da je lahko kaj pospravljeno tudi dan zatem in ne točno tisti dan. ko se posvečam svoji dejavnosti, se je stoprocentno, tam pustim tudi ves stres asfalta in službe, in sem potem s familijo čisto drug človek. Prej pa sem prišla iz službe izčrpana, na spisku en kup gospodinjskih opravil, otroci pa brenčali okrog mene... in sem se spraševala točno te stvari, ki se jih zdaj avtorica te teme.

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Malček zgubljena://
20.9.2010 13:04:21   
ronja
samo vprašanje za tiste ki delate skrajšane delavnike... kako vam to finančno potem znese? no če izzvzamemo, da samo mož služi ekstreme ki jih slišimo po televiziji

Lubi ne služi ekstremov, je v 27. plačnem razredu, torej zasluži okoli 800-900E. Sama zaslužim dobre pol od tega, tako da imava skup 1300-1400E max. Smo 4je, ampak malidve sta še mali in še ni raznih obšolskih dejavnosti (glasbena, jeziki, ipd). Kako znese? Super, vedno še ostane, saj varčujemo za večje stanovanje - sicer pa klasika: če imaš zmanjšane prihodke, pač zmanjšaš stroške:
- živimo v svojem stanovanju, zato nimamo najemnine in ta del privarčujemo za večje stanovanje, ko bo možno
- ker smo na zelo malem, so tudi stroški relativno mali
- oblek in obutve skoraj ne kupujemo, saj vse dobimo od sorodnikov in prijateljev, ko jim je premajhno (na srečo nobenemu od naju ni treba bit fensi v službi)... Včasih kaj skompenizramo (recimo zadnjič si je soseda kupila premale čevlje, jih dala meni, jaz pa sem ji naredila kopalni plašček za njeno tamalo), kakšno obleko pa dobimo tudi za rojstne dni (recimo jaz lani gojzerje od mami, tamalidve vetrovki od babi,...)
- kozmetike ne uporabljava, noben od naju, plenic ne uporablja nobena od njijuuser posted image
- hrana: nekaj je lubi pridela, nekaj je zdaj dobiva od tašče, ki ima vrt, sicer to ne nanese veliko, ker je v gl. zelenjava, ki ni ravno draga (korenje, zelje, solata in tako), ampak kamen na kamen, hehe.
- kuhamo doma, kar je veliko ceneje kot če bi hodili ven jest
- kruh pečemo v gl. doma, razen tistih 1x na 14 dni, ko gremo v trgovino - se kar pozna, ker imamo pač radi "nebele" kruhe, ki so v trgovini lahko precej dragi
- kreditov nimava, ker rajši dalj časa počakava v tem stanovanju in se potem za čim manj zadolživa
- ko sva morala zamenjat avto, sva dalj časa namensko za to varčevala in potem bila 2 meseca brez, ker je pač stari prej crkniluser posted image
- kamor se le da, gremo s kolesi, tako si precej znižaš stroške bencina
- v službo se vozim s kolesom (10 km/dan), velikokrat gre tudi lubi (20 km/dan) - tako imava lahko samo 1 avto, kar je precej ceneje - tako imam še zastonj rekreacijouser posted image
- ne hodiva na kavice, ampak se s prijatelji rajši zmenimo na sprehodih, pa jih povabimo na obisk ali gremo mi k njim na obisk
- malidve nista zahtevni kar se igrač tiče, tako in tako imamo malo stanovanje in ne gre prav dosti not, pa tudi tvja nimamo, tako da ne vidita milijon igrač po reklamah in potem ne vesta, da to nujno rabitauser posted image
- skoraj vsa darila naredim - res je, da to dostikrat ni poceni, vendar pa če ib hotela nekaj enako originalnega in enako trdno/natančno izdelano kupit, bi pa navadno dala precej več
- na dopust vse vlečemo s sabo, ker je tam precej dražje
- peremo s pralnimi oreški, ki so cenejši kot pralni prašek (sicer je razlog drugje, ampak se pozna tudi v denarnici)
- ugašamo luči, zapiramo vodo, ne porabimo dosti čistil,... pač ostali "eko" razlogi, ki se konec koncev tudi poznajo na budgetu
- v trgovino gremo 1x na 14 dni in tako manjkrat kupimo kakšne bedarije, pa še pri bencinu in času se pozna
- športe imava oba poceni, hobije pa tudi take zastonjske (ali pa take, da se mi vsaj material pokrije, ko kaj naredim)

Poleg znižanja stroškov, pa poizkušam še malo povečat prihodke: recimo kdaj kaj sešijem, kdaj kaj napišem, kdaj kaj ustvarim, spečem kako torto... Pa spet: kamen na kamen... Če bo kriza, bom pač spet inštruirala, kot med študijem.

Če nisi navajena na zelo komot, potem se mi zdi, da kar gre. marsikje obstajajo alternative, pa jih ljudje včasih ne vidimo, ker smo navajeni določenega sistema. Ko pa jih iščeš, jih najdeš.

(odgovor članu petra87)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Malček zgubljena://
22.9.2010 11:40:47   
pikica78
Sem v zelo podobni situaciji. Tudi jaz sem začela s službo in mi kronično primanjkuje časa za vse, za otroke, za gospodinjstvo, za moža, sploh pa zase. Ker pa tudi nimam pretiranih organizacijskih sposobnosti, se bojim, da se bo ta zmeda vlekla še par let user posted image  user posted image
Enostavno ne sfolgam, ker bi čim več časa rada preživela z otroci in ostalo vse stoji.
Imamo pa ful malo stanovanje, tako, da ko gredo otroci spat, ne morem skorajda nič več postorit.

Vidim, da bi morala k Ronji na inštrukcije user posted image  ker si vse tako lepo napisala, da ti kar zavidam, kako lahko gre to tebi

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Malček zgubljena://
22.9.2010 12:33:59   
ronja
Vidim, da bi morala k Ronji na inštrukcije user posted image ker si vse tako lepo napisala, da ti kar zavidam, kako lahko gre to tebi

hehe, nisem rekla, da je lahkouser posted image . Včasih ne vem, kje se me glava drži (recimo zadnjič, ko sem mela drisko, malidve pa pripopani name, ko da se 1 mesec nismo vidleuser posted image ). Pravim samo, da se da in pa da imamo veliko več energije, kadar se ne smilimo sami sebi - ker tisto energijo, ki bi sicer šla za jezenje nad situacijo, lahko porabimo za kaj bolj koristnegauser posted image .
Pa vedno si rečem: ok, kako bi bilo pa v naravi: in ugotovim, da bi mi bilo neprimerno težje in potem sem kar zadovoljna s to civilizacijo, da sem med poplavami na suhem, da sem pozimi na toplem, da se lahko v službo peljem s kolesom, ne da pešakam uro pa pol,...user posted image Dostikrat je počutje odvisno od tega, kaj vzameš za primerjavo: če si ves premočen na biciklu, se lahko smiliš sam sebi, da si ves moker ko cucek, lahko si pa rečeš: madona, mam srečo, da pridem zdaj na suho in toplo in se lahko preoblečem in bo vse fajnuser posted image .

Meni je bil prehod v službo neverjetno lahek - pa ne, ker ne bi v službi nič delala, samo sem se pripravila na totalno štalo, potem pa sem bila prijetno presenečena, da ima služba en kup fajn lastnosti (recimo si lahko vzameš 5 minut za malico - kjer te noben ne bo zmotil - no, kaj ti že rečejo, samo ti ni treba tisto sekundo skočit pa naredit, noben ti pol tvoje malice ne poje, itd..user posted image ) Pa še tišina je! Čisto nepoznan občutek, hehe.
Malidve sta se relativno hitro privadili na vrtec, pa tudi delam samo polovični delavnik (no, v praksi več kot 20 ur, ampak pustimo detajle parih ur, hehe) in to se kar pozna.

Meni je bilo grozno, ko sta bili ves čas bolani - takrat je bilo pa res naporno, ker sem si želela v službo, mela sem že probleme zato tu, ker me nič ni bilo, nič nisem mogla računat, pa imam delo, ki ga moraš vnaprej planirat,... Zato sem kar se je le dalo delala doma in sem bila čisto sesuta. Skratka sem si tako želela v službo hodit, da mi je bilo potem vse fajn, hehe.

Sploh ker so vikendi naši. To je bila prej tudi bolj utopija, zdaj ko pa ni več teh obveznosti, je pa super.

Te pa otroci navadijo na rutino, pa disciplinirajo te. Jaz sem vedno sovražila rutino in nisem bila nikoli preveč discipliniran človek. Zdaj pa pač moram bit, sicer se sistem sesujeuser posted image . Šta se mora nije težko, skratka;)

(odgovor članu pikica78)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Malček zgubljena://
7.10.2010 20:19:06   
Sonchek83
Torej punce, najprej hvala za odgovore, vsi so koristni in iz vsakega se da kaj pametnega izluščitiuser posted image  Vidim, da sem rabila skoraj 3 tedne da odpišem, ampak na računalniku sem zadnje čase zeloooooooooo malo in danes imam malček  časa, da malo pokomentiram.
Naj povem, da sem sedaj nekako uspela ujeti ta nov tempo, ni več tiste grozne utrujenosti in ker vidim, da je mala hitro sprejela svojo varuško tudi, ni več ogromne slabe vesti, da pa zdaj ni več odvisna samo od meneuser posted image
Vsekakor sem tudi možeku malo napela ušesa, da bo treba tudi doma kaj pomagati in sva nekako prišla na isto valovno dolžino in samo upam, da bo to tudi trajalo.
Torej, da bi delala polovični delovni čas nikakor ne pride v poštev, še posebej zato ne ker nismo dobili vrtca in privat varuška pač ni poceni. Je pa res, da je vredna vsakekga evra in HB da obstajajo tudi alternative vrtcom.
Naj povem, da kot pomočnica vzgojiteljice delam vedno do pol štirih oz.štirih, tak je pač sistem pri nas. Včasih je treba še podaljševati, sicer redko, ampak se zgodi pač zaradi normativov. Potem so še tu izobraževanja in seminarji in pikniki s starši in delavnice s starši in..... Vglavnem, velik smo v službi, vsaj tam do novega leta, ko je najbolj pestro.Tudi midva nimava sorodnikov v bližini, vsi so minimalno 200 km oddaljeniuser posted image  Ampak sva se navadila, tako pač mora biti in po eni strani je še bolje tako, čeprav bi kdaj bilo fajn koga drugega v trgovino poslat in naj se on tam gužva 2 uriuser posted image
Evo, kuhanje smo sedaj bolj ali manj omejili na vikende, vsaj z moje strani, partner skuha če ima čas, včasih tudi samo za sebe ker jaz itak v vrtcu jem pupa pa v varstvu, ko je pa dežek zunaj pa kuhamo vsi skupaj, se igramo tak da nekak znese.
Naša bejba gre kar zgodaj spat, še posebej sedaj ko se ji je zaradi varstva malo sistem podrl in se še lovimo s spanjem in spi pač premalo, vglavnem do osme ure že ponavadi veselo hrka. Jaz pa pač rada grem tam enkrat do pol enajstih spat, ker vseeno pač rabim določeno količino spanca, ampak do takrat pa se da marsikaj postoriti in trudim se, da sem res koristnauser posted image
Sicer pa smo verjetno vse prišle do enakega zaključka - da je ta tempo življenja res gnil(oprostite izrazu) in tako kot Gina tudi jaz velikokrat razmišljam v tej smeri, če ima sploh kak smisel tko se "znucat" na koncu pa nimaš potem skoraj nič od tega, še dostojnega dopusta si včasih ne moreš privoščiti. Po drugi strani pa razmišljam, da so eni še v večji bedi in ali pa polni dnarja pa nikjer nobenega, ki bi mu lahko rekli rad te imam, jaz imam vsaj to....Ogromno ljudi na katere se lahko zanesem....
Sicer pa še eno kratko vprašanje oz.prošnja, nekaj je že Ronja napisala - prosim za ideje kako še kakšen evro ali dav dodatno zaslužiti ob službi in otroku in..... Nekaj jih že imam, zanima me kako ve razmišljate v tej smeriuser posted image
No, pa še enkrat hvala za vse odgovore, sedaj sem že 50% bolj optimistična kot takrat, ko sem odprla to temouser posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Malček zgubljena://
8.10.2010 8:45:14   
vasabo
Pripisujem še malo mojega mnenja. Tudi jaz imam hčerko ki je stara 2 leti, sedaj pa pričakujemo novega družinskega člana, tako da sem kot nosečnica nenehno utrujena. Ampak zjutraj peljem hčerko v vrtec, grem v službo, po službi pa hitro domov, res imam službo oddaljeno samo 1.5 km od odma, kar je velik prihranek na času in denarju in do štirih skuham kosilo. Potem se domov vrneta mož in hčerka, ker jo gre on iskat, mu je mimogrede iz službe, če pa on ne more, grem jaz, pa sem najkasneje do 15.30 doma, tako da je kosilo kuhano najkasneje do 16.30. Kuham vsak dan, ker kljub temu, da hčerka je v vrtcu in da gre mož kdaj na toplo malico, sta oba še vedno lačna kot volka ko prideta domov.

Kosilo se praktično kuha samo, tako da sem tačas s hčerko, vmes pa ji dam kakšno zadolžitev, da mi pomaga kaj oprati ali krožnike na mizo pripaviti, je vsa vesela če mi lahko kej pomaga. Saj se tud kaj razbije, samo je pa vesela da mi pomaga in da sem z njo. Po kosilu hitro pospravim, takrat se z njo ukvarja moža ali pa je zraven mene in pomaga. Ker je že velika punca, skupaj pospravljamo po stanovanju, zelo rada vse igrače pospravi v svoje škatle, tega smo jo pač od začetka učili, pa tudi v vrtcu za seboj pospravljajo. Kadar perem perilo, pa tako sušim v sušilnem stroju in več kot polovico perila samo zložim, medtem ko pri likanju seveda spet pomaga, sm ji kupila takšen otroški likalnik pa tko zraven lika, pa jo pohvalim kako je pridna ko mamici pomaga, pa še raje potem kaj postori.

Ker živimo v hiši je vedno veliko dela zunaj, tako da mož kadar je doma dela okoli hiše, takrat sva tudi midve zunaj in se igrava ali pa je z njim in jaz kaj postorim. Res je, da ni vse tko iz škatlice kot je bilo pred prihodom otroka, vendar je vedno pospravljeno v nekih mejah normale.

Prihodkov nimava visokih, sva tam nekje v zlati sredini, oba zasluživa okrog 800 EUR, vendar nekako uspeva priti čez mesec. Res je da ne zapravljamo za nepotrebne stvari in pazimo tam kjer se to da.

Časa zase pa tudi jaz nimam več, saj zvečer samo še padem v posteljo in kljub temu, da bi se kdaj morala posvetiti partnerju, zaspim kot klada. Moj to sicer razume, imava zelo malo časa zase, pa vendar si uspeva ukradit tu in tam kakšno minutko. Nihče ni rekel, da je družinsko življenje enostavno in da bomo vedno na razpolagi otrokom ko nas bo potreboval. Ampak ravno zato se otroci kar kmalu naučijo samostojnosti. Naša tamala hoče vse sama, pa se težko obleče ampak ne, ona se bo sama. Tako da pretirana skrb za otroke tudi ni dobra, ker v primeru, da se mamici kaj naredi in je preveč navezana nanjo je to en grozen šok.

Midva z možem sva kr enakovredna pri vzgoji in opažam da je zdaj na oba navezana, medtem ko je bila dokler sem bila doma samo name.

(odgovor članu Sonchek83)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?