|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   1letnik
9.5.2010 15:40:39   
šimca
Ker menim, da moja pikica malo zaostaja v grobi motoriki, sem zadnje dni prebrala veliko o razvoju dojenčka. Zdaj me pa zanima iz vaših izkušenj kaj znajo 1.letniki. Moja pomaha, ko se ji zljubi, zaploska tudi redko, s prstom tudi še ne zna pokazat, če jo vprašam kje je kaj na sliki, z lončka tudi še ne pije sama, tudi jesti še ne zna z žlico,... Govori še nič, ponavlja pa veliko besed. Kaj pa znajo vaši malčki?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: 1letnik
9.5.2010 15:52:22   
Katy78
Moj je pri enem letu znal pomahati in zaploskati (znal je že pri 8. mesecih) ampak tako kot tvoj otrok samo če je bil on pri volji, ne pa na ukaz. Jedel še ni sam, pil tudi še ni sam iz kozarčka, povedal ni še nobene smiselne besede. Z roko je pokazal npr. kje je lučka ampak spet samo če je sam hotel oz. če je bil pri volji ne pa na ukaz. In še danes je tako. Samosvoj otrok. user posted image Npr. jesti z žlico je začel šele pred kakšnim mesecem, prej ni šans, da bi jo prijel. Isto je bilo s pitjem iz kozarčka. Potem pa sem enkrat predenj postavila puding in žličko in ko je skapiral, da mu ne bom jaz dajala, je najprej trmaril potem pa je prijel žličko in začel sam in ni šlo nič mimo. user posted image

Drugače pa ima vsak otrok svoj tempo razvoja in najbolje je, da ne primerjaš, ker boš samo slabe volje oz. se boš sekirala, zakaj pa tvoj še tega in onega ne zna. Vse bo, ko bo. Pri enih prej, pri drugih pa pozneje, ti samo spodbujaj, kaži, pripoveduj in bo vse ok. Moj npr. še vedno govori neko svojo kitajščino, poznam pa kar nekaj otrok, ki so enako stari ali celo mlajši, pa že povejo par besed. Pa se ne sekiram, ker vem, da bo tudi moj govoril in če sklepam po tem, kako je zgovoren s to svojo kitajščino, si bom verjetno kdaj še želela, da bi bil vsaj malo tiho. user posted image

(odgovor članu šimca)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: 1letnik
9.5.2010 17:20:07   
marjetica8
Naš enoletnik prav tako zaostaja v grobi motoriki - hodiva v RA zaradi blage oblike hipertonije in asimetrije. Zna dat pa-pa, s prstkom ne kaže (razen na lučko pokaže s celo rokico, pa še to samo ko je na volji),niti približno še ne je al pa pije sam - ni niti šanse da bi sam prijel žličko. Zaploska ravno tako zelo redko (vem da zna, ampak noče), reče ma (mama) in ta(tata)user posted image , pa pokaže kako dela riba (odpira ustauser posted image ). Drugače pa nič kej več ne zna. Na pregledu me je spraševala če ponavlja za mano hišna opravila- kao če jst mešam, a meša tud on. Pa nič kej taga ne počne, razen to da vse zlaga iz omar ven (če bi me oponašal, bi zlagal noter, ne venuser posted image ).
Jst sem se tud blaaaazno sekirala od začetka k ni tolk hitro razprl rokic kot drugi in ker se ni tolk hitro začel obračat na trebuščka kot drugi itd...ma res nima smisla se sekirat. Sem skozi opazovanje razvoja mojega sina do zdej prišla do ugotovitva, da ga ni treba v nič "silit" oz. ga učit, ker vse osvoji sam ob svojem času. Zato sem sklenila da ga ne bom učila jest in pit in hodit in ne vem kaj še vse, ker bo sam ko bo na to pripravljen.

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: 1letnik
9.5.2010 17:38:44   
Anonimen
Naša je stara 17 mesecev pa z žlico še ne zna jest sama (z vilico pa) pa samo iz lončka tut ne zna pit ne da bi se polila ... pri 1 letu je pa kazala stvari samo če se je njej zdelo potrebno ... na ukaz nikakor.

(odgovor članu marjetica8)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: 1letnik
9.5.2010 19:36:05   
Urska09

IZVIRNO SPOROČILO: šimca

Ker menim, da moja pikica malo zaostaja v grobi motoriki, sem zadnje dni prebrala veliko o razvoju dojenčka. Zdaj me pa zanima iz vaših izkušenj kaj znajo 1.letniki. Moja pomaha, ko se ji zljubi, zaploska tudi redko, s prstom tudi še ne zna pokazat, če jo vprašam kje je kaj na sliki, z lončka tudi še ne pije sama, tudi jesti še ne zna z žlico,... Govori še nič, ponavlja pa veliko besed. Kaj pa znajo vaši malčki?

Ploskat je znala pri 7-8 mes, pa je kasneje pozabila in zddaj ne zna več (14,5 mes).
Kaj je znala pri 1 letu? Hmmm...nič več kot tvoja. Komaj prvič se je dvignila na noge. Pomaha šele zadnji mesec (če se ji da), s prstom še danes ne kaže, iz lončka poliva namesto pije, z žlico se afna (pomaka v hrano in nosi v usta - ne zna še zajeti hrane). Kaj še? Zlagati lončke (male v večje), se žogati (že od 8. mes dalje), listati knjigico, prižgati TV z daljincem oz. še raje ugasniti sredi dnevnika ali filma user posted image ...nobene smeselne besede - pač, bababa, dejdejdej, ipd. to pa mislim, da je vse.






(odgovor članu šimca)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: 1letnik
9.5.2010 20:02:42   
zmajaz
Naš 1-letnik jesti še ne zna sam (razen kar lahko prime v rokico - keks, žemlja) - ampak ga niti učili nismo, že pri ta prvi sem namreč ugotovila, da je bilo dosti boljše, ker smo jo začeli pozneje učiti, saj je potem takoj obvladala in ni nikoli delal nobenih packarij, tako da tudi pri ta drugem ne mislimo zadeve čisto nič forsirati brez veze. Pil bi že zelo rad iz kozarčka, ampak mu redko dam, ker se potem itak samo polije, zato raje vidim da pije iz magičnega lončka. Ploskati in mahati že dolgo zna, ampak samo ko njemu paše, na ukaz ni variante. S prstkom pa pokaže, če bi kaj rad imel. Kar se govora tiče že zelo veliko poskuša posnemati, ampak smiselnih besed pa še ne spravi kaj dosti skupaj - kak "vau vau" za kužka, pa "ki ki ki" za petelinčka, "bak" rad ponavlja za mano, če je pokakan in smrdi, user posted image  tu in tam mu rata reči "ata", samo se mi nekak ne zdi, da bi vedel, kaj je pravzaprav rekel. Pa sestrico večkrat poskuša klicati.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu šimca)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: 1letnik
9.5.2010 20:43:46   
PC Baby
Naš je pri enem letu znal samo pomahat in zaploskat, zdaj 2 tedna pozneje pa se mu je naenkrat odprlo: je sam z žličko, pije iz lončka, če ga vprašam kako dela kuža, reče hov, hov, lupčka da, kaže s prstom in podobno. Ampak ko sva bla na sistematskem pri 12-tih mesecih ni še nič znal in sestra je sam x delala user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: 1letnik
9.5.2010 21:47:48   
vanilla
Naša je dober teden nazaj dopolnila 1 leto. Kaj zna?  Pomahat pa-pa (včasih je tudi rekla "pa pa" zraven, zdaj je to pozabila in nikoli več ne reče), kazat s prstom na slike, lučko.. na vse predmete, ki jih vidi od daleč (včasih je tudi name znala pokazat, zdaj je tudi to pozabila user posted image ).
Nobene prave smiselne besede ne zna povedat. Je pa recimo imela nedavno obdobje, ko je blo vse mami, potem je blo vse babi... Ampak ni imela verjetno pojma kaj to dvoje sploh pomeni.
Lončke zna zlagat (manjše v večje), prelaga kocke iz ene posode v drugo ali pa vse razmeče ven, odpira predale in ven daje vsebino, listat zna revijo ali knjigico, pleše ob muziki (oz. miga z rito levo-desno in z glavo)...
Če se ji zljubi bo znala pit iz magičnega lončka ampak zelooooo redko. Jest še ne zna sama, niti se ne trudim jo preveč učit, ker vidim, da še zdaleč ni pripravljena na to. Zna pa si sama dajat koščke kruha v usta.
Zna pokazat kje ima laske, kako je velika, zaploskat.

(odgovor članu PC Baby)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: 1letnik
15.6.2010 10:06:57   
dreamhorse
Uf... žlico namaka in paca, jest ne zna sama. Pije iz lončka, če ji ga držim iz flaške sama. Dada (mama), ata.. oponaša kužka, muco, konjička (kako dela in kako ga jaha), avto, indijančke. Vrže lupčka, pomaha, ko ji rečem, pokima ja in ne, če jo kaj vprašam. (Boš jedla, boš pridna, se greš igrat, grema brat). Vozi se s poganjalčkom sama, spozna osebe, če jo vprašaš kje je kdo. Pokaže s prstom, prižiga lučko, lista knjigo.
Razvijala se je dosti bolj umsko, kar se pa tiče obračanja, plazenja itd, še danes se puza po riti.. hodi, če ji dam rokico in kak korak dva naredi sama, pa se poči na rit.

(odgovor članu vanilla)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: 1letnik
15.6.2010 11:23:42   
izgubljena_ovcka
No, pri nas je bilo ravno obratno! Sin je pri dobrem letu znal sam po stopnicah (gor in dol), praktično je začel teči takoj ko je shodil, zlaganje kock, mahanje, kazadnje s prstom, ploskanje, ples in podobno mu je vse šlo enkratno ampak pri govorjenju je bil pa čisto "out". Rekel je am-am (hrana, pijača, če je videl koga jesti), bam-bam (ropot, če se je kdo udaril in tako naprej), mama (to so bile praktično vse osebe ženskega spola vključno z mano, še danes mi ne reče mami pa je 2 leti star) in še kakšna malenkost, to je pa tudi vse. Veliko je sicer uporabljal medmete, besed oziroma zlogov pa zelo malo. Tudi danes je govorno kar precej za vrstniki, zato pa motorično na vseh ravneh prekaša večino.

Vsak otrok ima svoj tempo razvoja, mene (jasno da, saj sem njegova mama) malo skrbi počasen razvoj govora (razume seveda vse, to je razumel tudi pri enem letu) ampak me vsi tolažijo da ima še dosti časa. Mislim, da sekirancija tukaj ni na mestu, jaz se trudim in ga spodbujam predvsem na tistih področjih kjer mu ne gre...

Aja, lepo je z žlico začel jesti tam pri nakih 15, 16 mesecih, iz skodelice je začel sam piti kak mesec, dva kasneje. Pri enem letu je pil iz kozarca po slamici (sam) ali pa direkt če mu je kdo kozarec držal. Flaše ni nikoli imel, tudi iz kozarčka z ustnikom ni nikoli znal piti, imel je takega s slamico.

< Sporočilo je popravil izgubljena_ovcka -- 15.6.2010 11:26:24 >

(odgovor članu dreamhorse)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: 1letnik
15.6.2010 23:51:07   
lananai
Naša pri enem letu pomaha, da ljubčka (od daleč ali na usta), pokaže s prstom, če kaj zanimivega vidi ali če jo kaj vprašaš. Govori ne, se pa trudi ponoviti besede. Znala je odkimati, zdaj pri skoraj 14 mesecih tudi prikima. Hodi še zdaj zelo nesigurno, najraje se drži za roko. Je in pije še ne sama(razen pomakanja žlice v hrano in nest v usta), zna pa pokazat flaško ali krožnik, če je lačna / žejna. Aja, pa pleše in poje (neki po svoje user posted image ). Se je pa npr. šele pri desetih mesecih začela plazit in še kasneje se ji je ratalo prevalit iz hrbta na trebuh.

(odgovor članu izgubljena_ovcka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: 1letnik
16.6.2010 8:32:16   
mateyka
eh, naša še zdaj ne zna pit ne da bi se polila - sumimo da namerno, ker se ji zdi smešno user posted image
se mi zdi, pa da je znala podobno kot vaša, nič kaj enormno več..

(odgovor članu lananai)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?