|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Jedi naših mamic in babic
13.9.2012 21:55:57   
mateyka
kosilo (razne jedi in priloge):
dödöli
sladko zelje
mlečna repa
biba ali repnjača
tarhonja (men svinjsko dobro)
kumarice z bučnim oljem
solata iz stročjega fižola z bučnim oljem


pecivo in malice:
ajdova zlevanka z bučnim oljem
kvašene ocvirkove pogačice
retaši; z zeljem, laško bučo.. (men fuuuul dobro)
polnjena pečena jabolka

juhe:
prekajena mlečna juha z ajdovo kašo
kisla župa
gobova juha z ajdovo kašo
korenčkova juha z zdrobom
zabelene gibice


p.s. to je prekmursko-prleška kuhinja.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Jedi naših mamic in babic
13.9.2012 21:58:59   
malaMravljica
Pastetka, si mislila mogoce mocnik s koruzno moko?
Das v kozico kuhat skupaj kislo mleko s sladkim mlekom, vec je kislega. Ko zavre zakuhas notri koruzno moko, pustis da se pocasi kuha in mesas. Jaz sem malemu se mal masla notri dala na koncu.

Meni absolutno najboljsa jed pa je krompirjev mocnik. Zavres kislo mleko in skuhas olupljen kromir. Krompir spasiras in notri ulijes kuhano kislo mleko, tekocino in skuto, fajn zmesas, posolis in dodas malo masla. Jaz naredim zelo cisto, moja mama malo bolj gosto. Jaz to obozujem, ko sem bila v dijaskem domu sem v cetrtek vedno poklicala domov, naj mi v petek ko pridem to skuha.

< Sporočilo je popravil malaMravljica -- 13.9.2012 22:00:34 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Jedi naših mamic in babic
13.9.2012 22:00:38   
cilla

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

korenčkova juha z zdrobom


Kako jo narediš? Je primerna za večje dojenclne? user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Jedi naših mamic in babic
13.9.2012 22:04:12   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: pelin
Od slanih babičinih jedi večkrat jemo krompirjevo jed, ki se ji reče "sočna ponev".Tu na olju prepražiš čebulico in nanjo streseš na male kocke narezan krompir, ter prekajeno šunko...pražiš in čez čas zaliješ z malo vode...dodaš peteršilj, sol, poper ...kuhaš dokler se krompir ne zmehča, nato pa tik predenj postrežeš povrhu zadevo preliješ z razžvrkljanimi jajci z drobnjakom...počakaš le toliko, da jajca zakrknejo in poješ..


hej, to majo tud švedi in je ful znana, reče se ji pyttipanna - men prva jed tukaj ki mi je bila všeč user posted image user posted image
tukaj jih prodajajo že napol narjene, zamrznjene v nekaj okusih - če si len seveda user posted image

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Jedi naših mamic in babic
13.9.2012 22:11:05   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: cilla
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
korenčkova juha z zdrobom


Kako jo narediš? Je primerna za večje dojenclne? user posted image


seveda, to je tud za dojenčke. original je samo korenček, zdrob in peteršilj, lahko jo pa malce obogatiš:

čebula,
strok česna,
3-4 žlice zdroba,
korenček (3-4 velike),
voda,
olje,
sol,
poper,
zelen peteršilj

Nasekljamo čebulo. Korenček nastrgamo na najmanjše možne koščke. Čebulo popražimo na olju, da postane rumena, dodamo naribano korenje, malo še popražimo, dodamo zdrob in še malo pustimo, da se praži in porumeni. Dodamo 1,5 l vode ali juhe (lahko več ali manj, ampak temu primerno prilagodimo sestavine). Dodamo cel česen, začinimo in kuhamo 15-20 minut. Po želji zgostimo s palčnim mešalnikom. Po potrebi še dosolimo in popopramo. Če želimo na koncu dodamo sesekljam peteršilj.
Če dodamo juho, česen in čebula nista tako potrebna.

(odgovor članu cilla)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   [Brisano sporočilo]
13.9.2012 22:51:44   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 5:54:36   
AKP
Moja babica je pogosto naredila krompirjev zos (po domače povedanouser posted image ) z govedino in kislimi kumaricami, ričet, žemeljšek. Za ostale jedi bom pa še razmislil, ker se mi zdaj mudi.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 7:22:27   
škrpijonka
http://okusno.je/rubrika/domace/


_____________________________

Svet je takšen, kakršnega hočemo videti ... Nekateri tožijo, da ima vrtnica trnje, jaz pa sem vesela, da ima cvet.

(odgovor članu AKP)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 7:53:15   
uškinamama
Ful dobra tema. Potrebno je obuditi stare, domače , poceni jedi. Predvsem take, katere sestavine domiš v par kilometrih okoli doma user posted image . Zanimiv mi je ta fenomen (ki ga zaznavam predvsem pri zelo mladih kuharicah ali pri kuharicah , ki so prvič vzele lonec v roke po petindridesetem,) da se kuha  neke  "eksotične " jedi. Če pa same jedi niso eksotične, morejo vsaj ime imeti tako, da se sliši oh in sploh..Tu smo

http://www.ringaraja.net/forum/m_5877314/mpage_1/key_/tm.htm

Prilepim recept za fuže, ta je dober , samo je v hrvaščini.

http://www.coolinarika.com/recept/istarski-fuzi/

Tam , ko piše, da zavijaš testo in ga stisneš s prsti, je boljše, da testeno krpico zaviješ okoli ročaja od kuhalnice, stisneš in streseš dol...bom opisla postopek bolj podrobno, če bo katerop zanimalo...Zdaj grem nazaj spat user posted image .  Mi je uspelo pokasirat pljučnico (here we go again)



_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu škrpijonka)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:01:15   
Tippi
"stare" jedi, ki jih mi prakticiramo še vedno

- Mlečni riž
- prosena kaša s suhimi slivami
- gres z japki
- ajmoht
- šnite z mlekom in jajci
- japki v šlafroku user posted image
- ajdovi žganci

pa še kaj bi se našlo, ampak sem zdejle mal preveč jutranja, da bi se spomnila. mogoče tekom dneva user posted image


(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:03:10   
caramel
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
pa sneg skuhan v rumenjakovi kremi, ne vem, kako se to imenuje - joj, kako sva z bratom to obozevala, tepla sva se za to!


To so snežne kepe.

Pri nas smo od sladkih stvari delali pohane šnite, rižev narastek, mlečni riž, šmorn, slivove cmoke, potice, štrudelj, palačinke (stara mama je naredila najboljše)... Aja pa polenta (včasih tudi žganci) z mlekom in kruh z mlekom.
Mami pa že ful časa sanja o eni sladici iz otroštva, za katero ne ve recepta. Jo moram vprašat, kako se imenuje - jo morda katera od vas pozna.

Aja, pa stara mama mi je velikokrat na kruh (včasih še ne povsem odtaljen) namazala smetano iz mleka in nanjo posula malo sladkorja. Ko je spekla svež kruh pa smo ga še toplega jedli z orehi ali pa jabolkom.

Od slanih jedi se je pri nas kuhal ričet, šara, ajdovi žganci (z zeljem ali ob kakšni enolončnici), zelje in fižol, matevž in repa, štruklji (iz vlečenega testa, s skuto in cvrtjem) s kumarami v omaki, kuhana krompir in stročji fižol, zabeljena s kislo smetano razpuščeno na ocvirkih (to je jed na žlico - pustiš tudi vodo, v kateri se je kuhal krompir), svaljki z drobtinicami,...

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:07:56   
sonček33
a dejte no, polna usta sline imam in lačna ful, pa je ura šele 8. in jaz bi z lahkoto zdej tole jedla :)

- polenta s sirom in kislim mlekom
- fižolova juha s širokimi rezanci z drobtinami
- farflni
- govnač
-


< Sporočilo je popravil sonček33 -- 14.9.2012 8:10:55 >


_____________________________

...svet je poln lepih rožic tete Pehte...



(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:11:58   
Tippi
Aha pa še frtajle z zelišči, pa šmorn na sto in en način user posted image

(odgovor članu sonček33)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:13:47   
sonček33
ja frtalje, mi smo jih letos poleti jedli na sto načinov, pa čežana in pire krompir, pa makraroni z maslom in naribanim sirom

< Sporočilo je popravil sonček33 -- 14.9.2012 8:14:27 >


_____________________________

...svet je poln lepih rožic tete Pehte...



(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:15:30   
Tippi

IZVIRNO SPOROČILO: sonček33

ja frtalje, mi smo jih letos poleti jedli na sto načinov, pa čežana in pire krompir, pa makraroni z maslom in naribanim sirom


Joj saj res, čežana zakon! user posted image

(odgovor članu sonček33)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:17:43   
mateyka
tarhonja:

350 g moke,
3 jajca,
50 g olja,
100 g čebule,
15 g mlete rdeče paprike,
kostna juha ali voda

Iz moke in jajc naredimo trdo testo za rezance. S strgalnikom naribamo grobo kašo, ki jo posušimo.
Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo rdečo papriko in posušeno kašo. Dobro prepražimo (da kaša zarumeni) in prilijemo 1,5 krat toliko juhe, kot je tarhonje. V pečici dušimo do mehkega.

aja, ko narediš tarhonjo (to kašo) jo lahko shraniš in ti drži za nekaj let.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 14.9.2012 8:22:28 >

(odgovor članu sonček33)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:18:44   
Paštetka
Pastetka, si mislila mogoce mocnik s koruzno moko?


ne bele grudice so v mleku plavale, pa tak gosto je bilo. Niso bili svaljki, kot npr. če delaš z jajcem. user posted image

(odgovor članu malaMravljica)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:20:42   
Paštetka
- farflni
- govnač



joj, koliko ste napisala user posted image 3/4 prviš slišim...user posted image

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:22:46   
5ra8

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

- farflni
- govnač



joj, koliko ste napisala user posted image 3/4 prviš slišim...user posted image


isto jst.

močnik njamiii.....mami ga še zmeri kdaj pa kdaj skuha, moj tamal ga obožuje!! user posted image

ali pa kuhan stročji fižol + krompir v kosih in vse zabeljeno z ocvirki....mmmm zakooon....



_____________________________

Našega sončka smo dočakali 09.03.2011 ob 19.39!

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:24:34   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: 5ra8
ali pa kuhan stročji fižol + krompir v kosih in vse zabeljeno z ocvirki....mmmm zakooon....


mi smo pa to zabelili z veliko pražene čebule (da je bila taka hrustljava zlata) user posted image
pa solata zraven, uffff, ful dobr user posted image

(odgovor članu 5ra8)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:26:52   
Tutan

IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

Ful dobra tema. Potrebno je obuditi stare, domače , poceni jedi.





Priznajte, da so najini ocvirki z Mini pripomogli k tejle temi user posted image

Drugače pa:
ajdovi žganci, kislo mleko, murke user posted image
zelnje krpice (to je ful dobro - sem tut prvič jedla pri tašči)
partene klobase (še zdaj se nisem spomnila slovenskega izraza - tako da če kdo ve, le na plan z njim)
- vem, da je moja prababi kuhala neko juho s prašičjimi parklji - anprajn, ali nekaj takega - tole ni ravno med top123, samo nekateri jo imajo ful radi
žlikrofi (bog si ga vedi spet kulinarični izraz) - tašča jih dela zraven telečje obare

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:28:05   
Paštetka
jaz kar znam narediti in jemo:

- polenta z mlekom (kuhana polenta, ki se ohladi, jo z vilico narežem na kockice in čez hladno mleko) jaoooo. kak mi je to dobro
- mlečen riž
- mleko z domačimi jušnimi rezanci (to sem se zdaj spomnila, da je mama delala in je bilo tudi odlično)
carski praženec itak
- zlejvanka (koruzna, ajdova, pšenična) pa namazano s kislo smetano, domačo jagodno marmelado....
- črn kruh pa namaz gor s kisle smetane, pa malo sladkorja v prahu in cimet
- kruh z jajci (mi ga ne namočimo v mleku, ampak popečem eno stran na olju, po zgornji potem polijem žvrkljano jajce, obrnem in ponovim)
-prežganka


PRosim za recepte (domače, ne kakšne z dodatki) user posted image
- spomnim se neke mlečne juhe s krompirjem in hrenovkami.... (če katera ve, lahko napiše recept)
- krompir, beli stročji fižol + olivno olje pa vse skupaj pretlačeno (ne vem recepta)
- zeljove krpice user posted image
- luleke (hm... eni, verjetno krompirjevi svaljki, ki se skuhajo, potem pa pražene drobtine gor). Mami je take dobre žilave naredila user posted image
- dodole (ne morem dati preglasa), sem že 2x probala in mi niso uspeli.
- langaš s krompirjen (kakšnega preverjenega)




< Sporočilo je popravil Paštetka -- 14.9.2012 8:32:47 >

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:28:57   
Tutan
Pa v moji mladosti je moja babica delala 'pijani zos' - tako smo temu rekli otroci - vinski zos.
Potem imaš še jabolčni zos pa pire krompir - totalna slovenska socialistična jed user posted image

Pa ful dobro je blo, ko je babi spekla češplje (spet ne vem, kako drugje po SLO rečete - češplji niso slive, so podolgovati in vijolični)
Potem so tudi češpljovi cmoki, ista zadeva, kot slivovi.

Pa luleki in solata user posted image (krompirjevi svalki).

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:31:38   
Tutan
Točno ja, kruhove šnite - kruh namočen v žvrklanih jajčkih + slakdor preko user posted image

Drugače pa za tisto juho s hrenovkami - se je spomnem iz šole....samo meni juhe ne grejo ravno v slast user posted image

A se še spomnite malice v šoli, ko smo dobili panirano pariško salamo? user posted image

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Jedi naših mamic in babic
14.9.2012 8:32:18   
Tippi
žvrklanih jajčkih + slakdor preko user posted image


mi pa slane naredimo, ne sladke. a s cukrom gre tud?

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?