|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je za neplodnost lahko kriv tudi gluten?

Helena Primic, 31.8.2023
Čeprav še nimamo dovolj znanstvenih raziskav za zanesljiv pritrdilni odgovor, je vse več študij, ki kažejo, da gluten lahko posredno vpliva tudi na plodnost ženske in moškega.

image
Gluten lahko ovira tudi postopek umetne oploditve. (Freepik.com)
/11


Gluten je v zadnjem času pogosto "obtožen" za veliko zdravstvenih težav - od sladkorne bolezni in debelosti do številnih prebavnih bolezni in celo bipolarne motnje.

Ali je lahko tudi krivec za neplodnost in težave z zanositvijo?

Zaenkrat še nimamo nobene znanstvene študije, ki bi to potrdila, toda vse več je znanstvenikov, ki raziskujejo povezanost med neplodnostjo ter nediagnosticirano celiakijo in glutensko intoleranco. 

 

1) Nediagnosticirana celiakija

Čeprav je v večini primerov celiakija zgodaj odkrita, so včasih njeni simptomi zelo prikriti. V takšnih primerih je tudi neplodnost, ki ji ni mogoče odkriti vzroka, lahko posledica neodkrite celiakije.

Aktualna študija je pokazala, da imajo ženske (in verjetno tudi moški) z nepojasnjeno neplodnostjo dvakrat do šestkrat večjo možnost za diagnozo celiakije. Tudi ženske s spontanimi splavi imajo večjo verjetnost, da imajo "skrito" celiakijo.

V nedavni študiji so osebe takoj po odkritju diagnoze celiakije in po uvedbi brezglutenske diete čutile izboljšanja tudi na področju rodil - nekatere ženske so ponovno začele ovulirati in uspele naravno spočeti otroka. Osebe, ki niso uvedle brezglutenske diete, so še vedno imele težave z menstruacijo in ovulacijo.

 

2) Glutenska intoleranca in neplodnost

Čeprav je okrog glutenske intolerance (simptomi so podobni kot pri celiakiji in alergiji na pšenico, toda niso pa prisotne tipične poškodbe na črevesni sluznici, tako imenovan sindrom puščajočega črevesja) veliko burnih debat in jo nekateri jemljejo kot mit, tudi znanstveniki vse bolj ugotavljajo, da je neplodnost povezana tudi s črevesjem.

Tako kot imajo težave z zanositvijo bolniki s sindromom razdražljibvega črevesja in Chronovo boleznijo, je velika verjetnost, da lahko na zmanjšano plodnost vpliva tudi nezdravljena glutenska intoleranca.

Če niste prepričani, ali tudi vaš prebavni sistem težko prebavlja gluten, in imate težave z neplodnostjo, je najmanj, kar lahko storite za to, da si povečate možnosti za zanositev, da za vsaj pol leta iz jedilnika odstranite gluten.

 

PREBERI TUDI: Preveri Ringarajine recepte brez glutena!

 

3) Naravne celice ubijalke in gluten

Za veliko primerov spontanih splavov in neuspešnih umetnih oploditev so krive tako imenovane naravne celice ubijalke (NK celice), ki so sicer pomemben del imunskega sistema v boju proti rakavim in z virusi okuženim celicam. Vse dokler jih ni preveč. Takrat začnejo napadati zdrave celice in lahko povzročijo tudi splav.

In kakšno ima v tej zgodbi vlogo gluten? Študije na miših so pokazale, da gliadin (del glutenske beljakovine) poviša število NK celic, njihovo aktivnost in toksičnost.

To pa ni edini negativni učinek glutena na imunski sistem. Italijanska študija je namreč pokazala, da imajo ljudje s celiakijo in glutensko intoleranco v telesu več protiteles ANA, ki so pogosto kriva za vgnezditev embrija pri umetni oploditvi.

 

4) Endometrioza in gluten

Za neplodnost je pogosto kriva tudi endometrioza, ki jo pogosto spremljajo bolečine v medenici. Ker pa lahko do endometrioze (kadar se sluznica, ki se vsak mesec izloči z menstruacijo, pojavi zunaj maternične votline) pride tudi povsem brez bolečin, je pogosto tudi neodkrita.

Da so bolečine v medenici in rodila tesno povezana s črevesjem in prebavo, dokazuje nedavna italijanska študija, v kateri je kar 75 % žensk, ki so trpele za bolečinami v medenici zaradi hude oblike endometrioze, po letu dni brezglutenske diete poročalo o statistično pomembnem zmanjšanju bolečin. Raziskovanke so poročale tudi o drugih izboljšanjih, ki jih je prinesla dieta brez glutena - izboljšano splošno zdravje, boljša fizična kondicija in vitalnost ter boljše mentalno zdravje. Vsekakor več kot dovolj razlogov, da preizkusite življenje brez glutena.

 

5) Sindrom policističnih jajčnikov, inzulinska rezistenca in gluten

Večina diet pri zdravljenju sindroma policističnih jajčnikov je usmerjena v hrano s čim manj ogljikovimi hidrati in nizkim glikemičnim indeksom. Toda, kaj pa gluten? Sicer še nimamo raziskav, ki bi ugotavljale povezanost med sindromom policističnih jajčnikov in glutenom, toda imamo pa vrsto študij, ki dokazujejo povezanost med diabetesom in glutenom.

In glede na to, da je povezava med diabetesom in sindromom policističnih jajčnikov znanstveno dokazana (zdravilo za diabetike metformin se uporablja tudi kot zdravilo za sindrom policističnih jajčnikov), je pri težavah z neplodnostjo, ki izvirajo iz tega sindroma, vsekakor smiselno iz jedilnika črtati gluten.

Obstaja namreč vrsto študij, ki dokazujejo, da brezglutenska dieta pri bolnikih s celiakijo pomembno zmanjša pojavnost diabetesa in drugih avtoimunih bolezni. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
28
Vzrok za endometriozo je pogosto preveč OH
Endometrioza, ki jo spremljajo močne bolečine, prizadene kar 10 do 15 odstotkov vseh žensk v rodnem obdobju. In številke...
5
Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
4
RESNIČNA ZGODBA: Lepo je biti mlada mamica!
Mlada in simpatična mamica Anja si je družino ustvarila že, ko je bila dijakinja. Pravi, da v vlogi mamice uživa in da n...
4



Želita zanositi? NE počnita tega!
Preverili smo, katere so najpogostejše napake, ki jih počnejo pari, ki želijo zanositi.
Akupunktura izjemno poveča uspešnost posto...
Za vse pare, ki poskušate zanositi s pomočjo metode IVF, je zagotovo to dobra novica: s pomočjo akupunkture lahko uspešn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?