|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Višje nadomestilo za starše otrok v karanteni

Uredništvo Ringaraja.net, 16.10.2020
V državnem zboru je bil potrjen peti protikorona ukrep, s katerim vlada podaljšuje veljavnost nekaterih ukrepov za lajšanje posledic epidemije in jim dodaja nove, kot na primer višje nadomestilo plače za starše otrok, ki jim je odrejena karantena.

image
Po novem bodo starši dobili 80 odstotkov nadomestila plače, če bo njihovemu otroku odrejena karantena in bodo morali ostati doma. (FOTO: Pixabay)
/11


Kot je na včerajšnji seji državnega zbora (DZ) povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janez Cigler Kralj želi vlada za novim paketom ukrepov za lajšanje posledic epidemije (PKP5) izkoristiti vse možnosti za to, da se bosta prebivalstvo in gospodarstvo lažje soočala z epidemijo.

 

Dobra novica za starše otrok v karanteni

Med pomembnimi ukrepi PKP5 je tudi višje nadomestilo za starše, ki zaradi varstva otroka, ki mu je bila odrejena karantena, niso mogli na delo, ki je veljaven že z mesecem septembrom. Gre za starše otrok do vključno petega razreda osnovne šole, ter za starše otrok s posebnimi potrebami. Do zdaj so ti starši prejemali 50 odstotkov nadomestila plače, po novem bodo dobili 80 odstotkov. Nadomestila za čas karantene do delodajalcem še naprej plačevala država.

Med novostmi iz tega paketa je dobrodošel tudi ukrep, da staršem predšolskih otrok, katerih otroci obiskujejo javni vrtec, za čas, ko so otroci v karanteni, ne bo treba plačati vrtca.

 

Možnost podaljšanja veljavosti turističnih bonov za eno leto

Večina ukrepov iz PKP5, ki ga je včeraj potrdil DZ, bo v veljavi od 1. oktobra do novega leta. Tik pred zdajci je vlada med ukrepe dodala tudi možnost podaljšanja unovčevanja turističnih bonov. Kot je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj, bo zakon to podaljšanje omogočal, vlada pa se bo decembra odločila, ali je to potrebno. “Vlada se bo lahko s sklepom odločila in podaljšala veljavnost bona za eno leto,” je pojasnil.

 

Ostali ukrepi iz PKP5

- Prostovoljno cepljenje proti gripi bo letos brezplačno za vse državljane.

- Podaljšanje ukrepa čakanja na delo doma za vse panoge, ki izkazujejo upad prihodkov za vsaj 20 odstotkov glede na leto 2019.

- Samozaposlene osebe in mikro pdjetja bodo ponovno upravičeni do 1100 evrov mesečnega temeljnega dohodka, v primeru, da so se jim prihodki v primerjavi z lani zmanjšali za vsaj 20 odstotkov (ukrep velja do novega leta z možnostjo podaljšanja še za šest mesecev).

- Kulturni ustvarjalci, ki jim prispevke za socialno varnost plačuje država bodo upravičeni do 700 evrov mesečega temeljnega dohodka (ukrep velja do novega leta z možnostjo podaljšanja še za šest mesecev).

- 250 evrov nadomestila za čas karantene za samozaposlene in mikro podjetja (ukrep velja do novega leta z možnostjo podaljšanja še za šest mesecev).

- Delavec bo lahko ostal tri dni v bolniškem staležu brez obiska zdravnika (ukrep bo začel veljati z novim letom). Delavec bo to možnost lahko uporabil enkrat letno. 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako zmanjšati stroške za hrano?
Preverite deset trikov, kako privarčevati pri stroških za družinsko prehrano, da bo ta še vedno zdrava, toda cenejša.
4
Zadolževanje za vsako ceno?
Spremljanje osebnih izdatkov lahko olajša marsikatero določitev o tem ali se zadolžiti ali ne ter predvsem ali se sploh ...
3
Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
3
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
3



Novost na področju družinskih prejemkov
Dobre novice za prejemnike družinskih prejemkov: z novim letom bo višje očetovsko in starševsko nadomestilo, dodatek za ...
Na prvi dan šole staršem prvošolčkov pripa...
Za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan staršema pripada plačan dopust, ne glede na to ali sta zaposlena v javnem ali...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?