|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vse o starševskem dopustu

www.vzajemci.com, 24.1.2010
Vse o vrstah starševskega dopusta in nadomestilih.

image
/11


Pregledali smo nekaj podatkov za naše bodoče starše. V prvem prispevku bomo obdelali starševski dopust in nadomestila, v naslednjem pa še odsotnost z dela zaradi bolezni.

Starševski dopust oz. nam bolj znana porodniška se deli na več vrst, in sicer glede na situacijo:

- porodniški dopust traja 105 dni,
- očetovski dopust traja 90 dni oz. 15 + 75 dni,
- dopust za nego in varstvo otroka traja 260 dni, v nekaterih primerih pa lahko tudi dlje,
- posvojiteljski dopust traja 120 oz. 150 dni.


Porodniški dopust
Porodniški dopust je dopust, ki je namenjen pripravi na porod, negi in varstvu otroka takoj po porodu ter zaščiti materinega zdravja ob rojstvu otroka in po njem. Porodniški dopust lahko koristi samo mati (le v primeru smrti, zapustitve otroka, mladoletnice ali začasne nesposobnosti lahko uveljavlja oče, a le v skrajšanem trajanju) v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela. Porodniški dopust nastopi 28 dni pred predvidenim datumom poroda in traja 105 dni (približno 2 meseca po porodu). Vsaka bodoča mati lahko uveljavlja tudi pravico do pomoči ob rojstvu otroka v obliki enkratnega denarnega zneska, ki v letu 2008 znaša 269,90 €, ali zavitka za novorojenca v omenjeni protivrednosti. Darilo, ki ga podari ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ob rojstvu otroka, vam nakažejo na vaš osebni račun, če gre za denar, zavitek pa prevzamete v izbrani trgovini oz. vam ga pošljejo na dom.

Očetovski dopust

Očetovski dopust je dopust, ki je namenjen očetu, da bi že v najnežnejši dobi otroka sodeloval pri njegovi negi in varstvu. Oče ima pravico do očetovskega dopusta v trajanju 90 koledarskih dni, pri čemer mora prvih 15 dni dopusta koristiti takoj po porodu oz. do dopolnjenega šestega meseca starosti otroka, ostalih 75 dni pa izrabiti do otrokovega tretjega leta starosti. Oče lahko koristi očetovski dopust v obliki polne odsotnosti z dela, v strnjenem nizu ali po dnevih. Kadar oče izrabi očetovski dopust po dnevih, se trajanje pravice določi v delovnih dneh tako, da se upošteva 70 % pripadajočih koledarskih dni očetovskega dopusta (15 koledarskih dni je enako 11 delovnim dnem, 90 koledarskih dni je enako 63 delovnim dnem).

Dopust za nego in varstvo otroka
Takoj po izteku porodniškega dopusta sledi dopust za nego in varstvo otroka. Namenjen je negi in varstvu otroka, katerega lahko v obliki polne ali delne odsotnosti z dela koristi eden od staršev. Traja 260 dni in se lahko podaljša, če mati rodi dvojčke ali več otrok hkrati, nedonošenčka, otroka s posebnimi potrebami oz. če doma že varuje najmanj dva otroka v starosti do osmih let.

Dopust za nego in varstvo otroka lahko izjemoma koristita tudi oba starša v obliki polne odsotnosti z dela tako, da dopust za nego in varstvo otroka koristita izmenično, in sicer del dopusta za nego in varstvo otroka koristi mati, preostanek pa oče oziroma obratno.

Posvojiteljski dopust
Posvojiteljski dopust je dopust, ki je namenjen enemu ali obema posvojiteljema, da se lahko posvojitelj oz. posvojitelja in otrok takoj po posvojitvi v celoti posvetijo drug drugemu v strnjenem nizu v obliki polne ali delne odsotnosti z dela. Pravico do posvojiteljskega dopusta ima eden ali oba posvojitelja ali oseba, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve, razen če je ta oseba za tega otroka že uveljavila pravico do porodniškega dopusta, očetovskega dopusta oziroma dopusta za nego in varstvo otroka ali je ta oseba posvojila otroka svojega zakonca. Posvojiteljski dopust traja od 120 do 150 dni, odvisno od starosti otroka.


Upravičenci


Do pravic, ki izhajajo iz zavarovanja za starševsko varstvo, so upravičene osebe, ki so vključene v zavarovanje za starševsko varstvo in imajo plačane prispevke za starševsko varstvo. Torej osebe, ki:

• so v delovnem razmerju v Republiki Sloveniji,
• so v delovnem razmerju pri delodajalcu s sedežem v Republiki Sloveniji, poslane na delo ali na strokovno izpopolnjevanje v tujino, če niso obvezno zavarovane v državi, v katero so bile poslane,
• so zaposlene pri tujih in mednarodnih organizacijah in ustanovah, tujih konzularnih in diplomatskih predstavništvih s sedežem v Republiki Sloveniji, če ni z mednarodno pogodbo drugače določeno,
• na območju Republike Slovenije samostojno opravljajo pridobitno ali poklicno dejavnost kot edini ali glavni poklic,
• so poslovodne osebe gospodarskih družb in direktorji zasebnih zavodov v Republiki Sloveniji, ki niso zavarovane na drugi podlagi,
• kmetje, člani njihovih gospodarstev in druge osebe, ki v Republiki Sloveniji opravljajo kmetijsko dejavnost kot edini ali glavni poklic in so vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje,
• brezposelne osebe, ki prejemajo na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije nadomestilo ali denarno pomoč, po predpisih, ki urejajo zavarovanje za primer brezposelnosti,
• osebe, ki po prenehanju delovnega razmerja prejemajo nadomestilo med začasno zadržanostjo od dela od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, po predpisih, ki urejajo zdravstveno zavarovanje,
• osebe, ki prejemajo starševsko nadomestilo po tem zakonu in niso zavarovane na drugi podlagi,
• osebe, ki imajo pravico do plačila prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva po tem zakonu,
• osebe, ki imajo pravico do delnega plačila za izgubljeni dohodek po tem ali drugem zakonu,
• brezposelne osebe, ki so vključene v javna dela.

Državljani RS so iz zavarovanja za starševsko varstvo upravičeni do starševskega nadomestila, ki se deli na:

- porodniško nadomestilo v času porodniškega dopusta,
- očetovsko nadomestilo v času očetovskega dopusta (za 15 dni očetovskega dopusta, ki jih oče izrabi do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti, mu država zagotavlja očetovsko nadomestilo, za ostale dni očetovskega dopusta, ki jih lahko izrabi do tretjega leta starosti otroka, pa mu država zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače),
- nadomestilo za nego in varstvo otroka v času dopusta za nego in varstvo otroka,
- posvojiteljsko nadomestilo v času posvojiteljskega dopusta.


Pravico do starševskega nadomestila imajo osebe, ki so bile zavarovane pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta oz. so bile zavarovane najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred nastopom posamezne vrste starševskega dopusta.

Starševsko nadomestilo pripada za delovne dneve oziroma delovne ure, ko je zavarovanec na starševskem dopustu, kot tudi za praznične in druge proste dni, določene z zakonom.

Če se posamezna vrsta starševskega dopusta izrabi v obliki delne odsotnosti z dela, zavarovancu pripada pravica do starševskega nadomestila za toliko časa, kot traja delna odsotnost z dela.

Zavarovanje v času koriščenja porodniške

Upravičenci do starševskega nadomestila, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, so v času prejemanja starševskega nadomestila obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani, zavarovani za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo. Upravičenci so tudi zdravstveno zavarovani za primer bolezni in poškodbe zunaj dela, in sicer za plačilo zdravstvenih storitev, za povračilo potnih stroškov, pogrebnino in posmrtnino.

Tudi upravičenci do starševskega nadomestila, ki jim je prenehalo delovno razmerje v času trajanja starševskega dopusta, so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani, obvezno zdravstveno zavarovani ter zavarovani za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo.

Opozorilo
Če vam je v tem času poteklo delovno razmerje, pomeni, da ste do vseh zgoraj navedenih zavarovanj, katera je do sedaj za vas plačeval delodajalec, sicer upravičeni, a ker niste več v delovnem razmerju, vam delovna doba NE teče. Zato svetujemo, da tega delodajalca prosite, naj vam podaljša delovno razmerje do konca izteka porodniškega dopusta oz. dopusta za nego in varstvo otroka, saj ga nič ne stanete.


Pravica do starševskega nadomestila izključuje prejemanje drugih nadomestil.


Starši imajo po preteku starševskega dopusta možnost do krajšega delovnega časa zaradi starševstva, in sicer do 3. leta starosti otroka za vse otroke ter do 18. leta starosti otroka zaradi nege in varstva težje gibalno oviranega otroka ali zmerno ali težje duševno prizadetega otroka oz. pravico do plačila prispevkov za socialno varnost v primeru štirih ali več otrok. Seveda pa je ta pravica deloma odvisna tudi od delodajalca, saj v primeru, da za krajši delovni čas nima ustreznega dela, ni obvezan priznati pravice (govorimo o zasebnih gospodarskih podjetjih).

Višina starševskega nadomestila

Osnova za izračun posamezne vrste starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta, kar je npr. plača ter nadomestilo plače (bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost, denarna pomoč v času brezposelnosti).

Za izračun osnove za posamezno varstvo starševskega nadomestila se ne glede na obračunane prispevke ne štejejo:

• prejemki za delo, ki ga je delavec opravil zunaj okvira rednega dela,
• prejemki, ki pomenijo povračilo materialnih stroškov (na primer: dnevnice, kilometrine, prevoz na delo),
• regres za letni dopust,
• nagrade ob delovnih jubilejih,
• prejemki v naravi, razen kadar pomenijo sestavni del plače po pogodbi o zaposlitvi in so od njih plačani prispevki,
• odpravnine,
• prejemki zaradi upokojitve, prejemki v obliki delnic, obveznic ali drugih vrednostnih papirjev in
• drugi prejemki, ki so bili izplačani delavcu poleg njegove plače.

Če prispevki za starševsko varstvo upravičencu niso bili obračunani za vseh zadnjih 12 mesecev oziroma če so bili upravičenci zavarovani najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih, se opravi obračun po posebnem ključu na podlagi zakona.

Če je osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo, plača, se kot osnova v posameznem mesecu upošteva bruto plača, od katere so bili obračunani prispevki. Delodajalec mora na obrazcu navesti tudi datum izplačila plače za posamezni mesec.

Če je vlagatelj v tem obdobju prejemal nadomestilo plače (bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost) ali denarno pomoč kot brezposelna oseba, se kot osnova za izračun starševskega nadomestila upošteva višina nadomestila plače ali denarne pomoči, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo.

Če je vlagatelj v tem obdobju prejemal delno plačilo za izgubljeni dohodek ali so se mu plačevali prispevki za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, se kot osnova za izračun starševskega nadomestila upošteva višina delnega plačila za izgubljeni dohodek, od katerega so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo oziroma osnova, od katere so bili obračunani prispevki za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva.

Če je vlagatelj v zadnjih dvanajstih mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta prejemal plačo oziroma nadomestilo plače pri več delodajalcih ali če je vlagatelj zaposlen pri več delodajalcih s krajšim delovnim časom od polnega, posreduje podatke o plači in nadomestilu plače, od katere so bili obračunani prispevki za vsakega delodajalca posebej.

Za mesece, za katere v zadnjih 12 mesecih vlagatelj ni prejemal plače ali nadomestila plače oziroma zanj niso bili obračunani prispevki za starševsko varstvo, se upošteva 55 % minimalne plače. Pri tem se upošteva višina minimalne plače, ki velja v mesecu vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta za istega otroka.

Za vlagatelje, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, pa so bili zavarovani za starševsko varstvo najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih, center kot osnovo upošteva 55 % minimalne plače. Tako določeno osnovo poveča za 2 % minimalne plače za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo v zadnjih treh letih, vendar povečanje osnove ne more biti večje od 50 % minimalne plače. Pri tem upošteva višino minimalne plače, ki velja v mesecu vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega nadomestila za istega otroka.

Starševsko nadomestilo za polno odsotnost z dela znaša 100 % osnove. Izplačuje se najkasneje do 15. v mesecu za pretekli mesec na osebni račun upravičenca.

Izplačilo starševskega nadomestila ne more biti višje od 2,5-kratnika povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji na podlagi zadnjih znanih uradnih podatkov o mesečnih plačah, niti ne more biti nižje od 55 % minimalne plače v Republiki Sloveniji, ki velja v mesecu izplačila nadomestila. Izjema je porodniško nadomestilo, pri katerem višina ni omejena navzgor.

Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako "Vprašanje za strokovnjaka" in finančni svetovalci iz Vzajemcev vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.


vir: Center za socialno delo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
3
Samohranilska družina - 6 finančnih zlatih...
Čeprav so samohranilci že itak pravi čarovniki, ko gre za denar, lahko s podrobnim vpogledom v družinske izdatke vedno n...
3
Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...
3
Starši, ta dva dokumenta je priporočljivo ...
S sestavo oporoke in dokumenta, ki izraža voljo staršev glede skrbništva za otroke v primeru njihove smrti, lahko skrajš...
3Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka
Pomoč ob rojstvu otroka je enkratni prejemek, namenjen nakupu opreme za novorojenčka. Koliko znaša in kako lahko pravico...
Žepnina: da ali ne?
Ali otrok potrebuje žepnino? Pri kateri starosti in koliko evrov mesečno? Ali se bo s pomočjo žepnine naučil ravnati z d...
Strahi bližajočega se poroda
Uredništvo RR

Dragi bodoči starši. Česa vas je najbolj strah glede bližajočega se poroda?

Ali bom v porodnišnico prišla pravočasno. (8%)

Dolžine poroda. (8%)

Bolečine. (18%)

Prereza presredka ali raztrganin. (10%)

Zapletov in posledic za moje zdravje. (4%)

Zapletov in posledic za zdravje otroka. (51%)


Število vseh glasov: 125

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!