|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   vzgoja ?!
20.8.2005 22:51:56   
Gina
Ribica, veš kaj sem jaz ugotovila, da je bistvena energija, s katero nastopiš pred otrokom. Otrok to čuti. Ve, kdaj misliš resno in kdaj te lahko še za 1% premakne. Kako pa misliš, da ne bi obstala tam, v sobi, mi pa ni jasno. Saj si njena mama, od tebe je odvisna, če si zamisliš in odločiš, da bo v sobi, bo v sobi in pika. Tu gre samo za to, kdo bo zmagal. Če bo danes zmagala, bo tudi pri 13. letih, ko bo naredila tel. klicev za 50 jurjev vsak mesec, pa ko se ji v šoli ne bo dalo - a ti boš pa rekla, kaj naj pa zdaj naredim, sem jo kaznovala, pa ne upošteva kazni? Bom pač plačala račun, pa bo pač malo slabša v šoli. Pa ne jezi se zdaj name.:)

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   vzgoja ?!
20.8.2005 22:53:45   
Anonimen
Pa nekaj ji mora priti do živega. Kaka neuresničljiva grožnja. Jaz bi mogoče rekla, da jo imam dosti, ker me tepe, in da grem. In bi šla iz stanovanja. Seveda do tam, da bi bilo varno in da bi se punčka malo ustrašila. Potem pa odvisno, kako bi punčka reagirala. Enkrat bi se morala ustrašit zate.
Pri nas je npr. kar nekaj časa palilo, če Tboir ni hotel iti gor, v blok, npr., da sem rekla, prav, pa grem. Panika! Je bil takoj za mano. Zdaj je sicer že zaštekal, da je še bolje, da grem, ker itak bi bil rad sam pred blokom, ker "je že velik". Ampak dolgo je pa to presenetljivo vžgalo. Kja takega sem imela v mislih.

(odgovor članu aleksandra 78)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   [Brisano sporočilo]
20.8.2005 22:56:46   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu aleksandra 78)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
   vzgoja ?!
20.8.2005 22:58:01   
Anonimen
Ja ne, Gina, ampak eni so res taki, sem brala v eni knjigi, mislim da od dr. Spocka. On ima rešitev, da se čez otroško posteljo napelje teniško mrežo in se otroka da notri, da ne more vem. Zanimivo grozljivo.
Mislila sem dodati, da bi pa mogoče v tem primeru, da noče ostati v sobi, šla jaz v svojo sobo in se notri zaprla, morda prižgala kakšno glasbo, čisto mirno. Pa naj tolče po vratih in se dere. Čez nekaj časa prideš skulirano ven, jo vprašaš, če bo nehala početi, kar je počela, in če bo rekla, da ne, greš mirno nazaj v sobo in zapreš za seboj. In tako naprej ...

(odgovor članu aleksandra 78)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
   vzgoja ?!
20.8.2005 22:58:12   
ribica.
Nisem jezna. Samo ne morem jo pustit v sobi, če pa takoj prileze nazaj. Saj tud jaz bi to prakticirala pa ne gre. V posteljico je pa ne morem dat, ker imamo tako, ki se ji dno ne da spustit in mi tamala lahko skoči ven na glavo. Kako naj jo torej pustim v sobi. Ne gre.

saj vem, da bi mi rade dale kak fajn nasvet, ampak energija gor energija dol. Ma res nič ne pali. Če sem sverovno jezna ne, če sem stroga ne, če sem razumevajoča, strpna, če poslušam, če se derem, je božam, če udarim nazaj.... NIČ NE DELUJE Najbolj bedno pa je, ko vse prevečkrat zaradi ljubega mira morš sam popustit. Ampak včasih res ne morem več.

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   [Brisano sporočilo]
20.8.2005 23:03:34   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu aleksandra 78)
  Neposredna povezava do sporočila: 31
   vzgoja ?!
20.8.2005 23:04:27   
ribica.
Ja, je palilo to, da grem, če ne bo mira. Ampak tega je že dolgo. Kmalu ji je postalo vseeno, če me ni. Sploh pa, ona se tako dere, da me sploh ne sliši kaj ji govorim.

Če bi se jaz kam zaprla, bi tolkla po vratih, sam to bi trajalo ure preden bi nehala. Ko bi me zagledala, bi dobila še več energije za ponovno dretje.

Kar trenutno vsaj malo deluje, joj, prav bedasto. Ne morje je bil v eni trgovini prodajalec, ki se ga je ful bala. Ne vem zakaj. Kadar ji ga omenim, se malo le prestraši, samo mislim, da me bo kmal pogruntala.

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   vzgoja ?!
20.8.2005 23:06:52   
Anonimen
Ja no, ta prodajalec je npr. to, kar sem imela v smilih pod neuresničljive grožnje. Pri nas v vrtcu je za take stvari zadolžen hišnik, revež.:)- Pa tak prijazen fant.

(odgovor članu aleksandra 78)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
   vzgoja ?!
20.8.2005 23:13:54   
cinci
ah če bi hotla najdit pravo rešitev al kako naj rečem,bi tud probala ane;)z sobo

V glavnem Gina tvoji odgovori:bravo::bravo::bravo: vsekakor jih bom upoštevla pa upam da bodo palili;)
moja :duda: je stara 9 mesecev pa tud že trma:zmeden:

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   vzgoja ?!
20.8.2005 23:16:21   
ribica.
Kako to misliš, ni probala z sobo?

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   vzgoja ?!
20.8.2005 23:38:25   
Gina
Ma ja, saj vem, da so eni taki, mam včasih kakega takega v šoli. Samo se tudi pri tistih da. Vedno pa na nekaj reagirajo.Samo pogruntat moraš na kaj. Najprej ugotoviš, kaj otrok rabi, mislim katera stvar mu veliko pomeni (ali crkljanje, ali da si veliko z njim, ali da se pogovarjaš...) pa mu tistega vleiko daš, potem pa še pogruntaš, kaj pomaga, da neha oslarije delat (včasih je dovolj samo odločna beseda, nekateri reagirajo na ignoranco, tretji na čustveno izsiljevanje - grdo od mene, a ne, pa nič pedagoško - ampak si tudi ti to predlagala, Splišni, tako da sem malo krita:)-:)-, kakšni pa na kaj tretjega)

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   vzgoja ?!
21.8.2005 0:11:36   
Marogica
Aleksandra 78, eno izmed tvoji vprašanj je bilo, kdaj naj začnem vzagajti otroka. Moj odgovor je TAKOJ. Seveda se boš vprašala kako takoj? Tako, da uvedeš "ritem" prehranjevanja in spanja je to že del vzoje, da se otrok nauči, da obstajajo pravila.
Da pa ne bom dolgovezla in se zapletala (zopet) v diskusije o pravilih in na vse ostalo, ki se na le te navezujejo, se strinjam z Gino, ki je tako napisala, kakor tudi jaz mislim.

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   vzgoja ?!
21.8.2005 8:31:11   
anajmad
Jst sem imela ogromen problem z vzgojo hčere.A bil je problem samo zaradi tega,ker je takrat tašča živela pri nas.Moja hči tam po enem letu je začela uveljavljati svojo voljo.Jst s striknim NE,sem ji hotela na lep način dopovedati,kaj se sme in kaj ne sme.A moja pametna tašča se je zmeraj vtikala v vzgojo.In prišlo je tako daleč,da sem se jst na tega ubogega otroka samo zdirala.No,ko je končno tašča odšla smo z leti našli dober kompromis.Sej mi zdej tudi para živce,še sploh ko je v puberteti,ampak je dosti lažje se pogovoriti z njo in ji dopovedati.Pa povem po pravici,ko je bila mlajša je tudi kakšna na rit padla,ampak upravičeno.Zato mamice vzgajajte po svoji volji,poslušajte čim manj druge in ne pustite,da bi vaše otroke vzgajal kdo drug.
en lp:morje:D.

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   vzgoja ?!
21.8.2005 11:09:16   
ZARA
O kakšna fajna debata se je razvila ...se bom še kej naučila...sicer pa vidm, da smo vsi na podobnem ;)!

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   vzgoja ?!
21.8.2005 11:25:01   
wawa
Ja pa ste res full pametnih napisale. Sem kar z užitkom prebrala!!!!!!:bravo::bravo::bravo:

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   vzgoja ?!
22.8.2005 8:50:40   
Bina01
Dodala bi samo še to, da je vzgoj več različnih in se začne že prvi dan. Že s tem kako sprejmemo novega člana, smatram, da se je vzgoja že začela.

DRugače pa sem imela ravno to v glavi, kot je že Gina napisala v prvem postu. Vsakodnevni boji in vztrajanje in še enkrat vztrajanje pa konstatno ponavljanje.

Se pa jaz držim načela, da vedno povem:
- kaj ne sme oz. mora
- zakaj ne sme oz. mora
- kakšne bodo posledice, če ne naredi
Prilagajam njegovi razvojni stopnji,in za enkrat funkcionira. Večji ko je, daljši so pogovori. In večji ko je manjkrat je treba ponavljati. Sem pa včasih že resno razmišljala, da bi se posnela na trak in samo predvajala.:)-
Posledice pa so različne glede na njegovo dejanje. Pri nožu mu pokažem kako je oster, če pa kriči, pa grem v drugo sobo, dokler se ne umiri. Skratka tako kot ste že napisale.

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   vzgoja ?!
22.8.2005 9:24:19   
Gina
Bina, nekaj sem razmišljala že večkrat. Tvoje alineje, v tretji pišeš kakšne bodo posledice, če ne naredi, a veš da se jaz po dolgoletni praksi, več ne strinjam s tem. Kljub temu, da tako v večini knjig piše. To, da otroku pripoveduješ, kakšne bodo posledice, je samo ena stopnja v otrokovem "nategovanju" časa, preden nekaj naredi, + lahko razmisli, če tista kazen mogoče ni tako zelo grozna. Se pravi, če ti rečeš, take bodo posledice, se lahko nanje pripravi. To pa ni smisel. Posledica v naravi vedno pride, ne da bi te opozorila, kajne. Zato si jo zapomniš. Poleg tega, kakšen je smisel, da otroku kar naprej govoriš, Če ne boš pospravil, bo ...., Če ne boš ..., bo.... Neprestano mu groziš! To je brez smisla. Delala sem z več učiteljicami in povem ti, da tiste, ki neprestano grozijo, oz. otroku povedo, kaj bo sledilo, nimajo pol toliko uspeha oz. pol toliko ne naučijo otrok (da nareidjo sami od sebe, da se navadijo na določen red, da upoštevajo izrečeno prošnjo ali zahtevo), kot tiste, ki tega ne počnejo, ampak v resnici vedno takoj odreagirajo. Dejanja poganjajo svet. Jaz tega vedno ne znam čisto upoštevat, ker sem bila vzgojena tako, da je treba posledico napovedat. Ampak sem si zadala za cilj, da bom s tem do nule nehala.

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   vzgoja ?!
22.8.2005 14:04:25   
Bina01
Sem preveč hitro pisala, ker se je že mala zbudila in sem hudo okvirno napisala.

Pod posledice sem mislila tako, da sem mu rekla,npr. noža ne smeš prijeti, ker se lahko urežeš. ali npr. če boš kričal, grem v drugo sobo, ker me bolijo ušesa. Ko pa prenehaš pridem nazaj. Gre za kričanje iz ihte, trme, principa in iz drugih "krneki" razlogov.Vrat tudi nisem nikoli do konca zaprla in sem ga imela vedno na očeh, tudi če sem bila v drugem prostoru.

Ne morem pa za vsako situacijo pustiti da se sam nauči iz svojih dejanj. Kaj pa hoja po cesti? Sem mu povedala kakšne so lahko posledice, če kar skoči in v čemu je smisel tega, da mora hoditi po pločniku.

Mogoče je beseda posledice malo preokorna, vendar mislim, da ima vsako naše dejanje in vsako naše pravilo tudi neko posledico. In če sem si "prisvojila" pravico, da otroku povem kaj lahko in kaj ne, mislim, da mu moram tudi povedati zakaj ne oz. zakaj ja.
Sem mu pa tudi pustila, da je poskusil ostrino noža in kako vroč je lahko šporget. Nikoli pa mu nisem pustila, da preveri pravila npr na cesti ali pa v vtičnici.

Grožnje pa po mojih izkušnjah niso nikoli kaj dosti zalegle in sem jih tudi bolj redko uporabljala. Veliko bolj zaležejo nagrade.
sedaj pa se bodo spet tiste oglasile, ki pravijo, da če greš v drugo sobo, da s tem otroka ignoriraš in imaš nasilno vzgojo. :zmeden2: Pa saj nam je že vsem jasno 100 ljudi 100 vzgoj in od tega bo sigurno vsaj 75 otrok zraslo v samostojne in zadovoljne odrasle.


(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   vzgoja ?!
22.8.2005 14:33:51   
Gina
:)- bina, sploh me nisi razumela, kaj sem hotela povedat. No, nič zato. Jaz se strinjam s tabo v prvih dveh alinejah popolnoma. Seveda moraš razložit zakaj ne hodimo po cesti in podobno - tukaj poveš za posledice, ker to je del razlage in ne šteje v : take bodo pa posledice, alinejo, ampak v razlago.

Še enkrat, nisem rekla, da je tista posledica, ki se otroku zgodi itak, sama po sebi najboljša. Nikakor ne. Govorila sem zgolj o tem, da ne moreš otroku najprej nekaj razložit, potem pa pristavit na koncu: Če ne boš pospravil igrač, se 3 dni z njimi ne boš igral. - ali kaj podobnega. To je grožnja s posledico in o tem sem govorila, pa o ničemer drugem.

To, da je pa ignoranca, kričanje, kaznovanje - (ali posledice če hočeš lepši izraz) in ena po riti popolnoma vse oblika nasilja, smo pa že večkrat predelale. Samo nekaj je v sedanjih časih sprejemljivo, drugo pa ni. V bistvu pa če hočeš, da otrok ima meje, moraš nekaj od tega uporabit, ker vedno na lepo besedo sliši samo 1% otrok - ki so po naravi zelo preplašeni, ostali pa iščejo meje. Eni bolj, drugi zelo malo, zato je z enimi lažje, z drugimi težje kaj doseči.

Nagrade so fajn in večinoma zelo pomagajo, vendar samo od nagrad še nihče ni našel mej. Nagrade so daleč najboljše, če hočeš kakšno stvar učvrstiti, vedenje ali karkoli že okrepiti. Pa za samozavest krepit so odlične. Zelo fajn.


(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   vzgoja ?!
22.8.2005 15:07:07   
niki5
Naš 7 letnik je tako trmast, da mu ne prideš do konca. Raje tuli 2 uri v sobi, kot pa bi si recimo obul copate. Res je veliko napora treba vložiti v to, da si dosleden. Mi se za vsako stvar pregovarjamo, za vsako malenkost. Za v pižamo, za zobe umit, za naloge naredit, za hrano. Vedno sledijo sankcije (recimo ne gleda risankea ali kakšno stvar katro si želi), samo nikoli mu ne pridejo do živega, to me najbolj skrbi. Edino kar pomaga je če ve, da bo šel na obisk k sošolcu in da če ne bo naredil tako kot smo zmenjeni, da to potem odpade. Samo tako se ne pride nikamor. Eni pravijo, da trma mine pri 3 letih, samo našega še ni minila.


(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   vzgoja ?!
22.8.2005 15:10:01   
niki5
Zdej imamo priljubljeno frazo. Jaz začnem: Ne bom ti.. on pa jo konča.. 3 krat rekla :)-
Ko igrače niso bile pospravljne so letele tudi že v smeti, ker drugače ga ni ganilo.

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   vzgoja ?!
22.8.2005 17:06:03   
Jutra
Jaz sem bila tudi vedno zelo pametna, kako bom vzgajala. No, potem sem pa dobila zelo zahteven "primerek", pa sem merila malo popustila.

:duda: je stara dobrih 10 mesecev, pa sem že milijonkrat uporabila besedo NE. Najbolj je delovalo takrat, ko se je ob prepovedi še kaj zgodilo. za eno rožo točno ve, dajo mora pustiti pri miru ker se je že 2x prevrnila poleg nje. Samo kaj, ko za vse ostale rožice v stanovanju ne upošteva moje želje: "Pusti rožico!":ups:

(odgovor članu aleksandra 78)
Neposredna povezava do sporočila: 47
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?