|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: sprememba priimka otroku
21.5.2016 23:46:23   
patrino
Ravno to pravim! Da smo različni! In čeprav meni priimek in poroka ne pomenita nič, tebi in avtorici teme pomenita. In podpiram tvojo poroko in podpiram njo, da spremeni priimek, če tako ni ok.

Ja točno to. Avtorica želi spremeniti priimek otroku, ker njej ne paše ta priimek. Ne gre za želje otroka temveč avtorice. Zato pravim, da je edina skupna točka med poroko in spremembo priimka v tem, da se za to odločajo odrasli. Tako je najbolj pošteno, saj o tem odloči vsaka oseba zase. Ne pa tako, da mati in oče pod pretvezo dobrobiti otroka, bijeta svoje lastne boje.

Zakaj brez soglasja? lahko se oče čisto strinja s poroko, s spremembo priimka pa pač ne...
Kaj ti ni jasno? Oče neke odrasle osebe, nima nobene veze pri tem in prava glasanja, če se bo ona ali on poročila ali ne. Odrasla oseba za poroko ne rabi soglasja svojih staršev. Enako je pri spremembi priimka, ko si odrasel.

Ker je lahko zelo podobno - za neverne. Poznam par punc, ki so spremenile priimek, da se zdaj vsi enako pišejo, čeprav to ni bila poroka. In vsem je to isto pomenilo.

Še enkrat ponavljam. Tisti, ki so želeli spremeniti priimek, so si ga spremenili lahko brez poroke. Greš na upravno enoto in tam to opraviš brez velikih ceremonij in čisto brez staršev, ki so pri tem čisto nepomembni oz. nimajo s tem nobene veze.Tudi jaz poznam dosti takšnih. Za poroko se ljudje v veliki večini ne odločajo zaradi priimka, pa če si veren ali ateist. Zato se odločijo iz drugih vzrokov. Priimek je bolj kot ne postranskega pomena.

Patrino, ampak v tvojem primeru ni bila mama tista, ki bi tega otroka prikrajšala za očetov priimek, ampak oče ni hotel nič imet z njim...

Ne, ni bilo čisto tako. Sem že napisala.
In kaj mu je s tem dal? Meni se zdi, da nič... Razen zapuščine kasneje... Vendar v času, ko je brat odraščal, je bil njegov oče tvoj oče...


Zadevo sem navedla kot primer, ker ti vztrajno trdiš, da če se oče za otroka ne zanima, da je otroku bolje, če se tudi piše ne po njem oz. si oče s tem, ko pokaže neko skrb za otroka, izbori pravico, da otrok nosi njegov priimek.. Moj brat je tipičen primer, ki je to, da ni nosil očetovega priimka, vzel kot minus in ne kot plus. Kot nek dodaten dokaz, da za očeta ni obstajal. Ni ga motilo to, da mu ni nudil ostalega, ker to ni pogrešal, ker je našel to v drugem človeku.Motilo ga je, da se njegovemu očetu ni zdelo vredno, da bi mu dal svoj priimek. In zato jaz pravim, da tisto, kar se tebi in avtorici zdi logično ni nujno tisto, kar si želi oz. bo želel otrok, ko bo malo večji. Zato sem še vedno mnenja, da je treba s stvarjo malo počakati in odločitev prepustiti tistemu, ki je bistven i in edini pomemben- otroku.



< Sporočilo je popravil patrino -- 21.5.2016 23:47:45 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 76
   RE: sprememba priimka otroku
24.5.2016 8:20:57   
ronja
Zato pravim, da je edina skupna točka med poroko in spremembo priimka v tem, da se za to odločajo odrasli. Tako je najbolj pošteno, saj o tem odloči vsaka oseba zase.

Če zagovarjamo to tezo, da se za vse take pomembne odločitve lahko odločajo samo odrasli, potem se ne bi smelo krstit otrok... Ker tudi krščeni otroci dostikrat nočejo bit krščeni, ko odrastejo, poznam kar ene par;).

Kaj ti ni jasno? Oče neke odrasle osebe, nima nobene veze pri tem in prava glasanja, če se bo ona ali on poročila ali ne. Odrasla oseba za poroko ne rabi soglasja svojih staršev. Enako je pri spremembi priimka, ko si odrasel.

Še nisi slišala, da lahko delajo ljudje kraval, tudi če nimajo zakonske pravice za to. Navsezadnje se točno tega bojiš v tem primeru: če bo sodišče odobrilo tema puncama spremembo priimka otroku, bosta imeli zakonsko pravico to naredit, ne? Tebe pa vseeno skrbi, kako bo reagiral na to pravico oče... In enako tudi odrasli ljudje zaradi ljubega miru marsikaj požrejo - kar priporočaš tudi avtoricama. Enako naredijo punce, ki sovražijo svoj priimek, pa se jim pač ne da poslušat štale od očeta in pač rajši počakajo in se čim prej poročijo...

Za poroko se ljudje v veliki večini ne odločajo zaradi priimka, pa če si veren ali ateist. Zato se odločijo iz drugih vzrokov. Priimek je bolj kot ne postranskega pomena.

Verjamem, čeprav jih poznam kar nekaj, ki so to navedli kot glavni razlog - da se zdaj vsi enako pišejo in so zato tudi na ven na prvi pogled videt kot družina. Celo v starejši generaciji...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 77
   RE: sprememba priimka otroku
26.5.2016 23:06:05   
patrino
Če zagovarjamo to tezo, da se za vse take pomembne odločitve lahko odločajo samo odrasli, potem se ne bi smelo krstit otrok... Ker tudi krščeni otroci dostikrat nočejo bit krščeni, ko odrastejo, poznam kar ene par;). [b]

Vera je neke vrste stil življenja in zato krst ni le trenutna odločitev, ki jo ljudje izvedejo in konec s tem, temveč je krst uvod v versko življenje. Verjamem, da tega ne razumeš, ker nisi v tem gor zrasla. To ni neka izmišljena tradicija, ki si jo pač izmisliš za doma, temveč čisto nekaj drugega. in nima z menjavo priimka nobene skupne točke. Če pa jo želiš najti, pa se strinjam, da je bolje , da o krstu odloča otrok sam( tako kot o priimku), ko odraste, če ga starši krstijo le zato, da dobijo darila in da imajo lahko fešto. Brez verske vzgoje , ki naj bi sledila krstu, je to podobno, kot če mati zamenja otrokov priimek, pod pretvezo, da to dela za otroka. Otrok pri tem nima nič koristi, oz. gre tu le za materin interes in dobrobit in čisto nič otrokovega.

Še nisi slišala, da lahko delajo ljudje kraval, tudi če nimajo zakonske pravice za to. Navsezadnje se točno tega bojiš v tem primeru: če bo sodišče odobrilo tema puncama spremembo priimka otroku, bosta imeli zakonsko pravico to naredit, ne? Tebe pa vseeno skrbi, kako bo reagiral na to pravico oče... In enako tudi odrasli ljudje zaradi ljubega miru marsikaj požrejo - kar priporočaš tudi avtoricama. Enako naredijo punce, ki sovražijo svoj priimek, pa se jim pač ne da poslušat štale od očeta in pač rajši počakajo in se čim prej poročijo..

Ne vidiš bistva. Če bo prišlo do pritoževanja s strani očeta in do ostalih scen, jih odrasla oseba, na katero se spravlja oče , čisto drugače prenaša, kot nek otrok. Ti to ni jasno? Če probleme s starši požirajo odrasle osebe, je to izključno njihova odločitev. če pa probleme nakoplje mati otroku, pa tukaj otrok le trpi , odloča in razume pa nič oz. zelo malo.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 78
   RE: sprememba priimka otroku
27.5.2016 11:55:50   
ronja
Veliko ljudi krsti otroke zaradi tradicije ali ker tako hoče babica;). Sicer se bi pa moral imet človek pravico odločit za svojo vero ne glede na svojo vzgojo, ni res? Kot za priimek - samo tega lahko spremeniš, odkrstit pa mislim, da se celo Svetlani še ni ratalo:D.

Mama bo imela štalo, če se oče ne bo strinjal s spremembo priimka - z otrokom tako nima stikov... Lej, se strinjava, da obstajajo oboji primeri? In taki, kjer si je otrok želel očetov priimek in taki, kjer si ga ni (ti poznaš enega prvega, jaz par drugih). Torej - zakaj se ne bi odločila mama, če bo ona tako bolj srečna? Otroku je zdaj tako vseeno, kasneje si pa lahko spremni, kakor si hoče. Oče na otroka zdaj ne vpliva in ne bo, ker se je pač odrekel svoji aktivni vlogi, je še oče na papirju, to je pa vse.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 79
   RE: sprememba priimka otroku
27.5.2016 14:54:19   
patrino
Torej - zakaj se ne bi odločila mama, če bo ona tako bolj srečna?


O Kristus- po 5 straneh istega prepucavanja, še vedno vsa slepa tancaš na enem mestu...Zakaj se ne bi odločila mama? Zato, ker vsaka prava mama, gleda na to, da je v prvi vrsti srečen otrok in ne le ona. Kapiš? Ona bo kao srečna ( čeprav se gre pod pretvezo za otroka in ne zanjo, v resnici pa se sramuje, ker je spala z narkomanom), tako mali otrok, pa se bo nič kriv in nič dolžan najverjetneje znašel med dvema ognjema odraslih, kjer bo vsak vlekel na svoj konec. Revež bo stal na sredi, saj glede na to, da se oče s spremembo priimka ne strinja ,sledi , da ga bosta staradva sramotila, s svojim prepucavanjem, scenami, medsebojnimi obtožbami, tekmovanjem kdo bo zmagal in čigava bo obveljala itd. In otroku definitivno ne bo vseeno. Nikomur ne bi bilo. Toda vse zato, da bo mama srečna. Bljak.
Sori nekateri ne funkcioniramo tako. K sreči. In smo srečni res takrat, ko so tudi oz. v prvi vrsti, otroci. Temu se preprosto reče odgovorno in nesebično starševstvo. Ne morem verjeti, da tega ne moreš razumeti, pa imaš doma tri.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 80
   RE: sprememba priimka otroku
27.5.2016 22:26:27   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Veliko ljudi krsti otroke zaradi tradicije ali ker tako hoče babica;). Sicer se bi pa moral imet človek pravico odločit za svojo vero ne glede na svojo vzgojo, ni res? Kot za priimek - samo tega lahko spremeniš, odkrstit pa mislim, da se celo Svetlani še ni ratalo:D.



No, če smo že tako picajzlasti, kot pri nas pravimo....sled za starim priimkom tudi vedno ostane.....ne glede na to, če je na osebni novi....kot pri "odkrstitvi".....nekje je zabeležen, tako krst, kot naš prvi priimek......

Mama bo imela štalo, če se oče ne bo strinjal s spremembo priimka - z otrokom tako nima stikov... Lej, se strinjava, da obstajajo oboji primeri? In taki, kjer si je otrok želel očetov priimek in taki, kjer si ga ni (ti poznaš enega prvega, jaz par drugih). Torej - zakaj se ne bi odločila mama, če bo ona tako bolj srečna? Otroku je zdaj tako vseeno, kasneje si pa lahko spremni, kakor si hoče. Oče na otroka zdaj ne vpliva in ne bo, ker se je pač odrekel svoji aktivni vlogi, je še oče na papirju, to je pa vse.





Kakor sem jaz razumela, je ravno zaradi te štale patrino svetovala na začetku spremembo priimka....ker bo otrok izpostavljen bistveno večji štali, ko bosta starša eden drugega zaje.bavala, kot pa če bosta dve vaški opravljivki pri nedeljski maši šepetali o neprimernem priimku otroka......in štala, ki jo bo mati imela z očetom, ki se ne bo strinjal s spremembo priimka matere tudi ne bo ravno osrečevala.......



< Sporočilo je popravil liliana -- 27.5.2016 22:28:08 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 81
   RE: sprememba priimka otroku
30.5.2016 11:53:48   
ronja
Zakaj se ne bi odločila mama? Zato, ker vsaka prava mama, gleda na to, da je v prvi vrsti srečen otrok in ne le ona.

Če otrok nima stikov z očetom, pravim, da ne bo čutil štale od očeta, razen posredno zato, ker bo mamo jezlo. Mamo pa itak jezi tudi priimek. Ne vem, zakaj je tako zelo nujno, da se potem začne ne vem kako prepucavanje, če sploh nimajo nobenih stikov...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 82
   RE: sprememba priimka otroku
30.5.2016 15:20:38   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Petea, saj je šlo za oporoko. In za presenečenje na naši strani. Na njihovi ne, ker je baje svoji familiji povedal za sina od prej. Baje je čakal, kdaj bo sin naredil prvi korak oz. da ga bo poiskal, če bo imel interes. Do tega žal ni prišlo.


Lepo, da je bil toliko očetovski, da je sam delil svojo dediščino tudi na tvojega polbrata.

Pa četudi ne bi napisal oporoke, bi tvoj brat še vedno imel pravico do enakega deleža.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 83
   RE: sprememba priimka otroku
30.5.2016 15:50:43   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Ravno to pravim! Da smo različni! In čeprav meni priimek in poroka ne pomenita nič, tebi in avtorici teme pomenita. In podpiram tvojo poroko in podpiram njo, da spremeni priimek, če tako ni ok.

Ja točno to. Avtorica želi spremeniti priimek otroku, ker njej ne paše ta priimek. Ne gre za želje otroka temveč avtorice.


Ja, logično, da gre za željo matere! Od nekajletnega otroka pa se menda še ja ne bo zahtevalo tako zahtevno odločanje, kot je izbira priimka!
Ker od mater se (praviloma) pričakuje, da bodo delovale v dobro svojih otrok. In to dolgoročno. Kar pomeni, da če želi zaščititi otroka pred (precej verjetnimi) žalitvami okolice, se tega najverjetneje loteva zato, ker želi svojemu otroku dobro, ne slabo. user posted image
In glede na to, kako so postopki v Sloveniji zastavljeni in pogosto dolgotrajni, je seveda veliko bolj smiselno, da mama, če ve, da bo otrok imel zaradi priimka težave, začne zadevo reševati še dovolj zgodaj, da otrok ne bo deležen še več posmeha in pripomb, ko bo njegov priimek bolj uporabljan in bo sprememba dejansko bolj očitna. Tak je npr. prehod v šolo.
Otroku lahko posmehovanje, tako s strani vrstnikov kot odraslih, precej zagreni življenje ter poslabša samopodobo.

In takrat reševati nastalo situacijo je veliko težje, kot sedaj, ko je otrok še precej majhen.

Toda vse zato, da bo mama srečna.

Ne, ne (samo) za to.
Ampak veliko bolj za to, da otrok ne bo nesrečen.

In kot že napisano, sploh glede na to, da oče zelo nerad vzdržuje stike z otrokom - verjetno se glavnina dogajanja ne bo odvijala v njhovi dnevni sobi, ampak precej daleč od samega otroka, torej na sodišču, CSD ipd.
Ja, zagotovo pa zna biti kak dan tudi naporen, stresen.

In, če je mama naredila napako enkrat v preteklosti, mora le-ta njo in otroka res vidno zaznamovati celo življenje?


Motilo ga je, da se njegovemu očetu ni zdelo vredno, da bi mu dal svoj priimek.

Glede na tvoj zapis ni bil ''krivec'' za (ne-)izbiro priimka oče, ampak vajina mama.

In ker se je vajina mama odločila, da bo njen priimek boljši za sina, njemu pa to ni bilo všeč, posplošuješ, da imajo tako stališče, da je bolje imeti očetov priimek, vsi otroci ločenih staršev?
Kaj pa, če se je (objektivno) izkazalo, da je bilo vendarle bolje, da je otrok imel priimek po mami, da so mu / ji / jima bili prihranjeni kakšni drugi problemi zaradi tega?
Sta kdaj vprašala mamo, kakšnim problemom se je morda zaradi tega izognila?

Priimek ni tako nepomembna zadeva, kot morda večini deluje.
Poznam punco, ki je zaradi svojega očeta kot odrasla šla spremenit svoj priimek, da jo (neznani) ljudje niso več povezovali z njenim precej razvpitim očetom.
In poznam drugo punco, ki se po ločitvi ne želi ločiti od svojega precej slavnega, četudi tudi razvpitega priimka, ker ima zaradi njega pogosto ugodnosti ali posebno obravnavo. user posted image


Mojega očeta so zaradi njegovega priimka zelo zafrkavali celo mladost. Takoj ko je bilo mogoče, torej ob polnoletnosti, si ga je spremenil. Priznam, da sem zelo vesela, da je to naredil, saj je tako meni bilo prizanešeno precej posmehovanja.



< Sporočilo je popravil petea -- 30.5.2016 15:53:49 >

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 84
   RE: sprememba priimka otroku
30.5.2016 17:24:22   
patrino
Mojega očeta so zaradi njegovega priimka zelo zafrkavali celo mladost. Takoj ko je bilo mogoče, torej ob polnoletnosti, si ga je spremenil. Priznam, da sem zelo vesela, da je to naredil, saj je tako meni bilo prizanešeno precej posmehovanja.


Tvojega očeta so zafrkavali zaradi priimka ( če so ga samo zaradi priimka zafrkavali,kljub njegovi pozitivni osebnosti in dejanjem, je moral to biti izredno ubitačen priimek), otroka avtorica pa bodo v primeru, da ji gonja uspe, čisto lahko zato, ker bosta z otrokovim očetom mogoče delala sceno pred šolo, pred trgovino, v kakšni javni ustanovi ali kar na ulici. Ne, ne potekajo vsi boji med bivšimi partnerji le na sodišču. Veliko več se jih odvije tudi na čisto vsakdanjih domačih teritorijih. In ker avtorica že vnaprej ve, da se bivši z njeno zahtevo ne bo strinjal in da zna v primeru, da se tišči vanj, nasilno reagirati, sem bolj kot ne gotova, da bo otrok deležen še veliko večje sramote, kot pa je njegov sedanji priimek. In ena normalna ne vase zagledana mamica bi na to pomislila in pretehtala kaj je resnično bolje za otroka in ne le zanjo.

Kar se tiče priimka mojega pol brata...Mama se je za svoj priimek odločila iz preprostega vzroka. Oče otroka je še v zgodnji nosečnosti odšel iz njunega življenja in ni nič kazalo, da bo sploh kdaj prišel nazaj. Enostavno je živel svoje življenje naprej drugje na drugem koncu sveta, onadva pa svoje tu. Ni bilo tu govora o neki hudi neuresničeni ljubezni, saj je bil brat bolj rezultat poletne najstniške romance. Mama ni bila jezna nanj in bi otroku dala očetov priimek, če bi vedela, da bo to on želel. Tako pa je naredila pač tako, kot je bilo edino logično, če sta bila pač sama. Ob polnoletnosti je imel brat možnost narediti s svojim priimkom kar je želel, pa je ostal pri istem še naprej. Kot primer sem ga navedla le zato, ker se vam nekaterim zdi samoumevno, da če se mati sramuje bivšega in če on nima stikov z otrokom, da je otrok po defoltu zato, ,da se ga črta iz njegovega življenja in se mu odstrani priimek biološkega očeta. Otroci pogosto jemljejo očetov priimek tudi v tem smislu, da je on opravil svojo očetovsko vlogo in ga priznal za svojega. Kljub temu, da ne prihaja do nekih rednih stikov. Ob spremembi oz. nepriznanju le tega, pa se v otroku lahko rodi občutek, da je po mišljenju očeta nevreden njegovega priimka.

Res je, priimek ni kar nekaj.V mnogih primerih se za njim skriva še veliko večji pomen, kot je tistih par črk. Osebno ga ne bi menjala, tudi če bi bil bolj čuden in tudi če bi bil isti kot ga ima najhujši kriminalec. Poleg drugih stvari je priimek nekaj, kar mi je moj oče dal s ponosom. Zato se mi zdi takšno hipokritsko ravnanje avtorice nesprejemljivo, saj si več kot očitno želi le izbrisati to, kar je počela v preteklosti. Otrok in njegove želje , so v njenem primeru očitno postranska stvar.



_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 85
   RE: sprememba priimka otroku
30.5.2016 17:37:11   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Zakaj se ne bi odločila mama? Zato, ker vsaka prava mama, gleda na to, da je v prvi vrsti srečen otrok in ne le ona.

Če otrok nima stikov z očetom, pravim, da ne bo čutil štale od očeta, razen posredno zato, ker bo mamo jezlo. Mamo pa itak jezi tudi priimek. Ne vem, zakaj je tako zelo nujno, da se potem začne ne vem kako prepucavanje, če sploh nimajo nobenih stikov...

Ne, ne bo čutil štale od očeta, če bo delal sceno pred vrtcem, šolo, na ulici, pred njihovo hišo, pred csd-jem, se repenčil po telefonu, se metal v zrak v gostilni, blatil mater pri zdravniku itd...neskončno možnosti za delanje štale, tudi če ne vzdržuje stikov z otrokom. Neskončno možnosti, da bo otrok občutil sramoto teh dejanj, ki jih bo v tem primeru spodbudila mati. Ne da se vsega kar tako skriti. In ne vem kako si lahko tako naivna in praviš, da ne vidiš verjetnosti o nekih prepucavanjih z očetom, če on ne vzdržuje stikov. Avtorica je sama napisala, da se bivši ne bo kar tako strinjal in da ima slabe izkušnje z njim, kadar se nanj kakor koli pritiska. Preberi si.
Za štos sem o temle vprašala našo šolarko doma.Kako bi ona gledala na to. Po njenih besedah bi umrla od sramu, če bi se oče in mati dajala v javnosti in bi nama to hudo zamerila. Po njenih besedah bi veliko raje nosila priimek nekega luzerja kot pa prenašala javne scene med starši. Hčerkina sošolka se piše Merjasec. Nihče v razredu je ne kliče tako oz. je njen vzdevek čisto nekaj drugega in nima nobene veze z njenim priimkom.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 86
   RE: sprememba priimka otroku
30.5.2016 18:51:54   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Za štos sem o temle vprašala našo šolarko doma.Kako bi ona gledala na to. Po njenih besedah bi umrla od sramu, če bi se oče in mati dajala v javnosti in bi nama to hudo zamerila. Po njenih besedah bi veliko raje nosila priimek nekega luzerja kot pa prenašala javne scene med starši. Hčerkina sošolka se piše Merjasec. Nihče v razredu je ne kliče tako oz. je njen vzdevek čisto nekaj drugega in nima nobene veze z njenim priimkom.

Kaj si vprašala svojo hčer?
A kako bi gledala na to, da bi spremenila priimek, če bi se vidva ločila, ali kako bi zgledalo, če bi se vidva obnašala otročje? user posted image

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 87
   RE: sprememba priimka otroku
30.5.2016 19:07:07   
petea
Lucka9,
nekaj povezav na sodb sodišč v podobnih primerih spreminjanja priimka otroku:

http://www.sodisce.si/znanje/sodna_praksa/upravno_sodisce_rs/2012032113059767/

http://www.sodisce.si/znanje/sodna_praksa/vrhovno_sodisce_rs/15217/

http://www.sodnapraksa.si/?q=id:16408&database%5BSOVS%5D=SOVS&database%5BIESP%5D=IESP&database%5BVDSS%5D=VDSS&database%5BUPRS%5D=UPRS&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&page=0&id=16408

http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2010040815246652&database%5BSOVS%5D=SOVS&database%5BIESP%5D=IESP&database%5BVDSS%5D=VDSS&database%5BUPRS%5D=UPRS&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&page=0&id=2010040815246652

http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2015081111386734&database%5BSOVS%5D=SOVS&database%5BIESP%5D=IESP&database%5BVDSS%5D=VDSS&database%5BUPRS%5D=UPRS&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&page=0&id=2015081111386734

http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2012032113054690&database%5BSOVS%5D=SOVS&database%5BIESP%5D=IESP&database%5BVDSS%5D=VDSS&database%5BUPRS%5D=UPRS&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&page=0&id=2012032113054690

http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2010040815258405&database%5BSOVS%5D=SOVS&database%5BIESP%5D=IESP&database%5BVDSS%5D=VDSS&database%5BUPRS%5D=UPRS&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&page=0&id=2010040815258405

http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2015081111388125&database[SOVS]=SOVS&database[IESP]=IESP&database[VDSS]=VDSS&database[UPRS]=UPRS&_submit=išči&page=0&id=2015081111388125

http://www.sodnapraksa.si/?q=id:39954&database[SOVS]=SOVS&database[IESP]=IESP&database[VDSS]=VDSS&database[UPRS]=UPRS&_submit=išči&page=0&id=39954



(odgovor članu Lucka9)
Neposredna povezava do sporočila: 88
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 8:22:21   
tashq
Že nekaj časa spremljam to temo pa res ne razumem, zakaj je taka potreba po spremembi priimka. Tisti, ki vejo, čigav otrok je to, bodo vedeli tudi naprej, čeprav se bo priimek spremenil. Če pa priimek ostane isti, pa tisti, ki ne poznajo povezave med otrokom in "tistim narkomanom", tudi zdaj ne bodo povezali tistega Novakovega otroka s tistim Novakovim narkomanom. Kaj je ta priimek res tako unikaten, da sta to edina dva, ki se isto pišeta?
Za otroka tako ne bo nobene omembe vredne spremembe, lahko pa otroka zelo prizadene, če oče potem res začne delat "štalo", kot pravi avtorica, da jo bo.

< Sporočilo je popravil tashq -- 31.5.2016 8:23:25 >

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 89
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 9:32:29   
ronja
Ob polnoletnosti je imel brat možnost narediti s svojim priimkom kar je želel, pa je ostal pri istem še naprej.

Potem si očitno le ni tako zelo želel očetovega priimka...

če on nima stikov z otrokom, da je otrok po defoltu zato, ,da se ga črta iz njegovega življenja in se mu odstrani priimek biološkega očeta

Mislim, da je v primeru, ko nima stikov, to, da bi si želel njegov priimek redko, vsekakor manj verjetno kot da bi želel priimek tistega starša, s katerim živi.

Patrino, sem prepričana, da si avtorica ne želi izbrisat posledic svojega odnosa z bivšim - to je namreč njena hči, ki jo ima rada. Ne želi si izbrisat vse preteklosti, ne vem pa, zakaj ne ib naredila vsega, kar se da, da bi jim bili problemi v prihodnosti zaradi tega prihranjeni.

Neskončno možnosti, da bo otrok občutil sramoto teh dejanj, ki jih bo v tem primeru spodbudila mati.

Zdaj te razumem! Ti misliš, da je ona odgovorna za njegova dejanja, če prej naredi kaj, kar pač njemu ni pogodu. Torej, če ženska jezika, moški jo pa natolče, ima čisto prav, kaj pa ni bila tiho?

Tisti, ki vejo, čigav otrok je to, bodo vedeli tudi naprej, čeprav se bo priimek spremenil.

Mogoče gre za tiste, ki ne vedo. Mogoče gre za podzavestne asociacije, ki se jim želi avtorica izognit za svojega otroka.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 90
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 9:38:07   
tashq

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Tisti, ki vejo, čigav otrok je to, bodo vedeli tudi naprej, čeprav se bo priimek spremenil.

Mogoče gre za tiste, ki ne vedo. Mogoče gre za podzavestne asociacije, ki se jim želi avtorica izognit za svojega otroka.

Tisti, ki ne vedo zdaj, tudi potem ne bodo vedeli. Saj verjetno nista edina s tem priimkom? Lahko pa povežejo dotičnega otroka z dotičnim moškim, ki dela štale.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 91
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 11:33:08   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: tashq
Tisti, ki ne vedo zdaj, tudi potem ne bodo vedeli. Saj verjetno nista edina s tem priimkom?


tashq,
ne vem, kako je v tvoji okolici, a pri nas se velikokrat pri kramljanju z (ne-)znanci začne ob omembi priimkov pogovor o tem, ali je nekdo v sorodu s tem ali onim človekom z istim priimkom, ki ga pozna sogovornik.
In potem seveda včasih sledijo tudi kakšne zanimivosti o katerem od omenjenih.

In to velja pri nas precej podobo tako za bolj urbano kot podeželjsko okolje.
Prav tako ni važno, ali gre za zelo unikatne ali bolj pogoste priimke. Razvoj pogovora in širjenje informacij poteka v obeh primerih podobno.
In bolj kot je o kom povedati kaj sočnega, bolje je.

In to počnejo tako odrasli kot otroci. Izjave obojih so lahko boleče ali vsaj neprijetne.

(odgovor članu tashq)
Neposredna povezava do sporočila: 92
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 14:17:04   
tashq
petea,
ne, pri nas ni tako. Pa saj niti ni važno, ker je lahko pri avtorici "po moje, po tvoje ali po čisto tretje".

Pa recimo, da je pri avtorici "po tvoje". Se začneta 2 (ne)znanca pogovarjati, kaj tisti človek dela tako štalo pred blokom /vrtcem. Pa mu drugi pove, da "je-tako-pa-tako", čeprav dotični osebki nimajo istih priimkov (več). Za dva človeka povezat skupaj pač ni potreben isti priimek, kajne.
Če je pa trenutno status quo, se pa malo težje poveže nekega narkomana z nedolžnim otrokom. Vsaj normalni osebki ne bi šli (ne)znancu privoščljivo razlagati, kaj je bilo par let nazaj in da ima tisti otrok takega očeta. Tisti, ki so pa "žleht", bodo pa tudi ob spremembi priimka z veseljem razlagali povezavo očeta z otrokom.

Še vedno ne vidim poante v spremembi. Lahko da ne bo "nič" in so potem res sami plusi- v tem primeru bi bila tudi jaz za spremembo, ampak avtorica sama pravi, da bo oče delal štalo. To je pa en velik minus, ki lahko zelo prizadene otroka, bolj kot status quo.

< Sporočilo je popravil tashq -- 31.5.2016 14:18:47 >

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 93
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 16:13:31   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: tashq

Že nekaj časa spremljam to temo pa res ne razumem, zakaj je taka potreba po spremembi priimka. Tisti, ki vejo, čigav otrok je to, bodo vedeli tudi naprej, čeprav se bo priimek spremenil. Če pa priimek ostane isti, pa tisti, ki ne poznajo povezave med otrokom in "tistim narkomanom", tudi zdaj ne bodo povezali tistega Novakovega otroka s tistim Novakovim narkomanom. Kaj je ta priimek res tako unikaten, da sta to edina dva, ki se isto pišeta?
Za otroka tako ne bo nobene omembe vredne spremembe, lahko pa otroka zelo prizadene, če oče potem res začne delat "štalo", kot pravi avtorica, da jo bo.

Ja to je to. V bistvu je pa brez veze. Po vseh teh straneh Ronja še vedno ne kapira in ti svetujem, da se ne sekiraš in naprezaš preveč vešuser posted image . Tako pač je. Zanjo je pač priimek večja sramota, kot pa vse scene in bridkosti, skozi katere bo otrok šel, ker se bosta staradva dajala kdo ima bolj prav. Oh, koliko je takšnih primerov. Hipokritsko skritih za pretvezami, da se gre za dobro otrok. Ko tule berem komentarje nekaterih, se ne čudim.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu tashq)
Neposredna povezava do sporočila: 94
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 16:22:51   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: petea

IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Za štos sem o temle vprašala našo šolarko doma.Kako bi ona gledala na to. Po njenih besedah bi umrla od sramu, če bi se oče in mati dajala v javnosti in bi nama to hudo zamerila. Po njenih besedah bi veliko raje nosila priimek nekega luzerja kot pa prenašala javne scene med starši. Hčerkina sošolka se piše Merjasec. Nihče v razredu je ne kliče tako oz. je njen vzdevek čisto nekaj drugega in nima nobene veze z njenim priimkom.

Kaj si vprašala svojo hčer?
A kako bi gledala na to, da bi spremenila priimek, če bi se vidva ločila, ali kako bi zgledalo, če bi se vidva obnašala otročje? user posted image


Doma imamo dečvo,ki je pubertetnica in marsikaj razume in vidi. Veliko sprašuje in se z njo pogovarjava vse mogoče. Za foro sem ji med najinim druženjem razložila tale primer, ter jo vprašala, kako bi se njej zdelo, če bi nosila priimek človeka , ki je bolj kot ne problematični luzer. Kaj bi imela raje- da bi se ji priimek spremenil in bi ob tem zelo verjetno morala požreti posledice marsikatere neprijetne scene ali bi raje ostala ob istem priimku in se izognila scenam zaradi menjave. Rekla je, da se sovrstniki za priimke sploh ne menijo, da pa zelo dražijo drug drugega, če njihovi starši delajo kakšne sramotne in nevsakdanje scene. Po njenem, bi jo kar pobralo, če bi morala skozi to, tako bi jo bilo sram in da ima stokrat raje njegov priimek, kot pa starše, ki jo s scenami sramotijo. Glede na to, da je takšna odprta in vsakdanja najstnica, bi lahko rekla da bi podobno reagiralo kar večina otrok.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 95
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 16:38:40   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ob polnoletnosti je imel brat možnost narediti s svojim priimkom kar je želel, pa je ostal pri istem še naprej.

Potem si očitno le ni tako zelo želel očetovega priimka...

če on nima stikov z otrokom, da je otrok po defoltu zato, ,da se ga črta iz njegovega življenja in se mu odstrani priimek biološkega očeta

Mislim, da je v primeru, ko nima stikov, to, da bi si želel njegov priimek redko, vsekakor manj verjetno kot da bi želel priimek tistega starša, s katerim živi.

Patrino, sem prepričana, da si avtorica ne želi izbrisat posledic svojega odnosa z bivšim - to je namreč njena hči, ki jo ima rada. Ne želi si izbrisat vse preteklosti, ne vem pa, zakaj ne ib naredila vsega, kar se da, da bi jim bili problemi v prihodnosti zaradi tega prihranjeni.

Neskončno možnosti, da bo otrok občutil sramoto teh dejanj, ki jih bo v tem primeru spodbudila mati.

Zdaj te razumem! Ti misliš, da je ona odgovorna za njegova dejanja, če prej naredi kaj, kar pač njemu ni pogodu. Torej, če ženska jezika, moški jo pa natolče, ima čisto prav, kaj pa ni bila tiho?

Tisti, ki vejo, čigav otrok je to, bodo vedeli tudi naprej, čeprav se bo priimek spremenil.

Mogoče gre za tiste, ki ne vedo. Mogoče gre za podzavestne asociacije, ki se jim želi avtorica izognit za svojega otroka.

Ne ni si želel očetovega priimka ( in tudi v tej temi si tega ne želi otrok ampak njegova mati) kot takega, temveč je odrekanje njegovega priimka vzel kot, da njegovemu očetu še toliko ni do njega , da bi mu dal priimek. Opaziš razliko? Ne . Verjamem, da ne.

Ne , ljuba Ronja še vedno ne razumeš in nekako se sprašujem ali se nalašč delaš tako slepo ali si res. Ne, ženska, ki jo nasilen moški garba , ni kriva, če je on nasilen. Bo pa vseeno naredila vsem da se bo garbanju izognila, ker ni luštno biti tepen. In tudi tule najverjetneje avtorica teme ni kriva, da ima bivši ob pritisku nanj, nasilne reakcije in izpade. Vendar , ker ve, da to tega lahko pride, bi se zavoljo otročka temu poskušala izogniti, da ne bi revež trpel še bolj kot sedaj, ko ga oče bolj kot ne ignorira. Otrok zaradi priimka nima nobenih težav. žensko je sram. In ona bo raje s svojim tiščanjem v nasilnega bivšega dedca provocirala njegovo že znano nasilno reakcijo, ki jo bo moral prenašati nič kriv otrok. In če bo prišlo do takšnih in drugačnih pripetij, je v mojih in v marsikaterih ( in verjetno tudi v otrokovih, ko bo malo zrasel in kapiral zadevo)drugih očeh, začetni krivec mati. Ne zaradi ljubezni do otroka, temveč zaradi lastne egoističnosti in trmoglavega tiščanja v zadevo, ki je že vnaprej napovedovala probleme.
Seveda se ti s tem ne strinjaš. Zate je očitno to, da se mati sramuje, ker ima otroka z narkomanom dovolj velik razlog, da se otrok vlači po greznici le zato, da bo mamica oprana svoje zgodovine.

Preteklost je pač preteklost. Če bi lahko dali na izbris vse tisto, kar nam smrdi pod nos, bi bilo res fino. To želi avtorica teme. Izbrisala bi tisto, kar ji smrdi in tisto nadomestila s svežo fasado. Kar preko trupel in ne oziraje se na ostale, ki so v to vpleteni.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 96
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 20:42:53   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: tashq


Še vedno ne vidim poante v spremembi. Lahko da ne bo "nič" in so potem res sami plusi- v tem primeru bi bila tudi jaz za spremembo, ampak avtorica sama pravi, da bo oče delal štalo. To je pa en velik minus, ki lahko zelo prizadene otroka, bolj kot status quo.


Saj ravno zaradi tega, ker bo oče delal štalo je problem.....ker tudi če sodišče odloči "v korist matere" (po vsej štali, ki jo bo oče delal med tem) in spremeni otrokov priimek, lahko oče začne pred sodiščem isti nepravdni postopek za enostransko spremembo priimka kot prej mati.....in kalvarija se začne znova......po moje večja travma za otroka kot en priimek......

(odgovor članu tashq)
Neposredna povezava do sporočila: 97
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 20:44:59   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: petea


tashq,
ne vem, kako je v tvoji okolici, a pri nas se velikokrat pri kramljanju z (ne-)znanci začne ob omembi priimkov pogovor o tem, ali je nekdo v sorodu s tem ali onim človekom z istim priimkom, ki ga pozna sogovornik.
In potem seveda včasih sledijo tudi kakšne zanimivosti o katerem od omenjenih.

In to velja pri nas precej podobo tako za bolj urbano kot podeželjsko okolje.
Prav tako ni važno, ali gre za zelo unikatne ali bolj pogoste priimke. Razvoj pogovora in širjenje informacij poteka v obeh primerih podobno.
In bolj kot je o kom povedati kaj sočnega, bolje je.

In to počnejo tako odrasli kot otroci. Izjave obojih so lahko boleče ali vsaj neprijetne.



Daj no....potem bi bile vrste za spremembe priimka.....pa niso......zaradi baba čula baba rekla si bomo zdaj spreminjali priimke......torej bi pri nas vsi Horvati morali spreminjati priimke zaradi grozne travme, ker je enkrat en Horvat ukradel žlebove na treh hišah v vasi......

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 98
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 22:06:28   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
IZVIRNO SPOROČILO: tashq
Še vedno ne vidim poante v spremembi. Lahko da ne bo "nič" in so potem res sami plusi- v tem primeru bi bila tudi jaz za spremembo, ampak avtorica sama pravi, da bo oče delal štalo. To je pa en velik minus, ki lahko zelo prizadene otroka, bolj kot status quo.

Saj ravno zaradi tega, ker bo oče delal štalo je problem.....ker tudi če sodišče odloči "v korist matere" (po vsej štali, ki jo bo oče delal med tem) in spremeni otrokov priimek, lahko oče začne pred sodiščem isti nepravdni postopek za enostransko spremembo priimka kot prej mati.....in kalvarija se začne znova......po moje večja travma za otroka kot en priimek......


Sodišče ne bo po sodni določitvi priimka šlo v novo spreminjanje na željo starša, ki ne izvršuje roditeljske pravice.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 99
   RE: sprememba priimka otroku
31.5.2016 22:12:10   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
IZVIRNO SPOROČILO: petea
tashq,
ne vem, kako je v tvoji okolici, a pri nas se velikokrat pri kramljanju z (ne-)znanci začne ob omembi priimkov pogovor o tem, ali je nekdo v sorodu s tem ali onim človekom z istim priimkom, ki ga pozna sogovornik.
In potem seveda včasih sledijo tudi kakšne zanimivosti o katerem od omenjenih.

In to velja pri nas precej podobo tako za bolj urbano kot podeželjsko okolje.
Prav tako ni važno, ali gre za zelo unikatne ali bolj pogoste priimke. Razvoj pogovora in širjenje informacij poteka v obeh primerih podobno.
In bolj kot je o kom povedati kaj sočnega, bolje je.

In to počnejo tako odrasli kot otroci. Izjave obojih so lahko boleče ali vsaj neprijetne.

Daj no....potem bi bile vrste za spremembe priimka.....pa niso......zaradi baba čula baba rekla si bomo zdaj spreminjali priimke......torej bi pri nas vsi Horvati morali spreminjati priimke zaradi grozne travme, ker je enkrat en Horvat ukradel žlebove na treh hišah v vasi......


Nekateri ljudje počnejo precej hujše zadeve kot ukradejo žlebe ...

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?