|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družini prijazna podjetja skupaj v prvi šolski dan

S. M., 29.8.2014
Med nosilci certifikata Družini prijazno podjetje bo letos prek 1.600 zaposlenim iz 90 podjetij omogočeno, da na prvi šolski dan v šolo pospremijo svojega otroka. Gre za enega od najbolj priljubljenih ukrepov.

image
Otroški časovni bonus najbolj priljubljen med starši.
/11


 

Do danes se je v projekt certificiranja priključilo že 180 slovenskih podjetij in organizacij, ki skupaj zaposlujejo prek 70 tisoč zaposlenih, certifikat pa ima 167 slovenskih podjetij. V obdobju med letoma 2011 in 2015 je pridobitev osnovnega certifikata sofinancirana s strani Evropskega socialnega sklada, in sicer v višini 80 odstotkov stroška pridobitve osnovnega certifikata. Z letošnjim letom se zaključuje projekt sofinanciranja stroškov pridobitve osnovnega certifikata Družini prijazno podjetje, prostih pa je zgolj še 19 mest. Ekvilib inštitut certifikat Družini prijazno podjetje podeljuje skupaj z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

 

Otroški časovni bonus

Otroški časovni bonus, ki je podjetjem na voljo od leta 2007, je med zaposlenimi eden od najbolj priljubljenih ukrepov v okviru certifikata Družini prijazno podjetje. Od skupno 167 podjetij, ki imajo trenutno certifikat, jih je otroški časovni bonus izbralo kar 145. Ukrep predvideva več možnosti koriščenja, in sicer se zaposlenim z otroki priznajo dodatne delovne ure ali dodatni prosti dnevi. Podjetja svojim zaposlenim lahko omogočijo dodaten prost delovni dan za prvi šolski dan otroka v prvih treh razredih osnovne šole, v tednu uvajanja otroka v vrtec pa se zaposlenim lahko omogoči koriščenje fleksibilnega delavnika z zmanjšano časovno prisotnostjo. Odločitev o načinu koriščenja ukrepa otroški časovni bonus je prepuščena podjetju.


V anketi, ki so jo avgusta 2014 pripravili v Ekvilib Inštitutu, ki je nosilec projekta Certifikat Družini prijazno podjetje, in v kateri je sodelovalo 112 slovenskih podjetij s certifikatom Družini prijazno podjetje, jih ukrep otroški časovni bonus izvaja kar 90 odstotkov podjetij. Prek 80 odstotkov vprašanih podjetij svojim zaposlenim omogoča dodaten plačan prosti dan na prvi šolski dan, skoraj 60 odstotkov podjetij pa zaposlenim omogoča dodatne plačane ure ob uvajanju otroka v vrtec.

 

»Ukrep otroški časovni bonus v formalnem pomenu predstavlja dodaten prosti dan oziroma ure, s katerimi organizacija svojim zaposlenim omogoča, da se na prvi šolski dan ali pri uvajanju v vrtec v celoti lahko posvetijo svojemu otroku. Neformalno pa ta ukrep zaposlenim pomeni veliko več, saj s tem zaposlovalec zaposlenim sporoča, da razume njihove zasebne potrebe, da jih podpira kot starše in da razume, da so zaposleni celostna socialna in emocionalna bitja in ne le delovna sila in strošek. Prav to sporočilo je zagotovo še bolj pomembno kot dodaten prosti delovni dan,« je o ukrepu povedal vodja certificiranja Aleš Kranjc Kušlan iz Ekvilib Inštituta.

 

Ugodnosti za starše v posameznih podjetjih

V podjetju Mercator, d. d., ki je osnovni certifikat Družini prijazno podjetje prejelo leta 2007, polnega pa 2010, poleg ukrepa otroški časovni bonus izvajajo tudi dodatne aktivnosti: »Ukrep, ki smo ga sprejeli v sklopu polnega certifikata Družini prijazno podjetje, v Mercatorju izvajamo že od leta 2010. Raziskava, ki jo vsako leto izvedemo med koristniki te ugodnosti, je do sedaj pokazala veliko zadovoljstvo zaposlenih s sprejetim ukrepom. Zaposleni so mnenja, da je Mercator z uvedbo ukrepa dokazal, da razume potrebe zaposlenih, ki imajo otroke. Možnosti, da so lahko na tako pomembno prelomnico skupaj s svojim otrokom, zaposlenim predstavlja tudi dodatno motivacijo za delo, krepi njihovo pripadnost podjetju in lajša njihove skrbi ob tem pomembnem dogodku. Poleg možnosti izrednega dopusta ob prvem šolskem dnevu, se veliko staršev v začetku septembra odloča tudi za koriščenje izrednega dopusta ob vstopu otroka v vrtec. Ta dodaten ukrep v Mercatorju izvajamo od leta 2011 in je bil med zaposlenimi ravno tako zelo dobro sprejet,« so sporočili iz podjetja Mercator, d. d.

 

Steklarna Hrastnik, d. o. o. je osnovni certifikat prejela leta 2011, med ukrepi pa so izbrali tudi otroški časovni bonus. »Največji doprinos pobude Družini prijazno podjetje vidimo v tem, da smo na ta način dobiili zunanji in pa predvsem strokovni pogled na to, kako zaposlenim pomagati, da uskladijo zasebno in poklicno življenje. Gre namreč za področje, ki zaposlenim veliko pomeni. Sodelovanje z Zavodom Ekvilib je bilo zelo plodno in konstruktivno. Njihova ekipa nas je pri izboru in implementaciji aktivnosti usmerjala s pravimi vprašanji, nam pokazala, da obstajajo tudi drugačne poti in nam hkrati pustila dovolj prostora za samostojni razmislek. Ker imamo v Steklarni Hrastnik veliko družin z otroci do 13 let, je trenutno osrednji del naše pobude usmerjen v pomoč zaposlenim, da prosti čas z družino preživijo čim bolj aktivno in kakovostno,« je povedala svetovalka generalnega direktorja za kadre Ksenija Špiler Božič.

 

V Javnem podjetju Žale, d. o. o., so osnovni certifikat Družini prijazno podjetje prejeli leta 2012. »Ukrep otroški časovni bonus smo vpeljali že prvo leto, naši zaposleni so o vseh ukrepih, ki smo jih izbrali v okviru certifikata Družini prijazno podjetje, seznanjeni in jih posledično tudi uporabljajo. Zaradi strukture zaposlenih in posledično manjšega števila šoloobveznih otrok, ta ukrep sicer koristi manjše število naših sodelavcev in sodelavk. Prepričani pa smo, da uvedba tega ukrepa vpliva predvsem na zmanjšanje stresa zaposlenih pri pomembnih dnevih njihovih otrok, hkrati pa povečuje njihovo motivacijo in pripadnost podjetju,« je povedala Mojca Hucman iz Javnega podjetja Žale.

 

Za pridobitev certifikata Družini prijazno podjetje prostih samo še 19 mest 

Slovenska podjetja in organizacije se lahko letos še zadnjič vključijo v postopek pridobitve certifikata Družini prijazno podjetje s pomočjo sofinanciranja stroška postopka pridobitve osnovnega certifikata. Podjetja in organizacije se lahko prijavijo do 1. 2. 2015, oziroma do zapolnitve kvote sofinanciranj. V letošnjem letu je na voljo še 19 mest. Višina sofinanciranja stroška pridobitve osnovnega certifikata je 80 odstotkov celotnega stroška pridobitve osnovnega certifikata.

 

Več informacij o certifikatu lahko najdete na uradni spletni strani: www.certifikatdpp.si. Za dodatna vprašanja se obrnite na: Ekvilib Inštitut, e-pošta: nina@provokativ.si; tel.: +386 40 239 416.

 

O certifikatu Družini prijazno podjetje

Povprečno število ukrepov, ki jih posamezno podjetje izbere iz celovitega in dopolnjujočega se kataloga ukrepov, je višje od deset. Podlaga znaka/certifikata Družini prijazno podjetje so Socialni sporazum 2003 – 2005, Resolucija za enake možnosti žensk in moških 2005 – 2013 ter razvojno partnerstvo »Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje«. Slovenija se je pri implementaciji tega projekta ravnala po sistemu/licenci “European work & family audit”, ki ga je razvila nemška organizacija Berufundfamilie in ki izhaja certifikata Beruf&Familie. Pridobitev znaka/certifikata Družini prijazno podjetje je namenjena podjetjem in javnim ustanovam z več kot deset zaposlenimi.*

O Ekvilib Inštitutu

 Ekvilib Inštitut je neprofitna in neodvisna organizacija, ki deluje na področjih družbene odgovornosti, človekovih pravic in razvojnega sodelovanja. Na področju družbene odgovornosti si prizadevamo za družbeno odgovorno delovanje vseh akterjev družbe s posebnim poudarkom na družbeni odgovornosti podjetij ter družbeno odgovornemu upravljanju s človeškimi viri. Smo nosilec postopka certificiranja Družini prijazno podjetje, ustanovitelj centra za promocijo zdrava na delovnem mestu, organizator vsakoletne mednarodne konference Poti družbene odgovornosti in partner Mednarodne šole za družbeno odgovornost podjetij.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Doplačilo dohodnine je možno poravnati v 3...
A veste, da je znesek doplačila dohodnine mogoče plačati v obrokih? Vsak državljan ima pravico, da izračunan znesek plač...
3
Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdržev...
Vlogo za uveljavljanje olajšave za družinske člane za leto 2023 je treba oddati do ponedeljka, 5. februarja 2024.
3
Veste, kaj je portfelj?
Izbira tipa (delniški, mešani, obvezniški) vzajemnega sklada je odvisna od namena, predvidenega obdobja varčevanja, naši...
3
Avtomobilska zavarovanja pod drobnogledom
Zavarovanje avtomobila potrošniki zagotovo kupijo vsako leto. Še več, v vsakem gospodinjstvu pogosto nimajo le enega, am...
3



Novost na področju družinskih prejemkov
Dobre novice za prejemnike družinskih prejemkov: z novim letom bo višje očetovsko in starševsko nadomestilo, dodatek za ...
Dodatek za veliko družino 2024: izplačilo ...
Danes, v petek, 12. aprila 2024 lahko družine s tremi otroki in več pričakujete izplačilo dodatka za velike družine. Pre...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?