|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako se najceneje ločiti?

Uredništvo Ringaraja.net, 18.11.2018
Najdražji del ločitve je sporazum o delitvi skupnega premoženja, katerega strošek je odvisen od vrednosti premoženja, ki ga delita.

image
Ločitev nas lahko pošteno udari tudi po denarnici.
/11


Ločitev je že brez finančnega vidika zelo zahteven proces, ki po navadi vsem družinskim članom življenje pošteno obrne na glavo.

Ko gre za ločitev med partnerjema, ki imata otroke, je ta proces še toliko zahtevnejši, marsikaterega starša pa lahko pahne tudi v finančno krizo.

Kako se torej čim ceneje ločiti?

 

Sporazumna ločitev

Čeprav na spletu mrgoli informacij, da je najcenejša ločitev, če en partner drugega toži, smo preverili pri več pravnikih, ki vsakodnevno urejajo ločitve, in dobili soglasen odgovor, da to drži le v primeru, ko partnerja takorekoč nimata skupnega premoženja in imata zelo nizke prihodke. Sicer nas namreč čakajo tako odvetniški kot sodni stroški, ki so povezani tudi z vrednostjo nepremičnin oziroma skupnega premoženja, zato lahko hitro postanejo občutno visoki. 

Poleg tega takšna tožbena ločitev tudi traja dlje časa, še posebej, če partnerja tudi na sodišču ne moreta najti skupne rešitve za vsa področja, ki morajo biti urejena ob ločitvi.

 

Predlog lahko sestavite sami

Predlog za sporazumno ločitev oziroma razvezo zakonske zveze lahko sestavite sami oziroma vam ni treba plačevati okrog 50 evrov, da vam ga sestavi program ali odvetniška pisarna, saj je v resnici zelo preprost. V predlog morate zapisati osnovne podatke obeh zakoncev (ime in priimek, naslov, EMŠO in davčno številko) ter datum in kraj poroke, iste osnovne podatke vajinih otrok in kot razlog za razvezo navesti nepremostljive razlike. Ko gre za sporazumno ločitev, sodnika namreč ne zanima, zakaj se ločujete oziroma kakšni so razlogi za razpad vajinega zakona.

Predlogu morate priložiti fotokopije poročnega lista in rojstnih listov otrok ter dva pomembna sporazuma: sporazum o varstvu, vzgoji in preživljanju otrok ter stikih z otroki in sporazum o delitvi skupnega premoženja.

Edini strošek te vloge (če odštejemo stroške prilog) je taksa na sodišču, ki znaša dobrih 70 evrov.

 

Sporazum glede otrok

Sporazum o varstvu, vzgoji in preživljanju otrok ter stikih z otroki sicer lahko zapišeta s partnerjem sama in ga ni treba overiti, tako da vas to ne stalo nič denarja, zagotovo pa veliko časa in mirnih živcev. Če boste namreč ta sporazum slabo napisali, vas lahko dolgoročno čakajo tudi nepredvidljivi finančni stroški, ki jih zaradi želje po čim prejšnji ločitvi niste predvideli. Zato si za ta predlog vzemite zares dovolj časa in dobro premislite vsako točko sporazuma.

V sporazumu morate navesti, kako sta se s partnerjem dogovorila glede preživnine, stikov z otroki, kako si bosta delila stroške za vrtec in šolo, otroška oblačila in opremo, učbenike in izvenšolske dejavnosti ... Pri pisanju imejte v mislih tudi vse stroške za otroke, ki bodo prišli v poštev morda čez nekaj let, ko bo otrok večji - žepnina, mobilni telefon in računalnik, študij in podobno. Ne pozabite tudi zapisati, kako sta se dogovorila, kdo bo prejemal otroški dodatek in kdo bo uveljavljal olajšavo pri dohodnini (lahko se dogovorita, da si to izmenično delita vsaki dve leti). 

V vsakem primeru v ta sporazum zapišita vse, kar sta se dogovorila glede otrok, saj si nekateri bivši partnerji pogosto čez čas, ko si zgradijo novo družino, premislijo in je ta dokument edini, s katerim lahko zahtevate in morda tudi iztožite pravice otrok.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Mami in oči se ločujeta

 

Najdražji del sporazumne ločitve

Naslednji obvezen in v resnici najdražji del sporazumne ločitve je sporazum o delitvi skupnega premoženja, ki ga pa mora napisati in overiti notar. Cena tega sporazuma je odvisna od vrednosti vajinega skupnega premoženja, tako da več kot imata za razdeliti, več bosta plačala.

Notarju bosta morali predložiti ne le dokumente o vseh skupnih in posameznih nepremičninah, temveč tudi kreditih, avtomobilih, zavarovanjih, varčevanjih, predmetih večje vrednosti in drugih finančno pomembnih imetnin. Kako si bosta razdelila poročne fotografije in jedilni pribor, se bosta seveda morala dogovoriti sama, če želita, pa lahko tudi to zapišeta v notarsko overjen sporazum. 

Čeprav govorimo o finančnih stroških ločitve, pa ne pozabite, da so največji stroški tega neželenega družinskega razpleta predvsem čustveni. Zato se potrudite, da tudi, ko gre za dogovore glede denarja z bivšim partnerjem, ne pozabite na spoštljiv in empatičen odnos, s katerim boste otrokom pokazali pravi odnos do ločitve.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
4
Draginjski dodatek za otroke: prva izplači...
Danes lahko nekatere družine pričakujete izplačila posebnega, tako imenovanega draginjskega dodatka za otroke, ki ga je ...
3
Pokojninska problematika
Zelo pomembno je, da z investiranjem za starost začnemo čim prej. V razvitem svetu velik del prebivalstva, ki varčuje za...
3
Kako opremiti kotiček za učenje?
Ni nujno, da ima otrok svojo sobo za učenje, nujno pa potrebuje kotiček, ki je namenjen izključno pisanju domačih nalog ...
3



Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
Kredit in nova odločba za vrtec
Nekateri starši še vedno čakajo na nove odločbe za znižano plačilo vrtca. Na uredništvo smo prejeli vprašanje, kako je s...