|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Znan datum izplačila energetskega dodatka za družine

M. T., 26.10.2022
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes objavilo datume izplačila energetskega dodatka, ki ga bodo prejele tudi dohodkovno najranljivejše družine.

image
Upravičene družine lahko energetski dodatke za lažje soočanje z rastjo cen energentov pričakujete takoj po praznikih. (Freepik.com)
/11


Zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje (ZZOUPD) določa, da najranljivejši prebivalci Slovenije prejmejo enkratni energetski dodatek za lažje soočanje z rastjo cen energentov. Tega bodo prejeli vsi, ki živijo v gospodinjstvu, ki se preživlja z nizkimi dohodki - upravičeni do dodatka sTE prejemniki denarne socialne pomoči (DSP) in varstvenega dodatka (VD) ter dohodkovno šibkejše kategorije invalidov.


Če sodite med krog upravičencev in kakšna višina dodatka vam pripada, lahko preverite s pomočjo posebnega spletnega kalkulatorja, ki ga najdete na vladnih straneh TUKAJ >>


PREBERITE TUDI: 60 dni neprenosljivega dopusta za očete

 

Prva izplačila takoj po prvonovembrskih praznikih

Danes so na vladni strani objavili uradne datume za izplačilo enkratnega energetskega dodatka.

Družine oziroma gospodinjstva, ki prejemate denarno socialno pomoč in varstveni dodatek boste dodatek prejeli izplačan v sredo, 2. 11. 2022. Višina dodatka je različna glede na to, ali gre za družine z enim ali dvema staršema:

- Za družine z enim staršem dodatek znaša 200 evrov in je povečano za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo in vzgojo; 

- Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in je povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo.

- Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, je dodatek 314 evrov.


Energetski dodatek v višini 200 evrov prejme tudi samska oseba - nakazilo lahko prav tako pričakujete 2. 11. 2022


Dohodkovno najšibkejše kategorije invalidov bodo prejele energetski dodatek v enotni višini 200 evrov. Ta bo izplačan v različnih datumih, odvisno od zakonske podlage, na podlage katere je določena invalidnost. Več o tem preverite na straneh ministrstva tukaj.


Energetski dodatek se upravičencem izplača samo enkrat.


PREBERITE TUDI: Po novem lažje do neizplačanih preživnin


Pomembno za tiste, ki ne prejemate DSP oziroma VD

Družine, ki ste upravičene do DSP ali VD oziroma imate veljavno odločbo za te oblike pomoči, boste energetski dodatek prejele avtomatsko - to pomeni, da vam ni potrebno vlagati nobene posebne vloge. Ugotavljanje izpolnjevanja pogojev na podlagi te odločbe se bo izvajalo do 31. marca 2023.

 

Če ne prejemate DSP ali VD zaradi lastništva premoženja, lahko v času od 1. oktobra 2022 do 28. februarja 2023 pri pristojnem centru za socialno delo vložite vlogo za DSP oziroma VD. Premoženje (razen prihrankov in vrednostnih papirjev) se namreč pri ugotavljanju materialnega položaja in upravičenosti do teh pomoči ne upošteva. V omenjenem obdobju tudi ne velja omejitev dedovanja po 54.a členu Zakona o socialno varstvenih prejemkih.

V kolikor CSD na podlagi vaše vloge ugotovi, da ste upravičeni do DSP ali VD, ste kot samska oseba ali družina posledično upravičeni tudi do energetskega dodatka.

 

VIR: Gov.si

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj so vzajemni skladi popularni?
Vzajemni skladi veljajo za enega najpopularnejših načinov varčevanja v razvitem svetu. Tudi v Sloveniji je v zadnjem čas...
3
Kako zmanjšati stroške za hrano?
Preverite deset trikov, kako privarčevati pri stroških za družinsko prehrano, da bo ta še vedno zdrava, toda cenejša.
3
Naložbeno življenjsko zavarovanje - da ali...
Pri ZPS so vzeli pod drobnogled naložbena življenjska zavarovanja in preverili, ali so ta res najboljša rešitev za potro...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Kako se najceneje ločiti?
Najdražji del ločitve je sporazum o delitvi skupnega premoženja, katerega strošek je odvisen od vrednosti premoženja, ki...
Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?