|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako zmanjšati stroške za hrano?

Helena Primic, 17.4.2023
Preverite deset trikov, kako privarčevati pri stroških za družinsko prehrano, da bo ta še vedno zdrava, toda cenejša.

image
Zakaj bi kupovali vloženo zelenjavo in sadje, če ga lahko vložite sami? Ste vedeli, da lahko začimbe skladiščite tudi v olju in soli? (Foto: Freepik)
/11


Med družinskimi stroški so med osnovnimi življenjskimi stroški po navadi največji stroški za hrano, zato smo poiskali deset trikov, kako te stroške zmanjšati.

Pa vendar ne na račun kakovostne hrane.

 

1) V trgovino s seznamom

Čeprav vsi vemo, da po nakupih brez nakupovalnega seznama domov prinesemo veliko več izdelkov kot če bi nakupovali načrtno s seznamom prehranskih izdelkov, ki jih resnično potrebujemo, se prepogosto znajdemo v trgovini brez seznama. In tako prevečkrat kupimo preveč kruha, sadja, jogurtov (Tukaj preverite, kako lahko jogurt pripravite sami doma!) in druge hrane, ki največkrat pristane med odpadki, ker je nismo uspeli pravočasno pojesti.

Zato hrano nakupujte pametno in načrtovano. Še najbolje je, če za vsak teden vnaprej sestavite jedilnik in hrano kupite glede na družinski jedilnik. Tako bo veliko manj možnosti, da bi kupili preveč hitreje pokvarljive hrane.   

 

PREBERITE TUDI: Kako pravilno shranjevati semena?

 

2) Shranjujte hrano na pravih mestih

Vsem se nam je že zgodilo, da smo v hladilniku v predalu za zelenjavo našli plesnivo korenje ali gnil paradižnik. Toda, ali ste vedeli, da paradižnika sploh ne bi smeli shranjevati v hladilniku, ker tam začne prej gniti? In da je predalnik na vratih hladilnika (kjer se temperatura nenehno spreminja) najslabše mesto za shranjevanje jajc?  

Prehranski in okoljski strokovnjaki opozarjajo, da je za manj zavržene hrane zelo pomembno, da osvežimo spomin, kako pravilno shranjevati določeno hrano. Včasih je pomembno le to, da je določeno živilo strogo ločeno od ostale hrane.

 

3) Beležite si zavrženo hrano in zmanjšajte njeno količino

Večina družin se niti ne zavedamo, koliko hrane zavržemo vsak mesec. In če to pomnožimo z 12, bi morda lahko nekaj mesecev nahranili štiričlansko družino!

Za to, da boste dobili boljši občutek, katere hrane največ zavržete in je torej redno kupite preveč, si začnite pisati Dnevnik zavržene hrane. Vanj vpišite vsak jogurt, ki mu je potekel rok uporabe še preden ste ga odprli, kruh, ki se je posušil še preden ste ga pojedli, gnilo sadje in zelenjavo, ki je niste uspeli porabiti, in vso ostalo zavrženo hrano.

Morda boste konec meseca presenečeni, toda to je prvi korak k spremembi, da svoje nakupe bolj optimalno prilagodite vaši dejanski družinski porabi hrane.

 

PREBERITE TUDI: Za manj zavržene hrane v družinskih kuhinjah

 

4) Uporabite ostanke hrane

Idealno je seveda, da skuhamo toliko hrane, kot je bomo zares pojedli. Toda včasih je to vendarle težko napovedati, saj konec koncev nimamo vsak dan enakega apetita. Včasih skuhamo preveč, drugič premalo, lahko vseh jedi ali samo določene, najbolj priljubljene jedi.

Če vam torej vendarle ostanejo ostanki hrane, jih takoj ne zavrzite, temveč jih poskusite ponovno uporabiti - za kakšno novo jed ali jih samo pogrejte za večerjo. Ostanke zelenjave lahko uporabite za pico, rižu, ki je ostal od kosila, dodate zelenjavo in dobite rižoto, ali meso od juhe uporabite v solati. Tukaj preverite, kako iz starega kruha pripraviti pito s koprivami in sirom!

 

Otrok na vrtu

 

5) Ko poteče rok uporabe, živilo še ni nujno pokvarjeno

Ste vedeli, da je večina izdelkov, ko jim poteče rok uporabe, ki je zapisan na embalaži, po tem roku še vedno nepokvarjenih oziroma primernih za uživanje? Pri tem, kdaj izdelek ni več užiten, se zato bolj kot na datum na ovitku zanesite raje na nos ter vidne znake plesni in gnitja.

Jogurta, ki mu je potekel rok uporabe zato ne vrzite takoj v koš, temveč ga odprite ter preverite, kako je videti in če oddaja kakšen sumljiv vonj. Brez skrbi - težko boste spregledali pokvarjen mlečni izdelek. Pri čemer ne smemo pozabiti, da mlečni izdelki iz pasteriziranega mleka sčasoma začnejo gniti, medtem ko mlečni izdelki iz surovega mleka fermentirajo in so zato še vedno užitni.

In še posebno opozorilo: Četudi ste recimo iz marmelade odstranili vrhnjo plast, ki je že začela plesneti, žal tudi ostali del marmelade ni užiten, saj se je plesen razširila po celi marmeladi, četudi je ni videti povsod. Enako velja za vse vložene izdelke in kruh. 

 

PREBERITE TUDI: Kako lahko sami pripravite zelenjavno jušno osnovo?

 

6) Pripravljajte manjše obroke

Iz strahu, da ne bo zmanjkalo hrane, je pogosto skuhamo preveč. Še posebej, če imamo goste, saj ne želimo izpasti skopuški. In potem vsi tisti ostanki romajo v koš.

Zato za začetek začnite pripravljati le malenkost manjše obroke in pri tem opazujte, če bo po obrokih še vedno ostalo kaj ostankov hrane. Pri tem si pomagajte z enostavno merico - skodelico, ki vam bo služila kot merilnik, s pomočjo katerega boste prišli do količine, ki bo idealna za vašo družino.

 

7) Ne odpirajte novih izdelkov, dokler ne porabite starih

Se tudi vam dogaja, da zadnje žlice kosmičev, riža, testenin in druge hrane, ki je sicer še užitna in v vrečki, enostavno odvržete, ker ste odprli novo embalažo? V smislu, kaj pa naj s temi nekaj makaroni, če pa se kuhajo dlje časa kot tisti novi. In tako pogosto zavržemo kar nekaj še povsem užitne hrane le zato, ker nam je je ostalo premalo za eno kosilo. 

Pa vendar tudi za te mini porcije obstaja rešitev. Če ste kupili povsem enak izdelek, pri kuhanju najprej izpraznite staro vrečko, šele nato odprite novo. Če so vam ostale testenine, ki se ne kuhajo enako dolgo kot nove, pač enostavno dajte kuhat najprej tiste, ki se kuhajo dlje in jim nato dodajte druge ter tako ustvarite testeninski dvojček.

Ostanke grisa in polente porabite za zakuho, koruzne kosmiče zmeljite in pripravite koruzno maso za paniranje (Tukaj preverite recept za ribje palčke s koruzno skorjico!), jogurt dodajte pecivu in podobno. Na tovrstne ostanke živil začnite gledati kot na tiste skrivnostne sestavine, ki bodo vašim jedem dodale nov okus.

 

PREBERITE TUDI: Permakulture se lahko greste tudi na balkonu

 

8) Ustvarite si zeliščni in zelenjavni vrt

Domač vrtiček prinaša številne koristi. Za hrano boste potrošili manj denarja, jedli boste bolj zdravo, pa še razmigali se boste in otrokom omogočili praktično delavnico vzgajanja rastlin in hrane. Ko boste načrtovali vrtiček, ne pozabite tudi na zelišča, ki jih lahko uporabite tako za začimbe kot čaje in naravna zdravila.

Pa brez skrbi, če živite v bloku. Tudi na balkonu in celo na kuhinjskem pultu lahko gojite različne rastline, pa tudi zelenjavo. Ste vedeli, da lahko tudi iz ostankov solate zraste nova solata? In da lahko česen vzgojite kar v kuhinji? Najbolj priljubljena sveža zelišča so pa itak obvezen dodatek vsake sodobne kuhinje.

 

9) Hrano začnite vlagati, zamrzovati in skladiščiti

Če še niste vešči vlaganja, zamrzovanja in skladiščenja hrane za zimo, so trenutne razmere idealne, da se priučite te veščine, ki so jo odlično obvladale babice. Zakaj bi kupovali vloženo zelenjavo in sadje, če ga lahko vložite sami? Tukaj preverite, kako narediti "kvašene ougrke ali poucane murke"! Ste vedeli, da lahko začimbe skladiščite tudi v olju in soli? 

Varčne gospodinje obvladajo različne trike, kako hrano shraniti tudi za zimske dni, ko vrtički počivajo. Zamrznete lahko tudi kruh in pecivo, si sami izdelate začimbne mešanice ter poleti in jeseni, ko je zelenjave iin sadja v obilju, višek sproti zamrzujete za zimo.

 

PREBERITE TUDI: Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rastline?

 

10) Ostanki hrane v kuhinjski kompostnik

Se še spomnite babic, kako so v plastičnih posodah na kuhinjskem pultu skrbno shranjevale ostanke hrane za kokoši? Čeprav nimate kokoši, to še ne pomeni, da je takšno početje nesmiselno. Zbiranje ostankov hrane za naravno kompostiranje je ne samo ekološko (saj odpadke vrnemo zemlji in jih tako ponovno uporabimo), temveč vam omogoča tudi idealno gnojilo za vrtiček in rože.

Na srečo nam danes ostankov hrane ni treba več shranjevati v neprivlačnih plastičnih posodah, temveč obstajajo številnih zelo estetski mini kompostniki, ki bodo vaši kuhinji v okras. Če imate v bližini vrta možnost tudi za večji kompost, bo težav s kuhinjskim kompostnikom še manj, saj ga boste lahko dnevno spraznjevali.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
3
Sprejet Akcijski načrt za jamstvo za otroke
Vlada je sprejela Akcijski načrt za jamstvo za otroke 2022 – 2030, katerega namen in cilj je vzpostavitev enakih priložn...
3
Nov kalkulator za izračun preživnine
Preživninski kalkulator je orodje, ki bo končno postavilo standard, kaj pomeni dostojna preživnina za otroka. Preživnine...
3
Pred začetkom varčevanja v vzajemnih sklad...
Vzajemni sklad najlažje opišemo kot skupek premoženja vseh, tako pravnih kot fizičnih oseb, ki so naložile svoj denar na...
3



Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
Na dopust z varčevanjem ali s kreditom
Slovensko ali hrvaško morje, zdravilišča, gore ali obisk oddaljenih eksotičnih krajev... Letošnji dopust – sanje ali res...