|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pravilno shranjevati semena?

Helena Primic, 16.4.2021
V trenutnih razmerah je še toliko bolj pomembno, da smo družine čim bolj samooskrbne, zato smo preverili, kako pravilno shranjevati semena za naslednjo pomlad.

image
Dobra novica za vse mamice in očke, ki imajo težave z neuglednim obročem okrog pasu: Z rednim pitjem soka granatnega jabolka naj bi se zmanjšale maščobne obloge na trebuhu in okoli pasu. (Foto: Pexels.com)
/11


Potem, ko so nekateri pridni vrtnarji že od februarja naprej pridno vrtičkali (vrtičkate lahko tudi z otrokom!) oziroma pripravljali sadike, vzgojili čudovite rastline in uživali njihove sadove, bo kmalu čas, da poberemo semena in jih shranimo za prihodnje leto.

"Prenesli smo smrad fermentacije, se zbadali v prste med pobiranjem semena bamije in po vsej hiši lovili laske sirske svilnice. Prijatelji so nas dražili zaradi naše jedilne mize, prekrite s papirnatimi krožniki, skrbno označenimi z imeni sort in polnimi sušečega semena. Lahko si čestitamo!," je spodbudna avtorica odličnega priročnika Semena, sejanje in shranjevanje - Julie Thompson-Adolf

Potem ko seme očistimo, je torej čas, da ga primerno shranimo. Kako pa - da ne bo ves naš trud zaman?

 

PREBERITE TUDI: Permakulture se lahko greste tudi na balkonu

 

Hladen, suh in temen

Kot svetuje Thompson-Adolfova v priročniku, ki ga je izdala Mladinska knjiga, postopek ni težaven, zlasti s semeni, ki smo jih pobrali z običajnega kuhinjskega vrta ali gredice. Zapomniti si moramo le naslednje tri besede: hladen, suh in temen.

"Večina semen je odpornih, a ne smemo pozabiti, da je vsako živo. Seme si želi le, da se ohrani in na svet prinese novo življenje, zato ga zavarujemo, da ostane kaljivo. Z odstranitvijo škodljivih okoljskih dejavnikov, kot so vlaga, neposredna sončna svetloba in temperaturne spremembe, upočasnimo presnovo semena, ne da bi škodovali zarodku v semenskem ovoju," pojasnjuje strokovnjakinja za vrtnarjenje.

Semena je zato potrebno shraniti v hladen prostor, stran od neposredne svetlobe (najbolje v temo) in vlage. Če seme hranimo v primernih pogojih, lahko ostane kaljivo več let, četudi je kaljivost semena različna od rastline do rastline. Seme nekaterih vrst plevela je kaljivo celo pol stoletja!

 

PREBERITE TUDI: Kako iz ostankov solate vzgojiti novo solato?

 

Najprej v suhe ovojnice in nato z ovojnicami vred v nepredušno zaprt kozarec

Kot svetuje vneta ekovrtnarka, ekopustolovka, zaščitnica živali in ljubiteljica semen, je semena najbolje shraniti v majhne papirnate ovojnice, na katere je seveda treba skrbno napisati datum pobiranja in ime sorte.

Pri tem je treba pred shranjevanjem semena dobro preveriti, da je ovojnica zares povsem suha, saj kot že rečeno vlaga škoduje kaljivosti. Verjetno si ne želite odpreti skrbno zbrane ovojnice in v njej zagledati splesnelega semena?

"Za še večjo varnost ovojnice spravimo v nepredušne zaprte kozarce ali posode, ki jih postavimo v hladen, suh in temen prostor. Nato lahko počivamo. Uspešno smo prehodili vrtnarsko pot od semena do semena. Čestitke!" nas vse izkušene vrtnarje in tudi začetnike spodbuja Thompson-Adolfova. 

 

Semena, sejanje in shranjevanje

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
7
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
6
Pripravite dom na Veliko noč
Velika noč je posebna priložnost, ko otroke vzpodbujamo k sodelovanju pri okrasitvi doma s spomladanskim cvetjem in prip...
5
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
5



Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
photo
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?