|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako iz ostankov solate vzgojiti novo solato?

Uredništvo Ringaraja.net, 25.5.2020
V tokratnem receptu tedna smo preverili, kako iz spodnjega dela glavnate solate, ki po navadi pristane v košu, vzgojiti novo glavo solate.

image
Spodnjega dela solate nikar ne zavrzite, četudi ni užiten.
/11


Ali ste vedeli, da lahko v kuhinjskem vrtnarjenju brez odpadkov uporabite tudi spodnji del glavnate solate?

V odličnem priročniku Naj zraste spet, ki ga je napisala Katie Elzer-Peters in je izšel pri Mladinski knjigi, je avtorica opisala postopek, pri katerem boste po novem spodnji del glavnate solate, ki po navadi pristane v košu za biološke odpadke, vzgojili nove solatne liste za novo poletno solato ali morda solato na otroški način.


Naj zraste spet

 

Ta trik se obnese z vsemi vrstami solate

Kot piše Elzer-Petersova, se za ta odličen kuhinjski in vrtnarski trik enako dobro obnesejo tako sorte z zelenimi in rdečkastimi listi, ledenka, berivka ter štrucarica kot mehkolistne in krhkolistne solate. Vse bodo rasle skoraj same od sebe. In to tudi, če boste v večji posodi gojili več glav hkrati. 

 

PREBERITE TUDI: Shranjevanje paradižnikovega semena

 

Pri nakupu solate zato bodite pozorni, da boste kupili solato s čim bolj nepoškodovanim spodnjim delom. Še bolje pa je, če ima tudi korenine. Ko jo boste posadili v vodo, se solata morda ne bo ukoreninila, vsekakor pa lahko pričakujete, da bo zraslo precej novih listov. Ti bodo morda nekoliko manjši od listov prvotne glave, vendar še vedno dovolj veliki za sendvič ali solato.

In še opozorilo: Včasih spodnji del solate v kozarcu začne gniti. Če se to zgodi, rastlino zavrzite in poskusite z drugo znova.


Naj zraste spet

 

In kako vzgojiti novo solato v vodi?

1) Potrebujete širši kozarec ali posodo (najbolje, da je steklena), čist in oster nož ter po potrebi tudi zobotrebce.

2) V širši kozarec ali stekleno posodo nalijte približno tri centimetre vode, ki jo po posaditvi solate redno menjajte vsakih nekaj dni.  

3) Glavo solate odrežite tako, da vam ostane približno šest do sedem centimetrov dolg spodnji del.

 

PREBERITE TUDI: Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rastline?

 

4) Če ne želite, da se solata dotika dna posode (tako lažje požene korenine in kasneje zgnije), na polovici odrezanega kosa v krogu zapičite tri do štiri zobotrebce, ki bodo služili kot nekakšno stojalo.

5) Solato položite na dno posode (ali jo z zobotrebci naslonite na dno posode), tako da bo v vodi le približno dva do tri centimetre odrezanega dela.

6) Posodo s spodnjim delom solate postavite na svetlo mesto, vendar ne direktno na sonce. Čim več svetlobe bo imela rastlina, tem dlje bo uspevala ter večje in okusnejše liste bo imela.

 

Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
10
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
8
3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...
5
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
5



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?