|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšne so spremembe pri novi minimalni plači?

Uredništvo Ringaraja.net, 3.3.2010
Z marcem 2010 je začel veljati nov Zakon o minimalni plači, ki zvišuje minimalno plačo s sedanjih 597,43 evra bruto na 734,15 evrov bruto oziroma na 562 evrov neto, kolikor znaša košarica minimalnih življenjskih stroškov za leto 2009.

image
/11


Minimalna plača se enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev minimalne plače se uporabi uradni podatek Statističnega urada Republike Slovenije o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta.

Pri določitvi minimalne plače se upošteva:

  • rast cen življenjskih potrebščin;
  • gibanje plač;
  • gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast;
  • gibanje zaposlenosti.

Pravico do najmanj višine minimalne plače ima delavec, ki dela polni delovni čas, delavec, ki dela krajši delovni čas, pa ima pravico do sorazmernega dela minimalne plače.

Postopni prehod na višjo minimalno plačo

Zakon na novo predvideva možnost postopnega prehoda na znesek minimalne plače in sicer za delodajalce, ki bi jim občutno povečanje minimalne plače povzročilo velike izgube in ogrozilo obstoj podjetja ali imelo za posledico odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov večjemu številu delavcev.

Delodajalci bodo lahko minimalno plačo dvigovali postopoma; prvo leto na najmanj 654,69 EUR bruto, v drugem letu (2011) pa na vsaj 685,25 EUR bruto, povečanih za rast cen življenjskih potrebščin v letu 2010, pri čemer bodo morali minimalno plačo dvigniti na 734,15 EUR bruto (povečano za inflacijo v letih 2010 in 2011) najpozneje januarja 2012.

O postopnem usklajevanju minimalne plače se bo moral delodajalec, z določitvijo natančne dinamike prehoda, posvetovati in skleniti pisni sporazum s sindikatom pri delodajalcu. Če sindikata ni, pa s svetom delavcev oziroma z delavci na zboru delavcev Za odločitev o postopnem prehodu na minimalno plačo ima delodajalec čas dva meseca po uveljavitvi tega zakona.

 

V času posvetovanja s sindikatom ali svetom delavcem mora delodajalec pri izplačilu plač upoštevati prehodni znesek minimalne plače in sicer 654,69 EUR bruto.

 

V primeru kršenja zakona s strani delodajalca so kazni od 3.000 EUR do 20.000 EUR, za manjše delodajalce, ki zaposlujejo deset ali manj delavcev pa z globo od 1.500 EU do 8.000 EUR. Odgovorna oseba delodajalca pa se lahko kaznuje z globo od 1.000 EUR do 2.000 EUR.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako zmanjšati stroške za hrano?
Preverite deset trikov, kako privarčevati pri stroških za družinsko prehrano, da bo ta še vedno zdrava, toda cenejša.
3
Izbira zavarovalnega posrednika
Ste dobili navodila, kako ravnati ob nastanku škodnega primera? Koga boste poklicali najprej: svojega agenta, cenilno sl...
3
Pravica do dodatnega zdravstvenega zavarov...
Od prvega januarja 2009 veljajo spremembe v okviru pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja za upravičence denarne...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Izplačilo dodatka za veliko družino 2022
Vse družine s tremi in več otroki boste v sredo, 13. aprila 2022 prejele letni dodatek za velike družine za leto 2022. K...
Uveljavljanje olajšave za otroka
Do 5. februarja imate čas, da oddate vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. Vlogo lahko oddate t...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?