|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj bo vrtec za drugega otroka spet brezplačen?

Uredništvo Ringaraja.net, 24.10.2020
Pred nekaj dnevi je bil sprejet predlog novele Zakona o vrtcih, ki prinaša nekaj pomembnih novosti, med drugim uvaja brezplačen vrtec za drugega otroka. Kdaj lahko pričakujemo, da se bo novost pričela uporabljati v praksi?

image
S predlagano novelo zakona o vrtcih se bo izboljšala finančna dostopnost vrtcev. (FOTO: Pixabay.com)
/11


Trenutna ureditev ima kar nekaj pomanjkljivosti, kot se je pokazalo v praksi, zato vladni predlog novele Zakona o vrtcih, ki je bil sprejet na seji vlade prejšnji teden, te odpravlja ter hkrati uvaja pogoje za še bolj kakovostno izvajanje predšolske vzgoje in prinaša nekatere novosti, med drugim tudi ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka.


Dobrodošla novost za starše z dvema in več otroki

Kot so po seji vlade zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, novela zakona predvideva ponovno uvedbo brezplačnega vrtca, in sicer naj bi to veljalo:

- za drugega otroka iz iste družine, ki je hkrati v vrtcu s starejšim otrokom, in

- za vsakega tretjega in nadaljnjega otroka iz družine, ne glede na to, ali je še kateri otrok v vrtcu ali ne.

»Tako se bo izboljšala finančna dostopnost vrtca za starše, zaradi česar gre pričakovati dvig deleža vključenosti predšolskih otrok v vrtce,« so zapisali na ministrstvu za izobraževanje.

Predlog novele mora obravnavati še parlament, predvidoma pa bi lahko brezplačen vrtec za drugega otroka zaživel že prihodnje šolsko leto, torej septembra 2021.

 

PREBERITE TUDI: Višje nadomestilo za starše otrok v karanteni

 

 

Prepoved varstva otrok, ko oseba ni vpisana v register in druge novosti

V besedilu predloga so zapisali tudi, da dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok ne smejo več opravljati fizične in pravne osebe, ki niso vpisane v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok. Za osebe, ki bodo kršile to prepoved, so določene tudi sankcije, in sicer od 5 do 10 tisoč evrov denarne globe ter takojšnjo prepoved opravljanja dejavnosti.

Pristojnim inšpektorjem bo novela omogočila učinkovitejše delovanje, saj določa povečano število prekrškov za kršitev posameznih določb zakona o vrtcih.

Obenem se dograjuje tudi institut varuha predšolskih otrok na domu, so zapisali.

 

PREBERITE TUDI: Vrtec ali varuška?


Novela uvaja še razmejitev med dejavnostjo predšolske vzgoje in dejavnostjo varstva otrok ter drugimi storitvami, ki so namenjene predšolskim otrokom, a njihov osnovni namen ni njihovo varstvo (animacije, organiziranje rojstnodnevnih zabav ...). 


V razvid in register pri ministrstvu se ne vpisujejo oseb, ki občasno varujejo otroke na njihovem domu (dejavnost opravljajo kot osebno dopolnilno delo), in pravnih oseb, ki kot pridobitno dejavnost opravljajo občasno varstvo otrok na njihovem domu, so novosti, ki jih prinaša novela povzeli na ministrstvu.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci so naše bogastvo
Rojstvo otroka je eden najbolj vznemirljivih dogodkov v našem življenju. Trenutki sreče navadno pridejo in gredo, rojstv...
3
Samo s polico še nimate v rokah odškodnine
Pri izbiri osebe, ki vam zavarovanje ponuja, naj vam bo merilo za izbiro predvsem njena strokovnost, dostopnost in prila...
3
Prost dan za spremljanje prvošolčka v šolo
Prvi šolski dan je nekaj posebnega, posebej za starše tistih otrok, ki šolski prag prestopajo prvič. Preverjali smo, ali...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Prost dan za spremljanje prvošolčka v šolo
Prvi šolski dan je nekaj posebnega, posebej za starše tistih otrok, ki šolski prag prestopajo prvič. Preverjali smo, ali...
Plačilo vrtca v primeru skrajšanega delovn...
Vlogo za znižano plačilo programov v vrtcu oddajo starši praviloma enkrat letno, in sicer do 15. novembra tekočega leta.