|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Uveljavljanje olajšave za otroka

M. T., 20.1.2020
Do 5. februarja imate čas, da oddate vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. Vlogo lahko oddate tudi prek mobilne aplikacije. Kaj pa, če slučajno pozabite oddati vlogo za vzdrževane družinske člane?

image
Olajšavo za otroka lahko uveljavlja eden ali oba starša.
/11


Olajšave za vzdrževane družinske člane znižujejo davčno osnovo in višino davkov, ki jih je treba plačati. Olajšava za vsakega naslednjega otroka je večja kot za predhodnega. V nadaljevanju smo skupaj zbrali vse najpomembnejše, kar morate vedeti o oddaji vloge za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane (VDČ).

 

Olajšavo lahko uveljavljate mesečno ali letno

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za VDČ oddate vsi zavezanci za dohodnino, ki med letom niste uveljavljali družinskih članov pri akontaciji dohodnine in tisti, ki ste to olajšavo med letom že uveljavljali, pa želite te podatke spremeniti. Pozor: v kolikor spreminjata podatke oba starša, morata oba oddati vlogo!

 

Vzdrževane družinske člane lahko zavezanci za dohodnino uveljavljajo pri izračunu akontacije dohodnine na mesečni ravni ali pri informativnem izračunu dohodnine na letni ravni.

1. Mesečno uveljavljanje

 Če se odločite, da boste vzdrževane družinske člane uveljavljali med letom pri izračunu akontacije dohodnine, morate svojemu delodajalcu dostaviti izpolnjen obrazec: Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine. Zaradi medletnega načina uveljavljanja olajšave boste imeli višjo mesečno neto plačo, kot bi jo imeli sicer, pišejo na spletni strani Finančne uprave.

2. Letno uveljavljanje

Če med letom niste uveljavljali olajšave, in tisti, ki želite medletno olajšavo spremeniti, morate najpozneje do 5. februarja vložiti Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. V nadaljevanju boste našli tri načine, kako jo lahko enostavno oddate. 


PREBERITE TUDI: Otroški dodatek v letu 2020: izplačila in višina


Kdo so vzdrževani družinski člani?

Vzdrževani družinski člani so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Za otroka se šteje lastni otrok zavezanca, kot tudi posvojenec, pastorek oziroma otrok zunajzakonskega partnerja. Pod določenimi pogoji pa tudi vnuk ali druga oseba, če zavezanec skrbi zanjo na podlagi sodbe sodišča.

Vzdrževani družinski člani pa so lahko tudi starejši otroci, če izpolnjujejo določene pogoje (navedeni so v pojasnilu tukaj). 

Zanimivo je, da starši lahko uveljavljajo tudi otroka, ki še študira, a je že sklenil zakonsko zvezo, so za spletni portal Data.si pojasnili na finančni upravi.

Vzdrževan je lahko tudi zakonec ali zunajzakonski partner, ki ni zaposlen in ki ne opravlja dejavnosti ter ki nima lastnih dohodkov za preživljanje, pa tudi nekdanji zakonec, če mu je priznana pravica do preživnine.

Vzdrževani so lahko tudi starši ali posvojitelji, če nimajo lastnih dohodkov za preživljanje ter če živijo v skupnem gospodinjstvu ali v recimo domu za ostarele in zavezanec krije stroške bivanja.

 

Kako in kje oddate vlogo?

Podatke o vzdrževanih družinskih članih je potrebno izpolniti pravilno in celovito. V primeru, da boste vpisali netočne ali nepopolne podatki o družinskem članu oziroma njegovi davčni številki, se pri informativnem izračunu ne bodo upoštevali.


Vlogo za uveljavljanje olajšave za VDČ pri informativnem izračunu dohodnine lahko oddate na naslednje načine:

1. osebno ali po pošti na pristojnem finančnem uradu

Obrazec dobite na finančnem uradi ali pa si ga prenesete in natisnete TUKAJ. Navodila za izpolnjevanje vloge najdete TU

2. elektronsko prek sistema eDavki

Vlogo lahko oddate v osebnem delu portala eDavki TUKAJ. Za prijavo potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo ali uporabniški račun (davčno številko in geslo).

3. z mobilno aplikacijo eDavki:

- za uporabnike mobilnih telefonov s sistemom Android TUKAJ

- za uporabnike s sistemom iOS TUKAJ 

 

Oddaja vloge prek sistema eDAvki ima določene prednosti, in sicer boste za izpolnjevanje porabili manj časa, saj je obrazec za uporabnike mobilne aplikacije predizpolnjen z lanskimi podatki. "Vse, kar mora zavezanec storiti, je pregledati podatke, jih morda popraviti … Če ni sprememb, odda vlogo za odmerno leto z enim samim klikom. Prav tako ga aplikacija vsako leto spomni, da ne pozabi na oddajo obrazca," pojasnujejo prednosti mobilne vloge na Finančni upravi. Prednost pa je tudi ta, da boste dohodnino dobili vrnjeno kar 13 dni prej kot sicer.

 

mobilna vloga 

Vloga za vzdrževane družinske člane v mobilni aplikaciji je že predizpolnjena z lanskimi podatki. FOTO: Finančna uprava RS


Rok za oddajo: 5. 2. - kaj, če ta rok zamudite?

Vlogo je potrebno oddati najpozneje do 5. 2. tekočega leta – letos je to sreda, 5. februar 2020. Vlog, ki bodo oddane pozneje, davčni organ pri sestavi informativnega izračuna dohodnine ne bo mogel upoštevati.

Kaj, če rok zamudite? Če zamudite rok za oddajo vloge, morate počakati na informativni izračun dohodnine, ki ga boste s strani FURS-a prejeli konec meseca maja in se nanj pritožiti. Rok za ugovor je 30 dni od datuma odpreme informativnega izračuna dohodnine. V tem primeru boste preveč odmerjeno dohodnino dobili vrnjeno pozneje.


PREBERITE TUDI: Kako uveljaviti pravico do pomoči ob rojstvu otroka?


Komu od partnerjev se najbolj splača uveljavljati olajšavo?

Načeloma je najbolje, da olajšavo za VDČ uveljavlja starš z višjimi dohodki, ki pade v višji dohodninski razred za obdavčitev. Zakonodaja omogoča tudi delitev olajšave na oba starša in ta je smiselna v primeru, če imata oba starša primerljive dohodke oz. sta v istem davčnem razredu.

Ker se glede na lestvico olajšav za drugega in več otrok olajšava povečuje, je pri delitvi smiselno, da oba starša prijavita vse otroke, delež pa določata z obdobjem uveljavljanja olajšave. Če imate torej dva otroka, je vsekakor bolje, da vsak prijavi oba, ne pa vsak enega. Vsakemu tako pripada še sorazmerni delež za drugega otroka (in več otrok). Pri deljenem uveljavljanu olajšave, pa morate paziti, da si čas uveljavljanja razdelita tako, da vsota ne preseže 12 mesecev, torej recimo vsak po pol leta.

 

Za lažjo odločitev, komu se najbolj splača uveljavljati vzdrževane družinske člane, si lahko pomagate s testnim izračunom dohodnine na eDavkih. S pomočjo programa si lahko tudi neprijavljeni oziroma tisti, ki nimate certifikata testno izračunate višino dohodnine za preteklo leto. Lahko se poslužite tudi informativnga izračuna, ki ga najdete TUKAJ


Kaj, če se partnerja ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo? Kot pojasnjujejo na Finančni upravi, se v primeru, da se partnerja ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal posebno olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, vsakemu prizna polovica.  

  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
4
Naložbeni priročnik Vzajemcev 2010: Invest...
Namen Priročnika je vlagateljem predstaviti naložbena pričakovanja različnih upravljalcev DZU o posameznih geografskih p...
3
Izplačan bo dodatek za veliko družino
Danes, 14. aprila 2015, bo izplačan dodatek za veliko družino več kot 22 tisočim družinam.
3
Izjava ministra glede cen vrtcev
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec se je danes odzval na trenutno aktualno problema...
3



Dodatek za družine z enim ali dvema otrokoma
Vlada je v drugem protikorona paketu finančnih ukrepov dodatno razširila krog prejemnikov različnih pomoči in med njimi ...
Plačilo vrtca v primeru skrajšanega delovn...
Vlogo za znižano plačilo programov v vrtcu oddajo starši praviloma enkrat letno, in sicer do 15. novembra tekočega leta.