|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   naši tamali je dolgčas
21.12.2009 12:48:39   
ZmajTolovaj
Naša 2,5-letnica je zadnje čase totalno zdolgočasena. Nič se ne zaigra, samo po stanovanju hodi in se minutko z eno rečjo ukvarja, potem naslednjo minuto že kaj drugega, seveda pa so to samo stvari, ki meni ravno niso všeč, npr. daljinec, smrekca, perilo itn. Štalo dela, no.
Jaz se poskušam ukvarjati z njo čim več, ampak
a) imam še 3-mesečno punčko, ki ima pač svoje potrebe
b) se mi itak ne zdi prav, da starši animirajo otroke 24/7, malo se mora pa tudi samostojno igrat.
Igrač ne šmirgla najbolj. Vrtca še nismo dobili, naj bi ga v začetku 2010, tako da tam bo imela vsaj družbo .. Če jo vključim v svoje dejavnosti, npr. mi pomaga v stroj zlagat, se tudi naveliča po eni minuti in začne razmetavat. Kako zaposlite svoje otroke, kako spodbudite, da se bojo malo sami igrali Z IGRAČAMI??


_____________________________

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: naši tamali je dolgčas
21.12.2009 13:20:40   
frost
Otroci te starosti radi posnemajo kar delajo starši. To sicer ne pomeni, da ti bo pomagala zložiti cel stroj obleke, ali skuhala kosilo, verjetno pa bo hotela vsaj nekaj časa biti zraven. Se pravi, če kuhaš ji lahko daš kak lonec(po možnosti pravi ker so dosti bolj zanimivi od igrač), in jo prosiš naj ti skuha kosilo. Morda pa se bo zaigrala, ne vem. Ko vidiš, da ji postane dolgočasno(začne razmetavati in podobno), nekaj dodaš dejavnosti, malo osmisliš...recimo jo prosiš, naj ti pomaga v kupu najti neko majico ki jo je res potrebno oprati; naj ti naredi še solato, ker jo imaš zelo rada(lahko ji daš dejansko par listkov solate, da jih malo opere, vendar bodi pripravljena na to, da jih boš morala zelo verjetno pojesti tudi če se bodo med pripravo malo valjali po tleh)
Glede igrač lahko poskusiš takole-menjuj igrače-naj ne bodo vse vedno na razpolago, ampak z njimi kroži, da znova pridobi zanimanje za njih-če je vse na kupu in lahko dosegljivo, hitro postane nezanimivo. Če so pa te stvari na višji polici in dosegljive samo občasno, so otroci takoj bolj radovedni.
Druga stvar pa je, da se bo verjetno potrebno ,vsaj od začetka, zaigrat skupaj z njo(sploh če je že navajena, da se nekdo ponavadi igra z njo). Torej, privlečeš na plano neko igro-začneta skupaj-ko se vključi v igro in je v njo zatopljena, se pa počasi umakneš za 2, 3 minutke. Potem spet prideš nazaj, pogledaš kaj je naredila, jo pohvališ, morda se za minutko usedeš zraven nje, kaj pomagaš, nato pa spet za par minut stran. Ta čas potem seveda podaljšuješ, da ne gre samo za minuto ali dve, ampak da prideš na tak čas, med katerim lahko dejansko kaj narediš (recimo 2-3 letni otrok bi se nekje za 15 minut skoraj zagotovo moral znati zamotiti sam-čeprav 15 minut je pri večini že maksimum). Zelo prijetne za otroke so kakšne ustvarjalne dejavnosti-naj nekaj nariše, po možnosti vključi nove materiale-barvanje makaronov iz katerih lahko kasneje naredi verižico, barvanje kamenčkov, packanje s prstnimi barvami(če ste pripravljeni tolerirati malo packarije), izdelki iz naravnih materialov, vate...velik motivacijski faktor pri deklicah(pa tudi pri dečkih) so bleščice-resno. Delujejo v 99/100 primerov. Tiste bleščice/nalepke/makaroni/karkoli že...naj bodo nekako rezervirani za takrat, ko dela sama-bolj ji bo zanimivo, kot če jih bo imela vedno na razpolago, in možno je, da bo več časa zdržala zraven. Pa zdaj ko so prazniki lahko morda izdeluje okraske iz slanega testa-poceni material, enostavno pa še hitro je gotovo in pripravljeno za barvanje. Lahko tudi 'sama' speče piškote-skupaj naredita testo, potem pa se ti umakneš, ona pa oblikuje piškote sama ali z modelčki, potem jih ti spečeš, ona pa jih kasneje okrasi s čokolado, mrvicami...kar pač imate doma. Pečenje je nasploh fina dejavnost za tako navajanje na samostojno delo-ko se dela testo sta skupaj, pri oblikovanju piškotov dela sama(ti ji morda samo daš nekaj idej), nato jih spet skupaj dasta v pečico, nakar je spet sama za okraševanje.
To je recimo nekaj predlogov. Verjetno mi ni treba še posebaj poudarjati, da se je ob dojenčku skoraj več potrebno ukvarjati s starejšim otrokom kot z dojenčkom samim.

(odgovor članu ZmajTolovaj)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: naši tamali je dolgčas
22.12.2009 10:21:18   
skuštrana
a) imam še 3-mesečno punčko, ki ima pač svoje potrebe


Ista stvar se je pojavila pri naši takrat 2 letnici, ko je dobila prvega brata. Prej veselo in razigrano dete je postalo kar malo depresivno in naveličano vsega. Jaz sem to takoj povezala z rojstvom Arsena, čeprav je to bilo šele kakšna dva meseca kasneje. Pa ni bila drugače nič ljubosumna, od prvega dne ga ja vzela za svojega, ampak nekako je pa morala izrazit to da se je nekaj spremenilo in da jo to tišči. Mi 2 sva se potem še več ukvarjala z njo, jo vzela samo kam - lutke, ali pa samo do trgovine, samo ona brez brata, še naprej smo delali stvari ki jih je bila navajena od preden se je rodil brat...Pa vzela sem malega v sling in smo tako skupaj plesali,skakali, se igrali,dala sem ji da "packa" okoli brata - mu maže rit, ga poliva z vodo dokler se je kopal, mu menja plenice,...Skratka vključila sem jo 100 posto, čeprav bi sama kaj naredila hitrejše in boljšeuser posted image
Pa še zima je bila in nismo mogli ravno veliko bit zunaj. V vrtcu pa tudi ni bila.

Je pa minilo, še sama ne vem točno kdaj in kako, pač nekega dne je bila spet "normalna"user posted image


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu ZmajTolovaj)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: naši tamali je dolgčas
22.12.2009 22:08:39   
ZmajTolovaj
IZVIRNO SPOROČILO: frost

Verjetno mi ni treba še posebaj poudarjati, da se je ob dojenčku skoraj več potrebno ukvarjati s starejšim otrokom kot z dojenčkom samim.



Ja, seveda, to mi je čisto samoumevno, ampak mlajšo je treba n-krat previti pa nahraniti pa dati spat ... Pač, no. Starejšo zelo veliko vključujem in tudi ful pomaga, je pa čist tako kot je rekla skuštrana - dojenčka vzela za svojega, ampak se je vseen spremenila. Tamalo obožuje in non stop okrog nje brenči, sva se pa z možem potrudila in kolikor se pač da ohranila običajne opravke s starejšo, np. gre z mano v trgovino, brez tamale, ali pa po opravkih, se ji tako fino zdi, ko rečem, da morava neki na pošto it, pol pa ona čist resno: ja, pa na banko tudi user posted image
Saj jaz si tudi mislim, da bo slej ko prej minilo. HVALA za super predloge, da ne pozabim. Ja bleščice bi kar bile zadetek, po moje ...



_____________________________

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu frost)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
22.12.2009 22:17:14   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ZmajTolovaj)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: naši tamali je dolgčas
27.12.2009 15:27:19   
zinkazi
Mislim, da je to le klic po pozornosti. Na ta način kaže pomanjkanje vaše pozornosti. Naj vam ona pomaga pri negi dojenčka, vas naj nekdo nadomesti pri varstvu dojenčka, vedve pa počnita skupaj nekaj, kar je rada počela pred tole krizo. Potem se dogovorita, da vi naredite to in to, dogovorita se kaj bi ona počela, naj vam sama pove, potem si vzemite nekaj časa zanjo. Če bo dojenček jokal skupaj poglejta kaj je, če nima posebne potrebe, lahko tudi malo pojokca.
Pomembno je, da prvi otrok ostane prvi. Za več informacij o tem lahko na ZS.

_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu ZmajTolovaj)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: naši tamali je dolgčas
27.12.2009 16:57:28   
mamamajča
Ne verjamem, da to počne, zato ker ji je dolgčas, ampak zato, ker bi rada opozorila nase, torej da je tudi ona tam.
Neverjetna sprememba je zanjo vaš dojenček, kar naenkrat je deležna toliko manj pozornosti.
Kje je ati? Naj prevzame dojenčka, da bo imela tastarejša mamo vsaj za eno uro res na razpolago.

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: naši tamali je dolgčas
4.1.2010 12:17:30   
honey
Sicer imam jaz samo enega, pa tudi, ko bo še kakšen prišel, bo pri nas že večja razlika. Ampak po vsej verjetnosti je to res bolj klic po pozornosti. Kaj pa, če recimo takrat, ko dojenček spi, prestaviš druga opravila in se poigraš z njo? Saj po moje ne potrebuje veliko - kaj narišeta, kakšno knjigico pogledata ali pa se enostavno med drugimi opravili pogovarjaj z njo. Ne vem, recimo, ko pospravljaš, se pogovarjaj z njo o tem, kaj bi kasneje rada počela, kam bi šli ipd. Tako, da bo videla, da ima tvojo pozornost.

Mogoče bo pomagalo.


_____________________________

V meni živi vitka ženska, ki bi rada prišla na površje. Običajno to kozo lahko utišam samo s piškoti.

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: naši tamali je dolgčas
4.1.2010 22:48:59   
ZmajTolovaj
Hvala za vse predloge in mnenja, moram povedat, da se pretežno ukvarjam z njo, se pravi starejšo, pri previjanju ipd. je 100% vključena, pomaga mi kuhat, pomaga mizo pripravit, v stroj zlagat, dedek mraz ji je prinesel likalnik, da bo lahko še zraven likala, ko bom jaz, skratka pozornosti ima po mojem dovolj, večkrat pustim moža doma s tamalo, da greva s starejšo "po opravkih", tako kot včasih, na pošto, banko, v trgovino itd, kar je treba zrihtat. In se ji fajn zdi. Vse to že počnemo, pa se mi zdi, da je samo kontra efekt, čedalje bolj se me drži, dobesedno in v prenesenem pomenu.
Rada bi šla samo na wc, ne da takoj leti za mano, no.
user posted image


_____________________________

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: naši tamali je dolgčas
5.1.2010 9:32:45   
TiaSara
Mogoče bom udarila mimo, ampak ali ste že poskusili čim širši spekter dejavnosti. Naš starejši npr je nor na kocke in puzzle in to lahko sestavlja dolgo, tamale pa to čisto nič ne zanima, rada pa riše in pleše. Mogoče ima tudi tvoja kakšno področje, ki ji je všeč, pa ga še niste odkrili. Morda petje ali pa ustvarjanje, mogoče pa bi vozila avtomobilčke... Pa počnite to najprej skupaj, potem pa jo lahko počasi pustiš - si zraven, ampak pomagaš le ko kaj rabi...

(odgovor članu ZmajTolovaj)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: naši tamali je dolgčas
9.1.2010 14:33:00   
bajkob
Tudi mi imamo zadnji mesec te težave. user posted image Najina skoraj 4 letnica sicer hodi v vrtec, kjer se imala lepo in tudi midva se veliko ukvarjava z njo. Imava srečo, da kar hitro končava službo, tako, da lahko popoldan gremo še na kak sprehod, med vikendom na izlet, poleti kopat, v živalski vrt..., pozimi sankat, ali pa kaj ustvarjava z gline, odpadnega materiala, riševa,..., v glavnem izogibamo se gledanju risank. Ko gledam kako otroci najinih znancev preživljajo prosti čas- in jim je tudi dolgčas, res ne razumem kako je lahko dolgčas najini tamali, ki se ji kar naprej nekaj dogaja.user posted image Hja, tudi to sem pomislila, da je morda narobe, da je vedno akcija, ampak že prej ko še otroka nisva imela sva bila na vseh področji aktivna in ne marava časa zabijati doma.
Se pa seveda zgodi, da je grdo vreme, da se kdo slabo počuti, nima časa in potem začne da ji je dolgčas...Sama se le redkokdaj za dalj časa zaigra (največ 30 min), jo vključim tudi v kuhanje (seveda nenevarna dela, obešanje perila...in to se mi zdi ji je najbolj fajn. Včasih se počutim kot klovn ko jo poskušam animirati, ona pa se zvija zraven kako noče tega in onega. Sem poskusila tudi s tem, da jo ignoriram, da se pogovorim z njo, pa ji dam pesmice na radio ker rada poje, pa pravljice, ki jih rada posluša, pa se začnem igrati z njo in ko se zaigra se počasi umaknem...a je čez 5 minut že za mano: "Pridi se z mano igrat, meni je dolgčas!" Kaj delam narobe? Ima morda katera kakšen predlog?

(odgovor članu ZmajTolovaj)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: naši tamali je dolgčas
9.1.2010 19:37:59   
zinkazi
Po tretjem letu ima otrok pri igri zelo rad družbo. kadar to niso vrstniki, išče družbo v starših. če ugotovi, da se starši prilagajajo in iščejo možnost, da se vklučijo v igro, vsekakor to poskuša izpeljati tako, da starša pritegne.

_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu bajkob)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?