|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Astma pri otrocih

Petra Logar, 30.5.2019
Astma pri otrocih narašča, prav tako narašča število alergikov. Študije so pokazale, da imajo otroci, ki živijo na podeželju, manj možnosti, da zbolijo za astmo ali alergije, od tistih, ki živijo v mestih.

image
Astma je pogostejša pri otrocih, ki živijo v mestu.
/11


Ena od teorij, zakaj astma in alergije pri otrocih naraščajo, je tudi ta, da so otroci danes preveč »čisti«, se ne igrajo več toliko v naravi, niso izpostavljeni umazaniji in običajnim okužbam. Njihov imunski sistem se zato ne razvija pravilno, zato je tudi več možnosti, da bo prišlo do pojava preobčutljivih reakcij in alergij.

O astmi pri otrocih smo se pogovarjali s pediatrinjo iz UKC Maribor Tino Božičnik.

 

Kaj je astma in kako jo prepoznamo?

Astma nastane kot produkt kompleksnega medsebojnega delovanja otrokovih genov in dejavnikov okolja, tako pred rojstvom kot tudi po njem. Posebej pomembno je prvo leto življenja. Astma je kronična vnetna bolezen drobnih dihalnih poti. Gre za stanje, kjer so dihalne poti ves čas preodzivne. Po stiku s sprožilcem (alergijskim – pršica ali nealergijskim – cigaretni dim, telesna aktivnost, virusna okužba) se dihalne poti zožijo in pretok zraka je omejen. Astma se kaže s težkim dihanjem, piskanjem, z zadihanostjo in s kašljem.

 

Koliko otrok ima astmo?

Astma je najpogostejša kronična bolezen otrok. Ocenjuje se, da ima astmo kar desetina otroške populacije.

 

PREBERITE TUDI: Alergije pri otrocih in z njimi povezane težave

 

Ali lahko zbolijo tudi dojenčki?

Diagnozo astme je zelo težko postaviti pri otroku, mlajšem od 12. mesecev, saj mlajši otroci pogosto zbolijo s simptomi astme, kot so piskanje, pospešeno dihanje in kašelj, vendar pa najpogosteje ne gre za astmo, temveč prehladna in virusna obolenja dihal, kot sta bronhiolitis in laringitis. Takšna obolenja imajo otroci v povprečju 6- do 8-krat letno. Običajno med septembrom in marcem. Pri otrocih, še posebej pri tistih, ki so mlajši od 12 mesecev, so dihalne poti zelo ozke. Tako že manjše vnetje (prehlad, virusno obolenje dihal) povzroči dovolj sluzi in otekline za razvoj znakov težkega dihanja in piskanja. Večina otrok, ki ima v zgodnjem otroštvu pogosta obdobja piskanja, ne konča z diagnozo astma, pri nekaterih otrocih pa se vseeno postavi to diagnozo. Le-to postavimo na podlagi opisa težav, telesnega pregleda in diagnostičnih testov.

 

PREBERITE TUDI: Črpalke za mleko naj bi povzročale astmo

 

Kako postavite pri majhnem otroku diagnozo astme?

Diagnostičnega testa za otroke, mlajše od šest let, nimamo. Tako je v tej populaciji otrok postavitev diagnoze izredno težka. Pri starejših od šest let se lahko opravi spirometrijo. Spirometrija je enostaven test, pri katerem merimo pretok zraka čez velike in drobne dihalne poti. Rezultati testa pokažejo, ali se ti pretoki izboljšajo s pomočjo zdravil. Reverzibilnost zožanja dihalnih poti je ključna značilnost astme. Po zaužitju zdravila, ki razširi dihalne poti, tako imenovanega bronhodilatorja, se pretoki v pljučih izboljšajo, otrok pa lažje diha.

 

Kako lahko preprečimo napad astme?

Edini zares dokazan način preprečevanja astme je izogibanje kajenju v nosečnosti in po otrokovem rojstvu. Dojenje poleg vseh drugih pozitivnih učinkov zmanjšuje tudi tveganje za pojav astme v zgodnjem otroštvu.

 

Kako lahko pomagamo otroku, če dobi napad astme oz. hitrega dihanja, piskanja, kašlja?

Če otrok nima postavljene diagnoze astma, sploh mlajši od 12 mesecev, začne močno kašljati, pospešeno diha ali ima dodatno znake dihalnega napora (ugrezanje medrebrnih prostorov, dihanje s trebuščkom), ga je treba nemudoma odpeljati k zdravniku. Starši astmatikov dobijo navodila, kako vsakodnevno jemati zdravila, kako ukrepati, če se stanje poslabša, ter kdaj je čas, da otroka peljejo k zdravniku.

 

Kako poteka zdravljenje astme?

Astmo zdravimo z že zgoraj omenjenimi zdravili – bronhodilatatorji. Gre za skupino zdravil, ki »širijo« dihalne poti in omogočajo lažji pretok zraka. S tem pa blažijo simptome astme. Pri zdravljenju astme je pomembno natančno upoštevanje navodil jemanja zdravil. V primeru, da zgolj ena vrsta zdravil ne pomaga dovolj, se doda še zdravila, ki delujejo protivnetno.

 

Ali astma z leti izzveni?

Pri nekaterih otrocih se astma izboljša oziroma izgine v obdobju adolescence in zgodnje odrasle dobe. Pri nekaterih se zgodi, da se simptomi in težave umaknejo za nekaj let in kasneje ponovno pojavijo. Večina otrok pa diagnozo in tegobe, povezane z njo, nosi celo življenje.

 

Kako so povezane alergije in astma? Kateri so dejavniki tveganja za razvoj astme, alergij?

Družinska obremenjenost z alergijami, atopijskim dermatitisom ali astmo so dejavniki tveganja za razvoj astme pri otroku. Raziskave so pokazale, da otrok od staršev (enega ali obeh, če sta alergika ali astmatika) podeduje nagnjenost za razvoj alergije oz. astme. Ne deduje astme ali alergije na določen alergen, ampak le nagnjenost in posledično večjo verjetnost, da otrok razvije alergijo ali astmo. Pomemben dejavnik v obdobju razvoja astme je izpostavljenost cigaretnemu dimu in pršicam. Dokazano je, da zgodnje izpostavljanje velikim količinam pršic in hišnemu prahu poveča tveganje za nastanek astme. Astma je pogostejša tudi pri nedonošenčkih, še posebej tistih, ki so rojeni pred 36. tednom gestacije. Hišni ljubljenčki niso priporočljivi pri tistih ljudeh, kjer imajo v družini znane alergije, predvsem seneni nahod in atopijski dermatitis.

 

PREBERITE TUDI: Alergije niso samo spomladanska nadloga

 

Članek je bil objavljen v reviji RINGARAJINE ISKRICE, POMLAD 2012.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6
Da jajčka ne počijo
Ste že razmišljali, kako boste letos pobarvali velikonočna jajca? Vas spet jezi misel, da bodo ta med kuhanjem počila? Z...
6



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?