|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Črpalke za mleko naj bi povzročale astmo in alergije

Uredništvo Ringaraja.net, 28.5.2019
Kanadska študija je pokazala, da materino mleko, ki si ga mamica načrpa s pomočjo prsne črpalke vsebuje veliko potencialno škodljivih mikroorganizmov.

image
Izčrpano mleko je polno potencialno škodljivih mikroorganizmov.
/11


Vsaka mamica, ki je dojila ve, kako priročne so kdaj pa kdaj prsne črpalke. Še bolje od njih pa se tega zavedajo proizvajalci otroške opreme, ki na tržiču ponujajo črpalke vseh mogočih znamk in vseh možnih različic: vse od najbolj preprostih, ročnih, do električnih. Izbor je res pester, toda ... Znanstveniki nad njimi niso niti malo navdušeni.

 

V izčrpanem mleku so tudi škodljivi mikroorganizmi

Raziskovalci iz Univerze Manitoba v Kanadi so primerjali dojenčke, ki so bili hranjeni z izčrpanim materinim mlekom in dojenčke, ki so bili dojeni. Rezultati raziskave, ki so bili objavljeni v strokovni reviji Cell Host & Microbe so pokazali, da lahko z mlekom, ki si ga mama načrpa s pomočjo takšne črpalke, škodi svojemu otroku, saj obstaja resna možnost, da bo ta otrok v kasnejšem obdobju zbolel za astmo. V primerjavi z materinim mlekom, ki ga dojenček pije neposredno iz dojke, vsebuje mleko, izčrpano s pomočjo črpalke, več potencialno škodljivih mikroorganizmov, trdijo strokovnjaki.

»Večja izpostavljenost potencialnim patogenim organizmom v materinem mleku lahko predstavlja večje tevaganje za okužbo respiratornega sistem, kar bi lahko pojasnilo, zakaj imajo otroci, hranjeni z izčrpanim mlekom, večjo možnost za razvoj astme,« je za britanski Telegraph pojasnila kanadska znanstvenica, doktorica mikrobiologije Shirin Moossavi.


POGLEJTE TUDI: Video - Črpanje mleka brez prsne črpalke  


Prisotnost »dobrih« bakterij v materinem mleku je dobrodošla

Materino mleko sicer vsebuje cel koktejl različnih bakterij, ki so pomembne za uspešno tvorjenje dobrih bakterij v ustih, želodcu inčrevesju dojenčka. Te bakterije so pomembne za otrokov imunski sistem. Na drugi strani so ratiskovalci v izčrpanem mleku našli več drugih, škodljivih mikrobov, takoimenovanih oportunistov, ki pri dojenčku povzročajo preobčutljivost na razvoj različnih alergij, astme in celo debelosti. Ti organizmi so sicer lahko povsem neškodljivi, njihova »moč« pa se pokaže, ko je imunski sistem otroka oslabljen zaradi bolezni.


PREBERITE TUDI: Alergije in dojenje 


Raziskovalci so preučevali bakterijske gene v vzrocih materinega mleka pri 393 zdravih materah, ki so bile tri do štiri mesece po porodu. Študija je bila dolgoročna, saj so materam sledili vse od začetka pa do obdobja, ko je otrok postal najstnik. Ugotovili so, da se sestava materinega mleka in bakterije v njem razlikujejo od dojenčka do dojenčka, od mleka do mleka. Vendar pa je izčrpano mleko vsebovalo tudi druge vrste bakterij, ki so potencialno škodljive (na primer Stenotrofomone in Pseudomone). Na drugi strani je bila v mleku, ki so ga dojenčki popili neposredno iz dojke, večja prisotnost mikroorganizmov, ki se tudi običajno nahajajo v ustih, v njem je bilo večje bogastvo koristnih bakterij, na primer iz skupine Bifidobacterium, in večja raznolikost, kar je zelo dobrodošlo, so zapisali avtorji raziskave.

 

Izčrpano materino mleko je kljub temu boljše kot umetno

Zaključki te raziskave pa še ne pomenijo, da morajo matere prenehati hraniti otroke z izčrpanim materinim mlekom, saj so potrebne še podrobnejše raziskave o tem, kaj se zgodi, ko je mleko iztisnjeno iz prsi in shranjeno. Strokovnjaki pravijo, da zaradi teh ugotovitev ni razloga, da izčrpanega materinega mleka ne bi smeli ponujati dojenčku, saj je še vedno boljša izbira kot umetna mlečna formula.

 

PREBERITE TUDI: Učinkovita metoda za črpanje mleka 

VIR: News-medical.net


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
14
Strah pred tujci pri dojenčku
Kaj storiti, ko nam dojenček pokaže, da ga je strah nove osebe, ki je prišla na obisk, zdravnika, babice ali prodajalca ...
6
Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
6
Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...
5



Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Shranjevanje materinega mleka
V katerih primerih lahko načrpano mleko shranimo? Ima mleko še vedno iste lastnosti ali je kaj slabše? Kako je s transpo...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?