|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Razvozlajte svoje sanje med nosečnostjo

Uredništvo Ringaraja.net, 21.10.2010
Nosečnice naj bi sanjale več in bolj intenzivno, te sanje pa so predvsem odraz počutja, pričakovanja, strahov in skrbi. In kaj sanjajo nosečnice? Preverili smo, katere so najpogostejše nosečniške sanje in kaj pomenijo.

image
/11


Sanje so kot ogledala v zabaviščnem parku, ki odražajo vašo čustveno stanje. Ker se lahko med nosečnostjo počutite kot na čustvenem vlakcu smrti, ne bodite presenečeni, če bodo vaše sanje bolj žive in nore kot po navadi. Sanje med nosečnostjo postanejo boli žive tudi zaradi povečane stopnje progesterona in večjega števila prebujanj (z nočnimi odhodi na stranišče, spopadanjem s krči ali iskanjem bolj udobnega položaja) iz faze spanca REM, med katero sanjamo.

Nekateri strokovnjaki menijo da sanje med nosečnostjo – ki so lahko o čemerkoli, od paglavcev in rib do govorečih živali in visokih nebotičnikov – simbolizirajo vašo vznemirjenost, strahove in skrbi zaradi fizičnih in čustvenih sprememb, ki se vam dogajajo. Verjamejo, da so določene tematike pogoste v vsaki fazi nosečnosti.


Kaj sanje pomenijo?

Svetovno znana psihologinja in strokovnjakinja za sanje Patricia Garfield, avtorica knjige »Women's Bodies, Women's Dreams«, razlaga, da so določene sanje oziroma podobe tipične za posamezno obdobje nosečnosti.


1. Sanje v prvem trimesečju

Rojstvo razvitega dojenčka ali celo odraslega otroka je pogosta podoba v sanjah, še posebej mamic, ki se s to izkušnjo srečujejo prvič. Verjetno je razlog za takšne sanje v tem, da se neizkušeni mamici večji otrok zdi manj neubogljen kot novorojenček. Prvorodnice tudi ne poznajo dejanskega poteka poroda in so bolj bojijo porodih bolečin, zato upajo, da bo njihov porod čim lažji. To botruje sanjam, da otrok pri porodu kar »pade vem« oziroma, da se kar od nekje pojavi.


Nosečnice pogosto sanjajo, da vozijo tovornjak, avtobus ali kakšno drugo vozilo, ki ga je težje upravljati, kar je posledica njihovega dojemanja, da se bodo s trebuhom bolj nerodno premikale. Raziskovalci nosečniških sanj so tudi ugotovili, da so v nosečnosti pogoste sanje o stavbah, vse od majhnih, enostavnih sobic, pa do nebotičnikov, pogosto tudi o takšnih, v katerih nekaj nastaja (npr. tovarne), kar verjetno odraža občutek, da se v nosečniškem telesu »izdeluje« otrok. Mogoče ženske sanjajo o stavbah tudi zato, ker imajo občutek, da se njihovo telo povečuje in raste prav tako kot raste stavba – stavbe v sanjah namreč postajajo večje in kompleksnejše bolj kot se bliža rok poroda, še ugotavljajo raziskovalci.


Skozi celo nosečnost je pogosti motiv sanj tudi voda, vse od majhne količine vode do ogromnega oceana. V prvem trimesečju bodoča mamica pogosto sanja o plavanju. Če sanja o živalih, so to predvsem vodne živali (npr. ribe in paglavci). Voda v sanjah verjetno simbolizira to, da se v trebuhu nabira voda, plodovnica.


2. Sanje v drugem trimesečju

V drugem trimesečju so najpogostejše sanjske podobe živali, ki so bolj podobne dojenčku (npr. mladički, piščančki, mucki). Te podobe so lahko ljubke ali strašne, odvisno od tega, kako posameznica dojema svojo nosečnost oziroma celotno situacijo: bo novo življenje drastično spremenilo ali le izpopolnilo njeno življenje? Redka in očarljiva bitja, ki se pojavljajo v sanjah pomenijo dober odnos med osebo, ki sanja in njenimi občutki. Veliko nosečnic sanja predvsem o ljubkih in srčkanih živalicah. Prijazna bitja v vaših sanjah načeloma pomenijo, da ste se uskladile s svojimi instinkti. Grozeče živali pa lahko po drugi strani simbolizirajo vašo ambivalentnost do čudnega novega bitja, ki prihaja na svet.


Bolj kot se nosečniški trebuh veča, pogostejše so erotične sanje – najpogostejše so v zadnjem trimesečju. Razlogi za takšne sanje so sicer zelo različni, največkrat pa je razlog zaskrbljenost nosečnice zaradi svoje spreminjajoče se postave in svojega seksualnega življenja. Seks je namreč v zadnjih mesecih nosečnosti veliko bolj neroden, drugačna je intenzivnost oziroma občutki ob intimnem odnosu s partnerjem, zato vse to ženska skompenzira v svojih sanjah. Običajno so noseče ženske tudi bolj nesigurne glede svoje privlačnosti in zanimivosti za moški spol, njihovi gležnji so otekli, potrebujejo podporo in pomoč pri usedanju ter vstajanju, počutijo se nerodne, okorne. Erotične sanje so tako pobeg od te nerodnosti in neprivlačnosti, ki jo občutijo čez dan. Ne le da erotične sanje pomirjajo, morebiti tudi odražajo seksualnost, ki jo občutite med budnostjo.


Včasih imajo nosečnice nočne more o partnerjevi nezvestobi. Takšne sanje simbolizirajo žensko nesigurnost v partnerjevo ljubezen in zvestobo v času teh velikih sprememb, ki se dogajajo v njunem življenju. Nosečnica se počuti bolj ranljivo, odvisno od dobre volje in podpore ljudi okrog sebe, še posebej od svojega partnerja. Mogoče se celo boji, da ga bo izgubila. Pri večini žensk je, na srečo, ta občutek neutemeljen in mine. Veliko žensk celo ugotovi, da je to doživetje še bolj poglobilo partnerski odnos.


3. Sanje v tretjem trimesečju

Včasih so sanje nosečnice o spolu otroka nejasne, spet drugič pa lahko mamica iz svojih sanj jasno razbere, kakšnega spola je njen še nerojeni otrok. Raziskave sanj so pokazale, da je 50 odstotkov nosečnic na podlagi svojih sanj pravilno napovedalo otrokov spol. Torej, če se vam je sanjalo, da nosite fantka, imate še vedno samo 50 odstotkov možnosti, da je dejansko to tudi res.


Vse bodoče mame si rade predstavljajo, kako bo njihov otrok zgledal in kakšnega spola bo, zato so v nosečnosti (še posebej v tretjem trimesečju) pogoste sanje o otrokovem izgledu oziroma natančnih obraznih potezah. Marsikatera nosečnica je v svojih sanjah videla svojega otroka do izjemnih podrobnosti, nekatere mame pa v sanjah skrbi, da bo otrok podedoval kakšno neželeno lastnost. Vedeti morate, da so v tem obdobju nočne more nekaj povsem običajnega in se zelo redko tudi dejansko uresničijo.


Izbira otrokovega imena in usklajenost s priimkom je ena do največjih preokupacij bodočih staršev. Ko je ime že skrbno pretehtano in izbrano, pa se nam v sanjah ponudi oziroma celo zahteva kakšna popolnoma druga možnost in veliko staršev imenom, ki so jih sanjali, pripisujejo poseben pomen.


4. Sanje v zadnjih tednih

Za prvorodke je rojstvo kot potovanje v neznano deželo, zato so predvsem proti koncu nosečnosti sanje o poti v neznano zelo pogoste. Rojevanje, ki se v sanjah prikazuje kot potovanje ali pomembna naloga, lahko predstavljajo tudi podobe potovanja skozi tunele in hodnike ali bučanje velike količine vode.


Mamice pogosto sanjajo, da so otroka že rodile, da uživajo z njim, so srečne in vesele. Po tako dolgem času čakanja je običajno, da se takšne sanj pojavljajo tik pred porodom. Pred porodom so sanje polne simbolov, ki nakazujejo na težko pričakovanje otrokovega rojstva, nepopisni občutek sreče, pa tudi občutek naveličanosti, ker bi mama končno rada v rokah držala to malo bitje, ki že devet mesecev raste pod njenim srcem.


Ker teh norih sanj ne morete zaustaviti, jih poskusite sprejeti z dobršno mero humorja. Ob postelji imejte pisalo in dnevnik, v katerega jih boste lahko zapisale.


ALI STE VEDELI?

Prevzemanje pobude, kontrole in samozavest v sanjah lahko pomagajo ženski, da se lažje sooči s porodom. Če vas tlači mora o tem, da pri rojstvu nekaj ni v redu, bo lahko to, da boste samozavestno ukrepale pomembno vplivalo na vaš porod, saj vas nočna mora ne bo potrla, zato boste porod izpeljale hitreje in lažje. Raziskovalci so na podlagi pogovorov z ženskami, ki so hitro rodile in tistimi, ki so imele dolg in težek porod, namreč ugotovili, da obstaja močna povezanost med dolžino in težino poroda ter vsebino sanj – med ženskami, ki so hitro rodile, je bilo kar 94 odstotkov takšnih, ki so v vsaj eni od nočnih mor odreagirale samozavestno. Med tistimi, ki so rojevale dolgo, je bilo samo 30 odstotkov samozavestnih, ostalih 70 odstotkov pa je dovolilo, da so bile v mori žrtve.

Preberi še:

Nosečnica potrebuje kakovosten spanec

FOTO: Poglejte si najboljši fotografiji po...
Porod je nedvomno čudež narave in tudi fotografije, na katerih je ta čudež ujet so nekaj posebnega. Poglejte si dve izje...
73
Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?
Pogosto na ultrazvoku posnamejo dojenčka v trebuhu, ko sesa palec, ko zeha ... Pa ste vedeli, da dojenček v trebuhu tudi...
35
Ob čem dojenčki v trebuhu najbolj uživajo?
Otrok se v trebuhu razvija, raste in počne še marsikaj zanimivega, večino časa pa lepo uživa, če uživa tudi mamica. Vse ...
11
VIDEO: Tako poteka porod po naravni poti
Če ste se kdaj spraševali, kako v resnici izgleda naravni porod, si poglejte tale video. Narava je ženski resnično podar...
7


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Seks v nosečnosti
Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj o seksu v nosečnosti in namesto vas vprašali ginekologa.
Razvozlajte svoje sanje med nosečnostjo
Nosečnice naj bi sanjale več in bolj intenzivno, te sanje pa so predvsem odraz počutja, pričakovanja, strahov in skrbi. ...
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?