|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Soba za dojenčka, ki vas bo očarala!

Uredništvo Ringaraja.net, 1.6.2019
Urediti dojenčkovo sobo je kar velik izziv, še posebej, če ste se odločili, da ne želite vedeti otrokovega spola. Preberite, v kakšne barve je najbolje prepleskati stene v sobi za dojenčka in na kaj morate biti pozorni pri izbiri opreme.

image
Nežni odtenki v otroški sobi delujejo pomirjujoče. (F: pixabay)
/111


Urejanje otroške sobe je eden najlepših in najzabavnejših načinov pripravljanja na prihod novega družinskega člana. Dobro je, da se opremljanja lotite dovolj zgodaj, da vas slučajno ne bo prehitel čas oziroma dojenček.


Naredite načrt 

Veliko je načinov, kako lahko opremite sobo za dojenčka. Da boste res dosegli najboljši učinek je, da si najprej izberete temo za sobico. Ne glede na to, ali boste čisto na novo delali otroško sobo ali boste eno od sob spremenili v otroško, je najpomembneje, da si naredite osnovni načrt, kako naj bi izgledala. Izberite barve in dekoracijo na stenah, izberite osnovno pohištvo in dodatke - vse v skladu s temo, ki ste jo izbrali. To vam bo pomagalo, da bo končni izgled sobe deloval kot lepo zaokrožena celota. Imejte v mislih tudi, da mora biti prva dojenčkova sobica dovolj zanimiva, da ga bo pritegnila, ko bo čas za to in da bo to hkrati tudi prostor, ki bo otroka pomirjal.


Nekaj koristnih nasvetov za začetek:

- Držite se teme, da bo sobica izgledala urejeno in kot zaključena celota.

- Če si sobo delita dva otroka, upoštevajte to. Naj soba odseva različnost v starosti.

- Če je sobica zelo majhna, vi pa ste se odločili za veliko detailov, poskusite najti rdečo nit, da bo sobica kljub temu enovita.

- Če bi radi sobico opremili bolj moderno in sofisticirano, izbirajte moderne barve, zanimive vzorce, tapete ...

- Če boste sami pleskali stene, nikar s tem ne odlašajte do zadnjih tednov nosečnosti, ker boste takrat veliko težje to dejansko izvedli.

 

POGLEJTE TUDI: Tako izgledajo sobice slavnih otrok!


Pazljivo pri izbiri pohištva

Pomembno je, da pozornost namenite tudi izbiri pohištva. Ne glede na to ali boste kupili novo opremo ali rabljeno, bodite pozorni, da pohištvo nima ostrih robov in negladke površine (s trskami). Ko bo vaš otrok odraščal in bo postajal bolj aktiven, se namreč hitro lahko zgodi kakšna nezgoda in se otrok poškoduje. Odločite se raje za pohištvo, ki ima nekoliko zaobljene robove in je narejeno iz kompaktnega lesa.


  • Posteljica za dojenčka - Posteljica je zelo pomemben del dojenčkove sobice, saj bo v njej verjetno prespal kar precej uric. Prav tako pomembna pa je posteljnina in mehka obloga, ki jo namestite okrog ograjice. Ta je lahko v bolj umirjenih barvnih tonih ali pa se odločite za barvo in vzorec, ki bo izstopal.

 

PREBERITE TUDI: Kakšna je prava postelja za dojenčka in otroka?


  • Previjalna miza - Bolj kot lepa, mora biti previjalna miza uporabna. Vendar lahko imate tudi oboje, estetiko in funkcionalnost. Nad previjalno mizo obesite družinske fotografije, ki bodo sčasoma pritegnile tudi dojenčka, da jih bo opazoval, vi pa mu boste pri tem lahko razlagali, kdo je kdo.

 

  • Udoben naslanjač ali gugalnik - Absolutno zelo dobrodošel kos pohištva v vsaki otroški sobi, saj pride zelo prav, ko morate pomiriti svojega dojenčka, ga podojiti sredi noči ali zazibati v spanje. Nič ni lepšega kot preživeti trenutke z dojenčkom v udobnem naslanjaču, kjer se lahko spočijete in umirite še sami.

 

  • Knjižne police - Verjetno jih na začetku še ne boste potrebovali, vendar boste kamlu ugotovili, da je začel dojenčka prav hitro zanimati tudi svet slik, risbic, iustracij in zgodb. Še posebej, če mu jih bosta na glas prebirala mamica in očka. Namestite knjižno polico blizu naslanjača, da boste dojenčka že od najzgodnješega obdobja popeljali v domišljijski svet pravljic.


Barvne kombinacije, primerne za dojenčkovo sobico

Čeprav so tradicionalne barve roza za deklico in modra za fantka, se lahko z barvami na zidovih otroške sobe vseeno malce poigrate. Pri tem morate paziti le na na to, da izbirate barve umirjenih tonov in da sledite osnovni barvni temi, ki ste jo izbrali.


ROZA SOBA

Sobica v nežnih roza odtenkih na stenah in belimo stropom zelo lepo izpade, še posebej, če pričakujete deklico. V takšno sobo se odlično poda belo pohištvo ali kombinacija belih kosov opreme z detajli v barvi svetlega lesa. Roza ali bel tepih dodajo sobi pomirjujoče vzdušje.


ZELENKASTI TONI

Različni odtenki zelene barve se prav tako izvrstno ujemajo z belo barvo. Lahko se poigrate z dekoracijo zidov s kakšnimi zanimivimi tapetami s cvetličnimi motivi ali ne precel vpadljivimi progami. Pomembno je, da si izberete en intenziven ton v kombinaciji z belo barvo, da ne bo vse skupaj izpadlo preveč pisano in polno nepotrebnih elementov. Če pričakujete dvojčka, dečka in deklico, so priporočljivi nevtralni bež toni ali zelene različice.

 

soba

Foto: Pinterest


MODRI ODTENKI

Najpogosteje se modra barva uporablja ko opremljamo sobo za dečka. Tudi modra se dobro ujema z belim pohištvom. Na stene lahko daste tapete z nežnimi modrimi detajli ter iste barve prenesite tudi na zavese in manjše kose opreme, pa boste dosegli videz pravljične sobe.


VIJOLA TONI

Če se bi raje izognili stereotipni roza in modri barvi, boste super kombinacijo dosegli tudi z lila oziroma vijoličnimi barvnimi odtenki. Ta barva je precej univerzalna rešitev in je primerna tako za deklice kot za fantke. Umirjeni toni vijolične delujejo povsem harmonično in sproščujoče. Poigrajte se z barvo sten in tapet, vendar bodite pozorni, da bo vse v istem tonu, da bo boste dosegli skladnost.


Koristen nasvet! Odločite se za določeno barvo, ki jo vedno kombinirate z belo. Sicer lahko izberete različne odtenke te barve, od bolj intenzivnih do nežnih tonov, pri tem pa pazite, da bo celota delovala harmonično, brez dodajanja drugih močnih barv in izstopajočih detajlov.

 

Najbolj "in" dodatki za sobico dojenčka

Pri dodatkih se lahko ravnate po svojem okusu in res izberete karkoli vam je všeč in je v skladu s tem, kar ste si zamislili kot rdečo nit. Vseeno pa je nekaj dodatkov, ki resnično dobra izbira za popestritev prav vsake sobice.

 

PREBERITE TUDI: Ali obstaja idealna oprema za otroško sobo?


Šotorčki in baldahinčki: Baldahini so dejansko sinonim za sobico za deklico, medtem ko so šotori precej nevtralna izbira, primerna tako za dečke kot deklice. Če vam je všeč videz sobice za princesko, potem obesite eleganten baldahin nad posteljo za vašo punčko.

 

Volnena/bombažna veriga lučk: Veriga z lučkami, ovitimi v volnene kroglice so hit v zadnjem času in primerna izbira tako za deklice kot dečke, saj jih je mogoče dobiti v vseh mogočih odtenkih. S takšnimi lučkamo boste ustvarili posebno vzdušje v sobici, primerno za spanje in kasneje tudi za igro.

 

veriga

Foto: The Fairy Lights Factory

 

Stena z risbicami oziroma ilustracijami ali napisi: Če boste eno od sten spremenili v galerijo s slikami, risbicami, napisi, zagotovo ne boste »ustrelili« mimo, ne glede na to kakšnega spola bo vaš dojenček. Motivi na slikah so lahko vseh vrst, če se le ujemajo z glavno temo, ki ste jo izbrali za sobo.

 

Tapete: Danes je mogoče dobiti res pester nabor vzorcev tapet, ki se odlično podajo tudi v sobo za dojenčka. Lahko so vse stene obložene s tapetami, lahko pa si izberete le eno oziroma del stene, kjer bo prevladoval določen zanimiv vzorec. Seveda, naj bo tudi ta v tonih in barvah, ki ste jih izbrali za osnovo v sobi ali pa izberite čisto kontrasten vzorec, ki pa ga vseeno pokombinirajte še s kakšnim istim detajlom v sobi (posteljnino, blazinami, preprogo ...)

 

tapete

Foto:Georgia Street Design

 

Blazine: Pri balzinah se res lahko poigrate z barvami, oblikami, različnimi tkaninami, zato so te absolutno eden obveznih elementov vsake sobice za dojenčka in kasneje otroka. Obenem celotnemu izgledu sobe dajejo občutek udobja in topline.

 

Na spletu smo našli nekaj čudovitih sobic, ki si jih lahko ogledate v galeriji zgoraj. Mogoče dobite kakšen navdih za sobo svojega malčka. Tu spodaj pa smo dodali še "bonus" video s 125 prelepimi sobicami, primernimi za punčke in fantke, iz katerih lahko prav tako "ukradete" kakšno odlično idejo za sobico svojega dojenčka.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
9
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
6
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4



Carski rez: ima oče pravico do dopusta?
Carski rez velja za zahteven način poroda, po katerem mamica potrebuje posebno nego, da ne bi prišlo do neljubih komplik...
Prvi sprehod z novorojenčkom
Kdaj prvič ven z novorojenčkom? Mamice, ki ste rodile poleti ste se spraševale, če ni prevroče, med tem ko se mamice, ki...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?