|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nov krvni test za preeklampsijo prejel odobritev FDA

Uredništvo Ringaraja.net, 4.8.2023
Uprava za hrano in zdravila (FDA) je pred kratkim odobrila krvni test, ki lahko služi kot zgodnje opozorilo za preeklampsijo in nakazuje, da se lahko pri ženskah s pozitivnim testom to stanje razvije v dveh tednih.
Ključne besede:

image
Odobrili so nove teste za preeklampsijo. (Foto: Freepik.com)
/11


Preeklampsija se lahko pojavi po 20. tednu nosečnosti, pa tudi do 6 tednov po porodu in je lahko resna ali smrtno nevarna tako za mater kot za otroka, saj preobremeni materine organe in vpliva na pretok krvi v posteljico.

Letno je preeklampsija odgovorna za več kot 70.000 smrti mater in 500.000 smrti plodov po vsem svetu, navaja FDA. Do zdaj je bilo premalo kliničnih orodij, ki so bila na voljo za testiranje tega stanja, ki je bilo prvič ugotovljeno leta 1900.

 

PREBERITE TUDI: Preeklampsija in eklampsija

 

Test

Test podjetja Thermo Fisher Scientific je zasnovan tako, da odkrije specifično neravnovesje dveh placentnih beljakovin, ki ga je mogoče uporabiti za napovedovanje, ali je nosečnica morda v nevarnosti, da razvije hudo obliko bolezni.

Pri negativnem testu je 96% možnosti, da pacientka v naslednjih dveh tednih ne bo razvila preeklampsije. Pri tistih, ki dobijo pozitiven rezultat testa, se pričakuje, da bo približno 66 % teh bolnic razvilo hudo preeklampsijo v dveh tednih in bo morda potrebovalo spremljanje in morda zgodnji porod.

 

Edino zdravljenje je trenutno porod

Poleg uporabe zdravil za znižanje krvnega tlaka je edino trenutno zdravljenje preeklampsije porod. Toda novi test lahko pomaga ugotoviti, kdo potrebuje spremljanje ali indukcijo za zgodnji porod. Če se preeklampsija ne zdravi, lahko napreduje v eklampsijo, ki lahko povzroči epileptične napade.

 

PREBERITE TUDI: Preeklampsija: Hitri test bi lahko rešil dojenčke

 

Desetletja preeklampsija ni bila dobro razumljena, zdaj pa raziskovalci napredujejo. Znanstveniki z Univerze v Virginiji so pred kratkim odkrili poseben "lipidni podpis" pri ženskah, ki razvijejo preeklampsijo, ki se lahko uporablja tudi kot biomarkersko orodje za odkrivanje stanja, preden postane hudo. Raziskovalci pri Comanche Biopharma, ki jih vodi glavna zdravnica Allison August, MD, ki je delala na 3. fazi kliničnega preskušanja Moderninega cepiva mRNA Covid, prav tako delajo na razvoju nove terapije siRNA za zdravljenje preeklampsije.

Vir: Mother.ly

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Čudovita porodna zgodba, ki jo morate preb...
Nenadoma, prvič v mojem življenju, mi ni bilo pomembno, kaj si mislijo drugi. Ko sedaj gledam za nazaj, mislim da je to ...
5
Katere bolezni se zdravi z matičnimi celi...
Odkritje matičnih celic in možnost njihove uporabe pri zdravljenju je bil eden največjih dosežkov moderne medicine. Mati...
4



Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Urinska infekcija v nosečnosti - kako neva...
Kaj je cistitis - kakšni so simptomi cistitisa v nosečnosti, kako ga zdravimo in preprečimo ter ali lahko vpliva na otro...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?