|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Preeklampsija in eklampsija

Mihaela Slemnik, absolventka medicine , 9.1.2024
Preeklamsija in eklampsija sta zapleta v nosečnosti, ki ogrožata življenje matere in otroka. Najprej pride do porasta krvnega tlaka, sledi nastanek edemov in pojav proteinov v urinu.

image
Zakaj do tega pride? (Foto: Freepik.com)
/11


Preeklampsija je opredeljena kot pojav hipertenzije (povišanega krvnega tlaka), proteinurije (pojav proteinov v urinu, kar vidi zdravnik na laboratorijskem izvidu urina) ali obojega po 20. tednu nosečnosti. Lahko jo spremljajo še drugi znaki in simptomi kot so edemi (otekanje), motnje vida, glavobol in bolečina v žlički.
 
Eklampsija je definirana kot zaplet preeklampsije. Ker gre za življenje ogrožajoče stanje nosečnice in ploda, je potrebno aktivno iskanje bližajoče se bolezni v nosečnosti in poskusiti preprečiti napredovanje bolezni v hude oblike.
 
Ogrožena sta nosečnica in otrok
Preeklampsija ogroža mater zaradi možganskih krvavitev, pride lahko tudi do ireverzibilnih okvar vitalnih organov (možgani, ledvica, jetra, pljuča). Otroka pa ogroža prezgodnji porod, ker je potrebno zaradi ogroženosti matere nosečnost prekiniti.
 
Vzrok za preeklampsijo je posteljica
Vzrok preeklampsiji je vedno posteljica oz. žile v posteljici, ki so lahko slabo razvite ali pa se zamašijo (ishemija oz.infarkt žil znotraj posteljice) pride lahko do prezgodnje ločitve pravilno ležeče posteljice, intrauterinega (znotraj maternice) zastoja rasti ploda ali do intrauterine smrti ploda.
 
Do povišanega krvnega tlaka pride zaradi tega, da skozi okvarjene žile v posteljici plod vseeno dobi dovolj krvi in s tem hranljive snovi za svoje preživetje. Preeklampsija je bistveno težja bolezen od povišanega krvnega tlaka. Lahko poteka brez simptomov (asimptomatsko), lahko pa pride do hudih edemov pri nosečnici in zaradi tega do močno prekomernega pridobivanja na teži. Pred tem so včasih prisotni glavobol, motnje vida, iskrenje pred očmi, zmedenost, slabost, bruhanje, občutek težke sape in bolečine v žlički. Na koži lahko opazimo petehije (drobne pikčaste krvavitve iz kapilar), ki kažejo na večjo nagnjenost h krvavitvam. Huda preeklampsija lahko povzroči tudi odpoved organov.
 
Znaki eklampsije
Eklampsija je pojav generaliziranih krčev pri nosečnicah s preeklampsijo, ki niso posledica epilepsije, možganskega tumorja ali drugih procesov v glavi. Krči so združeni z izgubo zavesti. Znaki, ki napovedujejo pojav eklampsije, so hud glavobol, iskrenje pred očmi in motnje vida, motnje zavesti, bolečina v žlički ali zmanjšano izločanje urina z naraščajočimi edemi.
Zdravljenje
Zdravljenje preeklampsije v fazi povišanega krvnega tlaka brez drugih znakov je počasno zniževanje krvnega tlaka, ki mora biti varno za otroka in mater, saj ne smemo ogroziti prekrvljenosti posteljice. Cilj zdravljenja je tudi podaljševanje nosečnosti, da se prepreči tveganje zaradi nedonošenosti otroka in preprečevanje zapletov (kot sta epilepsija in HELLP sindrom).
Zdravljenje že razvite eklampsije je simptomatsko: zmanjšati je potrebno preveliko aktivnost osrednje živčevja in živahnost refleksov, saj s tem preprečimo nadaljnje krče. Pomembno je tudi nadomeščanje tekočine in popravljanje kislinsko-baznega ravnotežja. Dokončno ozdravitev za nosečnico je takojšnja prekinitev nosečnosti, za katero se zdravniki odločijo v odvisnosti od stanja matere, ploda in starosti ploda.
 
Zdravniki se trudijo že pred nosečnostjo ugotoviti, katere ženske bodo razvile preeklampsijo. V ogroženo skupino sodijo ženske, ki imajo kronične bolezni in tiste, ki so že v prejšnjih nosečnostih imele preeklampsijo ali zaplete.
 
Literatura:
1. M.H.Beers, R.S.Porter,T.V.Jones,J.L.Kaplan,M.B.Berkwits; 2006, The Merck Manual, 18th edition, b.k.; Merck Research laboratories
2. M. Pajntar, Ž. Novak-Antolič; 2004, Nosečnost in vodenje poroda, 2.dopolnjena izdaja, Cankarjeva založba – Založništvo d.o.o.
3. T.Premru-Sršen, 18.3.2008, Bolezni povečanega krvnega tlaka v nosečnosti, najdeno dne 9.11.2008 na spletnem naslovu: http://www.bambino.si/bolezni_povecanega_krvnega_tlaka_v_nosecnosti

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
Boleča sramna kost v nosečnosti
Boleča sramna kost naj bi se pojavila pri četrtini nosečnic, kažejo raziskave. Zakaj pride do tega in kako si pomagati?