|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Neprimerni športi in aktivnosti za nosečnico

Helena Mlakar, 16.1.2024
Doula Špela Peternel svetuje, da se tudi v nosečnosti ukvarjate s športom. Seveda pa niso vsi primerni za bodočo mamico. Preberite si, kaj svetuje doula in katerih športov se je bolje izogibati.

image
/11


Z doulo Špelo Peternel smo se pogovarjali o gibanju in športu v nosečnosti.

 

Kako je z dvigovanjem v nosečnosti? Ali nosečnica lahko dviguje otroka?

Potrebno je uporabiti zdravo pamet in poslušati svoje telo. Seveda si nobena mama ne zna predstavljati, da v času nosečnosti ne bi dvigovala svojega malčka - kako naj ga sicer potolaži. Vendar pa v kolikor ob tem občutite bolečine ali nelagodje v predelu trebuha... morda raje vi počepnite k njemu. Vsekakor pa v času nosečnosti ni čas za prenašanje težkih škatel in pohištva ob selitvi – vsaj tokrat si vzemite čas in si privoščite biti ženska ter to delo prepustite močnejšemu spolu.

 

Koliko gibanja, športa v nosečnosti priporočate? Kaj odsvetujete?

Kot sem že omenila, ampak to zelo rada ponavljam da ne bi pozabili, nosečnost ni bolezen. Nasprotno. Zato se je, če v nosečnosti ni težav (npr. rizična nosečnost, predhodni splavi...) med nosečnostjo zelo dobro veliko gibati, in tudi ukvarjati s športom, da ostanemo zdrave in se pripravimo na porod. Porod mnogi namreč radi primerjajo z maratonom; a tudi če ne mislimo tako, je za porod dobro biti tudi v dobri fizični kondiciji.

Vendar pa je nosečnmost posebno obdobje, kjer zaradi hormonov naše vezi in mišice postanejo bolj prožne in se sprostijo. To nam zelo pomaga med porodom, da se medenica laže prilagaja potovanju otročka skozi porodni kanal. Pomaga tudi pri raztezanju mišic materničnega vratu in medeničnega dna, da se laže odprejo in omogočijo porod otroka.

Vendar pa se je zaradi spremenjenih vezi in mišic ter spremenjene stabilnosti (zaradi povečane teže v predelu trebuha se nam v drugi polovici nosečnosti spremeni težišče) s športom bolje ukvarjati zmerno in previdno. Sama sem sicer do konca nosečnosti kolesarila in smučala, ter se sprehajala po Himalaji kar med nosečnostjo strokovnjaki odsvetujejo zato težko delim hude previdnostne nasvete. Prav tako poznam ženske, ki se med nosečnostjo še naprej ukvarjajo s plezanjem, surfanjem, rolanjem... Pred kratkim sem celo slišala zdravniški nasvet, naj se ženska ukvarja s čimerkoli, le skoku s padalom naj se izogiba.

Če ste se torej doslej aktivno ukvarjale s športom in se v nekem športu počutite samozavestno, ter vaša nosečnost poteka normalno, potem ni razloga da se nebi s tem zmerno ukvarjale tudi v času nosečnosti. Vendar pa je tu potrebno resnično poslušati svoje telo. V času nosečnosti naše telo potrebuje veliko počitka, saj v njem raste in se razvija novo živo bitjece. Zato nam telo z utrujenostjo hitro sporoči, da je bilo vadbe za danes dovolj. Prav tako se z vadbo potrebno prenehati ob bolečinah v sklepih – nikoli ne smemo pozabiti da so zaradi zmehčanih vezi naši sklepi med nosečnostjo bolj občutljivi in se laže in hitreje poškodujemo.

 

Kaj pa, če se ženska pred nosečnostjo ni pretirano ukvarjala s športom?

V kolikor se doslej niste redno ukvarjale s športom, pa sedaj ni priporočljivo da se naučite rolati, ali pričnete s tekom, saj se ob učenju novih športov poškodbe pojavijo še hitreje, zaradi spremenjenega težišča pa nismo tako stabilne kot ponavadi.vendar to ni izgovor da se med nosečnostjo ne gibljemo, saj je gibanje izjemno pomembna priprava na porod.

Zato je v tem primeru zelo priporočljiva hoja, aerobika ali nosečniška joga, s katerimi telo lepo pripravimo na porod. Prav tako sta priporočljiva tudi pilates in kolesarjenje na fiksnem kolesu (spinning).

 

Katerim športom se je bolje izogniti?

Zaradi spremenjenega težišča in poseldične »nerodnosti« se je zato v nosečnosti bolje izogibati rolanju in kolesarjenju, zaradi nevarnosti padcev in nesreč pa ni priporočljivo niti smučanje, bordanje, drsanje, jahanje, plezanje, rolanje in surfanje ali kajtanje. Zaradi močnih udarcev in možnih poškodb so neverni tudi kontaktni športi in borilne veščine. Zaradi pomanjkanja kisika v zraku nekateri odsvetujejo tudi izlete v visoke hribe (nad 2500 m). Zaradi velikih obremenitev na telo v času nosečnosti ni priporočljiva vožnja z vlakci smrti. In lahko naštevam še naprej – zaradi poškodb sklepov ni priporočljivo pretiravanje pri teku in tenisu. Zavedam se, da sem pravkar naštela večino športov, vendar kot sem omenila zgoraj – če se s temi športi niste ukvarjali doslej, nosečnost ni čas za učenje. Če v teh špotih niste prepričani vase, potem nosečnost ni čas, da se bi ukvarjale z njimi. Vendar pa ob zavednaju, zakaj je nek šport nevaren in ob tem da se izogibamo pretiravnaju, lahko tudi med nosečnostjo delamo marsikaj.

Športa, ki pa se jima je v času nosečnosti res na vsak način dobro izogibati sta skakanje s padalom (letanje z zmajem) in potapljanje. Zaradi šibkejših vezi, je ob močnem udarcu ob pristanku namreč zelo velika verjetnost resnih poškodb. Prav tako pa ni priporočjivo potapljanje, saj je po potapljanju potrebna dekompenacija pritiska, ki pa je otroček ne zna narediti. Potapljanje tako povezujejo z možnimi motnjami v razvoju otročka.

 

Kdaj je potrebno z vadbo prekiniti?

Vsekakor bi rada še enkrat poudarila, da sta v času nosečnosti bistvena zmernost in poslušanje svojega telesa. Z vadbo pa je potrebno prekiniti takoj, ko imate katere od spodaj naštetih znakov. V tem primeru se je pametno posvetovati tudi z izbrano babico ali ginekologom, ki vas spremlja v nosečnosti: Vaginalna krvavitev, težave z dihanjem (zadihanost, lovljenje sape), omedlevica ali občutek da boste izgubili zavest, glavobol, bolečine v prsih, občutek šibkosti v mišicah, krčenje maternice, bolečine v mečih ali potenje (lahko znak krvnih strdkov), zmanjšano gibanje ploda, odtekanje tekočine iz vagine.

 

Če imate vprašanje za doulo Špelo Peternel, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
81
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
24
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
16
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
8



Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
Urinska infekcija v nosečnosti - kako neva...
Kaj je cistitis - kakšni so simptomi cistitisa v nosečnosti, kako ga zdravimo in preprečimo ter ali lahko vpliva na otro...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?