|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čustveni razvoj otroka (II. del)

mag. Neja Samar Brenčič, Zavod IZRIIS, 21.4.2010
Ali si lahko predstavljate naslednji prizor: Družina pride na obisk, otroci so spoštljivi do vas in vaših stvari, ko so otroci v družbi odraslih ne kričijo, odgovarjajo v mirnem tonu in se umirjeno igrajo.

image
/21


Če se udarijo ne jokajo pretirano, ko se med sabo igrajo ne zahtevajo svoje za vsako ceno in se ne prepirajo. Vprašajo za dovoljenje in pozorno poslušajo … ali je to mogoče?

 

Obvladovanje čustev

Spomnim se dogodka, ko smo bili prejšnji teden na pikniku. Na travniku je bila tudi gugalnica in punčka, ki se je gugala je zdrsnila in padla. Pri tem je začela jokati, vpiti in vreščati, kot, da je bo konec. Če bi moj otrok tako jokal bi si mislila, da se je ujel v počasi vrteče kolo, ki ga trga na koščke. Vsi smo vrgli kozarce in krožnike v zrak in ji tekli na pomoč.

Očitno je bilo, da je padla iz gugalnice brez vidnih posledic. Ko jo je njen oče želel pogledati, če je morda ranjena se je zvijala, brcala in vreščala. Zvenela je kot bi bila privezana na mravljišče…Naslednjih deset minut je oče poskušal pritegniti njeno pozornost, da bi izvedel kaj je narobe. Ni mu pustila, da bi jo pogledal in nadaljevala s kričanjem. Po desetih sekundah takšnega obnašanja sem si mislila: Ta se ni poškodovala ampak se ji je zmešalo.

Ko smo se vrnili k svojim prevrnjenim krožnikom sem občasno zaslišala očeta, ki ji je prigovarjal: Kaj je ljubica, povej mi, kje te boli … Jasno je bilo, da ni huje poškodovana, saj drugače ne bi zmogla vložiti toliko energije v pritoževanje, prav tako pa je kričanje izražalo protest in napadalnost. Čez nekaj časa so deklico odnesli v hišo kjer so ugotovili, da ni ničesar zlomljenega. Vsi smo si oddahnili.


Bodite pozorni, da s svojimi čustvenimi slabostmi (šibkostjo) iz svojih otrok ne narediti čustvene lažnivce!

V dobro svojega otroka ga učite obvladovanja čustev. Če ne želite, da postane slabič, ki uporablja nesrečo ali težavo kot priložnost, da pritegne pozornost – ne učite in ne 'programirajte' ga v tej smeri.

Iskreno, starši dovolj hitro precenimo situacijo in nam ni potrebno k našemu malčku priteči z visokim, prestrašenim glasom kadar pade, se prekucne, se polije…


Vaši odzivi, že od rojstva naprej, so pomembni  za razvoj čustev in razvoj karakterja. Ne želite si, da iz otroka zraste najstnik in odrasel človek, ki bo sam sebe poškodoval, če bo želel pozornost. Obstajajo odrasli, ki sami sebe prizadenejo kadar so v čustveni stiski.


Otroci, ki jokajo in jokajoči otroci

Kadar malček joka, za to obstaja 'legitimen' razlog. Če je lačen ga nahranite. Če je zaspan, ga dajte počivati. Če ga resnično nekaj boli, potem mu dajte čas, da se potolaži. Če mu je neprijetno (fizično), prilagodite okolje. Če je moker ga preoblecite. Če ga je strah ga objemite. Če godrnja, ga opomnite naj obvlada svojo egocentričnost (samoljubje, sebičnost). Če se jezi, ga kaznujte.


Naj vaš otrok ne ostane nesrečen. Poskrbite za njegove prave potrebe in naj sebično jokanje ne bo nagrajeno.

Starši moramo prave potrebe razumeti in jih predvideti ter jih ob pravem trenutku in na pravi način izpolniti. Kajti, če malčku dovolimo da obvlada situacijo ter svojo okolico preko 'cmerjenja', mu nismo zagotovili ravno najboljše popotnice za njegov čustveni razvoj. 


Preberite tudi: Čustveni razvoj otroka I. del.

Prispevek so za vas pripravili strokovnjaki Zavoda IZRIIS, ki nudi osebno, zakonsko in družinsko svetovanje. Za več informacij kliknite tukaj.  Če želite informacije o brezplačnem osebnem, družinskem in zakonskem svetovanju se obrnite na Zavod IZRIIS ali pokličite: 031 691 119 (Program sofinacira MOL in MDDSZ).


NE SPREGLEJTE!

Družinski center OAZA vas vabi na brezplačen pogovor ali posvet, vsako sredo od 17.00 - 19.00. Dobrodošli ste, da nas obiščete, skupaj s partnerjem, sami ali z otrokom, kadar imate velika ali mala vprašanja. Čaka vas prijetno vzdušje ter svetovalka ali svetovalec za zakonska in družinska vprašanja.

Prosimo vas, da svoj obisk predhodno najavite na številko 031/691 - 119 ali elektronski pošti info@izriis.si

Za več informacij obiščite spletno stran www.izriis.si/druzinsko-svetovanje.html


Program sofinacira Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudne reči v dojenčkovem blatu
Ste v dojenčkovem blatu zagledali nekakšna zrna peska? Ali je njegovo blato fluorescentno zeleno? Brez strahu, vzroki so...
12
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
8
Pomen imena Ajda
V sedmem paru EPSKE bitke imen je zmagala Maša. Na drugi strani ji je nasproti stalo ime Ajda. Kaj pomeni in iz kje izha...
5
Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke
Kakovostna vzpodbuda staršev za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči, … ne škodi nikomur, niti t...
4



Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
video
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?