|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Novorojenček: Tega verjetno še niste slišali

Uredništvo Ringaraja.net, 12.7.2023
Dojenčki so neverjetna mala bitjeca, ki svoje starše neprestano presenečajo, predvsem pozitivno, kdaj pa tudi ne, pa so potem mamice in očetje zaskrbljeni, kaj se dogaja. Preverite 11 neobičajnosti, ki so značilne za novorojenčka oziroma dojenčka.

image
Ste vedeli, da novorojenčki jokajo brez solz? (Freepik.com)
/11


#1

Dojenčki slišijo že, ko so še v maminem trebuhu.


#2

Vsak novorojenček in tudi dojenček ima značilen jok, ki ga je njegova mama sposobna prepoznati že tri dni po porodu. Strokovnjaki ugotavljajo, da se takrat prebudi materinski nagon, zato tudi v sobi polni jokajočih novorojenčkov prepozna jok svojega otroka.


#3

Če položite novorojenčka na mamin trebuh, se bo nagonsko pričel premikati proti maminim prsim, da bi se nahranil, so odkrili norveški znanstveniki.


PREBERITE VEČ: Čemu se smeji dojenček?


#4

Ker novorojenčke ne morem povedati, ali mu je toplo ali ga zebe, ima njegovo telo sposobnost za samonadzor, ki mu pomaga ohranjati stalno temperaturo v telesu. Ko je hladno, bo zato dojenček bolj intenzivno mahal z rokami in nogami, ko je toplo, bo bolj miren, sproščen.


#5

Vsak novorojenček potrebuje od pet do deset minut, da se prilagodi novemu okolju. Večji ko postaja, manj časa potrebuje za privajanje. Na primer, dojenček pri treh mesecih potrebuje samo še dve minuti in 30 sekund, da se privadi na novo okolje, dojenček pri šestih meseci le še 30 sekund.


#6

Novorojenčki imajo zelo močno razvito čutilo za voh. Tako je sposoben prepoznati svoja starša prek vonja njune kože. Zato ni priporočljivo, da mamica v prvih mesecih po porodu uporablja močne parfume, da jo lahko otrok takoj prepozna in je zato mirnejši.


#7

Otrok se rodi z okoli deset tisoč receptorji (sprejemniki) za okus, ki se pričnejo pojavljati v tretjem trimesečju nosečnosti. Ti se nahajajo na jeziku, pod njim in na nebu ter s časom izginjajo oziroma se njihova količina zmanjšuje.


PREBERITE ŠE: Novorojenčkovi refleksi


#8

Čeprav je pomembno, da otrok takoj po porodu zajoče, v očeh novorojenčka ni solz še vsaj tri tedne, pri nekaterih dojenčkih celo do četrtega meseca. Za to sta dva razloga: po eni strani solzni kanal pri novorojenčku še ni dokončno razvit, po drugi pa začne dojenčkovo telo šele kasneje proizvajati hormone stresa, ki imajo ključno vlogo pri joku in solzah. 


#9

Dojenčkovi možgani rastejo s hitrim tempom in njihov volumen se v prvem letu poveča za kar dvakrat - takrat so možgani že veliki tako kot pol možganov odrasle osebe.


#10

V prvih treh mesecih je najboljša razdalja pri pogovoru z dojenčkom približno 20 centimetrov. S te razdalje se lahko dojenček osredotoči in vas prepozna.


#11

Ob rojstvu ima novorojenček skupaj 300 kosti, ki se s časom združujejo in zato se njihova količina zmanjša celo na 206. 


POGLEJTE TUDI: Video - Kako vidi novorojenček?


VIR: Ringeraja.hr

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
26
Nasveti za prehrano doječe mamice
Nekoč je veljalo, da doječa mamica ne sme jesti surovega sadja, kisle zelenjave, stročnic, čebule in podobnega. Danes sm...
6
Pismo mame: Sem mama zelo bolnega otroka
Ko starši prvič izvedo za diagnozo otroški rak, sledijo šok, strah in groza. Hkrati se morajo soočiti še z nerazumevanje...
5
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
4



Je duda res tako slaba razvada?
Se tudi vam zdi, da bi vaš dojenček potreboval dudo, pa mislite, da mu je ne bi bilo prav dati, saj jo strokovnjaki odsv...
Lahki vozički za družine na poti
Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, da bo izbira otroškega vozička še enostavnejša.