|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IDEJA ZA VIKEND: 12 idej, kako se igrati z dojenčkom

Minirokice.si, 3.11.2023
Igro je potrebno prilagajati starosti in sposobnosti dojenčka, nekaterim se prej izostri občutek za dotik in spet drugim kasneje. V nadaljevanju sem vam pripravila nekaj idej za igranje z dojenčkom, ki je zelo zabavno tako za mamico kot za očka.

image
Za spodbujanje gibalnega razvoja skozi igro je lahko priročna ovira tudi očka, čez katerega mora dojenčke splezati do priljubljene igračke. (Freepik.com)
/11


Pred rojstvom sem si ustvarila iluzijo o zlaganju kock v prvih mesecih življenja. Pa je bilo daleč od tega. V roke sem dobila nebogljeno bitje, ki ni premikalo niti glavice. Z vsakim dnem sem opazila več in več napredka. Prve tedne se je moje življenje vrtelo okoli menjave plenic, poskusov dojenja in pranja stekleničk. Kasneje pa se je začela prava igralna zabava.


Pri pripravi idej sem se zanašala na osebne izkušnje. V mislih imejte, da je vsak otrok drugačen. Morda vaš že pri dveh mesecih obvlada igre, ki sva se jih z Nikom igrala pri štirih mesecih.


IGRA Z DOJENČKOM V PRVIH TEDNIH


Petje

Zapojte katerokoli pesem. Otrok morda res še ne razume pomena besed, je pa to odličen način za krepitev vezi med starši in otroci.


Klepet

Z otrokom v tem obdobju še ne bosta razglabljala o borzi in vlaganjih, boste pa lahko otroku razložili kaj počnete, kako počnete in zakaj to počnete (npr. priprava kosila). Razvojni psihologi na univerzi Stanford, pravijo, da klepet novorojenčku pomaga razumeti pravila in ritme jezika že v zgodnjem otroštvu.


IGRA Z DOJENČKOM STARIM 1 – 2 MESECA


Viseče igračke

Otrok približno pri enem mesecu začne aktivno opazovati bližnjo okolico. Njegov vid še ni popolnoma razvit, zato najbolj opazi igračke živih barv.

Za igračke vam ni potrebno zapraviti celega premoženja, dovolj bo nekaj kreativnosti. Jaz sem Niku izdelala barvne zvezdice (turkizna, modra, rumena) in jih obesila na stojalo baldahina.


PREBERITE TUDI: TOP otroške knjige - kartonke


Aerobika

Dojenček se je devet mesecev razvijal v tesnem prostoru, njegove nogice so bile ves čas pokrčene, zato je razgibavanje priporočljivo. Večkrat dnevno mu nežno razprite rokice in raztegnite nogice.


Trebuščkanje oz. pasenje kravic

Otroku omogočite, da čim več časa pod vašim nadzorom preleži na trebuščku. Ob tem bodite pozorni, da so ramena v pravem kotu. 

Če trebuščkanje ne uspe takoj, vztrajajte samo toliko časa, dokler otrok ne začne jokati. Nekateri začnejo uživati prej, spet drugi kasneje. Pri nas je pasenje kravic na začetku uspelo samo za nekaj minut, čez en mesec pa sva vse nadoknadila. 

Trebuščkanje je zelo pomembno, saj otroku omogoča krepiti mišice rok, hrbta in vratu, zato nikar te vaje ne izpustite.


Čas za zvezdice

V tem času otrok začne ločevati med temo in svetlobo. Drobne zvezdice, ki plešejo po sobi ga bodo naravnost navdušile in zabavale, hkrati pa mu bodo pomagale lažje zaspati. 

Mi smo navdušeni nad projektorjem v obliki plišastega nilskega konjička. Konjiček Fisher Price proizvaja pomirjujoče zvoke narave, ki otroka še dodatno uspavajo.


Igralni center

Eden izmed pomembnih pripomočkov za fizičen razvoj je igra v igralnem centru. Loki na katere obesite igračke bodo otroka spodbudili k premiku rok in nog, kasneje tudi izvedbo obrata.


PREBERITE TUDI: Kakovosten odnos z otrokom: 10 zlatih pravil


IGRA Z OTROKOM, STARIM 3 - 4 MESECE


Milni mehurčki

Poplesavanje mavričnih milnih mehurčkov bo vašega malčka zagotovo spravilo v smeh. Lovljenje milnih mehurčkov bo pripomoglo k boljši koordinaciji in neskončni zabavi.

Vzemite odejo in se odpravite na bližnji travnik ali pa si na balkonu naredi mini piknik. S prigrizki za vaju in milnimi mehurčku za malčka je zabava zagotovljena. Pazite le, da mehurčki ne zaidejo v otroška usta, saj je milnica zanj lahko nevarna.


Avionček

Igranje aviončka je odličen trening tudi za mamo. Začnite tako, da se uležete na tla, upognite kolena in otroka s trebuščkom položite na svoje goleni. Noge premikajte k sebi in zopet nazaj, tako da bo otrok imel občutek letenja. Ob tem razprite otroške rokice.


Tipanje materialov

Čutilo dotika se je dokončno razvilo. Za igro si pripravite škatlo različnih materialov. V najini škatli je folija, lesena kocka, plišasta igračka, jedilna kovinska žlica, blago, usnje, papirnata vrečka, otroški copatek, plastična vrečka in motorične kroglice (na sliki). Otroku ponudite predmete in opazujte njegovo navdušenje.

Pri tej igri so v pomoč hišni ljubljenčki (muce, kužki). Nik obožuje dotikanje mehke dlake našega kužka.

Bodite izvirni. Ni vam potrebno kupovati knjig za razvoj senzorike. Vse imate že doma. Ozrite se po stanovanju, zagotovo boste našli ogromno predmetov različnih oblik in materialov.


PREBERITE TUDI: 5 idej za igre brez igrač


IGRA Z DOJENČKOM STARIM 4 – 5 MESECEV


Tiha knjiga

Knjigice iz blaga omogočajo neskončno zabavo. Z malo kreativnosti lahko tudi vi ustvarite svojo. V trgovini z ustvarjalnim materialom kupite filc in začnite z ustvarjanjem. 

Če vam čas ne dopušča si omislite poenostavljeno verzijo, jaz ji pravim tiha plošča. Na filc velikosti A4 prišijte gumbe, perlice in koščke različnih materialov.

 

PREBERITE TUDI: Igre za dojenčke


Različni zvoki

Navale otroškega smeha lahko sprožite s proizvajanjem različnih zvokov. Oponašajte avto, lokomotivo, živali ali naravo. Poskusite zapeti enako pesem z različno višino glasu, ob tem otroka glejte v oči.

Bodite pozorni na ustnice vaše otroka, opazili boste, da poskuša zvoke ponoviti za vami. Vztrajajte z igro. Še nekaj mesecev in mu bo uspelo.


VIR: Minirokice.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
11
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
8
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
8
Nosilka: priročen in varen pripomoček za o...
Starši se za tolažbo otroka lahko poslužujemo tudi različnih pripomočkov za ohranjanje telesnega stika in s tem vzpodbuj...
6



Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
Astrološka napoved za starše (11. - 17. ma...
Prihajajoči teden prinaša obetajoč čas novih priložnosti in podvigov, a tudi pasti hitenja in tekmovalnosti. Energija Me...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?