|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IDEJA ZA VIKEND: 5 idej za igre brez igrač

Helena Primic, 22.9.2023
Najboljše igrače imamo "skrite" kar v domači kuhinji, kopalnici in na vrtu. Vse so zabavne, brezplačne in koristne za otrokov razvoj.

image
Igra s ščipalkami je za majhne otroke ne samo zabavna, temveč tudi motorično zahtevna naloga, zato boste s ščipalkami poskrbeli tako za igro kot razvoj fine motorike. (Freepik.com)
/11


Za to, da se otrok zaigra ter pri tem spodbudimo tudi njegovo ustvarjalnost in razvoj, ne potrebujemo dragih, pa tudi ne pedagoških igrač.

Najboljše igrače imamo namreč "skrite" kar v domači kuhinji, kopalnici in na vrtu.

 

1. Kače in črke iz ščipalk

Če so ščipalke za perilo nepoškodovane (in brez ostrih konic!), so lahko odlična igrača tudi za majhne otroke. Prelaganje ščipalk iz enega lončka v drugega je namreč za majhne otroke ne samo zabavna, temveč tudi motorično zahtevna naloga, zato boste s ščipalkami poskrbeli tako za igro kot razvoj fine motorike. Pri tem se nikar ne bojte, da se bodo z njimi uščipnili, saj jih še večji otroci večinoma ne zmorejo pravilno stisniti in odpreti.

Nekoliko večji otroci bodo s ščipalkami raje oblikovali kroge, ceste ali kače, šolarjem pa lahko naročite, da iz ščipalk oblikujejo črke in napišejo svoje ime.

Pa tudi, ko vam bo otrok želel pomagati pri obešanju perila, ga nikar ne zavrnite z besedami Pusti, to ni zate!, temveč ga spodbujajte, pa četudi bo perilo čudno viselo in bo za to, da bo ščipalka obstala na stojalu, potreboval vašo pomoč. Če bodo pri tem ščipalke v vaših rokah »oživele« in hotele otroka pojesti, je zabava zagotovljena.

 

PREBERITE TUDI: Igramo se gasilce

 

2. Igre z vodo tako v toplih kot hladnih mesecih

Najbolj zabavna (in z najmanj dela za starša po končani zabavi) je seveda igra z vodo na prostem, za katero potrebujete le vrč vode in dve skodelici za pretakanje.

Otroku pokažite, da lahko uporabi tudi kamenčke, travo in druge strašno zanimive reči iz narave. Morda bo želel okopati svojo punčko, avto ali kravico, pri čemer bodite pozorni le na to, da so materiali primerni za vodo.

Vodno zabavo pa lahko privoščite svojemu malčku tudi v mrzlih dneh v umivalniku v kopalnici ali kuhinji, vendar pri tem pazite, če otrok že zna sam odpreti pipo, da se ne opeče z vročo vodo ali povzroči poplave.

Predšolski malčki tudi zelo radi »umivajo« posodo (gobica s peno je prav čarobna!) ali solato, zato jih nikar ne odganjajte iz kuhinje, temveč izkoristite svoje pomočnike. Če boste pohištvo pod umivalnikom zaščitili z veliko brisačo in otroku jasno razložili, kaj dovolite in kaj ne, bo po končani vodni zabavi veliko manj čiščenja in nejevolje.

 

PREBERITE TUDI: Ta vikend bomo indijanska družina

 

3. Skriti kotički in šotor pod kuhinjsko mizo 

Majhni (pa tudi večji otroci) obožujejo skrite kotičke in šotore, kamor se lahko skrijejo. To še ne pomeni, da morate otroku sredi dnevne sobe ali na vrtu postaviti indijansko postojanko (kar seveda tudi ni slaba ideja, če se vi z njo strinjate), saj si lahko pomagate kar s kuhinjsko mizo.

Potrebujete le nekaj volnenih odej (ali posteljnino), ki jih položite čez mizo (pazite, da je dovolj odeje na mizi, da se ne bo šotor podrl vsakič, ko bo otrok lezel vanj), in težkih knjig, s katerimi boste odeje obtežili. Izdelavi šotora vsekakor namenite dovolj časa, da bo šotor zares stabilen in varen!

V šotor lahko na tla razporedite okrasne blazine, prinesite kakšno igračo, knjigo in žepno lučko ali opremo popolnoma prepustite otroku. Če se boste sami spremenili v zmaja, pred katerim se otroci skrijejo v šotor, se pripravite na noro zabavo in glasno kričanje. Bolj zmajevski kot boste, bolj bo glasno in za otroke nepozabno!

 

PREBERITE TUDI:  Skupno branje pomembno krepi družinske odnose

 

4. Od kuhalnice do velikega kuharskega mojstra

Igra s čisto pravimi lonci in kuhalnicami medtem, ko mama ali oče kuha, je igra, ki bi jo moral preizkusiti vsak otrok, saj otroku omogoči številne razvojne naloge – od razvoja fine motorike do učenja prilaganja in pogajanja (ko mama en lonček dovoli, drugega pa ne).

Pa ne pozabite na tisti »čudežni« predal z lončki za mafine, modelčki za piškote, različnimi pokrovčki in kuhinjskimi pripomočki, za katere še sami ne veste, da jih imate. Majhnemu otroku seveda ne pustite samemu brskati po predalu, da se slučajno ne poškoduje, temveč mu vsakič »pričarajte« neko novo stvar, ki jo lahko uporablja v svoji otroški kuhinji.

Takšna zabava je primerna že za osemmesečnike, ki stabilno sedijo, medtem ko bo večje otroke vse bolj mikala čisto prava kuha. Dveletnik vam lahko pomaga panirati meso, mešati maso za palačinke in mesiti testo za kruh.

Otrok vas lahko tudi samo opazuje pri štedilniku, saj prej, ko mu boste predstavili varnostna pravila v kuhinji, prej jih bo usvojil. Seveda otroka nikoli (niti za hipec!) ne pustite samega pri vročem štedilniku in bodite ves čas pozorni nanj, vendar ga nikar ne odganjajte samo zato, ker bi se lahko opekel ali poparil.

Ko kuhate in vas otrok opazuje, izkoristite za to, da otroku razložite, zakaj je štedilnik tako zelo nevaren, kaj se zgodi, če se opečemo z vročo vodo, česa se lahko dotika in česa ne. Če mu pri tem razložite tudi, kako iz vode nastane para in kakšna zelenjava je v loncu, ste ubili več kot tri muhe na en mah.

 

PREBERITE TUDI:  11 pravil za varnost otroka v kuhinji

 

5. Tudi čiščenje je lahko zelo zabavno

Otrokova želja po čiščenju oziroma po tem, da bi mami in očku pomagal pri gospodinjskih opravilih, se večinoma pojavi že zelo zgodaj - komajda otrok shodi. Najprej zato, ker se otrok pri tem počuti tako velik in sposoben kot njegovi starši, ki vse to zmorejo, pa tudi zato, ker se tudi otroci želijo počutiti koristni in vredni za družino.

Zato otroka nikar ne odganjajte, ko vam želi pomagati, četudi veste, da vam v resnici ne more kaj dosti pomagati. Majhnemu otroku lahko zaupate mokro (in dobro ožeto!) gobasto krpo, da obriše mizo ali kakšen predal, ga prosite, da zmeče perilo v pralni stroj (seveda iz kupa, ki ste ga vi pripravili) ali z majhno metlico pomete tla.

Nekoliko večjemu otroku lahko že zaupate sesalec ali ga prosite, da zloži sveže brisače. Pri vsakem opravilu si boste morali prvič seveda vzeti čas, da boste otroku razložili, kako naj se loti dela, toda pri tem ne pozabite, da je to naložba za prihodnost. Verjetno si ne želite najstnika, ki ne zna pospraviti svoje sobe, umazanih oblačil odnesti v koš za umazano perilo in za sabo pospraviti jedilne mize, mar ne?

Zato je treba začeti pri majhnih otrocih, ki radi pomagajo, in jih ne odganjati samo zato, ker njihova pomoč pač ni kaj preveč koristna. Je pa zato za otroke tudi zelo zabavna, še posebno, če jih bo očka med družinsko pomladno generalko poskušal posesati.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
20
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
11
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
7
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
6



Zakaj so možje učiteljic najsrečnejši ljud...
Učitelj/-ica v družini deluje podobno kot v razredu. Vedno daje vse od sebe. Vedno se bo poskušal/-a pravilno odločiti. ...
Top 5 notranjih aktivnosti za deževno vreme
Če bi otroci lahko izbirali, kje bodo preživeli deževen vikend, bi izbrali ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?