|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

12 telesnih vaj PROTI STRAHU - za otroke in odrasle

Helena Primic, 25.8.2023
Preko telesa vplivamo na možgane ter tako spreminjamo čutenje in vedenje. Preverite vaje, ki vam bodo v pomoč ob razbijanju srca, strahu, paniki in podobnih neprijetnih stanjih. Te telesne vaje lahko izvajate skupaj z otrokom vedno in povsod.

image
Otroci čutijo vse naše strahove in skrbi za prihodnost, četudi jih poskušamo pred njimi skriti. (Freepik.com)
/11


Čeprav se starši trudimo otroke obvarovati pred (pre)težkimi občutki, ki so povsem normalni del trenutnega koronaobdobja, ne smemo pozabiti, da nas otroci ves čas čutijo. Tudi vse naše strahove in skrbi za prihodnost. Pa četudi se trudimo jih vsaj pred otroci skriti. 

Zato smo v knjižici Le pogum!, ki je del zbirke Mali učbenik preživetja, preverili telesne vaje, ki vam bodo ponudile takojšnjo pomoč ob razbijanju srca, strahu, paniki in podobnih neprijetnih stanjih.

 

PREBERITE TUDI: Takojšnja pomoč pri tremi

 

Strah je kot zapor

Kot v knjižici piše specialistka za nevrologijo, živčne bolezni in psihoterapijo Claudia Croos-Mueller, je strah kot zapor. V njem je namreč ujeto vse - naše veselje, mišljenje in ravnanje. Ko nas je strah, se zablokira vse v naši glavi in srcu.  

S preprostimi telesnimi vajami, ki jih je zbrala avtorica, pa vrata zapora takorekoč odklenemo. Gre namreč za tako imenovano Body2Brain metodo, s katero preko telesa vplivamo na možgane ter spreminjamo čutenje in vedenje. Vsako delovanje možganov je namreč vedno povezano z določenim čustvom, ki ga lahko preko telesnih vaj in vpliva na živčevje po ovinkih spremenimo.

Te telesne vaje lahko izvajate skupaj z otrokom vedno in povsod - stoje, sede ali med hojo, podnevi in ponoči v postelji, v pisarni ali v avtomobilu. Ko jih bo otrok usvojil, pa ga spodbujajte, da se jih tudi sam loti vsakič, ko začuti, da ga začenja grabiti strah.

 

PREBERITE TUDI: Strah pred tujci pri dojenčku

 

12 (in pol) telesnih vaj za umirjenost in pogum

V knjižici Le pogum!, boste našli 12 (in pol) telesnih vaj za umirjenost in pogum, ki jih izvajajte v ritmu dvakrat po šest vaj in polovička ali desetkrat po dve vaji in polovička. Za začetek smo zbrali prvih šest vaj, vse si pa lahko ogledate v knjižici na tej povezavi.


1) Upiranje rok v boke

 Rahlo vzdigni roki, ju močno opri na kolčnici ter preko rok in dlani vso težo trupa preloži na boke. Ko namreč premikamo roke in dlani, zaposlujemo velike možgane, ki ob stabilnem položaju rok pošljejo sporočilo v čustvene centre, ki poskrbijo za čustveno stabilnost.

 

2) Prhanje

 Zaprhaj kot konj, da bo zrak med tvojim izdihom zabrbotal! Območje ust in funkcije ust zavzemajo v velikih možganih veliko prostora. Ko torej z usti delamo nenavadne vaje, so veliki možgani zelo zaposleni s pravilnim izvajanjem vaj, zato zatirajo delovanje drugih območij možganov, kjer bi se morda ravno začelo odvijati sporočilo Strah, strah, strah!

 

3) Občutenje hrbtenice

 S hrbtom se nasloni na steno, podboj vrat ali drevo, pri čemer se nekoliko zasukaj, obrni in upogni, da se bo naslonilo zares vsako vretence. Lahko poskusiš tudi sede, tako da se s hrbtenico nasloniš na naslonjalo stola ali avtomobilskega sedeža. Ko občutimo hrbtenico, posredno in neposredno občutimo svojo nosilno sredino in celovitost telesa, kar je odlično sredstvo proti brezglavi paniki.

 

PREBERITE TUDI: Nosečnost - Kako zmanjšati bolečine v križu?

 

4) Usekovanje

 Vselej, ko te zajame napad panike, ali ko začutiš, kako v tebi narašča strah, vzemi žepni robček in se pošteno - kar se da - usekni. Lahko si tudi predstavljaš, kako ves strah in paniko izpihuješ v robec. Pri usekovanju se namreč dogaja hkrati več stvari (drobni gibi roke, nežna masaža nosu, sodelovanje obraznih mišic, zvok usekovanja ...), kar vse pomaga pri premagovanju strahu. 


5) Vdihavanje vonjav

 Globoko vdihni vonjo vrtnice, sivke ali kakšen drug priljubljen vonj. Z vdihavanjem prijetnih vonjav namreč ustvarimo pravi pravcati ognjemet dobrih učinkov, predvsem pa na ta način upravljamo in pomirjamo same globine možganov. Poleg tega z aktiviranjem čuta za voh možgani vadijo tudi na kognitivnem področju, torej si z vohanjem tudi razvijamo pamet.


6) Stoja na eni nogi

 Ko te je strah ali te grabi panika, poskusi eno minuto stati na eni nogi. Potem nogi zamenjaj in stoj eno minuto še na drugi nogi. Ko bo strah že malo odšel in se več ne boš tresel, poskusi nogo, ki ni na tleh, iztegniti, nato pa še roki. Ko med napadom panike telesu s stojo na eni nogi naročiš, naj ohranja ravnotežje, bodo tudi možgani skušali uravnovesiti tvoja čustva in tvojega duha.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
4
Svetovni dan vode 2009
NEW YORK, 22. marec 2009 – Letošnji svetovni dan vode, ki ga obeležujemo v nedeljo 22. marca, poziva k skupnim prizadeva...
3
5 stvari, ki si jih otroci vedno zapomnijo...
Nekateri trenutki ustvarjajo spomine. Njihove spomine, ki se jih bodo verjetno spominjali vse življenje.
3
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
3



BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?