|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Imena, ki otrokom prinašajo srečo v življenju

M. T., 29.12.2023
Starši si najbolj od vsega želimo, da bi bili naši otroci srečni v življenju. Nekateri celo verjamejo, da k temu lahko prispeva tudi otrokov ime. Preverili smo, katera so imena za dečke in deklice, ki veljajo za prinašalce sreče.

image
Psihologi so prepričani, da je za srečno in uspešno življenje potrebno imeti tudi pravo osebno ime. (Freepik.com)
/11


Verjamete v to, da lahko otroku z imenom, ki mu ga skrbno izberete pred rojstvom, podarite srečo za vse življenje? Preverite, katera so imena za dečke in deklice, ki lahko v življenje vašega otroka prinesejo veliko sreče.

 

12 srečnih imen za deklice

AJDA ali AIDA

V arabskem jeziku ime pomeni “srečo”. Lahko ga povežemo z etiopsko princeso, glavno junakinjo znamenite Verdijeve opere, ki pogumno umre med reševanjem svojega ljudstva.

 

DALIJA ali DALIA

Gre za litovsko ime boginje Dalije, boginje usode, boginje rojevanja otrok. Samo ime pa pomeni “usodo” ali “srečo”.

 

ELENA

Pomen tega imena si je mogoče razlagati na več načinov: "tista, ki je svetla in sijoča"; »tista, ki prinaša veselje in srečo v vsak dom«; "lepa in sijoča zunaj in znotraj"; »tista, ki je polna kreposti in lepote«; "hči sonca, ki izžareva dobroto." Veljalo je, da so ženske s tem imenom lahko zelo uspešne v življenju in da jih bo vedno spremljala pozitivna energija.

 

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov za lažjo izbiro otrokovega imena

 

HANA

Ime Hana je svetopisemsko ime in izhaja enako kot Ana iz hebrejskega imena Hannáh, le to pa iz besede channah v pomenu besede »milost, naklonjenost«. Staro hebrejsko ime Hannah torej pomeni »deležena (božje) milosti, ljubkosti«. Na Japonskem je Hana ime za cvetlico, v angleško govorečih državah pa pomeni “srečo”.

 

IRINA

To ime izžareva mir, spokojnost in blaženost, nosi pa ga »tista, ki prinaša mir«; "predana in nežna ženska"; "nežna in zelo plemenita oseba"; "ženska s čudovito energijo." Verjame se, da ima Irina višje poslanstvo v svojem življenju in da lahko na mnogih področjih doseže velike stvari in ambiciozne cilje.

 

KAJA

Tudi to ime v sebi nosi srečen pomen “veseliti se”. Kaja je bila sicer v času Rimljanov boginja žensk in ognja. Ime je po nekaterih razlaga krajša različica imena Katarina, ki v grščini pomeni "čista" in moškega imena Kaj oziroma Gaj, latinsko Gaius iz latinskega pridevnika gaudere, kar pomeni "veseliti se".

 

otroško ime

Ime Hana je vse pogostejše ime, ki ga starši dajejo svojim punčkam. Med letom 2011 in 2021 je bilo s tem imenom več kot 1707 deklic, največ v osrednjeslovenski regiji. (FOTO: Freepik.com)


NAOMI

Naomi ima hebrejski izvor, ime pa pomeni “prijetnost” in “srečo”. V japonskem prevodu Naomi pomeni “lepota”.

 

NATALIJA

Ime je krščanskega izvora, ki pomeni "blagoslovljena" ali "rojena na božič". Verjame se, da to ime prinaša posebno energijo, srečo in blagoslov, Natalija pa je samozavestna dama, ki vztrajno premaguje vse ovire in zlahka rešuje težave.

 

OTILIJA ali OTILIA

Ime izvira iz nemškega imena Odilia. Je zloženka dveh besed: odal, ki pomeni “domovina” in aud, ki pomeni “bogastvo, sreča”.

 

RONJA

Ronja ime skandinavskega izvora, ki naj bi si ga izmislila Astrid Lindgren za svojo zgodbo o razbojniški hčeri. Sicer naj bi ime izviralo iz imena Veronika in pomeni ‘prinašalka zmage’. Druga razlaga pravi, da je ime hebrejskega izvora in pomeni “vesel otrok”.

 

TALIJA ali TALIA

Talija je zagotovo bolj eksotično in posebno ime. V hebrejščini se v tem imenu skriva pomen “nežna rosa z neba”, v arabščini pa pomeni “srečo”.

 

TATJANA

Pomen tega imena je "velika", "veličastna", "velikanska". Simbolično so ženske s tem imenom "rojene, da so veličastne in delajo velike stvari" ali "so bile ustvarjene za velika dejanja". Ena od razlag tega imena je tudi "ognjena kraljica". Verjame se, da imajo ženske z imenom Tatjana vedno pozitiven odnos do življenja in da zlahka dosežejo uspeh.

 

Zanimivo

Britanski psiholog Richard Weisman, profesor psihologije na univerzi v Hertfordshiru je s pomočjo ankete odkril, katera imena ljudem v življenju prinašajo največ sreče in uspeha.

Britanci vseh starosti in poklicev menijo, da moškim največ uspeha prinašata imeni James in Richard, ženskam pa imeni Elizabeth in Caroline.

Moški imeni, ki prinašata največ sreče, sta Jack in Chris, ženski pa Lucy in Katie.

Najbolj privlačni pa so moški z imenoma Ryan in James ter ženske z imenoma Sophie in Rachel.

Psiholog je na podlagi ankete predstavil tudi najbolj nesrečna imena, to so Thomas, John, Elisabeth in Helen, medtem ko so najmanj uspešne osebe z imeni Ryan, Brian, Lucy in Lisa.

 

10 otroških imen, ki prinašajo srečo dečkom

ALEKSANDER

Ime Aleksander v prevodu iz grščine pomeni »tisti, ki je zaščitnik ljudi« ali »zaščitnik«; »človek, ki ščiti druge«; "oseba, ki pomaga vsem". Je rojen vodja z velikim srcem, ki zna veliko doseči v življenju, a tudi pozitivno vpliva na druge.

 

PREBERITE TUDI: Imena otrok znanih Slovencev

 

ALAN/ALEN

Ime Alan v irščini pomeni “čeden, vesel”. Otrok s tem imenom ima vse možnosti, da postane oseba na vodilnem položaju z odličnimi referencami. V sebi skriva talente, s katerim lahko zelo hitro rešuje probleme in išče rešitve na zapletene uganke.

 

EDMUND

Edmund pomeni “zaščitnik sreče” in je eno najstarejših anglosaških imen danes in izjemno sofisticirano. V Sloveniji se po podatkih statističnega urada Emund ni rodil že od leta 1981.

 

 otroška imena

Ime Aleksander je med imeni za novorojenčke v letu 2020 na 64. mestu - s tem imenom je bilo v tem letu poimenovanih 35 dečkov. (FOTO: Freepik.com)

 

FELIKS

Ime izvira iz romanskega jezika Felix, v latinščini pa pridevnik felix (rod. felicis) pomeni “srečen, uspešen, blažen, srečenosen, ploden, rodoviten”. Enak izvor ima moško ime Felicijan in žensko Felicita. V življenju se bo otrok s tem imenom zelo dobro znašel. Do uspeha mu bo pomagala tudi sposobnost zaznavanja počutja in predvidevanje naslednjih korakov ljudi. Otroci s tem imenom so zelo samozavestni.

 

FORTUNAT

Če želite otroku dati vedeti, kako srečen je, potem lahko posežete po imenu Fortunat, ki izhaja iz španskega imena Fortunato in pomeni “srečo”. Pri nas je to ime že kar pozabljeno, saj se je zadnji otrok s tem imenom rodil leta 1971, pa tudi pred tem je bilo ime precej redko.

 

GAJ

Ime Gaj izhaja iz imena Gaius, izhajal pa bi naj iz latinske besede gaudere, ki pomeni “veseliti se”. Numerologi pravijo, da ima oseba s tem imenom vse možnosti, da postane vodja, ki zna učinkovito reševati težave.

 

ISAK/IZAK

Ime pomeni “smeh in radost”. V Sloveniji je ime vedno bolj priljubljeno. Med letoma 2011 in 2021 se je rodilo 678 Izakov - ime je po pogostnosti med moškimi imeni na 198. mestu, med vsemi imeni pa na 411. mestu - in v tem obdobju je bilo rojenih 58 otrok z imenom Isak, pravijo statistični podatki.

 

MIHAEL

Ime je krščanskega izvora, ki pomeni »tisti, ki ga je poslal Bog«; "božji služabnik"; "angel." To ime je povezano z angeli in nosi čudovito energijo in veličino.

 

NIKOLAJ ali NIKOLA

V dobesednem prevodu iz latinščine in grščine ime Nicholas pomeni »ljudstvo zmaga«, sicer pa to ime pomeni »zmaga«, »oseba, ki zmaguje«; "borec za pravičnost"; "zaščitnik". Ljudje s tem imenom imajo glede na njegov pomen močno energijo in značaj ter zlahka najdejo skupni jezik z ljudmi. So pravični.

 

VASILIJ oziroma krajše VASIJA/VASJA

V prevodu iz starogrščine pomeni "kraljevski" ali "kralj". Moški s tem imenom so potrpežljivi, odločni in ambiciozni. Življenje vzamejo v svoje roke in si prizadevajo doseči vse svoje cilje. Predani so zmagi in so rojeni voditelji.

 

PREBERITE TUDI: Izračun vibracije otrokovega imena po numerologiji

 

4 dobri nasvetov za izbiro otrokovega imena

Nekateri so trdno prepričani, da otrokovo ime vpliva na njegovo prihodnost, spet drugi mislijo, da so to le vraže. Ne glede na to ali verjamete v srečna imena ali ne, dobro premislite, kakšno ime boste dali svojemu potomcu. Pri izbiri imena je dobro upoštevati naslednje:

1. Najprej upoštevajte svoje želje – v najožji krog izbiranja imena uvrstite tista, ki so všeč obema.

 

2. Ko bosta našla favorite, ki bodo ustrezala obema, pomislita, katera od imen v sebi nosijo takšno energijo, da bo otrok, ko bo odrasel, na ime ponosen.

 

3. Razmislita tudi, kako bo otrok s tem imenom sprejet med sovrstniki in širšo okolico - ga bodo zasmehovali, se bodo norčevali, vam bo očital, da je ste mu dali grdo ime ali bo nanj ponosen.

 

4. Upoštevajta tudi priimek, ki ga bo otrok nosil. Ime in priimek naj bosta v sozvočju oziroma da skupaj ne pomenita nečesa, kar bi lahko bil predmet posmeha.

Izberita modro, da bo lahko vajin otrok na svoje ime resnično ponosen tudi ko bo odrasel.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
75
Rast zob
Kdaj začnejo rasti prvi zobki in kdaj mlečne zobke zamenjajo stalni? Za vas smo pripravili članek s slikovno galerijo. P...
5
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
Igriva vaja jahanja, ki spodbuja dojenčkov...
Ulovite dve muhi na en mah - naredite vajo jahanja za dojenčkovo bolj stabilno sedenje in nato skupaj z dojenčkom poskrb...
4



Ruska imena za fantke
Če iščete ime, ki se povezuje z zgodovinsko preteklostjo Rusije, a se pogosto uporablja tudi danes, razmislite o enem od...
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?